Interview
Læsetid: 5 min.

»Generelt kæmper vi jo dag ud og dag ind for at bevare dansk kultur«

Information har spurgt Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, hvordan det hænger sammen, at et parti, der normalt står som forsvarer af dansk sprog og kultur, nu vil skære over en halv milliard i støtten til danske medier
’Jeg indrømmer gerne, at det oplæg, regeringen kom med torsdag, ser noget mere liberalistisk ud, end vi havde regnet med i forhold til de besparelser, de lægger op til,« siger DF’s Morten Marinus om regeringens udspil til et medieforlig.

’Jeg indrømmer gerne, at det oplæg, regeringen kom med torsdag, ser noget mere liberalistisk ud, end vi havde regnet med i forhold til de besparelser, de lægger op til,« siger DF’s Morten Marinus om regeringens udspil til et medieforlig.

Indland
7. april 2018

Dansk Folkeparti vil »styrke danskheden overalt« og arbejde for at »bevare« dansk kultur. Sådan hedder det i principprogrammet. Alligevel har partiet besluttet at trække over en halv milliard støttekroner ud af det kommende medieforlig, og dét endda på et tidspunkt, hvor udenlandske mediegiganter står og banker truende på Danmarks dør. 

– Besparelserne på DR kommer i sidste ende til at betyde færre støttekroner til danskproduceret indhold. Hvordan kan det være Dansk Folkepartis politik?

»Vi har længe sagt, at der skal skæres på Danmarks Radio, og det er vi tilfredse med,« siger medieordfører Morten Marinus. 

»Nogle af de penge, der skal spares, kommer selvfølgelig til at gå ud over indholdsdelen. Men DR har også lavet en masse indhold, som vi ikke mener, DR skal lave mere. Og når DR ikke længere skal lave det, så tror vi på, at der vil være en privat branche, der kan løfte i hvert fald noget af opgaven med at producere nyt dansk indhold.«

– Der står i jeres principprogram, at I arbejder for at »bevare og styrke« dansk kultur. Men når I samtidig stemmer for besparelser på danskproduceret indhold har I vel snarere – i hvert fald i kroner og øre – svækket dansk kultur?

»Du kan ikke alene gøre det op i kroner og øre. Vi har jo samtidig sagt, at vi vil styrke de lokale og regionale medier, og det er jo også en styrkelse af dansk kultur,« siger han.

»Desuden er der samlet set flere penge til dansk indhold i dag, end der var i 2010. Med besparelserne på DR vil der derudover blive plads til, at andre medier også kan smide penge ind i dansk indhold. Og endelig tror vi på, at det med den nye teknologi vil blive muligt at producere dansk indhold billigere, end man gør i dag.«

– Så du mener ikke, at I svækker dansk kultur ved at skære i støtten til den?

»Nej. Vi prøver virkelig at bevare og værne om dansk kultur. Men vi tror på, at man godt kan producere indhold til en væsentligt billigere pris.«

– Har I evidens for det, eller er det noget, I bare sætter jeres lid til?

»Vi kan i hvert fald se, at blandt andet producentforeningen har undret sig over de tal, DR har lagt frem for deres dramaproduktion. Så vi tror stadig, der er knapper, der kan skrues på.«

– Men baserer du det på andet og mere end en ’tro’?

»Det har været svært for os at få gennemsigtighed fra DR i, hvad tingene koster. Og den rapport, Kulturministeriet fik af DR, har endnu ikke givet alle svarene. Men når det er sagt, så tror jeg også på, at der vil komme midler andre steder fra – for eksempel fra de kommercielle kanaler. Så regnestykket om, hvor mange færre penge, der vil være – og hvor meget ændret indhold, man får – er slet ikke færdigt endnu.«

– Presset fra internationale mediegiganter som Facebook og Google, Netflix og HBO har aldrig været større. Hvor klogt er det at skære i støtten til danske medier netop nu?

»Det eneste medie, Dansk Folkeparti ønsker at spare på, er DR. Det er regeringen, der ønsker at spare flere steder. Det gør vi ikke.«

– Har I så tænkt jer ikke at stemme for?

»Vi har tænkt os at møde op til forhandlingerne, men vi har ikke tænkt os at stemme for besparelser på TV 2-regionerne og Radio24syv. Det er alt for voldsomt. Og når du nævner de her udenlandske mediegiganter, så er vi helt enige i, at der mangler en brik i spillet. Der er brug for en model, hvor vi kan få nogle penge ud af de her internationale spillere – enten ved at få dem til at investere mere direkte i dansk indhold, eller ved at finde en model, hvor de betaler en afgift, der går videre til en pulje eller en fond, som man har set i en række andre europæiske lande. For når de udenlandske medieaktører er med til at skumme fløden, så skal de selvfølgelig også levere den anden vej. Og det ærgrer os meget, at der overhovedet ikke er noget i regeringens udspil om det.«

– Hvordan kan det være, at I har accepteret en forhåndsaftale med regeringen om at skære 20 procent af DR, uden at sikre jer, at besparelserne fra DR går til andre former for danskproduceret indhold? Hvorfor har det ikke været et vigtigt krav fra jeres side?

