Læsetid: 5 min.

Bondo kom efter en aftale, men fik en kommission

Fagbevægelsens samlede pres under OK18 er en nyskabelse, der har givet overenskomstaftaler, som de offentligt ansatte ellers ikke ville have opnået. Men solidariteten rakte ikke til, at lærerne fik en ny arbejdstidsaftale. Til gengæld fik de udskudt en løsning på deres problem i tre år
Fagforeningsmedlemmer uden for Forligsinstitutionen, hvor ansatte og arbejdsgivere på det kommunale område fredag indgik et forlig om en overenskomst. Men forliget indeholdt til manges ærgrelse ikke en aftale om lærernes arbejdstid.

Fagforeningsmedlemmer uden for Forligsinstitutionen, hvor ansatte og arbejdsgivere på det kommunale område fredag indgik et forlig om en overenskomst. Men forliget indeholdt til manges ærgrelse ikke en aftale om lærernes arbejdstid.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

28. april 2018

Der var en skærende kontrast mellem en lettet kommunal chefforhandler, Anders Bondo Christensen, der med smil i øjnene først på dagen præsenterede et forlig for 500.000 kommunalt ansatte – og så til den lærerformand, som godt tre timer senere løftede sløret for, at musketereden ikke holdt til, at lærerne fik en arbejdstidsaftale til at afløse den forhadte Lov 409.

Bondo viste hermed, at han kunne holde balancen mellem sine to roller.

For det er uomtvisteligt, at de foreløbig to aftaler på det offentlige arbejdsmarked, der stort set imødekommer lønmodtagernes krav, er opnået i kraft af en hidtil uset samlet front blandt fagforbundene. Tilsat en musketered, der smuldrede, men samtidig var med til at sætte skub i flere aftaler.

Til gengæld var det også med til at presse Anders Bondo Christensen til at sige ja tak til næsten ingenting, fordi han ikke ville sende sine medlemmer ud i en konflikt, hvor de igen ville komme til at stå alene tibage med udsigt til endnu et lovindgreb, mens de andre faggrupper indgik aftaler.

På lærerområdet synes strejke og lockoutvåbenet altså slidt op. Lærerne orkede ikke endnu en konflikt, og de offentlige arbejdsgivere har givet sig meget på den samlede ramme, fordi de frygtede at miste deres legitimitet. 

Dermed opnåede fagbevægelsen ikke en arbejdstidsaftale for lærerne, der ellers har været et kardinalpunkt og den oprindelige kerne i musketereden, siden forhandlingerne påbegyndtes i efteråret 2017 – og som man har fået politisk opbakning til fra bl.a. den radikale leder Morten Østergaard og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Det må efterlade en grim smag i munden på fagbosserne, hvis de igen i nær fremtid skal tage ordene solidaritet og ’En løsning for alle’ i deres mund. Omvendt ville det have været svært at forklare, hvorfor Danmark skulle ud i en konflikt, som lærernes egen formand til sidst erkendte, han ikke ville få noget ud af, fordi kommunerne igennem fem måneders forhandlinger havde stået fast på den ledelsesret, de opnåede i 2013. 

Særligt afgående FOA-formand, Dennis Kristensen, der som den første fagboss sprang fra sin egen musketered, havde holdt til det sidste på, at lærerne skulle have en arbejdstidsaftale. Men han havde sat gang i aftaletoget, og lærerne måtte hoppe med for i det mindste at få en kommission. 

Et nej?

Pragmatikken vandt altså over den radikalitet, det nye sammenhold i fagbevægelsen var udtryk for. Og det kan ikke udelukkes, at Kommunernes Landsforening og chefforhandler Michael Ziegler med den nye undersøgelseskommission om kvalitet i undervisningen, som lærerne fik i stedet for en ny arbejdstidsaftale, rent faktisk har erkendt, at Lov 409 ikke fungerer.

Den nye kommission skal arbejde i tre år. Målet er at undersøge problemerne med arbejdstiden, og det kan på sigt føre til et forbedret samarbejdsklima ude på skolerne. Noget som faktisk har kunnet lade sig gøre på 72 ud af 92 skoler, hvor der er indgået lokale aftaler.

