Læsetid: 4 min.

Udbud af myndighedsbetjening risikerer at føre til spild af offentlige midler

Jo mere kompliceret en opgave er, jo dårligere virker konkurrenceudsættelse, viser forskning. Udbuddet af forskningsbaseret myndighedsbetjening på miljø- og fødevareområdet risikerer derfor at føre til ødelagte forskningsmiljøer og spild af offentlige midler, mener ekspert
12. marts 2018

Da Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet sammen med Statens Seruminstitut sidste år afgav hver deres bud på den forskningsbaserede myndighedsbetjening og beredskab i alvorlige veterinærsygdomme, så kunne det ligne ethvert andet offentligt udbud.

Men ifølge professor MSO Ole Helby Petersen og leder af Center for forskning i offentlig-privat samspil på Roskilde Universitet, så er Miljø- og Fødevareministeriet faktisk ude på ubetrådt grund, når det i de kommende år vil konkurrenceudsætte al deres myndighedsbetjening.

»Ingen ved i realiteten, hvad der vil ske, men forskning i udbud viser, at meget specialiserede opgaver er meget svære at konkurrenceudsætte med positiv effekt,« siger Ole Helby Petersen.

Beslutningen om at udbyde al myndighedsbetjening på miljø- og fødevareområdet blev taget i sommer. Lige inden havde Danmarks Tekniske Universitet (DTU) tabt myndighedsbetjeningen og beredskabet i farlige husdyrsygdomme til Københavns Universitet (KU) og Statens Seruminstitut (SSI).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Nissen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
Erik Nissen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Selv i den 'ukomplekse' ældrepleje går firmaerne konkurs på stribe.
Så deet.. :-/

Søren Bro, Erik Nissen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ny forskning står altid på skuldrene af tidligere udført og dokumenteret videnskabelig forskning. Det ændres der ikke ved, fordi beredskabet, opgaverne og forventeligt også en stor del af medarbejderne flytter fra en institution til en anden,« skriver Esben Egede Rasmussen.

Det er ikke nødvendigvis sådan det fortsætter.
Alle ved, at viden er magt. Og penge.
Når private virksomheder skal tjene penge på den viden de udvikler, hvem siger så at denne viden også bliver udbredt, så senere forskning kan bygge videre på den eksisterende - i et andet privat firma?

Det er godtnok risikabelt, det projekt.

Søren Bro, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Konkurrence er anvendelig til flere ting på kort sigt, men er skadelig på det lange sigt.

For at konkurrencen skal virke, bør der, uf over gennemsigtelighed, være et stort antal udbydere. Når konkurrencen har udkonkurreret de fleste udbydere, så der kun er en enkelt tilbage, findes der ikke mere konkurrence, og så stiger prisen og servicen falder - og det sker helt uhæmmet.

Dette kan ses på den kollektive trafik, hvor man er gået fra mange udbydere, og til nu hvor der kun er en enkelt tilstede, der hele tiden skifter navn,

Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Er der virkelig ingen politikere med tilstrækkelig ansvarsfølelse og sund sans i midten eller til højre herfor, der kan stoppe denne nedadgående spiral. Eller som har evnen til erfaringsbaseret læring? Eller blot har evnen til at lytte til gode argumenter?