Læsetid: 8 min.

Tingbjerg-beboere blev syge af skimmelsvamp

Det er ikke kun risikoen for asbestfibre, som har gjort beboere i boligselskabet FSB’s fire blokke i Tingbjerg urolige for deres helbred. Mange beboere og deres børn er også blevet syge samtidig med at deres lejligheder blev renoveret for skimmelsvamp
Nigar Mohammed faldt en efterårsaften i 2016 kort før midnat om i sin lejlighed i Tingbjerg. Hun oplevede at hendes tiltagende vejrtrækningsbesvær faldt sammen med renoveringen af familiens hjem.

Nigar Mohammed faldt en efterårsaften i 2016 kort før midnat om i sin lejlighed i Tingbjerg. Hun oplevede at hendes tiltagende vejrtrækningsbesvær faldt sammen med renoveringen af familiens hjem.

Anders Rye Skjoldjensen

26. marts 2018

Åndenød. Svimmelhed. Hoste. Blodigt slim. Udslæt …

Det var nogle af de symptomer, som en række beboere i Tingbjerg i det nordvestlige København oplevede i efteråret 2016, da deres lejligheder blev renoveret for skimmelsvamp, uden at lejerne blev genhuset. Én beboer faldt om på gulvet og måtte hentes med ambulance, en anden blev indlagt med vejrtrækningsproblemer.

En sjakbajs forbød tilmed sine tømrere at gå ind i lejlighederne, fordi væggene var »kulsorte« af skimmel, som han siger.

Minimum 30 beboere oplevede – ifølge en fortegnelse beboerne selv kunne skrive sig på – forskellige fysiske sygdomstegn, og en del oplevede desuden psykiske sygdomme som angst. Af fortegnelsen fremgår det også, at otte af beboerne enten blev indlagt på et hospital eller opsøgte skadestuen.

»Det er påfaldende, at så mange beboere er blevet syge inden for det tidsrum, hvor der er blevet skimmelsaneret i deres lejligheder,« siger overlæge Ole Hilborg fra Sygehus Lillebælt i Vejle. Han er formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benny Jensen
  • Anne Albinus
Benny Jensen og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Fra artiklen :
"Ifølge FSB skulle beboerne ikke genhuses, da de havde adgang til vand og sanitetsforhold under hele renoveringen. Et faktum, der betød, at flere beboerne måtte tilberede deres mad på toiletterne."

Hvad i alverden.. Er det kriteriet i Danmark? At skulle tilberede mad på et toilet ?!?

Det her er kriminelt.

Thomas B, Anne Mette Jørgensen, Anders Sørensen, Thomas Olsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Randi Christiansen og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Hatten af for de håndværkere, der sagde fra.

Rambøll ved Åge Staghøj har ikke givet korrekt rådgivning i forhold til beboerne ud fra den viden, der findes om skimmelsvamp og skimmelsanering.

Beboerne skal ikke være i en bolig, der skimmelsaneres, som tilfældet var i Tingbjerg.
Heller ikke selv om der er opstillet luftrenser.

Og efter saneringen skal ALT indbo rengøres (vaskes eller støvsuges med støvsuger med HEPA filter). Det gælder hver en LEGO klods, hvert et ringbind, hver en bog, og alt tøj skal vaskes/renses.

Lofter, gulve og vægge skal rengøres to gange med 48 timers mellemrum.

Det er klart, at det derfor er dyrt at skimmelsanere og genhuse beboerne,som de burde have været i Tingbjerg, men at lade være er dybt uansvarligt og kynisk.

https://www.teknologisk.dk/ydelser/skimmelsvampe-og-sundhed/10543

Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Thomas B, Anne Mette Jørgensen, Anders Sørensen, Thomas Olsen, Karsten Lundsby og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Rolig nu. Det løser sig jo, efter regeringen har lænset halvdelen af landsbyggefonden til deres ghettoplan. Så er der slet ikke råd til sanering, og problemet er løst. Husk på, det er jo kun fattigrøve, som bor til leje. Hvordan FSB kan spejle den holdning, er svært at forstå.

Kim Houmøller, Thomas B, Thomas Olsen og Lisbeth Skarving anbefalede denne kommentar
Mette Petersen

Politikerne er slet ikke interesserede i at gøre noget ved problemet. Jeg har konfronteret venstrepolitikeren Jacob Ellemann-Jensen med problemet fordi jeg har en veninde som er blevet meget syg af at have boet i en skimmelsvamp-befængt bolig i årevis, og jeg mødte ham tilfældigvis i forbindelse med kommunalvalget og forelagde ham problematikken, og spurgte om han synes, at det var rimeligt at mennesker skulle gå hen og blive meget syge af skimmelsvamp. Han svarede, at det var noget beboerrådene måtte tage sig af. Nu er det jo så bare sådan, at det nok ikke lige er bygningsingeniørere der flytter ind i almennyttige boliger! Man kan ikke forlange at beboerne skal have den nødvendige viden om skimmelsvamp til at stille sig op imod boligselskabet, (i dette tilfælde var der tale om boligselskabet DAB, og de var også mere end besværlige med hensyn til opklaring af problemet). Så inden du flytter ind i et almennyttigt boligselskab, bør du gøre dig den ulejlighed at få den undersøgt for skimmelsvamp, for du kan ikke regne med at boligselskabet gør det for dig.

Kim Houmøller, Anne Albinus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Den ansvarlige borgmester, Morten Kabell, sagde jo at der ikke var noget at komme efter. Som man kan se så tænker EL meget på lejerne. Der var endda engang borgmesteren selv, formentlig var cyklet de godt 6 km, kom ud til Tingbjerg for at høre hvordan det gik. Hans reaktion var altså at der ikke var noget at komme efter. EL den lille mands øh,bøh ....