Et centralt krav fra lærerne havde været, at deres arbejdstid skulle opgøres hvert kvartal i stedet for som nu én gang om året. Den såkaldte årsnorm bestemmer, at overarbejde gøres op og eventuelt udbetales eller afspadseres over et helt år. Lærerne havde ønsket sig en bedre balance i, hvor meget overarbejde en skoleleder kan kræve.

Men en konflikt ville i Bondos analyse risikere at ende med et lovindgreb – ligesom i 2013 – der formentlig ville forlænge Lov 409. Det var det resultat, han stod tilbage med efter en kæmpe investering i OK18. Nu skal han overbevise sine medlemmer om, at undersøgelseskommissionen kan danne grundlag for et forbedret samarbejde om deres arbejdstid ude i fremtiden. Om frygten for et nej hos medlemmerne, sagde Bondo til TV 2:

 »Det frygter jeg ikke. Der vil helt sikkert være nogle, fordi de er frustrerede over, at det ikke lykkedes os at få den her aftale, men jeg tror også, at der er rigtigt mange lærere, der vil forstå, at det er vigtigere at få en god aftale, end jeg i dag havde skrevet under på noget, der ikke giver mening ude på skolerne.«

Skår og splittelse 

Der vil også være skår, der skal klinkes internt i fagbevægelsen efter Dennis Kristensen – musketeredens førstedirigent – gik solo med 12 LO-forbund og en FTF-organisation og lavede et delforlig natten til onsdag for 40.000 regionalt ansatte. 

Den manøvre har splittet fagbevægelsen, men fik også presset resultater frem med pæne lønstigninger, puljer til rekruttering og ligeløn, afskaffelse af det forhadte privatlønsværn og en overenskomstmæssig sikring af den betalte spisepause i hvert fald på det kommunale område.

For nok har de kommunale forhandlere fundet en løsning på den betalte spisepause, der ifølge chefforhandler, Lars Qvistgaard formand for Akademikerne, nu er skrevet ind i overenskomsten. Hvad han konkret har betalt for det, stod uklart fredag. Ved redaktionens slutning manglede de statsansatte og ca. 80.000 ansatte i regionerne stadig en aftale.

Nu afhænger den endelig dom over fagbevægelsens forhandlingsstrategi og styrkeposition, om de resterende regionale og statslige områder også kommer i hus med aftaler.

Alle forlig skal til urafstemning blandt medlemmerne. Men den store lammende konflikt er indtil videre afværget. En storkonflikt ville have givet mindelser om et dysfunktionelt arbejdsmarked a la det franske, hvor storstrejker er en del af hverdagen.

Den radikalitet, som lønmodtagerorganisationerne i egen forståelse følte sig nødsaget til at etablere ved at gå samlet til forhandlingerne, har besværliggjort forhandlingerne. Og arbejdsgiverne har betalt en ganske høj pris med en lønramme på 8,1 pct. for at komme de offentligt ansatte i møde, der i de sidste mange uger og måneder har rejst sig i samlet flok og vist deres frustration over arbejdsforhold og mangel på respekt i den offentlige sektor.

Men at parterne endte med at komme hinanden i møde, viser, at den danske model faktisk beviste sit værd, da presset blev størst.

Dennis Kristensen vil – når støvet har lagt sig – stå som en småflosset, men alligevel sejrrig forhandler, der fik det maksimale ud af musketéreden. Undtagen en arbejdstidsaftale til folkeskolelærerne. I det lys indtraf realismen hos lærerne. De må nu afvente om den fornyede tillid, som Ziegler og Bondo signalerede fredag, rækker til at forbedre samarbejdet helt ud på den enkelte skole. 

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Viggo Okholm
Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Så er vi næsten i mål.

OK2018 er næsten i hus.

Lønramme +8,1% over 3 år.
Betryggelse af den betalte frokostpause.
Kommision omkring Lærernes Arbejdstid.

Jeg havde personligt ønsket mig, at der var indgået en aftale om lærernes arbejdstid, men så langt nåede vi ikke i denne omgang. Arbejdsgiverne har stærke interesser i det forrige lovindgreb i år 2013. Der er et massivt flertal i Folketinget for de nuværende arbejdstidsbestemte regler uanset tomme løfter fra DF og lignende.

