Læsetid: 8 min.

Efter ti år med historisk lave renter stiger de igen. Sidst de gjorde det, var det med til at udløse en global krise

Efter at renten har været historisk lav, begynder den så småt at stige igen. Anledningen er positiv: Økonomien er på ret kurs. Men stigende renter var med til at udløse finanskrisen for ti år siden, og nu advarer økonomer om, at stigningerne i værste fald kan føre til en ny økonomisk krise
Forhenværende amerikanske centralbankchef Ben Bernanke er en af de økonomer, der udtaler bekymring om, hvad der sker, når renten nu begynder at blive hævet fra et historisk lavt niveau.

Forhenværende amerikanske centralbankchef Ben Bernanke er en af de økonomer, der udtaler bekymring om, hvad der sker, når renten nu begynder at blive hævet fra et historisk lavt niveau.

Drew Angerer

12. marts 2018

De seneste ti års rentepolitik har gjort det nødvendigt at skrive lærebøgerne i økonomi om.

I kølvandet på finanskrisen i 2008 sænkede først den amerikanske centralbank Federal Reserve og senere Den Europæiske Centralbank renten ekstraordinært meget, helt ned til omkring 0 procent. I Danmark sænkede Nationalbanken i begyndelsen af 2015 renten helt ned til minus 0,75 procent.

Den negative rente betød, at forbrugerne principielt kunne tjene penge på at låne, og omvendt tabe penge på deres opsparing. Det skete reelt ikke, da bankerne dækkede den omkostning, der var forbundet med minusrenten. Men at den negative rente overhovedet kunne realiseres, strider mod gængs økonomisk teori. Det er derfor, der skal tilføjes et nyt kapitel i fremtidens økonomibøger.

Men nu lader rentefesten til at være slut. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hvorfor er "Jokeren" i spillet ikke med i denne analyse? Så jeg spørger bare : Hvad sker der hvis en global handelskrig bliver en realitet?

Thomas Olsen, Karsten Lundsby, David Breuer, jørgen djørup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Det er sandelig på tide at renten stiger.
Der er noget fundamentalt forkert i en nulrente.
Nødvendigheden af behovsudsættelse og passende mådehold er jo fuldstændig sat ud af kraft med nulrenten.
Så lad os glæde os til en passende rente, der kan bringe den økonomiske ædruelighed tilbage.
De vanvittige stigninger på ejendomme og aktier har ikke ført meget godt med sig.
At der så kommer en del arbejdsløshed og tvangsauktioner ved en rentestigning er nok en sandsynlig følgevirkning.
Desværre er det nok kun lidt konkurser og økonomiske tragedier med jævne mellemrum, der kan få befolkningen til at handle økonomisk ansvarligt.

Krister Meyersahm, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Koed Westergaard, kjeld jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Torben:

En handelskrig kan føre til, at efterspørgslen fra udlandet svigter, så vi selv må sætte gang i efterspørgslen, og det kan vi jo passende gøre med store klimainvesteringer.

Thomas Olsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Torben K L Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"tvangsauktioner ved en rentestigning" - det er uansvarligt, at basere sin økonomi på fleksibel rente, og det er endnu mere uansvarligt at tillade for andre end de, som kan tåle tabet. Faktisk forstår jeg ikke rationalet bag denne umoralske, uhensigtsmæssige og samfundsundergravende praksis? Noget med at pisse i bukserne for at holde varmen?

Rikke Emilie Christensen

Jeg har ikke økonomisk forstand. Men det lyder ærlig talt som om systemet er forkert, hvis det kun kan gå ad helvede til uanset hvad man gør ...

Thomas Olsen, Lillian Larsen, Bjørn Pedersen, Sven Elming, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og David Breuer anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"Nødvendigheden af behovsudsættelse og passende mådehold er jo fuldstændig sat ud af kraft med nulrenten."
Well; vi kan da også pege på øget reallønsfremgang gennem skattesænkninger.

Torben K L Jensen

"Quantative easing" kalder man det "The Fed" og ECB har indført som det første nogensinde i historien,altså noget man aldrig havde prøvet før og derfor ikke aner hvad der sker når man stopper.
Pensionskasser,investeringsfonde og banker tjente deres penge på "ratede statsobligationer" (Danmark,i blandt de få - AAA) og med nulrentepolitikken og enorme opkøb af statsobligationer flyttede man focus fra obligationer til aktiemarkedet (derfor det store opsving på aktiemarkedet siden 2010) Hvor står vi så i dag med en Trump som "Jokeren" ? Han har sat selskabsskatten ned fra 35 til 20 % - gjort det mere attraktivt at investere i aktier end i statsgæld og derfor er centralbankerne nødt deres opkøb for at holde landene kørende - et "Catch 22" der siger at slukker man for respiratoren dør patienten så man bliver nødt til at fortsætte i sine opkøb - er min vurdering.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

Gu' ved hvor meget renten skal stige før end de skide grønne grise i lange baner i Femern Bælt A/S.
Dét projekt er jo netop baseret på en meget lav rente.
Hvis nogen fra de partier i Folketinget der er imod Femern Bælt-projektet kender deres tid, så spørger de Ole Birk derom. Det er da det mindste de kan gøre . hvis sagen er interessant nok.

Knud Anker Iversen, Per Torbensen, Flemming Berger, Randi Christiansen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Poul Erik Riis. Danmark har ingen indenlandsk efterspørgsel af nævneværdig værdi.

Når renterne stiger kipper boligmarkedet. Stigningstakterne på flere gange inflation og reallønsstigninger er fortid. 3 mio for 60kvm i Kbh? Ikke i fremtiden :)

Martin Madsen

Det her stopper ikke, før alt af værdi i hele universet, tilhører den 1%

Søren Sommer, Ole Frank, morten rosendahl larsen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selv de mest liberalistiske økonomer må i dag indrømme sandheden, at krisen ikke er overvundet så længe vi har nul-rente. Taget der hensyn til flere faktorer fx voksende ulighed, stigende stress, skjult arbejdsløshed og de fundamentalt manglende svar på de store politiske spørgsmål fx klimaændringerne så er det åbenbart, at vi langt fra ovre krisen, hvilket jeg fx. har uddybet i min bog: "Ud af krisen. Et opgøre med ulighedens politik", Hovedland.
Når centralbankerne efter planen stopper med det massive opkøb af obligationer, så vil vi se rentestigninger. Og går det for hurtigt eller bliver rentestigninger store så KAN krisen hurtig vende tilbage, da kapaciteten til rentestigninger er begrænset hos de 25 % mest forgældede private husholdninger i Danmark. Vi vil - hvis det går så galt - nok få en runde to af galopperende ulighed.

Karsten Aaen, morten rosendahl larsen, Eva Schwanenflügel og David Graub anbefalede denne kommentar

Kim. Interessant læsning. God observation med obligationsprogrammet. Det slutter til efteråret så vidt jeg ved og derefter er ECB klar til at gøre de mange der har afdragsfrie lån til de facto stavnsbønder. Liggetiderne er begyndt at stige og snart kommer prisfaldet også. Enhver der står og skal købe bolig gør klogt i at vente til rentestigningerne for alvor begynder.

morten rosendahl larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar