Læsetid: 5 min.

Forsker: Tilliden kan aldrig genskabes – medmindre den danske model justeres

Mægling, konflikt, forlig eller forlængelse? Uanset hvad understreger overenskomstforløbet, at tilliden på det offentlige arbejdsmarked er brudt og kun kan genskabes, hvis den danske model justeres, siger en arbejdsmarkedsforsker, der tidligere har advaret om den danske models svagheder
Mægling, konflikt, forlig eller forlængelse? Uanset hvad understreger overenskomstforløbet, at tilliden på det offentlige arbejdsmarked er brudt og kun kan genskabes, hvis den danske model justeres, siger en arbejdsmarkedsforsker, der tidligere har advaret om den danske models svagheder

Martin Fyhn Lykke Lladó

17. april 2018

Uanset hvad det spændte og højst usædvanlige overenskomstdrama ender med i denne omgang, hvor parterne har vandret ud og ind ad forligsmandens dør i noget, der minder om en uendelighed, og formentlig til stor forvirring for resten af Danmark, er syndefaldet på det konfliktfyldte offentlige arbejdsmarked allerede indtruffet.

Det skete i 2013. Og intet bliver nogensinde det samme igen.

Tilliden mellem lønmodtagere og arbejdsgivere blev uigenkaldeligt brudt under lærerlockouten, og da tilliden ikke kan genskabes, er man nødt til at justere den danske model, hvis den skal overleve.

Det siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl. Ved forhandlingernes turbulente begyndelse i januar konstaterede han i Information, at den danske model på det offentlige område havde betydelige skavanker. Den har langt mere konfliktpotentiale end de andre nordiske landes modeller, derfor er man nødt til foretage justeringer, mente forskeren.

Information er vendt tilbage til Laust Høgedahl for at få hans vurdering af, hvordan det så er gået sidenhen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • lars søgaard-jensen
 • Christian Mondrup
 • Eva Schwanenflügel
 • Christian Skoubye
 • Kurt Nielsen
 • Torben Lindegaard
Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Kurt Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mette-Line Thorup

Den såkaldt "danske model" på det offentlige område er så totalt at sætte ræven til at vogte gæs, at man kan erklære denne "danske model" for afgået ved døden efter misbrug i 2013 af den daværende regering bestående af Socialdemokraterne, SF & de Radikale.

Det bliver aldrig bedre før vi får en anden måde at forny overenskomsterne på -
som understreget af, at det lige nøjagtigt var Socialdemokraternes nuværende leder, Mette Frederiksen, der uden blusel i Folketinget i 2013 fremsatte forslag om at ophæve de offentlige arbejdsgiveres krav til Lov.

S-SF-R - regeringen var afhængig af et bestemt overenskomstresultat for at få finansieret sin folkeskolereform - som erkendt af Annette Vilhelmsen i "Søren og Mette i Benlås".

Det er komplet umuligt at have tillid til politikerne ved overenskomstfornyelser på det offentlige område. Styrkeforholdet er bare så helt skævt - og det misbruges.

Ethvert fjols kan jo se, at med omfanget af den varslede lock-out er der lagt op til endnu et lovindgreb.

Ole Frank, lars søgaard-jensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Lillian Larsen, Randi Overgård, Bettina Jensen, Olav Bo Hessellund, Torben Bruhn Andersen, Margit Tang, Gert Romme, Bjarne Andersen, morten rosendahl larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, ulla enevoldsen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Brian W. Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rune Larsen, Egon Stich, Christian Skoubye og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

At fr. Frederiksen ikke afgørende vil lægge astronomisk distance til det makabre forløb i 2013, fortæller om S's manglende jordforbindelse.

Ole Frank, lars søgaard-jensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Christian Skoubye og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tjenestemandssystemet skal tilbage - for det bygger jo netop på, at man ikke kan gennemføre en ligelig konflikt på arbejdsmarkedet, så man kompenserer de offentligt ansatte for ikke at kunne kæmpe for bedre vilkår.
Samtidig er arbejdet i den offentlige sektor af en art, der kræver rygdækning fra det politiske system: der er ikke plads til at ofre lærere, læger, socialrådgivere m.m., fordi de ikke kan regne med udbredt popularitet i udøvelsen af deres gerning. Den anden side er til gengæld, at politikerne skal have borgernes tarv for øje, ikke en abstrakt, ikke-eksisterende 'samfundsinteresse'.

Ole Frank, lars søgaard-jensen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Bettina Jensen, Torben Bruhn Andersen, Helene Kristensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jeg tror desværre det ender med et sammenbrud! Den fornemmelse har jeg haft siden forhandlingerne startede, fordi hovedpersonerne er de samme som under lærerkonflikten, og statens forhandlere (Løhde...) er udvalgt, så de (hun...) kan "ofres" hvis det går galt og ender med en storkonflikt.

Karsten Lundsby, Jens Kofoed og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I Norge opfatter de norske arbejdsgivere til gengæld lockoutvåbnet som »dødt«, viser Laust Høgedahls rapport. De ved godt, at hvis de først benytter sig af den magt, de har, er modellen ødelagt, forklarer forskeren: »Lockout er også en formel del af modellen i Norge og Sverige. De bruger den bare ikke, det sker kun i Danmark."

Og det skal man da lige love for, at de danske arbejdsgivere har benyttet sig af.. Lockouten er så omfattende, at nødberedskabet i første omgang var helt fjernet. Som om at det jo kunne være ligemeget, når nu konflikten alligevel skulle afgøres ved et lovindgreb !!

Selvfølgelig fungerer Den Danske Model ikke, når magtarrogancen er så overvældende, og politikerne ikke respekterer de offentligt ansattes ret til en ordentlig overenskomst, som det netop sås i 2013.

Ole Frank, Vivi Rindom, Estermarie Mandelquist, lars søgaard-jensen, Allan Stampe Kristiansen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bettina Jensen, Mogens Holme, Torben Bruhn Andersen, Margit Tang, Anders Reinholdt, Børge Neiiendam, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Torben Lindegaard, Torben K L Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tror, at fantasien er begrænset i Moderniseringsstyrelsen, og at man slet ikke kan forestille sig omfanget af blot strejken! Den kollektive trafik går i stå! Samfundet kan ikke fungere - og det kan det ikke, fordi de gamle systemer til samfundets opretholdelse er fjernet for at spare penge og 'skabe fleksibilitet'.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Med et lock-out varsel på godt 400.000 contra et strejkevarsel på 75.000 må selv "menigmand" vel kunne regne ud, at bolden er spillet over på politikernes banehalvdel. Det står vel blot tilbage at konstatere hvordan de håndterer det.
Alternativt kommer der et mæglingsforslag som de faglige organisationer får ansvaret for at have forkastet, for at legitimere lovindgrebet

Torben Bruhn Andersen, Margit Tang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg har nu mest tabt tilliden til de mennesker der forsøger at misbruge den danske model.
Det ser ud til det er meningen at DR bil skade den danske model.

Skuespil for folket (medlemmerne)
Parterne har opgivet. Man positionerer sig så stærkt som muligt, efterfulgt af forligsmandens sidste førsøg, vel vidende, at det bruges til folketingets beslutning.
Komedien er helt til grin.

Eva Schwanenflügel

Fra Wikipedia :

"KL spiller en nøglerolle som kommunernes repræsentant ved de årlige forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomiske rammer for det kommende budgetår. KL fungerer desuden som arbejdsgiverorganisation og forhandlingspart over for de kommunalt ansattes fagforbund.

Den nuværende formand for KL er Jacob Bundsgaard (Socialdemokraterne), der er borgmester i Aarhus, mens næstformanden er Martin Damm (Venstre), borgmester i Kalundborg. KL's bestyrelse, der består af 17 borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer, udpeges hvert fjerde år umiddelbart efter kommunalvalget, og pladserne bliver tildelt på baggrund af partiernes og lokallisternes samlede stemmetal ved kommunalvalget. Den daglige ledelse af sekretariatet forestås af en fire mand stor direktion, som administrerende direktør Kristian Wendelboe siden 2011 har stået i spidsen for."

Kommunernes chefforhandler er, ligesom ved lærer-lockouten i 2013, Borgmester Michael Ziegler, Høje Taastrup kommune, (K).

Kristian Wendelboe har været i vælten for - på det nogle kalder ret upassende vis - at erklære Den Danske Model som afdød, såfremt der ikke kommer en forhandlingsløsning på bordet. Med andre ord, hvis kommunerne ikke trak stikket hjem og fik deres vilje, skulle strejkeretten ophæves, og Staten måtte lovgive om arbejdsretten.

S og V har gennem deres repræsentantskab i KL stemt for en kæmpe lockout, der er helt uproportionel med lønmodtagernes strejkevarsel.

Staten har via Moderniseringsstyrelsen og Innovationsminister Sophie Løhde forsøgt at gennemføre en strategi der gik ud på at fjerne den betalte frokostpause for at spare endnu mere på den offentlige sektor.
Det vil fagforeningerne ikke lade sig byde, da det åbner for en glidebane mod besparelser på både kommunernes og regionernes områder.

Kommunernes Landsforening vil ikke give sig mht lærernes norm-aftale - eller rettere, det lovindgreb der sikrede denne.
I øjeblikket er lærernes 'aftale', (lovindgrebet fra 2013) en årsnorm, så deres overarbejde kun reguleres en gang om året.
Det gør at den udjævner sig, og at lærerne ikke modtager reel betaling for de timer de lægger ekstra.
De ønsker følgeligt en mere nøjagtig kvartalsnorm.