Kommisionen var et bedre resultat end en udsigtsløs konflikt, som for 2. gang havde tømt lærernes strejkekasser og derefter åbnet for en forlængelse af de nuværende lovbestemte regler om arbejdstid.

Men regler som der er en voksende erkendelse af ikke fungerer hensigtsmæssigt.

Jeg vil på det foreliggende grundlag stemme ja til overenskomstresultatet. Det muliges kunst er kompromisset, hvor der gives og tages.

Hvad har vi lært af dette overenskomstforløb, som offentligt ansatte.

Fællesskab og sammenhold gør stærk - også efter denne overenskomst. Glem det ikke.

Tak til alle aktivisterne, som har vist vores flotte røde faner ved Forligsinstitutionen og vist, at der var alvor og sammenhold bag Overenskomstkravene. I har udført en fantastisk indsats. Uden jeres vedholdende indsats var vi aldrig nået så langt som nu med resultaterne.

Tak til fagbevægelsens forhandlere, for at holde ud i over 245 timer og for ikke at kaste landet udi i en konflikt, der bagefter havde fået ødelæggende følger for arbejdsforholdene i den offentlige sektor.

En særlig Tak til Ole Bondo Christensen, som har stået i en meget svær forhandlingssituation. Han har formået at få det bedst mulige ud af det nuværende styrkeforhold, og han har til det sidste bevaret en værdig og saglig tone overfor arbejdsgiverne. De arbejdsgiverne bør nok overveje betydningen af, at lærerne føler sig anerkendt for deres store indsats i Folkeskolen.

Må Overenskomstforløbet blive en utvetydig advarsel for Regeringen om ikke at misbruge Moderniseringsstyrelsen til at introducere alle mulige spareforslag, som Regeringen mener, at man kan tryne de offentligt ansatte med. Moderniseringsstyrelsens indblanding i overenskomstforløbet har været destruktiv og skadelig for hele forhandlingsgrundlaget. Det må alvorligt overvejes, om styrelsen fremover ikke skal køres i betydelig kortere snor end hidtidig.

TAK
#Enløsningforalle - VH KFK

Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Anne Eriksen, Helle Walther, Viggo Okholm og Margit Tang anbefalede denne kommentar

Jeg skrev det fredag d. 13/4. Punktum. Ingen tager for alvor folkeskolen alvorligere end at lønnen er vigtigst. Samtidig undgås konflikt. Splittelsen går nu mellem lærere internt. De, der kan tåle mosten, og de, der vælger det fra/presses ud. Elevflugt og lærerflugt, jobsurfing, og især en cementering af, at den offentlige sektor fortsat bliver NPM, KL og Moderniseringsstyrelsens projekt. Danskeren er sig selv nærmest fortsat.

Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Alberg Hansen, Randi Overgård, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Afviklingen af velfærdssamfundet fortsætter. Man tror, at opslutning kan købes, men der er meget mere på spil, og ingen i arbejde mangler jo penge.

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Alberg Hansen, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt, jørgen djørup, Egon Stich, Torben Skov, Peter Knap, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Bettina Jensen, Henrik Herskind, David Zennaro, Olav Bo Hessellund, Kim Folke Knudsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Lars Madsen kl. 21.20
Bekymrende men rigtig iagtagelse af Dig. Det svarer til idiotens gang ud af planken for hvis ende der er et tomt svømmebassin uden vand. Resultatet kan forudses på forhånd.

Hvis Folkeskolen ødelægges med personaleflugt, så ødelægges årtiers muligheder for at uddanne vores børn ordenligt. De få rige her i landet som ikke er belånt til op over skorstenen vil vælge deres egne private betalingsskoler og dernæst beklage sig over, at de skal betale til en Folkeskole, som deres egne børn ikke går i.

Hvis vores arbejdskraft ( den kommende generation af unge ) får en dårligere uddannelse end vores nabolande, så flytter arbejdspladserne væk fra Danmark i et tempo, vi ikke har set før. Det bliver Polen, Sverige, måske de baltiske lande, og Tyskland, Nederland som løber med den økonomiske vækst.

