Læsetid: 7 min.

Hvad gør Grønland, når prisen på rejer falder igen?

Trods dystre prognoser og bristede råstofdrømme har Grønland de seneste år redet på et økonomisk opsving. Årsagen skal findes i fiskeriet, hvor stigende priser og øget fangst har skabt balance i de offentlige budgetter. Men Grønlands økonomiske problemer venter stadig i horisonten
I den grønlandkse valgkamp har særligt den planlagte fiskerireform præget debatten. Det handler om fordelingen af fiskekvoter mellem større og mindre fiskere

I den grønlandkse valgkamp har særligt den planlagte fiskerireform præget debatten. Det handler om fordelingen af fiskekvoter mellem større og mindre fiskere

Casper Dalhoff

21. april 2018

Da Det Økonomiske Råd i Grønland i 2010 udgav sin første rapport, var prognosen dyster: Grønland ville årligt komme til at mangle en milliard kroner i landskassen over de næste 30 år.

Men på trods af prognosen har den grønlandske økonomi de seneste år været i fremgang. Væksten for 2016 lød på flotte 7,7 procent, hvilket hovedsageligt tilskrives en gunstig udvikling i fiskeriet, der beskæftiger over en femtedel af arbejdsstyrken i Grønland og er garant for årlige eksportindtægter for over to milliarder kroner. Fremgangen – og de stigende skatteindtægter, den har medført – betyder, at der i dag er nogenlunde balance på de offentlige udgifter i Grønlands landskasse, siger Torben M. Andersen, formand for Det Økonomiske Råd i Grønland og professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet.

»De sidste tre-fire år har været gode for Grønlands økonomi. Der har været både en stigning i prisen på fisk og i mængderne, man har fanget,« siger Torben M. Andersen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for økonomisk stærk artikel op til valget ... og spørgsmålene om fiskeriets og fly-prioriteringens betydning og konsekvenser selvstændighed fra kolonimagten DK + centraliseringen / de små byer og udsteders befolkning

Jørgen Wind-Willassen

Kolonimagten DK.
Læs lige op på lektien.
Man kunne ønske sig at Danmark trådte i karakter og fik rettet op på elendighederne.
Nepotisme, incest, sjusk med offentlige midler og meget mere.
Hvis Grønland var Rødovre kommune var de for længst sat under administration.

Peter Hansen, Kim Houmøller, Kurt Sørensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Jørgen Wind-Williassen - Ja, Danmark har faktisk været kolonimagten i Grønland i over 250 år - selv om mange danskere ikke vil se det i øjnene.
Og opgøret i bund med kolonitiden ligger klart i selvstændigheds-ønskerne /drømmene nu - selv om DK nu kun bestemmer mindre ... under Grønlands selvstyre.
Du lyder, som om du ikke har læst og forstået f.x. Martin Breum artiklen om unge grønlænderes drømme om egen fremtid.
I øvrigt nærer jeg ingen illusioner om, at Grønland vil kunne opnå reel selvstændighed de første mange årtier - uden et yderst tvivlsomt, bæredygtigt mineral-mirakel !?!
Et land på størrelse med Randers, med mere nepotisme end R.

---- Hvis Danmark var Tønder kommune ! - så var Grønland heller ikke sat under administration!
--> Læs lige op på lektioen, JWW

