Læsetid: 2 min.

Timing af grønlandsk valg sætter gang i spekulationer

Den grønlandske landsstyreformand, Kim Kielsen, har udskrevet valg. Angiveligt for at undgå, at parlamentets forårssamling bliver brugt på valgkamp. Måske ønsker han også at genere politiske modstandere, men mest af alt bremser han en stor reform af fiskeriloven
Formanden for det grønlandske landsstyre Kim Kielsen udskrev mandag valg på et hasteindkaldt pressemøde. Der spekuleres nu i, hvorvidt det var for at komme modstandere i forkøbet.

Formanden for det grønlandske landsstyre Kim Kielsen udskrev mandag valg på et hasteindkaldt pressemøde. Der spekuleres nu i, hvorvidt det var for at komme modstandere i forkøbet.

Ritzau Scanpix

7. marts 2018

Grønlænderne skal til valg den 17. eller den 24. april. Det står klart, efter at formanden for det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, Kim Kielsen, mandag eftermiddag grønlandsk tid udskrev valg på et hasteindkaldt pressemøde.

Det sker nu, forklarede han, for at undgå, at forårssamlingen bliver brugt som valgkamp. 

Forårssamlingen er perioden før sommerferien, hvor det grønlandske parlament Inatsisartut holder åbent. De grønlandske politikere mødes forår og efterår – og mange af dem flytter til Nuuk og holder orlov fra deres arbejde.

»Udfordringerne vil være store under forårssamlingen. Valgkampen er allerede begyndt, og derfor er der flere sager, der skal vurderes. Jeg mener ikke, at det vil klæde Inatsisartut-medlemmerne, hvis de laver valgkamp i stedet for at lave det, de er valgt til at lave,« sagde han på pressemødet ifølge det grønlandske medie KNR.

Et hurtigt aprilvalg vil dog angiveligt give Inatsisartut gode arbejdsbetingelser:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael W Pedersen

Tillykke Grønland, skynd jer, få nu jeres selvstændighed, i visser os (herrefolket) at I har lært hvad der skal til, når man vil skabe et moderne samfund og hvis I får problemer kan I spørge jeres venner i Kina eller Rusland, se at få gang i de miner og jeres fiskeri så I kan få noget kapital som i kan fordele mellem jer og jeres lokale overklasse. Held og lykke

Den langstrakte eller den alt for langstrakte vej mod selvstændighed er skadeligt for udviklingen. Bloktilskuddet udhules og dermed er bloktilskuddet blevet en tortur instrument som fastholder landet befolkning i en fattigdom. Danmark er ikke længere et attraktivt bekendtskab. Forholdet til Danmark er efterhånden en lidelseshistorie. En lidelseshistorie som hurtigt muligt bør ophøre med at eksistere.
Grønland og dens befolkning har alt for længe frygtet at miste bloktilskuddet. En bloktilskud som fastholder grønlændere i en tilstand af underdanighed og i en mental choktilstand.
Forholdet og løsrivelse fra Danmark ville nok i en meget kort periode have en økonomisk konsekvens for landet befolkninger. Men landet ville på kortsigt blive rigere økonomisk og åndeligt. Det er nu vi skal fastsætte datoen for et selvstændigt Grønland.