Vi står tillbage som en moderne udgave af det fattige Irland fra det forrige århundrede efterladt på perronen isoleret og alene uden gode økonomiske perspektiver. Velfærdsstaten vil være fortid for et samfund som dette.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Alberg Hansen, Anne Eriksen, Helle Walther, Dorte Sørensen, Torben Bruhn Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg forstår fustrationen på lærernes arbejdspladser. Bondo står selvfølgelig for skud, men vi må vist alle rette en særlig tak til Dennis Kristensen for "at skabe skred i forhandlingerne". Desværre skabte han ikke blot skred, men frembragte en regulær glidebane. Der burde samles ind til en skamstøtte.

Mogens Holme, Flemming Berger, Erik Jakobsen, Karsten Lundsby, Alberg Hansen, Ole Frank, Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Lønstigningerne de kommende 3 år er så høje, at økonomien ikke hænger sammen. Fyringsrunder kan ikke undgås. En stigning på 3000 kr. om måneden svarer til afkastet fra et livs indbetaling til ATP, samt en arbejdsmarkedspension oveni. Det hænger overhovedet ikke sammen!

Grådigheden har slået helt igennem!

"Lønstigningerne de kommende 3 år er så høje, at økonomien ikke hænger sammen. Fyringsrunder kan ikke undgås. En stigning på 3000 kr. om måneden svarer til afkastet fra et livs indbetaling til ATP, samt en arbejdsmarkedspension oveni. Det hænger overhovedet ikke sammen!"

Bingo!

Det kommer til at koste fyringer i den offentlige sektor og masser af arbejdspladser i den private sektor. Den private sektor har ikke mulighed for at matche dette løngilde, hvorfor arbejdskraften vil søge mod staten. Konsekvensen er at arbejdspladser flytter til udlandet.

Well played, alle i der ønsker at vi skal blive fattigere.

Store lønstigninger? De er vel på linje med dem i det private og når under ingen omstændigheder for de fleste ikke i nærheden af de gager konsulenter ,private erhvervsfolk, bankdirektører m.v. tjener. Kigger vi rundt i storbyer m.v. er der huse og villaer i millionklassen, sommerhuse stadig, store biler og både ved havnene. Så bare rolig Niels Bøjden og Kim Houmøller, jeres tilværelse bliver ikke forringet af denne grund. I øvrigt sker stigningerne jo trinvis og det ved I vist godt. At jeg personligt ville vælge bedre arbejdsforhold med bedre normeringer er en anden sag, men det kan jeg jo sagtens sige som pensionist med en arbejdspension og folkepension som giver mig et nogenlunde fast nettobeløb på hele 16000! om måneden.

Mogens Holme, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Alberg Hansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Er der nogen der har kritiseret Bondo er det mig gr. hans adfærd i 2013, men jeg er vendt 180 gr. Respekt for en mand, som bruger hovedet, det har han lært fra sidst. Han fortjener lærerne stemmer ja fordi: Det, at lederen på en skole leder og fordeler arbejdet, er noget man må vænne sig til, i Folkeskolen som på det øvrige arbejdsmarked.
Lønnen steg rigtig pænt. Og Bondo fik ikke en syltekrukke, det er frustration uden belæg, der siger sådan, han fik en kommission, der skal undersøge folkeskolens behov, lærernes behov, ingen vil jo have en folkeskole, som ikke fungerer.
Med 40 år på bagen i den sektor, ved jeg om nogen, hvor vigtig information og dokumentation er, når man vil have noget ændret. Den mulighed får man nu. Jeg tror på det projekt, han og Ziegler har aftalt, og at en dygtig leder af den kommission, kan kulegrave folkeskolens nuværende problemer og komme med løsninger, og krav, så man har et fundament at kræve på næste gang.. Folk tror jo, at lærere er nogen, der går hjem kl. 2 hver dag og har lange ferier, sådan har det aldrig været. Nogle dårlige lærere er der altid, som alle andre steder på arbejdsmarkedet, selv dårlige ministre ser vi jo løbende :).
Men de fleste i den danske folkeskolen er seriøse dygtige mennesker, der vil folkeskolens bedste. De vil også anderkendes for det arbejde de laver, respekteres, og det bør samfundet også gøre. Sårene fra et håbløst forløb i 2013, skal viskes væk, tro og tillid genopbygges, så den ny skolereform kan komme til at virke som det er hensigten. Jeg sætter min lid til Bondo og Ziegler her, KL og hvem der ellers er inde over og ønsker dem held og lykke. Næste gang lykkes det.
Fagforbundene viste en sjælden samhørighed, det kan der bygges videre på. Rom opstod ikke over night, det gør lærernes arbejdsforhold ej heller. Men der er taget nogle skridt på vejen. Så tak for det Bondo.