Det er imponerende vækstrater i Grønland. Med de vækstrater overgået Grønland kun af Kina. For omkring 500 år siden var der nogle hvalfangere i Grønland og de spurgte Inuitterne; hvor kommer I oprindeligt fra. De svarede ”Vi er fra China”
300 års samvær med Danmark har ikke kun været negativ. Danmark har værnet om det grønlandske sprog. Men der er selvfølgeligt nogle negative sider. Grønland blev på papiret ligestillet landsdel i forbindelse med Grundlovsændringen i 1953. Men dansker lavede fatale fejl da Danmark indførte fødestedskriteriet. Der mistede grønlænderne tilliden til Danmark. Forskelsbehandling på lønposen var ikke til at bære. Selvstændighedsbevægelsen blev født. Omkring 15 år efter fødestedskriteriet indførelse opnåede Grønland Hjemmestyreordning.
Nu er den næste skridt selvstændighed. De omkring 500 millioner euros som bliver sendt til Grønland i form af bloktilskud, er små slat penge. Grønland kan sagtens skaffe pengene i form af internationale aftaler og handelsaftaler. Jeg håber at danskerne vågner op og støtter os 100% så vi hurtigst muligt kunne løsrive os fra Danmark. Danmark har enorme muligheder for at score økonomiske gevinster når Grønland bliver selvstændigt stat. Den største hindring/hæmsko for en god dialog er danskernes stolthed og den patriarkalske kolonimentalitet.

Kim Houmøller

@Pórto Qisuk - "Nu er den næste skridt selvstændighed. De omkring 500 millioner euros som bliver sendt til Grønland i form af bloktilskud, er små slat penge".

Forkælethed og uforskammethed føret intet godt med sig. Folkeforførelse fører heller intet godt mig sig. Hvis i vil løsrive jer, er kassen for altid lukket i. Men kineserne skal nok tilbyde deres hjælp og det bliver dyrt. Noget som U.S.A. i øvrigt aldrig vil tillade!

Ole Bach

Så simpelt er tingene ikke, læs selv på historien, Grønland har aldrig været en koloni i traditional forstand, kolonier var noget man anlagde langs Grønlands kyst, også kaldet handelsstationer, og i dag byer og bygder.

https://www.information.dk/moti/2018/03/groenland-vaeret-koloni

https://videnskab.dk/kultur-samfund/forsker-nej-groenland-er-ikke-en-koloni

http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/groenland/

Kim Folke Knudsen

TV2 News har haft en helt utrolig ensidig dækning af det grønlandske valg til Landstinget.

De får MEGAFON til at spørge danskerne, om de vil have selvstændighed for Grønland. Det siger 56% nej til ifølge MEGAFON målingen. Men grønlænderne de bliver ikke spurgt.

Dernæst får vi, at vide af Søren Espersen (DF), at de grønlandske ambitioner om selvstændighed svarer til den umodne teenager, som vil flytte hjemmefra.

Så følger en række af kommentarer fra andre danske folketingspolitikere, som advarer grønlænderne mod at bestræbe sig på selvstændighed.

Ingen grønlænder interviewes: Jo til sidst finder man en person fra et eller andet grønlandsk medie, som skal forklare grønlændernes mystiske ønske.

Det hele lignede koloniherrens forestilling om undersåtternes behov nedladende bedrevidende og respektløst overfor eskimoerne og de grønlandske inuitter.

Hvis Danmark forsvarer sine interesser, så bør vi overveje, om vi kan overtale grønlænderne til at indgå i en personalunion med voksende grønlandsk autonomi. Hjælpe grønlænderne med at realisere deres ønske om at være herre i eget hus. Og endeligt droppe vores nedladende omtale af grønlænderne.

Ligesom som vi som danskere ønsker os frie og selvstændige, så har inuitfolket præcist de samme ønsker for deres land Grønland.

Claus Bødtcher-Hansen

23. April 2018
Kære alle i Grønland,
jeg ønsker at bidrage med
følgende synspunkter:

1 At Grønland er en selvstæn-
dig del af det danske rigsfæl-
lesskab beskytter Grønland
mod at blive domineret af
USA, Canada og især Rusland.

2 Lad på intet tidspunkt Kina
eje eller dominere grønlandsk
territorium og/eller økonomi.

3 Danmark vil til alle tider være
den mindst besværlige forhand-
lings- og samarbejds-partner.

Kærlig hilsen
Claus Bødtcher-Hansen

PS: Jeg har besøgt samtlige byg-
der og byer på hele Grønlands
vestkyst - og har i alt været i
Grønland 7 gange, inkl. østkysten :-) ...