Grunden til at de andre offentligt ansatte bakker lærerne op i dette krav er bl.a. at KL, Regionerne og Moderniseringsstyrelsen ønsker at udbrede årsnormen til andre områder, fx til sygeplejerskerne, politiet, pædagoger, SOSU-assistenter, etc.

Linjerne er kridtet godt og grundigt op. Men de er unfair fordelt, og lockout-våbnet helt vildt overdrevet.

Estermarie Mandelquist, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Lindegaard og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Den danske Model
(Det lyder som et eventyr et sagn fra gamle dage)

Ifølge krønikeskriveren Saxo herskede der en sådan fred, fordragelighed og velstand i Danernes Rige i Frode Fredegods regeringstid, at Frodes hirdmænd frygtede for, hvad hvad folket ville finde på af hundekunster efter hans død.

De kunne rent ud sagt ikke overvinde sig til at fortælle 'folket', at kongen var død, hvorfor de lod som om, han stadig var i live, og kørte det royale lig rundt i riget i den royale paradevogn med krone på hovedet, scepter i hånden og svøbt i en kåbe af pelsbræmmet purpur, indtil det begyndte at falde fra hinanden og lugte så fælt, at 'folket', som stimlede sammen for at råbe 'HIL KONGEN!' holdt sig for næserne og hviskede 'Føj for en stank!', så ofte kortegen passerede forbi dets ydmyge huse og hytter langs vejen.

Hvor meget der egentlig var tilbage af Frode Fredegods jordiske rester under purpuret, før hans hirdmænd tog sig sammen til at give ham en sømmelig jordefærd, melder sagnet desværre intet om.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup, Bettina Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Med et lock-out varsel på godt 400.000 contra et strejkevarsel på 75.000 må selv "menigmand" vel kunne regne ud, at bolden er spillet over på politikernes banehalvdel. Det står vel blot tilbage at konstatere hvordan de håndterer det."

Hvad?? Begge parter forsøger da at gøre det der gør mest ondt. Lønmodtagerne hvor flest andre mennesker rammes og dermed et forsøg på politisk pression på politikere, arbejdsgiveren hvor flest af de man er i konflikt med rammes på pengepungen.

"Staten har via Moderniseringsstyrelsen og Innovationsminister Sophie Løhde forsøgt at gennemføre en strategi der gik ud på at fjerne den betalte frokostpause for at spare endnu mere på den offentlige sektor."

Ja, selvfølgelig. Der er ikke grund til at betale for frokostpause hvis ikke arbejdsgiveren har behov for at kunne tilkalde arbejdskraften i frokosten. Hvis de offentligt ansatte vil have 35 timers arbejdsuge, kan de sikker godt få lov til det mod at gå 6,75% ned i løn.

Bettina Jensen

"Selvfølgelig fungerer Den Danske Model ikke, når magtarrogancen er så overvældende, og politikerne ikke respekterer de offentligt ansattes ret til en ordentlig overenskomst, som det netop sås i 2013."

De danske politikeres magtfuldkommenhed er systemkulturel - og består grundlæggende i at lovgivende magt interfererer med udøvende magt, når folketingspolitikere besidder regeringsembeder og at lovgivende magt interfererer med dømmende magt ved bl.a. at udpege højesteretsdommere og nedsætte parlamentariske domstole i civile sager. De tre magter er med andre ord korrumperede, der er ikke den fornødne adskillelse, som skulle resultere i demokratisk dynamik og selvjustits, så ikke engang indenfor egen raison kan det borgerlige demokrati begå sig. Heller ikke i Danmark.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nils Bøjden, der er al mulig grund til i et og alt at arbejde på, at folk har det så tilfredsstillende og dejligt på deres arbejde som muligt. Det er i sidste ende det, det må gå ud på, når man kræver andres hjælp til at så sine opgaver løst.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Karsten Lundsby, Ib Christensen, Flemming Berger og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der burde være forlig, for de ønsker, der hersker på 'arbejdsgiversiden' burde aldrig have været ytret. Selvfølgelig skal vi ikke have sundhedspersonale, der ikke kan få deres overarbejdsbetaling eller ikke kan have et fast arbejdssted. Ligesom vi ikke kan have lærere og elever, der er tvunget i skole langt udover, hvad der er fornuftigt.
Og når der ingen planer er om at inddrage spisepausen, kan man jo ligeså godt én gang for alle gøre den til et af de få personalegoder, offentligt ansatte har.

"Nils Bøjden, der er al mulig grund til i et og alt at arbejde på, at folk har det så tilfredsstillende og dejligt på deres arbejde som muligt. "

Ja selvfølgelig. Men det er ikke det samme som større julegaver til alle, medvind på cykelstierne og medarbejdere der tror at de skal bestemme hvad arbejdet går ud på.

Og at sige "Vi vil have mere i løn end der er givet på det private arbejdsmarked" er i kategorien "større julegaver". AT sige "vi har ret til betalt frokost" er at medarbejderne bestemmer hvad arbejdet går ud på samt at prioritere arbejdsopgaverne, dvs at medarbejderne leger ledelse.

Steffen Gliese

Nils Bøjden, sålænge løn bestemmes i procenter, så vil en øget procentvis stigning fra et lavere udgangspunkt formodentlig kun reelt ligestille.
Og jo, i det offentlige skal medarbejderne i høj grad deltage i ledelsen, for ledelsen går ud på at sikre, at arbejdet kan gennemføres bedst muligt. Vi havde det bedste universitet under styrelsesloven.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

"Og jo, i det offentlige skal medarbejderne i høj grad deltage i ledelsen, for ledelsen går ud på at sikre, at arbejdet kan gennemføres bedst muligt. "

Nej. Ledelsen skal lede. Medarbejder har intet ansvar, og kan derfor ikke lede.

"Og jo, i det offentlige skal medarbejderne i høj grad deltage i ledelsen, for ledelsen går ud på at sikre, at arbejdet kan gennemføres bedst muligt. Vi havde det bedste universitet under styrelsesloven."

Og det undrer mig at du ikke er i stand til at skelne mellem "hvad" og "hvordan". Men her er et hint: Ledelsen bestemmer "hvad", det gode samarbejde mellem ledelse og medarbejdere beskriver "hvordan".

"Nils Bøjden, sålænge løn bestemmes i procenter, så vil en øget procentvis stigning fra et lavere udgangspunkt formodentlig kun reelt ligestille."

Hvad betyder det du skriver?

Grethe Preisler

Stanken breder sig
(se Napoli og dø)

Glæd dig nu ikke for tidlige, Niels Bøjden. Nu får vi måske snart tropiske varmegrader i Dannevang (if. eksperterne fra DMI). Og hvis skraldemændene og rengøringsassistenterne m/k fra 3F går i sympatistrejke med lærerne og plejepersonalet på sygehusene m.fl., fordi KL lock-outer lærerne for at få dem til at makke ret ligesom i 2015, får LA's 'stålsatte' sidestykker til de italienske mafia-bossers protegeer nok problemer med at finansiere deres valgkampagner til næste sommer .. ;o)

Grethe Preisler

Over udsigten til at få lærerne ned med nakken igen, Niels Bøjden

Når de er færdige med at tryne 'lærerne', hvem tror du så, der står for tur til at få deres løn- og arbejdsvilkår dikteret og reguleret ved lov af det til enhver tid eksisterende flertal i folketinget (som jo egentlig ikke er mere demokratisk valgt end de tillidsfolk, et flertal af fagbevægelsens medlemmer har valgt til at repræsentere sig overfor det mindretal, der repræsenterer virksomhedsejerne i 'forligsen'?

"Over udsigten til at få lærerne ned med nakken igen, Niels Bøjden"

Så du mener at hvis man ikke får sin vilje bliver man trynet?

"Over udsigten til at få lærerne ned med nakken igen, Niels Bøjden"

Og der må være noget du har misforstået. Jeg synes at det er tåbeligt at lærerne har reguleret deres arbejde via lov. Og jeg forstår slet ikke at lærernes fagforening allerede for lang tid siden (måske 12 - 15 måneder) har taget kontakt til arbejdsgiverne for at være sikker på at dette kunne løses ved denne overenskomst. Og man må sige at lærernes fagforening i den grad har manglet rettidig omhu.

Grethe Preisler

'Rettidig omhu' var afdøde skibsreder og ridder af elefanten Mærsk Mc-Kinney Møllers fra sin far arvede synonym for 'Det gode, det sande og det skønne i tilværelsen.

Men hvor mange arbejdspladser i Kongeriget Danmark har elefantridderens arvinger egentlig 'skabt', efter at han 'lukkede butikken i Lindø' og gik til sine fædre ledsaget af alt, hvad der kunne bukke og skrabe og krybe og gå af 'kendte og kongelige' med og uden ordensdekorationer i 'Velfærdsstaten Danmark'?

Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

""’Rettidig omhu’ var afdøde skibsreder og ridder af elefanten Mærsk Mc-Kinney Møllers fra sin far arvede synonym for ’Det gode, det sande og det skønne i tilværelsen."

Og det er en del af et fuldstændigt fantastisk motto : "Intet tab bør os ramme som kunne undgås med rettidigt omhu"

Og alle erhvervsledere har det som en af deres ledestjerner, fordi det er så præcist beskrevet.