»Fordi det har været et lige så vigtigt krav for os, at nogle af pengene skulle gå tilbage i danskernes lommer.«

– Men hvis det er vigtigt for jer, at dansk kultur skal »bevares og styrkes«, kunne I vel godt have betinget jer, at de fleste af pengene ikke bare gik til skattelettelser?

»Altså, generelt kæmper vi jo dag ud og dag ind for at bevare dansk kultur. Det her er en lille del, og der er andre områder, hvor vi gør noget andet for at bevare dansk kultur. Det skal ses i en sammenhæng. Vi mener ikke, det skader dansk kultur, at DR skal spare. Det er ikke alt indhold, der er public service, bare fordi DR er afsenderen. Og det er heller ikke alt, staten skal være med til at finansiere. Der står andre aktører klar, som gerne vil overtage nogle af de opgaver, DR ikke skal levere fremover. Eller som gerne vil være med til at medfinansiere det indhold, DR faktisk skal lave – såsom børneindhold.«

– Så du mener ikke, I med det her medieforlig er på vej til at ofre et lille stykke dansk kultur på markedsliberalismens alter?

»Nu har vi jo ikke indgået nogen aftale endnu. Men jeg indrømmer gerne, at det oplæg, regeringen kom med torsdag, ser noget mere liberalistisk ud, end vi havde regnet med i forhold til de besparelser, de lægger op til. Blandt andet på TV 2-regionerne og Radio24syv. Det vil vi forsøge at få lavet om. Men økonomien omkring DR står fast. Ikke alt, hvad DR har stået for, har været godt og berigende for dansk kultur.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ikke alt - om noget - faktisk intet, hvad DF har stået for har været godt og berigende for dansk kultur.
Og så har jeg virkelig formuleret det meget høfligt.

Egon Stich, Lise Rasmussen, Lars Løfgren, olivier goulin, Martin Madsen, Kenneth Jacobsen, P.G. Olsen, Arne Lund, Jonna Jensen, Estermarie Mandelquist, Viggo Okholm, Mogens Holme, Carsten Nørgaard, Britta Hansen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, David Zennaro, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Torben Ethelfeld, Holger Madsen, Kurt Svennevig Christensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov, Heidi Larsen, Ole Rasmussen, Peter Andersen, Tue Romanow, Gert Romme, Bjarne Bredvig, Verner Nielsen, Tino Rozzo, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Tommy Clausen, Ebbe Overbye, Herdis Weins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det danske sprog og den danske kultur døde, da mine oldeforældre blev det frarøvet, og tvunget til at lære det kunstige kancellisprog. Vi mistede centrale dele af vores kultur ved den lejlighed.
Vi skabte så i fællesskab med resten af nationen en ny kultur og omskabte denne nye kultur alt efter omstændighederne i verden.
Da dansk kultur grundlæggende ikke eksisterer som et blot nogenlunde veldefineret fænomen, er det blevet et godt narresutte argument.
At bevare den danske kultur lyder stærkt og værdiladet, men det er mest af tomt.
Den tomme tønde og så videre.

Karsten Aaen, Katrine Damm, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Morten Marinus siger :
"Det eneste medie, Dansk Folkeparti ønsker at spare på, er DR. Det er regeringen, der ønsker at spare flere steder. Det gør vi ikke."

Nej, for DF er utilfredse med at DR udlægger historien anderledes end de ønsker, og føler sig latterliggjorte og diskriminerede af DR drama. Som fx Matador, Borgen og 1864.
DF vil have hævn over DR, og mere småligt kan det ikke blive.

Fri mig fra deres bagudskuende kolonihave-nostalgi, der intet bibringer 'danskheden' i en voldsomt udfordrende tid, hvor dansk indhold i medierne burde styrkes, ej begrænses.

Ærlig talt virker det bare som om DF mener vi skal fordummes og døves i vattet Morten Korch-idyl, istedet for at se de virkelige udfordringer i øjnene.

Hvorfor er jeg ikke overrasket?

Jesper Sano Højdal, Martin Madsen, Svend Erik Hansen, søren andersen, Kenneth Jacobsen, Per Fabricius, P.G. Olsen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, peter juhl petersen, Viggo Okholm, Mogens Holme, Karsten Aaen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, David Zennaro, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Katrine Damm, Kurt Svennevig Christensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Heidi Larsen, Tue Romanow, Bjarne Bredvig, Verner Nielsen, Runa Lystlund, Rune Rasmussen, Tino Rozzo, Carsten Munk og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rasmus Bo Sørensen

Jeg kunne ikke drømme om at stemme på Dansk Folkeparti; men .... og hold nu fast !!
Jeg er dødtræt af, at alt og alle er på statsstøtte - kultur eller ej.

Rune Rasmussen

Overskriften ville være sjov, hvis det var mindre tragisk, for sjældent har noget været mere forkert. DF har aldrig nogensinde kæmpet for dansk kultur. DF har kæmpet for, at flere mennesker blev racister; de har kæmpet for at fjerne helt elementære menneskerettigheder for visse mennesker; de har dæmoniseret udvalgte grupper af mennesker, mest muslimer men også bl.a. homoseksuelle, for at skabe syndebukke; de har kritiseret, kritiseret og kritiseret ANDRES opførsel ustandseligt og så ensidigt, så deres partiprogram synes at kunne blive opsummeret med, at de ønsker at beholde alle deres fordomme om andre og skabe splittelse, fjendebilleder, had og hetz uafbrudt.

