Læsetid: 2 min.

Fagbevægelsen er åben for delaftaler for at undgå konflikt på hele det offentlige område

Fagbevægelsen er villig til at indgå delaftaler for at undgå konflikt for alle offentlige ansatte. Men weekendens forhandlinger for de statslige ansatte er indtil videre endt uden resultater, og det gør det svært at nå frem til delaftaler, vurderer arbejdsmarkedsforskere
Dennis Kristensen forudså i et facebookopslag, at der ikke kan indgås forlig på det kommunale område, mens et forlig er muligt for de statsligt og regionalt ansatte. Det er især lærernes arbejdstidsaftale, der blokerer forhandlingerne på det kommunale område.

Dennis Kristensen forudså i et facebookopslag, at der ikke kan indgås forlig på det kommunale område, mens et forlig er muligt for de statsligt og regionalt ansatte. Det er især lærernes arbejdstidsaftale, der blokerer forhandlingerne på det kommunale område.

Jens Dresling

16. april 2018

12 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen endte lørdag uden resultater for parterne på det statslige område. Håbet var, at forhandlingerne på området kunne åbne for især arbejdstagernes krav om lønstigninger og betalt frokostpause. 

Chefforhandler for de statslig ansatte, Flemming Vinther, betegner lørdagens forhandlinger som uden bevægelse. Han forventer dog ifølge Ritzau, at parterne mødes igen inden tirsdag. Også chefforhandler for de statslige arbejdsgivere, innovationsminister Sophie Løhde (V), tilkendegav, at parterne skal mødes igen.

Søndag var det parterne på det kommunale område, der mødtes til forhandlinger i Forligsinstitutionen. Forud for forhandlingerne havde FOA’s formand, Dennis Kristensen, der også sidder med i de kommunale forhandlinger, åbnet op for, at en konflikt måske kun rammer én af de tre sektorer.

Dennis Kristensen forudså i et facebookopslag, at der ikke kan indgås forlig på det kommunale område, mens et forlig er muligt for de statsligt og regionalt ansatte. Det er især lærernes arbejdstidsaftale, der blokerer forhandlingerne på det kommunale område.

»Der er ingen grund til at ofre sine sparepenge på kommunerne. De er en forhandlingsmæssig katastrofe,« siger Dennis Kristensen til avisen.dk.

FOA-formandens udtalelser ophæver dog ikke den såkaldte musketered om sammenhold mellem de kommunale, regionale og statslige arbejdstagere, mener Anders Bondo Christensen.

»Dennis Kristensens udtalelser er fuldstændig i overensstemmelse med tankegangen bag musketereden. Hvis vi har en modpart, der vil indfri vores krav, så indgår vi selvfølgelig en aftale med ham. Derefter tager vi kampen i forhold til de arbejdsgivere, der ikke er indstillet på det,« siger Anders Bondo Christensen til dr.dk.

Også Grete Christensen, der er topforhandler for de regionalt ansatte, mener, at musketereden holder. Forhandlingerne om de regionalt ansatte går i gang igen mandag. Det er dog svært at forestille sig de store løsninger på det regionale område, hvis det hele bryder sammen på det kommunale område, udtaler Grete Christensen til Ritzau.

Svært at lave delaftaler

Arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet har dog svært ved at se, at det skulle være muligt at indgå forlig på for eksempel kun det regionale område.

»Det plejer at være staten, der lægger linjen, så det er svært at forestille sig, at det kan lade sig gøre, særligt når den økonomiske ramme ikke er på plads,« siger Mikkel Mailand.

Heller ikke arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ser de store muligheder for at lave delaftaler på de forskellige offentlige områder.

»Når der ikke er sket noget som helst på det statslige område, så gør det det endnu sværere at komme i land med aftaler på det regionale eller kommunale område, derfor er det reelt ikke muligt at splitte aftalerne op,« siger Henning Jørgensen.

Forligskvinde Mette Christensen skal tirsdag vælge, om hun vil udskyde konflikten med to uger og eventuelt lave et fælles mæglingsforslag. Men det gør hun kun, hvis der er nogle sprækker i uenighederne mellem parterne, som overenskomstforhandlingerne kan bygge videre på, vurderer Mikkel Mailand.

Da lærere og undervisere blev lockoutet af arbejdsgiverne i 2013 benyttede forligskvinden Mette Christensen sig ikke af muligheden for at udskyde konflikten. Parterne stod for langt fra hinanden til, at der var noget at forhandle om.

Hvis forligskvinden ikke udskyder konflikten igen tirsdag, så kan arbejdstagerne begynde at strejke fra d. 22. april, mens den varslede lockout kan starte 28. april.

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Bring it on - lad os strejke politikerne ud af kontorerne!

Velfærdssamfundet er ved at knække - og det kan vi nu endelig gøre noget ved, lad os ikke forpasse den chance!!!

Tal med kolleger, venner og familie om - hvordan vi lammer samfundet, så vi får en effektiv konflikt. Kampen skal vindes, og befolkningen støtter op om kampen.

God dag der ude

Taina Berg, Britta Felsager og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis regeringen og et flertal i Folketinget mener ,at lærernes arbejdstid og arbejdsforhold stadigvæk skal være bestemt gennem en lov - hvorfor bestemmer Folketinget så ikke at medlemmerne skal være i Folketinget så og så mange timer per dag og gøre dit og dat på bestemte tider - hvis Folketingets medlemmer skulle leve efter samme regler som de har lovgivet lærernes arbejdstid og arbejdsforhold på så ville holdningen nok ændre sig.

Taina Berg, Britta Felsager, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Fagbevægelsen er åben for delaftaler for at undgå konflikt på hele det offentlige område"

Så kom de da lidt ned ad træstammen.

Torben K L Jensen: Så du mener at mit arbejde med at uddanne og danne børn i folkeskolen ikke er meningsfuldt? Du ville aldrig kunne udføre mit job, ikke én enkelt dag ville du kunne håndtere mine opgaver, som er komplekse, udfordrende og vidunderligt meningsfulde -noget du som ville kunne fatte et sekund af. Ikke ét sekund, ligemeget hvor mange underlødige kommentarer du end fyrer af i dette forum.

Michael Pedersen

Arbejderromantik, John Christensen

Man laver altså ikke generalstrejke for 0.2 % lønstigning mere om året.

"Man laver altså ikke generalstrejke for 0.2 % lønstigning mere om året."

Med mindre man har brug for en masse teatertorden for at skjule dårlige beslutninger.