Baggrund
Læsetid: 7 min.

Kan man omstyrte samfundet én skattelettelse ad gangen?

Det var de unge ideologer mod de gamle pragmatikere til Liberal Alliances landsmøde lørdag, da medlemmerne diskuterede, om prisen for at træde ind i regeringen har været for høj
I Liberal Alliance diskuterer man, om partiet skal træde ud af regeringen og føre ideologisk værdikamp, eller om man skal blive ved med »tage ansvar« og finde sig i Dansk Folkepartis hårde kompromisser. Revolution eller reformisme. Det var det altoverskyggende tema til lørdagens landsmøde.

I Liberal Alliance diskuterer man, om partiet skal træde ud af regeringen og føre ideologisk værdikamp, eller om man skal blive ved med »tage ansvar« og finde sig i Dansk Folkepartis hårde kompromisser. Revolution eller reformisme. Det var det altoverskyggende tema til lørdagens landsmøde.

Sofie Amalie Klougart

Indland
9. april 2018

En folkevogn Passat er 104.800 kroner billigere nu, end før Liberal Alliance trådte ind i regeringen, erklærer Anders Samuelsen begejstret fra scenen. Salen klapper.

Men Anders Samuelsen har først lige åbnet den »sæk med politiske resultater«, folketingsgruppen har taget med til dagens landsmøde i partiet.

»Kan I tåle flere resultater?« spørger han begejstret fra scenen.

Salen nikker stiltiende under kongrescentrets elektriske lysekroner. Det kan de godt.

I december lovede Anders Samuelsen nemlig det liberale Danmark historisk store skattelettelser. »De største i mands minde,« skrev han på facebook. Og de ville blive aftalt allerede inden jul. Ellers ville Liberal Alliance ikke stemme for sin egen regerings finanslov.

Det gjorde de så alligevel, og i februar, da skattelettelserne endelig kom, var de hverken historiske eller store.

I Liberal Alliance diskuterer man nu, om partiet skal træde ud af regeringen og føre ideologisk værdikamp, eller om man skal blive ved med »tage ansvar« og finde sig i Dansk Folkepartis hårde kompromisser. Revolution eller reformisme. Det er det altoverskyggende tema til lørdagens landsmøde.

Sofie Amalie Klougart

Anders Samuelsen mener, at diskussionen skal stoppe nu, erklærer han i sin timelange tale fra scenen i Tivoli Kongrescenter på Vesterbro i København. Liberal Alliance skal blive i regeringen og realisere den liberale samfundsomvæltning en skattelettelse ad gangen. Og hvis nogen er i tvivl, skal de kigge på de konkrete fremskridt. Prisen på en Folkevogn for eksempel.

Men selv om partiformanden nævner en hel række, små, liberale sejre – fra blasfemiparagraffen til afgiften på nødder – slipper han ikke for erkende, at »sækken med resultater« godt kunne have været større. Og at forløbet op til finansloven »ikke så kønt ud«.

Realpolitik

Diskussionen stopper ikke med Anders Samuelsens tale. Tværtimod. I hotel- og kongrescentrets lyse foyer er det præcis, hvad folk taler om under landsmødets første pause.

25-årige Andrea Petersen går mod kaffebordet med begge hænder begravet i lommerne på sit ternede buksesæt. Ligesom partiet er hun splittet mellem sin indre ideolog og pragmatiker, fortæller hun.

»Jeg tror egentlig, at vi arbejder bedst mod den helt store, visionære omstilling af samfundet ved at stå uden for regeringen og føre værdikamp og rejse principielle debatter,« siger Andrea Petersen.

Det var blandt andet på grund af partiets klare ideologiske profil, at hun for et par år siden forlod Konservativ Ungdom og meldte sig ind i Liberal Alliance.

»Men jeg læser også statskundskab og har fået mere respekt for realpolitik. De små skridt tæller også. Man skal passe på med at bevare sin teenageidentitet for længe. Det gælder også partier,« siger hun.

Når alt kommer til alt, bakker Andrea Petersen op om regeringsdeltagelsen. Det gælder faktisk de fleste af de små 500 fremmødte. Og det skyldes måske, at mange utilfredse medlemmer allerede har forladt partiet. I 2016 havde partiet 6.600 medlemmer. I dag er der 4.500.