Erik Jakobsen, Karsten Lundsby, Lasse Nielsen, Hans Aagaard og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Allan Filtenborg

Der tegner sig mere og mere et billede af, at alle i den off. sektor er sat i verden for at please Audi-segmentet. Mon ikke vi kommer til at mangle unge der vælger uddannelser der sigter mod job i den off. sektor?

Torben Lindegaard

"Der vil helt sikkert være nogle, fordi de er frustrerede over, at det ikke lykkedes os at få den her aftale, men jeg tror også, at der er rigtigt mange lærere, der vil forstå, at det er vigtigere at få en god aftale, end jeg i dag havde skrevet under på noget, der ikke giver mening ude på skolerne."
Anders Bondo, citat fra artiklen.

Et uforståeligt citat.
Hvad er det for noget, Anders Bondo havde mulighed for at skrive under på -
og som ikke gav mening ude på skolerne ??

Vi må have oplyst, hvilket andet tilbud arbejdsgiverne lagde på bordet.

Jørgen Wind-Willassen

For et par generationer siden handlede arbejdskampe ikke om spisepausen var betalt eller ej.
Arbejdskampe handlede om der VAR noget at spise eller ej.
"Vi har sejret ad helvede til - godt" for nu at citere fra klassiker håndbogen.
Håber ædrueligheden nu sænker sig over det ganske land, og glæden ved et fantastisk samfund genfindes.

Lasse Nielsen, Hans Aagaard og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen Gliese
27. April, 22:07
"Afviklingen af velfærdssamfundet fortsætter. Man tror, at opslutning kan købes, men der er meget mere på spil, og ingen i arbejde mangler jo penge."

Ja, lige netop - der er meget mere på spil !!
Angrebet på Folkeskolen er kun en lille del af hvad der egentlig foregår.. En betydningsfuld del, men det store billede er fragmenteret.

Ligenu er der opsving, og der er rekordlav arbejdsløshed. De fleste har deres på det tørre - økonomisk.
Altimens har forringelserne på velfærdsområdet bredt sig som skimmelsvamp under murværket.
Der er ligenu mennesker, der bliver psykisk syge eller begår selvmord på grund af det afsindige pres de er underlagt som ledige og/eller syge.
Børnene vantrives i daginstitutionerne fordi deres pædagoger ikke har tid til dem.
I skolen har et overvældende antal elever det dårligt mentalt, og deres lærere bryder grædende sammen over en dagligdag der ikke hænger sammen.
Sygeplejerskerne og SOSU'erne kæmper mod tidstyranniet.
ALLE oplever de at blive udsat for en nidkærhed i kontrollen af deres arbejdsindsats der nærmest er patologisk.
Vores velfærdssamfund er i den grad truet.

Det har Nick Allentoft, chefredaktør på DenOffentlige.dk skrevet en bog om, der er udkommet den 26. April. Den hedder "Velfærdsillusionen".

Man kan læse om bogen i denne kronik på Altinget.dk fra 26-4-2018
"Kronik: Velfærdsstaten smuldrer og det rammer os alle"
Link:
https:/www.altinget.dk/artikel/kronik-velfaerdsstaten-smuldrer-og-det-rammer-os...

Hvis man er blevet interesseret i at læse bogen, kan den anskaffes her
Link:
https:/www.samfundslitteratur.dk/velf%C3%A6rdsillusionen

Som jeg skrev for et stykke tid siden mangler der fuldstændigt rettidig omhu fra lærernes side.

De burde have henvendt sig til deres arbejdsgivere for lang tid siden for at udfærdige aftaler der kan lægges i en overenskomst.

