Analyse
Læsetid: 4 min.

TVANG OG KONTROL OG EKSPROPRIATION OG STRAFZONER OG NEDSÆTTELSE AF KONTANTHJÆLP

Vi skal kunne genkende vores land, siger Lars Løkke, der i går præsenterede sin regerings ghettoudspil i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Men et land uden ghettoer vil faktisk næsten ikke være til at kende igen
Lars Løkke og syv andre ministre præsenterede i går i Møljnerparken regeringens ghettopakke.

Lars Løkke og syv andre ministre præsenterede i går i Møljnerparken regeringens ghettopakke.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
2. marts 2018

»Mennesker med de samme problemer klumper sig sammen.«

Det var Lars Løkke (V), som sagde det på pressemødet i går. Han talte om de ghettoer, som hans store plan, »Ét Danmark«, skal have fjernet helt i 2030.

Hvor er det sandt. Man kunne også sige:

Politikere med de samme problemer klumper sig sammen. Politikere, der gerne vil sætte TRYK på ghetto-dagsordenen.  

Der var otte ministre – otte – i Mjølnerparken på Nørrebro i København for at præsentere planen. Det vil føre for vidt at nævne dem alle her. Læg dertil to partiledere på visit – Uffe Elbæk fra Alternativet og Morten Østergaard fra De Radikale.

Morten Østergaard har lært en hel masse i ghettoen de seneste uger. Og dét med en sådan iver, at vælgerne dårligt kan følge med. Vollsmose har puttet ham, Gellerup har puttet ham, og nu har også Mjølnerparken puttet ham.

Det bliver decideret underligt for ham at komme hjem og sove i sin egen seng.

Lars Løkke har også lært noget.

»Vi har ikke sat vores politik og holdninger kraftigt nok igennem,« erkendte statsministeren.

Men nu, nu, sker der noget.

»Hvis man bor i et ghettoområde, så skal man gå i daginstitution. Det er afgørende nyt. Hvis man bor i et ghettoområde, så skal man gå i skole. Hvis man som ghettoområde ikke skaber udvikling, så eksproprierer vi.«

Kun en mand, der leder et land, som har fået præsenteret seks ghettoplaner på ca. 25 år, taler sådan. Og med gårsdagens plan er Lars Løkke selv på sin anden plan som regeringsleder.

Yndlingsdagsorden

Det, politikerne samler sig om, er en af vælgerbefolkningens yndlingsdagsordener: Hvem passer på Danmark, som vi kender det, i kampen mod parallelsamfund. Det, politikerne positionerer sig til, er selvfølgelig det bedst mulige folketingsvalg og de efterfølgende regeringsforhandlinger. Der er trængsel om at gøre noget ved ghettoproblemerne, så det handler om at finde forslag med politisk kant.

Den brændende platform, som det hedder på moderne dansk, har regeringen selv skabt. Først med statsministerens nytårstale og senere med en stribe drypvise analyser og delforslag i medierne i løbet af hele denne uge.

Lad os se på de fire vigtigste tiltag.

1)

Regeringen vil omdanne de såkaldte ghettoer til helt almindelige byområder, hvorved alle ghettoer skal være væk i 2030. Regeringen reserverer 12 mia. kroner frem til 2026 og vil være parat til at finde yderligere midler derefter.

Pengene skal findes i Landsbyggefonden. Forbilledet er kranerne i Gellerup i Århus, hvor nye blandede boliger, nye arbejdspladser, et nyt beboerhus og sportsfaciliteter skal gøre området attraktivt at bo i.

Dette er den stærkest finansierede del af forslaget. Karakteristisk nok er den finansieret med andre folks penge. Løkke lader lejerne finansiere nedrivningen og ombygningen med penge, der egentlig er deres.

2)

Det bliver sværere for personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet at rykke ind i ghettoen. Konkret er regeringen klar til at ramme kontanthjælpsmodtagere på pengepungen med op til 6.000 kroner, hvis de bosætter sig i en ghetto. Ingen på integrationsydelse må rykke ind. Dette skal ændre beboersammensætningen afgørende.

Regeringen vil anvende en mia. af kommunernes årlige bloktilskud på at give kontante tilskud til kommuner, der får folk i områderne i uddannelse og reel beskæftigelse. De kommuner, der er mindre gode, skal mærke det på kommunekassen. Dette tiltag finansieres også af andre folks penge – nemlig inden for kommunernes bloktilskud.

3)

Styrket politiindsats og højere straffe i de såkaldte strafzoner for at komme bandekriminaliteten til livs.

Dette er måske den mindst overbevisende del af regeringens udspil. Det virker langt hen ad vejen som mere af det samme i løsningen af et problem, vi ikke er i nærheden af.

Det afspejlede sig Kristian Thulesen Dahls (DF) kommentar til ghettoplanen.

