Læsetid: 9 min.

Forhandlingerne om OK18 viser os, hvilket stof de centrale aktører er gjort af

Overenskomstforhandlingernes hovedfigurer har indtaget deres vante pladser i Forligsinstitutionen, hvor de igen skal prøve at flytte sig mod hinanden inden deadline. Her er en vurdering af slutspillet for fire centrale aktører og manden, der måske kan ende med at afgøre det hele til sin egen fordel
Overenskomstforhandlingernes hovedfigurer har indtaget deres vante pladser i Forligsinstitutionen, hvor de igen skal prøve at flytte sig mod hinanden inden deadline. Her er en vurdering af slutspillet for fire centrale aktører og manden, der måske kan ende med at afgøre det hele til sin egen fordel

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

21. april 2018

Parterne har forhandlet uger, dage og nætter og har nu igen sat sig ved bordet for at nå hinanden i Forligsinstitutionen. 

De største uenigheder har undervejs i hele forløbet været lærernes arbejdstid, lønnen og den betalte spisepause, og det står i vejen for en aftale om nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte, der er arbejder i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne ellers have været på plads allerede i februar, men da det ikke skete, endte parterne i Forligsinstitutionen. Forligsmand Mette Christensen har nu forlænget forhandlingerne de mulige to gange 14 dage, og den ultimative deadline hviler over forhandlerne.

Her er hvad der er på spil for fire centrale aktører og en statsminister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

En latterlig seance. Det handler jo ikke om arbejdsvilkår, men om organisationernes interne magt over medlemmerne, og alle branchenuancer udelades. hvor er pensionisten med en folkepension 9.600 henne i dette game? Der bliver der vist ikke afsat penge til prisstigninger i supermarkedet.

Josephine Kaldan

Alle tror, det handler om penge, men det handler om arbejdsvilkår. Det handler om modstand mod det grænseløse arbejde, mere end det handler om oenge. Det handler om tid til at gøre sit arbejde ordentligt. Meget mere end det handler om penge. Lærere vil have en overenskomst i stedet for en lov, det kan de andre godt forstå, det vil de nenlig også, de ved godt, at de skal støtte lærerne, ellers er det deres tur næste gang. Der er ingen, de har det primære mål at få udbetalt flere penge, de vil have ordnede forhold på arbejdspladsen. Det er en helt legitim kamp, der i sidste ende også kommer lldre til gode, de kunne faktisk godt tænke sig at sosuen havde bedre tid, når han/ hun kom forbi. Ligesom eleverne gerne så, at læreren havde forberedt sig. Eller lægen ikke var ved at skvatte om af træthed, når han skulle operere. Arbejdskamp handler ikke kun om penge, der er noget, der hedder anstaændighed, men det er svært at kæmpe for. Det forstår folk ikke, heller ikke skribenten før mig.

Mikael Velschow-Rasmussen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Ruth Gjesing, Erik Jakobsen, Gunilla Funder Brockdorff, Børge Neiiendam, Jens Kofoed, Hanne Munk, Viggo Okholm, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Hvad fanden er det for en artikel? Det drejer sig om væsentlige forhold for en stor del af Danmarks lønmodtagere. Skal overarbejde betales? Skal der være ordnede arbejdsforhold? Det er resultater af 100 års kamp for anstændig behandling af de ansatte, der skal forsvares. Fri mig for jeres højrøvede intellektuelle betragtninger som var det personbeskrivelser i et tv-drama, det drejede sig om.
Slet bare kommentaren. Den hører alligevel ikke hjemme i de fisefornemmes selskab.

Mikael Velschow-Rasmussen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Flemming Berger, Mogens Holme, Hans Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig også lidt over artiklen ,som jo mere peger på personer end selve sagen.
I en kommentar omkring Anders Bondo beskyldes han for en finke om at de tikke er lederne som skal bestemme i skolen, men lærerne Men det er faktisk en central bemærkning for hvordan i H.... vil lederne kunne sikre gode skoler,sygehuse m.v. uden de almindeligt ansatte? Tænk hvis ledere i dette land kunne bestemme mere end de gør? Sikken et rædselssamfund! Vi skal nok have ledere, det vil sikkert være naivt ikke at have dem, men de skal pokker mig være så tæt på gulvet som overhovedet muligt og den leder som vil tage en kost eller rydde op eller tage en leg, en vikartime bliver respekteret langt mere i børns og ansattes øjne end den overlegne "starut" som føler sig hævet over almindeligt arbejde samtidig med at han/hun mener at skulle ha sikkert det dobbelte i løn.PS: var leder i daginstitutioner fra 79-90, og konstitueret senere. At jeg i mine sidste år "kun" var souschef har altså ikke pillet ved mit værd.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Houmøller og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

På dagen hvor det fremtidige arbejdsmarked i den offentlige sektor og dermed den danske model og velfærdssystem står over for den store afgørelse brillerer Information med lidt om 4 forhandleres mode og mood. Godt man har sagt den op.

Hans Houmøller

Det er under ingen omstændigheder i orden, at der i artiklen kan stå sådan her: “Til gengæld vil mange lærere måske være taknemmelige for, at de ikke igen skal ud i en opslidende strejke og hænges ud og hånes som faggruppe.”

Jeg troede ikke, Information var på det hold, der kalder KLs lock out af lærerne i 2013 for en strejke.

Kunne I på avisen ikke godt en gang for alle få udryddet den meget almindelige misforståede og bringe en berigtigelse. Nogle medier bruger den til at miskreditere lærerne, men jeg håber ikke, det er Informations ærinde.

Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Flemming Berger, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap og Eva Bertram anbefalede denne kommentar