"De er vel på linje med dem i det private og når under ingen omstændigheder for de fleste ikke i "

Nej. De ligger f.eks 50% over hvad lærlinge i industrien får de næste 3 år. Men du mener måske at de er så vellønnede at behøver mere?

Torben K L Jensen

Hvis formanden for den kommission skulle komme til at hedde Niels Egelund - så er der ingen der kan garantere for hans sikkerhed.

Eva Schwanenflügel

Nils Bøjden

Du får nok mere ud af dine provokationer hvis du frekventerer de sociale medier..
Det der mærkelige nonsens du ytrer om lærere der ikke har henvendt sig til deres arbejdsgivere eller ligger 50 % over lærlingelønnen i industrien er helt på linje hvad de opfinder på konspirationssiderne.

!"Du får nok mere ud af dine provokationer hvis du frekventerer de sociale medier.."

Så hvis man ikke er enig med dig er det provokationer?

@Eva Schwanenflügel

Men du er da mere end velkommen til at dokumentere at Industriens lærlinge får mere end det der er aftalt i overenskomsten.

Eva Schwanenflügel

Nils Bøjden,

Du diskvalificerer dig fra enhver fornuftig debat med dine udtalelser.
Du er ude på at provokere, og det får du ikke noget ud af.
Kom med fakta og viden, kom med passion.
Lad være med at spamme.

Vibeke Hansen, Mogens Holme, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"Du diskvalificerer dig fra enhver fornuftig debat med dine udtalelser."

Fordi jeg henviser til virkeligheden?

Jeg bestiller ikke andet end at komme med fakta.

Hvad du mangler er at modbevise mit udsagn om at lærlinge for 1.7% om året over 3 år.

@Eva Schwanenflügel

Jeg har lige henvist dig til Metals hjemmeside hvor deres overenskomst er beskrevet.

Venligst henvis mig til oplysninger der modbeviser Metals oplysninger om deres egen overenskomst.

@Eva Schwanenflügel

For at være sikker på at du får læst det der stå Metals hjemmeside klipper jeg det lige ud for dig:

"Lærlinge- og elevsatser forhøjes med gennemsnitlig 1,7 procent pr. 1. marts i både 2017, 2018 og 2019."

Torben K L Jensen

Eva - lad være med at svare klovnen - han er udenfor pædagogisk rækkevidde.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

"Eva - lad være med at svare klovnen - han er udenfor pædagogisk rækkevidde.
"

Jeg ved det. Det er noget lort at debattere med virkeligheden.

@Torben K L Jensen

Men så kan du måske komme med beskrivelser om at Di og Metals overenskomster for lærlinge er anderledes end det som er beskrevet på Metals hjemmeside,.

Fagforeningerne har denne gang givet det bedste argument til alle fremtidig regeringer i landet om hvorfor langt mere skal privatiseres. Og grunden er at forskellen på et privat firma og en statslig institution er at hvis de ansatte i et privat firma forsøger at afpresse firmaet med ublu krav, flytter firmaet et andet sted hen. Statsligt ansatte kan derimod uden konsekvenser for deres arbejdsplads beståen afpresse arbejdsgiveren. Og det kan undgås hvis mange flere offentligs funktioner privatiseres.

Dette må betragtes som en Pyrrhussejer for de offentligt ansatte, med fyringer som en af konsekvenserne for at kunne holde offentlige budgetter.

Kim Houmøller

Boligpriserne vil få et nyk opad igen. Hvor længe tror fagbevægelsen og deres utilfredse procelytter den går? I valgte inflation, højere renter og ringere arbejdsforhold i stedet for! Dumheden fik overtaget til sidst. Vi har allesammen tabt, når arbejdspladserne forsvinder. Og det vil ske med statsgaranti!

Dennis Tomsen

Tja, ikke-nederlag tangerende mindre sejr til landets offentlige arbejdstagere, og heldigivs for det.
Desværre får alle uden for arbejdsmarkedet nul og nix tangerende mindre med de mange velfærdsnedskæringer druknet i slipstrømmen. En smule soldaritet i den retning kunne godt bruges, men gives nok ikke når regningen udskrives.