»Man må ikke eksportere problemerne til andre områder. Det er risikoen ved det her. Hvordan sikrer vi os imod, at kriminaliteten flytter sig til andre områder, hvis der oprettes strafzoner? Det handler om at få fjernet problemerne, ikke at flytte dem.«

4)

Børn og unge i områderne taler for dårligt dansk. Børnene skal tvinges i daginstitutioner – og de skal fordeles på flere forskellige daginstitutioner. I 0. klasse skal de bestå en dansktest for at få lov til at rykke op i 1. klasse.

Inger Støjberg (V) sagde på pressemødet i Mjølnerparken, at tiden var komme til at »gribe om nælden«.

Regeringen ser sig selv som nogen, der går løs på et ubehageligt problem på modig, beslutsom og kraftfuld vis.

Selvfølgelig kan man fjerne ghettoerne rent fysisk, hvis man hermed mener at fjerne de almennyttige boligområder, der ender som siloer for mennesker med de samme problemer. Den udvikling er i gang.

Med menneskene og deres problemer er det måske ikke så nemt.

Digteren Yahya Hassan lærte danskerne problemerne at kende med sine digte fra ghettoen i 2013:

I skolen måtte de ikke tale arabisk. I hjemmet måtte de ikke tale dansk. Skolen var noget, man blev hjemme fra. Flade noget, man kom hjem til.

Ligesom Yahya skrev sine digte, har regeringen skrevet en ghettoplan med caps lock’en i bund:

TVANG OG KONTROL OG EKSPROPRIATION OG STRAFZONER OG NEDSÆTTELSE AF KONTANTHJÆLP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg mangler alle de konstruktive udkast.
- Hvor skal mennesker bo, som ikke har råd eller lyst til at købe egen bolig?
- Hvor er de job, som disse parallel-menneskene skal udfylde?
- Hvornår er det blevet dansk menneskelighed at tage spædbørn fra deres mødre, for at børnene kan tilbringe deres tid i overfyldte institutioner?
- Hvor skal borgere, som har udstået deres straf og gæld til samfundet, bo?
- Hvordan vil regeringen tvinge hvide danskere til at flytte ind i parallellovs-områder?

Bo Bergstrøm, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Erik Mikkelsen, Christel Gruner-Olesen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Peter Wulff, Verner Nielsen, Anker Nielsen, Katrine Damm, David Zennaro, Britta Hansen, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Margit Tang, Ivan Mortensen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Klaus Ipsen, Niels Duus Nielsen, jørgen djørup, Per Kaas Mortensen, Frede Jørgensen, Tommy Clausen, Tue Romanow, Bjarne Tingkær, Herdis Weins, Dorte Sørensen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Jeg er træt af, at politikerne afleder opmærksomheden fra andre emner ved hele tiden at snakke om stramninger på udlændingeområdet. Snakken bliver også mere og mere rabiat.
Jeg ønsker debat og mindst lige så storslåede planer, hvor 8 ministre tropper op og svarer på andre vigtige emner og problemer i samfundet, som ulighed, klimaforandringer, som forårsager migration, beskatning af multinationale selskaber og andre der flytter penge i skattely, beskyttelse af natur og miljø osv.

Anne Mette Jørgensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Erik Mikkelsen, Christel Gruner-Olesen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Verner Nielsen, Hans Larsen, Anker Nielsen, Katrine Damm, David Zennaro, Britta Hansen, Hanne Ribens, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Margit Tang, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Bjarne Tingkær, Klaus Ipsen, Niels Duus Nielsen, jørgen djørup, Per Kaas Mortensen, Frede Jørgensen, Tommy Clausen, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Folk med samme problemer siger lars er det derfor har sender den ene luftkastel afsted efter den anden som skal aflede de store problemer denne regering har

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, David Zennaro, Malan Helge, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Eksperterne i skabelse af parallelsamfund af alle mulige slags, slår til igen - med en præcision som kunne gøre selv Zorro gul og blå af misundelse.

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Verner Nielsen, Malan Helge, Anne Eriksen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har dovne og udygtige politikere, der ikke vil passe deres arbejde med at sikre den brede befolkning den tryghed og de universelle rettigheder, det store brede flertal ønsker, at vores samfund skal basere sig på.
De kvæler folks muligheder og den helt grundlæggende borgerfrihed - og de løber for deres ansvar for at sikre denne frihed til forskellighed i lighed, deres pligt til at sikre tilstrækkelige ressourcer til at løse samfundets opgaver for borgerne, og deres driftsansvar for offentlige virksomheder.

Anne Mette Jørgensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Erik Mikkelsen, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Carsten Munk og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er lykkedes den herskende kadre efterhånden opdele befolkningen i så høj grad, at man nu kan begynde med udrensningen af de socialt dårligt stillede, fordi man kan fremstille sociale problemer som betinget at 'kultur' og 'etnicitet'. Eller 'religion'. Men tag ikke fejl: noget lignende venter alle, der ikke ønsker at danse efter kapitalisterne pibe.

