Læsetid: 8 min.

Hvis fagbosserne indgår en aftale, kan der vente dem en ny kamp – denne gang mod deres medlemmer

Der er ekstra meget på spil for fagforeningerne i OK-forhandlingerne denne gang, hvor det for alvor er lykkedes at mobilisere utilfredshed og kampgejst. Begge dele kan nemlig risikere at blive vendt mod fagbosserne, hvis medlemmerne ikke bryder sig om et eventuelt forlig, vurderer arbejdsmarkedsforskere
I 2008 blev den daværende formand for BUPL, Henning Pedersen (til højre), nedstemt af sine medlemmer, som havde sat næsen op efter mere og var parate til at slås for det.

I 2008 blev den daværende formand for BUPL, Henning Pedersen (til højre), nedstemt af sine medlemmer, som havde sat næsen op efter mere og var parate til at slås for det.

Finn Frandsen

19. april 2018

Fagforeningslederne frygter ikke kun at lide nederlag til arbejdsgiverne på den anden side af forhandlingsbordet. De frygter også deres egne medlemmer, som de har fået mobiliseret i en grad, så det kan blive svært at få dem til at acceptere et eventuelt forhandlingskompromis.

Sådan lyder vurderingen fra flere arbejdsmarkedsforskere.

»Man frygter, hvad der vil ske, når man har mobiliseret, og folk står samlet med kampuniformerne på, og så går man pludselig ud med et kompromis, som det i sagens natur må være, når man har landet en aftale i fællesskab,« siger Flemming Ibsen, professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Rasmussen
  • Kurt Nielsen
Henrik Rasmussen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Artiklen kunne med lige så stor ret - have haft det modsatte fokus.

Arbejdsgiverne, altså folketinget - som i tilfælde af konflikt og lockout, skal have kittet samfundet sammen igen, er rædselslagne ved tanken om - at folket rejser sig imod dem: Politikerne straffes på valgdagen.

Hvis de faglege ledere gør det dårligt for medlemmerne, så bliver der et efterspil på generalforsamlinger/kongresser. Det er der intet nyt i.

Hvorfor taler "den fjerde statsmagt" tingene ned?
Er det den usynlige hånd der er på spil?

Stå fast på helt rimelige krav der er rejst!
Kampen er lige ved at være vundet.
Politikerne kan godt lægge sig ned og sige - UNDSKYLD!

De har pisset på os - for længe. Nok er nOK18

De skal ikke forringe vores vilkår for at give bonus til ledelseslaget, og skattelettelser til de rigeste i samfundet. Det kan slutte her og nu - hvis viljen er til stede.

Idiotisk at skrive, at fagbosserne skal kæmpe imod medlemmerne, det skal de ikke. De skal kæmpe for medlemmernes interesser, og for at bevare aftaleret og strejkeret.
Artiklen har en forkert vinkel. Det er en ommer!
Hvorfor er det Tine Auerberg der optræder i artiklen? - Hun er fortid, og gnaver nu den pension som medlemmerne af LO betaler. Har hun fået honorar af avisen for at udtale sig, imod dem der har givet hende alt?

Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Erik Jakobsen, Mogens Holme, ulla enevoldsen, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen, Ole Bach, Benjamin Bjerre, Egon Stich, Torben K L Jensen, Kim Houmøller og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De bliver året helte fordi de har revitaliseret kampgejsten i fagbevægelsen over een kam.
De har fundet solidariteten frem af gemmerne og det bliver dem der svigter musketer-eden der får problemer med deres medlemmer. Se blot hvordan de gule bliver behandlet.

David Breuer, Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, ulla enevoldsen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Efter længere tids svag dækning, kommer Information så med denne opsamling, som så primært handler om problemet med at acceptere noget forlig......der er sgutte meget faglig aktiv front over avisen.
Egentlig er denne mere relevant, omend med en tilsvarende vinkling: https://www.bt.dk/danmark/frustreret-laerer-laegger-fuldstaendig-urealis...
Hvad er det præcist, der foregår? Et forsøg på at dele sol og vind lige, se sagen i sin helhed? Det her handler om mere, meget mere. Basta. No more Dennis the Menace o.s.v.
Se her: https://www.folkeskolen.dk/631971/bondo-til-medlemmerne-paa-fredag-er-al...

Torben Bruhn Andersen, Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Vogelius

Dobbeltrollen som arbejdsgiver og myndighedsudøver er en akavet kobling, når
overenskomstforhandlinger på det offentlige område spidser til. Begge sider af forhandlingsbordet leverer argumenter for krav, der i stor udstrækning er stedfortrædende for en gennemgribende forbedring af de arbejdsmiljøproblemer, der reelt af offentlige arbejdstagerne opleves som den mest stressende hæmsko i deres daglige arbejde.
De offentlige arbejdsgivere synes indtil videre gerne at ville slippe for at slække på de opstrammede styrings-, kontroltiltag og indberetningspligter, der er sat i værk overfor de ansatte ved stedse at tilbyde at hælde lidt mere i lønningsposerne. Hvis man spørger ansatte i den offentlige sektor, fra overlæger til portører, professorer og sekretærer, folkeskolelærere og sagsbehandlere, hjemmehjælpsgrupper i syge-, ældrepleje – om de vil have normeret flere kolleger fremfor løn, vil mange af de adspurgte formentlig prioritere at få flere hænder og forbedringer i arbejdsmiljøet.

Plads til udvikling af mulighederne for en øget medbestemmelse i tilrettelæggelsen af de arbejdsopgaver, der skal løses af arbejdstagerne er det virkelige problem. Men problemet er at afbureaukratisering, engagement og arbejdsglæde ikke lader sig opgøre i lønpenge. Alligevel at gøre det er at blande æbler og pærer.

Hvad vi oplever i disse dage, er derfor mere et kulturelt sammenstød mellem to kulturer. Det handler om medbestemmelse og engagement som arbejdsgivere fortsat kan købe sig ret til at nedprioritere. Det er på denne baggrund at en ændring af de dikterede arbejdstidsaftaler for lærerne er blevet uhyre vigtige at få opprioriteret. Det er et gigantisk slag om medbestemmelse, som har betydning for politiske kultur vi normalt forbinder med bør være rettighedsbærende i et demokratisk civilsamfund.

"Hvis fagbosserne indgår en aftale, kan der vente dem en ny kamp – denne gang mod deres medlemmer" - der findes åbenbart mange totalt latterlige begrundelser for manglende vilje til at indgå i kompromisser - uanset at netop viljen til bevægelighed og kompromis er én af hovedingredienserne i den "danske model". Men det er vist kun arbejdsgivere og arbejdstagere i den private sektor, der har fattet det. Bondo har tydeligvis ikke!

Mon ikke en frokostpausen bliver solgt for en væsentlig mere flexibel arbejdstid, f.eks at overtidsberegning foregår over en længere periode eller at arbejdsgiveren har timer efter normal arbejdstid at råde over.

Men ellers må jeg give Jens Winther ret. Det virker som om at fagforeninger i offentligt regi puster sig uhæmmet op og efterhånden har malet sig op i et hjørne. Og at stå det oppustet og indelukket er uhensigtsmæssigt.

@Nils Bøjden, faktisk har lærerne tvært i mod stillet krav om en kortere beregningsperiode hvad angår overarbejdstid..

" faktisk har lærerne tvært i mod stillet krav om en kortere beregningsperiode hvad angår overarbejdstid."

Lærernes frokost er ikke i forhandling. Ziegler har flere gange sagt at det med frokosten må stå for statens egen regning.

Kristian Jensen

kort og godt, 8% lønstigning på tre år er alt for lidt. Vi har betalt for krisen og er sakket bagud efter de private. Vores arbejde er ikke mindre værd, vi er ikke mindre værd! Vi skal op på 12% som minimum, hvis kløften ikke skal blive for stor.

John Christensen

Regeringen er rædselslagen ved udsigten til en konflikt, fordi de har glemt at et flertal kan etableres uden om regeringen.
Hvis viljen er til stede kan Folketinget imødekomme de offentligt ansattes krav om både løn, frokost og lærernes arbejdstid.
Sker det er regeringen færdig med at være regering.
Socialdemokratiet vil gå sejrrigt ud af situationen, og 1. maj bliver en fest.
Valget er lige om hjørnet.

Det er det her, eller et oprør med høtyve og Guillotine
Stop med at tøm vores lommer, for at forære pengene væk - vi har gennemskuet spillet.
Det er ikke den omfordeling der er brug for.
GAME OVER.

God dag der ude

" 8% lønstigning på tre år er alt for lidt. "

Det er alt for meget. Det private arbejdsmarked landede på 6.75%

"Kristian Jensen
. Vi har betalt for krisen og er sakket bagud efter de private."

Her er Metals overenskomst

https://www.danskmetal.dk/ok2017/Sider/hovedpunkter-i-aftalen.aspx

Alle satser forhøjes med ca 1,7% om året i 3 år

Også beskrevet her:

https://www.altinget.dk/artikel/stor-overenskomst-paa-plads-jaevne-loens...

Og det lønmodtagersiden har fokuseret på er det som arbejdsgiveren synes er goder som de også får noget ud af, bla Bedre seniorordninger og Bedre uddannelsesordninger

@John Christensen, det kommer ikke til at ske, for heldigvis er S for kloge til at køre Danmark ud til den økonomiske afgrund. Ingen i S har lyst til at gentage Anker Jørgensens fiasko!

@Kristian Jensen, ligesom Bondo lever du i en fantasiverden - lang fra virkeligheden..