Ungdomsoprør

Særligt en gruppe i partiet synes frustreret: de unge. Mange har en oplevelse af, »at de har købt en vare, der ikke er blevet leveret«, forklarer partiets ungdomsformand, Carl Andersen.

For lidt liberal værdikamp og for mange kompromisser med Dansk Folkeparti. Han har et smil på sit runde ansigt. Fra talerstolen har han inden pausen opfordret folketingsgruppen til at træde ud af regeringen.

Carl Andersen.

Carl Andersen.

Sofie Amalie Klougart
»Truslen er, at vi bare bliver et normal borgerligt parti. En lidt mere erhvervsvenlig form for socialdemokrati end Venstre,« siger han til Information, inden han bevæger sig tilbage mod salen. »Jeg skal ind og klappe,« siger han.

De senere år har man talt om et liberalt ungdomsoprør. Det er lykkedes Liberal Alliance at overbevise de unge om, at venstrefløjen ikke har patent på det oprørske, det idealistiske og det samfundsomstyrtende.

I foråret viste en analyse i Altinget, at Liberal Alliance er det mest populære parti overhovedet blandt de 18-24-årige. Næsten hver femte unge støtter ifølge undersøgelsen Liberal Alliance. Og det er netop, fordi det ikke bare er et »normalt« borgerligt parti, forklarer fire unge mænd, der lige er gået ud af handelsgymnasiet i Haderslev.

De står i en rundkreds udenfor i lobbyen, mens der er valg til partiets hovedbestyrelse inde i salen. De er alle ulasteligt klædt i lædersko og jakkesæt med små, orange Liberal Alliance-nåle i jakkefolden.

»Vi unge er nok lidt mere hardcore,« siger Kasper Sørensen på 19 år.

Hans ven Jesper Villadsen nikker. Han meldte sig faktisk ud i protest mod regeringsdeltagelsen for lidt over et år siden.

»Men nu har jeg så tegnet abonnement igen,« siger han.

Dog kun med ungdomspartiet. Jesper Villadsen mener nemlig, der er brug for drastiske forandringer i Danmark.

»Jeg håber ikke, at mine børn skal vokse op i et socialistisk jantelovssamfund, ligesom jeg har gjort,« siger han.

Sofie Amalie Klougart

Det har selvfølgelig noget med skattetrykket og den offentlige sektors størrelse at gøre, fortæller han. Men det er også kulturkamp:

»Hvis du gør dig umage i skolen, bliver du kaldt stræber. Hvis du tager din sport alvorlig, bliver du udstødt. Sådan er det i hvert fald i Sønderjylland, og sådan tror jeg, det er mange steder,« siger Jesper Villadsen og kigger rundt på sine venner. De nikker.

»Havde det ikke været for Joachim B. Olsen og hans værdikamp, havde jeg nok også overvejet mit medlemskab,« siger Kasper Sørensen.

Drengene lægger ikke skjul på, at det også er en god fest at være ung i Liberal Alliance. »Vi blev hentet i partybus i Aarhus i går. Med stripperstang og røgmaskine og hele lortet,« griner Kasper Sørensen.

Liberalt præg

Bo Wieck-Hansen har gråt hår og firkantede briller. Han er iført polotrøje og fornuftige sko. Modsat mange af sine partikammerater ser han umiddelbart ikke så hjemmevant ud i de blankpolerede omgivelser i hotel- og kongrescentret. Bo Wieck-Hansen står ved et af de høje stålborde og spiser frokost med sin fætter, Torben Møller Kristensen. Kød og kartofler.

Han kan sagtens forstå de unge, siger han. Det er det yderligtgående, der virkelig kan rykke noget i folk, siger han.

»Jeg var selv med til at stemme Glistrup ind i sin tid,« tilføjer han.

»Derfor kan jeg også godt blive hunderæd for Pernille Vermund og Nye Borgerlige. De kan jo tilbyde den rene vare. Men kun indtil de får magt,« siger han.

Bo Wieck-Hansen er nemlig ikke i tvivl om, at Liberal Alliance er hans parti. Han har 600.000 kyllinger på sin gård, og netop nu er partiets landbrugsordfører, Carsten Bach, ved at gøre, hvad han kan, for at få staten og EU til at genere Bo Wieck-Hansen lidt mindre, forklarer han.

»De senere år er jeg nok blevet lidt ældre og lidt mindre yderligtgående. Ligesom partiet,« siger han.

Torben Møller Kristensen.

Torben Møller Kristensen.

Sofie Amalie Klougart

Hans fætter, Torben Møller Kristensen, er enig. Han er læge og klædt på, som var han på vej til begravelse. Sorte sko og sort skjorte under et sort jakkesæt. Men han er optimist på partiets vegne:

»Vi får sat et liberalt præg på regeringen,« siger han. »Og så ligger der mange usynlige resultater i alt det, som regeringen måske havde gennemført, hvis ikke Liberal Alliance sad med i ’bestyrelseslokalet’.«

Biler er vigtige

Allerbagerst i lobbyen står Henrik Murmann og spiser frokost alene. På hans sorte cardigan hænger en gul ’støt vore soldater’-sløjfe. Han bor på Frederiksberg og var i mange år medlem af Det Konservative Folkeparti, inden han meldte sig ind i Liberal Alliance i 2013. Han bekymrer sig nemlig for privatlivets fred og retsstatsprincipper, fortæller han.

Så da Lars Barfoed stillede sig bag den nye offentlighedslov, meldte Henrik Murmann sig ud.

Det er ikke alle i Liberal Alliance, der er revolutionære, understreger han.

»Slet ikke. Jeg synes, der er en god balance nu, hvor vi både sidder med ved bordet og kan tale relativt frit,« siger han.

Sofie Amalie Klougart

Og så er han på mange måder tilfreds med regeringens arbejde. Ikke mindst at det endelig er lykkes at reducere registreringsafgiften. Biler er nemlig vigtige, understreger Henrik Murmann.

»Nu har vi altid haft mange biler. For tiden har vi tre, men vi har også haft fire. Altid brugte – for at undgå den dér afgift. Men biler er afgørende for det moderne samfund. De giver frihed og muligheder,« siger han.

Syv dyder

Tilbage i salen går den ene liberale folketingspolitiker efter den anden på scenen for at understrege, at partiet altså ikke har mistet sin kant.

»Jeg er ikke blevet mindre systemkritisk af at sidde i regering,« siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Bagefter går den politiske ordfører, Christina Egelund, på scenen.

Sofie Amalie Klougart

Som et ekko fra Venstres landsmøde i 2003, da Søren Pind sammen med en gruppe liberale idealister forsøgte at vriste partiet fri fra Anders Fogh Rasmussens pragmatisme ved at fremlægge ’10 liberale teser’, har Christina Egelund formuleret ’syv liberale dyder’, som hun fremlægger på landsmødet.

Forskellen er, at der ikke er tale om dissens. Det er ikke et oprør, men et forsvar. Christina Egelund mener ganske vist, at »ideologi fylder alt for lidt i dansk politik«. Men ikke i Liberal Alliance, siger hun.

»Jeg oplever forundring hos mine politiske modstandere over, hvor meget ideologi fylder hos Liberal Alliance.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Ole Kvint

Det er LAs officielle mål at omstyrte samfundet, at lave revolution, så Danmark bliver en lille kopi af USA.
Det er ikke lykkes for dem. Og det vil ikke lykkes, inden at USA er gået i opløsning.
Alternativet er et konservativt parti som vil udvikle borgernes medindflydelse i samfundet. Borgermagt.
Enhedslisten har opgivet revolutionen og er blevet en slags gammeldags socialdemokrater.

Ulla Sauer, Karsten Aaen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Fin artikel fra Mathias Sindberg om Liberal Alliances årsmøde. De lidt mere skarpe standpunkter flokkes ungdommen om. Det er ikke kun tilfældet i Liberal Alliance. Jeg tror, at partiet overlever imodsætning til flere andre borgerlige partier KRF, Retsforbundet, og CD. Liberal Alliance har en fremtid i dansk politik.

Liberal Alliance er SF´s modsvar på den meget erhvervs liberale fløj. Liberal Alliance fremstår som et idelogisk korrektur til partiet Venstre, som i mine øjne har svigtet deres egne liberale standpunkter godt og grundigt.

SF holder Socialdemokraterne i ørene og minder dem om lighed, fællesskabets behov samt står vagt om den offentlige sektor.

Liberal Alliance har overtaget CD´s mærkesag med at forsvare billismen. Et standpunkt som passer fint sammen med mange borgeres behov for at have deres eget personlige transportmiddel. Blot kunne jeg som ikke billist godt ønske mig, at partiets transportminister havde et minimum af interesse for andre transport midler end personbilen.

Liberal Alliance har vist deres ønsker på skattepolitikken, og de har opnået resultater i denne valgperiode, som er bemærkelsesværdige for et parti, der aldrig før har været i Regering.

Ministrene i Liberal Alliance har klaret sig godt. Der har ikke været de store skandaler eller tunge møgsager, som har belastet ministerembedet. Anders Samuelsen er en kompetent og dygtig Udenrigsminister. Thyra Frank klarer sig også godt trods den socialdemokratiske moppepolitik mod hende. Den mest udsatte af ministrene er nok Transportminister Ole Birk Olesen, da den del af trafikken som ikke vedrører personbilen ikke altid kører som smurt i den rette olie.

Merete Riisager Andersen har gjort sig upopulær med hendes støtte til indførelse af et uddannelsesloft. Det er et loft, som forhindrer unge mennesker i at starte på en anden videregående uddannelse. På de andre områder har vi fået en undervisningsminister, som har klaret sit embede godt.

Sagerne med manipulation af FACEBOOK brugeres konti fra Cambridge Analytica og med at sikre uafhængige og frie medier burde optage et liberalt parti som Liberal Alliance mere, end vi kan se nu. Ødelæggelsen af DR rimer meget dårligt med behovet for at bevare uafhængige medier med dansk som det primære sprog.

Borgernes ret til indsigt i den offentlige forvaltning ved en stærk offentlighedslov bør interessere et parti med Liberal Alliances baggrund.

Liberal Alliance er ikke et samfundsomstyrtende parti. Nej de støtter den del af samfundet, som sidder på magten og tilhører de økonomisk bedst stillede. Det er selskabernes og de store virksomheders frihed, som partiet hylder, medens den personlige og menneskelige frihed fylder for lidt i Liberal Alliances gøren og laden. For de socialt udsatte har partiet desværre støttet, at de er udsat for et dobbelt pres. Først stresses borgerne med kontrol og formynderi ned i mindste detalje og dernæst sættes deres ydelser ned til et niveau, som er uværdig for at opretholde en rimelig tilværelse. Partiets billede af kontanthjælpsmodtagere som en gruppe, der sejler rundt med høje sociale ydelser, er ikke et billede, som jeg kan genkende. Når et parti som Liberal Alliance repræsenterer den økonomiske magt, så er det uklædeligt at bruge denne til at udskamme en gruppe af borgere, som er afhængige af offentlig hjælp og støtte.

Fattigdom og socialt udsatte er ikke Liberal Alliances store interesse.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Ole Bach, lars søgaard-jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

LA er en filial af en dansk bank, hvis ejer er danskfødt og bosiddende i Schweiz.
Undertegnede har en følelse af dette forholds indvirken på den anvendte retorik og at der er historiske begivenheder fra perioden af hitlerismens opkomst, hvor de daværende konservatives ungdomsafdeling var landets største ungdomsparti med strækmarch, et frejdigt sind, korte bukser og en sød forståelse af hitlerismens overmenneskelig natur. En del drog østpå for at ordne forholdene der og gøre plads for en germansk/arisk indvandring.
Så tillykke til LA-ungdomsafdelingen, lige fra en handelsskole og uberørt af virkeligheden.

Henrik Bjerre

Jeg synes det er en lidt flad fornemmelse med Anders Samuelsen og hans kroner og ører beløb for en politisk korrekt middelklassebil. Så er det mere fandenivoldsk drengerøv og bad boy over Brian Mikkelsen der forlanger Lamborghini!

1/5 af de unge støtter LA. Disse unge får selv det faldende velfærd niveau at mærke når de stifter familie. Når institutioner og skoler ikke kan løfte opgaven overfor deres børn, når skadestuen, fødeafsnittet og sygehuset som et hele lader dem i stikken. Fortsæt selv listen. Måske de unge så begynder at forstå, hvorfor 80 procent af befolkningen hellere vil have bedre velfærd end skattelettelser.....