Anne Mette Jørgensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Erik Mikkelsen, Kim Folke Knudsen, Verner Nielsen, Hans Larsen, Benny Larsen, David Zennaro, Hanne Ribens, Britta Hansen, Anne Schøtt, Malan Helge, Anne Eriksen, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby, Dorte Sørensen, Ebbe Overbye og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at sende børn og unge fra rigmandsghettoerne ud til daginstitutioner og skoler i fattigmandsghettoerne. På den måde bliver børn og unge blande og lærer at omgås hinanden. Her ved kommer børn og unge fra rigmandsghettoerne også ud af deres ghetto og parallelsamfund. Det må da være en vind-vind situation for ALLE.

Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Rikke Nielsen, Kurt Nielsen, Verner Nielsen, David Zennaro, Britta Hansen og Malan Helge anbefalede denne kommentar

Så, så - ghettoudspillet med dens mix af strafindskærpelser, fattiggørelse, demolering, pisk m.m. skal ikke løse integrationsproblemerne i de såkaldte ghettoer.

Det er symbolpolitiske signaler til den angstlidende del af befolkningen og beregnet til at indgå i en diskursiv konstitution af den næste valgkamp: "Integrationsproblemerne har regeringen løst med Ghettoudspil X".

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tror du, Rasmus Knus, at det reelt betyder, at valget er på vej.

Det har jeg ikke nogen sikker viden om.

LLR virker ikke som typen, der udskriver valg i utide og med risikoen for at tabe magten (som meningsmålingerne viser). Mon ikke der først kommer valg i juni 2019?

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis de kan holde, uden at bukserne sprænger, så længe. Det tror jeg ikke, at de kan. De har lavet dette forslag for at tilfredsstille DF, men DF er ikke tilfreds, og de lader sig næppe købe til at støtte asociale forslag.
Nu kommer der en forhåbentlig mobiliserende storkonflikt - selvom det jo også er lykkedes at opdele befolkningen imod solidaritet, fordi vi ikke længere har en familiestruktur med typisk en offentligt ansat kvinde og en privat ansat mand. Det gjorde underværker i 80erne og 90erne for at stå imod overklassens pres.

Rikke Nielsen

Steffen Gliese, lad os få noget mere tvang - kvinderne tilbage til det offentlige....

Kim Folke Knudsen

Find den finansieringsmodel for billige almennyttige boliger, som gør det muligt at tilbyde lejeboliger til mennesker med lave indkomster. I omverdenen bygges microboliger måske kan den boligform overvejes til at skaffe lejeboliger til en rimelig leje og finansiering.

Nærpoliti i de belastede boligområder med betjente, som lærer områdets beboere at kende.

Muligvis mere kameraovervågning men besluttet af beboerne selv gennem beboerdemokratiet.

Lektiehjælp og lektiecafeer til de børn, som har svært ved lære dansk. Hvor mange af os kan vores eget sprog 100% ? Hvor mange af os etniske danskere er i stand til at tale, skrive og forstå et fremmedsprog ? Sproget udvikles gennem dialog hjælpsomhed og undervisning ikke ved at true børn og deres familier med eksklusion og stopprøver for børn i 0 klasse.

Byudvikling skaf finansiering så hele samfundet betaler og ikke kun lejerne for en udvikling af de slidte almennyttige boliger. Byfornyelse i samarbejde med boligselskaberne, lejerne og beboerdemokratiet. Skab nye bæredygtige og grønne bydele med plads til mangfoldighed.

Indret lokale Jobcentrer i boligområderne og lav lovgivningen om jobcentrer om, så de kan bruge deres tid på at skaffe nye job, kvalificere arbejdsløse, og skabe jobåbninger på et lidt lukket arbejdsmarked. Væk med for mange kontrolforanstaltninger og tåbelig overvågning af borgerne.

Hvis beboere igen og igen medvirker til utryghed, så skal det være muligt at opsige de beboere.

Dialog og samarbejde er vejen frem til med tiden at overvinde den sociale nød i de belastede boligområder.

Jørgen Mathiasen

"Vi skal kunne genkende vores land...."
Jeg har - gelinde gesagt - et stigende antal problemer med at genkende et land, jeg voksede op i, men når de europæiske naboer med undtagelse af de nordiske endnu ikke har fået et tilsvarende problem og endnu ikke har opdaget, hvad det er for dybt usympatiske øvelser dansk politik og danske vælgere har kastet sig ud i, er det selvfølgelig fordi, de er optaget af andre problemer.
Så er man foreløbig fri for at skulle give forklaringer på, hvordan retsstaten i DK kan krakelere, og hvorfor liberale partier påny bremser "det (forkerte) frie valg" med en plan.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar