Nyhed
Læsetid: 4 min.

Flere danske politikere kræver undersøgelse af sammenstød i Gaza

Efter at både FN og EU har krævet en uvildig undersøgelse af fredagens dødsfald blandt demonstranter i Gaza, ønsker flere danske politikere, at Danmark bakker op om det krav. Udenrigsministeren bliver kaldt i samråd om sagen efter påske
Fra palæstinensisk side bliver begivenhederne langfredag kaldt en ’massakre’ på fredelige civile, mens man fra israelsk side fastholder, at soldaterne reagerede helt korrekt på trusler fra stenkastende demonstranter.

Fra palæstinensisk side bliver begivenhederne langfredag kaldt en ’massakre’ på fredelige civile, mens man fra israelsk side fastholder, at soldaterne reagerede helt korrekt på trusler fra stenkastende demonstranter.

Ibraheem Abu Mustafa

Indland
3. april 2018

Danmark bør lægge sig op ad både FN og EU og kræve en uvildig undersøgelse af de seneste voldsomme sammenstød i Gaza. Det mener flere danske politikere – herunder udenrigsordfører for socialdemokraterne Nick Hækkerup:

»Vi synes, det ville være fornuftigt at bakke op om en uvildig undersøgelse.«

Baggrunden er begivenhederne langfredag i Gaza, hvor demonstrationer nær den israelske grænse udviklede sig til de blodigste sammenstød i længere tid mellem palæstinensere og israelere. Anslået 16 palæstinensere blev dræbt og ifølge Ritzau er omkring tusind meldt såret, efter at israelske tropper åbnede ild mod en større demonstration. Fra palæstinensisk side bliver begivenheden kaldt en ’massakre’ på fredelige civile, mens man fra israelsk side fastholder, at soldaterne reagerede helt korrekt på trusler fra demonstranter i form af stenkast og brændende dæk.

Begivenheden har udløst en række internationale reaktioner: Fredag aften bad FN’s generalsekretær António Guterres om en »uvildig og gennemsigtig undersøgelse« af sammenstødet, og Sikkerhedsrådet udtrykte efter et hasteindkaldt møde »alvorlig bekymring over situationen« samt »sorg over tabet af uskyldige palæstinensiske liv«.

Et udkast til en resolution, der skulle undersøge begivenhederne, blev dog lørdag blokeret af USA.

EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrede også til en uafhængig undersøgelse, og i en udtalelse lørdag lød det blandt andet, at »Israel har ret til at beskytte sine grænser, men brugen af magt skal være proportionel.«

»Pres i forsoningsøjemed«

Også den svenske udenrigsminister Margot Wallström efterlyser en uvildig undersøgelse, og flere danske politikere mener nu som sagt, at den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bør følge trop. Socialdemokraternes ordfører Nick Hækkerup, mener dog, at det kræver, at begge parter er med på ideen:

– Men Israel har indtil videre afvist en undersøgelse?

»Det er jo ikke nødvendigvis den endelige melding. Man kan jo lægge pres på i forsoningsøjemed,« siger Nick Hækkerup, og det pres, mener han, bør Danmark være med til at lægge.

Politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper siger, at Danmark bør går forrest – i første omgang med en kritik af Israels fremfærd:

»Det, israelsk militær har gjort, er helt ude af proportioner. Det er desværre ikke første gang. Men når der er sker noget, som er så ekstraordinært voldsomt, er det vigtigt, at det internationale samfund reagerer,« siger Pernille Skipper. »Danmark burde gå forrest i kritikken, fordi vi kan, og fordi det vil betyde noget, at vi tog stilling.«

Også hun bakker op om en international undersøgelse af sagen:

»Så er det ikke længere bare ord mod ord, men sandheden vi får frem,« siger Pernille Skipper, der fortæller, at Enhedslisten vil kalde Anders Samuelsen i samråd om sagen efter påske.

Israel roser soldater

Israel har dog indtil videre afvist at lade uafhængige eksperter undersøge de blodige begivenheder. Dets militær reagerede passende og skød kun mod demonstranter, der udgjorde en trussel, har landets forsvarsminister, Avigdor Lieberman, udtalt til israelsk presse:

»Jeg mener, at alle vores soldater fortjener ros, og der kommer ingen undersøgelse,« sagde ministeren lørdag ifølge Ritzau. Også premierminister Benjamin Netanyahu har hyldet soldaterne for at have bevogtet landets grænser.

Og den israelske afvisning er helt på sin plads, mener udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen:

»Det er omsonst med sådan en undersøgelse. Hvordan skal man finde ud af, præcist hvad der er foregået? Skal man interviewe demonstranter og soldater?« spørger Søren Espersen, der dog selv er overbevist om, at demonstrationerne var orkestreret af Hamas, der forsøgte at angribe Israel under dække af civile.

»Der bliver ikke løftet en finger i Gaza, uden at Hamas har givet tilladelse til det. Og Hamas er en terroristorganisation, der leger kispus med folkestemningen i de vestlige lande,« siger Søren Espersen.

Også han efterlyser en klar udmelding fra udenrigsministerens side. Men til fordel for Israel:

»Jeg savner en udmelding fra udenrigsministeren, der går frem og siger: ’Vi støtter et demokratisk samfund i Mellemøsten mod en feudal terroristorganisation,’« lyder det fra Søren Espersen.

Udenrigsminister ønsker forhandlinger

Anders Samuelsen har gennem sin pressemedarbejder sendt følgende udtalelse til Information:

»Jeg er bekymret over den eskalerede situation, vi har set de seneste dage omkring Gaza. Jeg opfordrer alle involverede parter til at arbejde for at deeskalere situationen og undgå yderligere dræbte og sårede som konsekvens af urolighederne.«

Han skriver endvidere, at Israel har ret til at beskytte sine grænser, men at magt skal »udøves med proportionalitet«, og at hændelserne understreger behovet for en hurtig genoptagelse af forhandlinger mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre om en tostatsløsning.

En eventuel uvildig undersøgelse af begivenhederne forholder ministeren sig ikke til. Men det bør han, lyder det også fra politisk leder for Alternativet Uffe Elbæk:

»Selvfølgelig har Israel som suveræn nation ret til at beskytte sine grænser. Spørgsmålet er, hvordan de gør det. Vores holdning er, at den magtanvendelse, som Israel har brugt, ikke står mål med karakteren af demonstrationerne. Og vi mener, at Danmark burde bakke op om en undersøgelse, sådan som også FN og EU ønsker det, og klart tage afstand fra denne form for magtanvendelse mod en fredelig demonstration,« siger Uffe Elbæk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den rabiate del af Israel, som har stor magt i regeringen, har i Søren Espersen en trofast propagandist og med samme syn på arabere.
USA viser igen, at landet ikke har en egen stemme i dette spørgsmål, men er underlagt propaganda og rige jøders økonomiske støtte til politikere.
Det er en hån, at Israel stadig har gunstige handelsaftaler med EU, når landet slet ikke lever op til forudsætningerne.
Og hvorfor skal lige de galninge have lov at have atomvåben.

Jørgen Nielsen, Solveig Jensen, Karsten Lundsby, John Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

1700 mennesker skudt, 700 med skarpe skud, og mere en halvdelen skudt bagfra.
Der er ingen rimelighed i dette. Det er en massakre.

Flemming Berger, Thomas Petersen og Solveig Jensen anbefalede denne kommentar

EU må lukke markedet for Israel. Det kan ikke passe at dette land konstant får lov til at bryde al international lov uden at det får konsekvenser.