Martin Madsen, Arne Lund, Jonna Jensen, peter juhl petersen, Viggo Okholm, Mogens Holme, Karsten Aaen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, David Zennaro, Vibeke Hansen, Tino Rozzo, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Peter Andersen, Gert Romme, Hans Larsen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er jo nærmest grinagtigt at høre de kulturløse DF'ere tale om kultur.
De har tydeligvis ikke den fjerneste anelse om, hvad det er.
De har generelt en gennemført primitiv og dårlig smag, men det har jo ikke så meget med kultur at gøre.
PS.: Hvem husker ikke det tåkrummende interview med Thulesen-Dahl, hvor han måtte opgive at svare på, hvem der havde skrevet Guldhornene?
Han havde aldrig hørt om Oehlenschlägers digt.
Så meget for deres forankring i den danske kultur...

Peter Knap, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, peter juhl petersen, Carsten Nørgaard, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Britta Hansen, David Zennaro, Vibeke Hansen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Ja, DF er bange for andre kulturer, fordi de ikke har nogen selv.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Britta Hansen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Regeringens indgriben handler for mig om, tiltrængt, at slanke en institution, der ikke aner hvad de skal bruge pengene til bortset fra hestetransporter m.v..
Ved endvidere at blokere nyproduktion ved konstant at genudsende huset på christianhavn, matador med meget mere, sidder den stadig voksene institution og mishandler dansk og udenlandsk kultur. TV avisen er nu overtaget af vores vejr, der kommer længere og længere ud i
verden med spektakulære billeder og sporten, der ikke har noget at sige stort set og ikke ved hvad de skal bringe når wozniakki er forkølet.
Et stik mere på P4 består indholdet nu af øh'er, lyt engang, og indholdet imellem disse øh'er er stort set overflødigt 'bilkø' ved valby bakke!!
.

Torben K L Jensen

DF og deres kulturforståelse er så pinlig at jeg får lyst til at bryde sammen i krampegråd.

Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Søren Espersen blev set med fuldskæg i går i "JERSILD minus SPIN".

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det er spøjst som de fuldskæg gror vildt på Tinget ;-)

Debatten om medieforliget, og især DF's holdning viser - igen, igen -. at partiet går til angreb på DR, der ikke har mange venner på Chr.borg. Derimod fredes tech-giganterne, og derved fortæller DF, at de heller ikke denne gang vil røre den internationale storkapital. DF ligner andre højrebevægelser ved, at de freder kapitalisterne - sparker til dem, der ligger ned, og slikker magthavernes støvler.
Læs: Heinrich Manns Undersåtten.

I den sønderjyske landsby, hvor jeg voksede op i årene efter krigen, boede Magda. Knude i nakken. Hang altid ved havelågen og blandede sig i alt, hvad der skete i byen, sladrede i ét væk, rakkede ned, hånede og såede gift og galde, og ufred. Og når der var begravelser, så mødte Magda altid op for at glo og sladre, og fortælle enhver hvad hun vidste om afdøde.
Magda må åbenbart være en "dansk værdi", siden hun nu er avanceret til at sidde som forkvinde for Folketinget.

Per Fabricius, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Der kan sikkert siges meget grimt om DR, men er det mig, der har sovet i timen, eller er følgende hvad der er sket? De borgerlige opfandt TV2 "for at bryde monopolet" og fremme det reklamefinansierede og seertalsbaserede fjernsyn på dansk grund. Det fik de så DR til at rette ind efter i konkurrencens hellige navn. Hurra. Men der skulle mere til. Derfor skulle Tv-byen flyttes til Ørestaden - hvilket tvang DR i knæ økonomisk, og bl.a. førte til Barnaby hver eneste lørdag aften. For at kunne tækkes enhver smag og samtlige segmenter fandt nogen (DRs ledelse?) på, at DR ikke kunne nøjes med 1 kanal, men måtte bredes ud over et væld af "platforme" (hvilket man så bebrejder dem nu). Det værste i tidens (politiske) diskurs var og er nemlig at være elitær, hvilket som oftest dækker over, at nogen med magt ikke vil siges imod af nogen med viden.

DF har med det kommende medieforlig skudt sig selv i foden, man vil på sigt vende ungdommen væk fra DR, fordi man fjerner alt det "sjove" og dermed gør DR til en kedeligt og gråt voksen kanal/er. så i princippet skubber man børnene og ungdommen over på kanaler hvor intriger, nederdrægtighed, vulgariteter med mere dyrkes som de aller største dyder i det nye årtusinde.

Arne Lund, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

DF og kultur? Er det ikke noget med sure kommentarer til tildækkede indvandrerkvinder i Netto og så at side i sit badekar og grundigt gnide bacon ind over hele kroppen for at holde islam på afstand. Er der andet?