Læsetid: 6 min.

København lægger op til at lukke SIND’s psykologiske rådgivning – imens strømmer klienterne til

SIND’s gratis psykologiske rådgivning i København er lukningstruet, og det vil efterlade et tomrum for de psykisk sårbare, der ikke har andre steder at gå hen. Lukningen er et udtryk for manglende socialpolitisk fokus på, hvordan vi hjælper psykisk sårbare, siger eksperter
Lokalpolitiker Caroline Stage (V) på besøg hos SIND. Her taler hun med en bruger og en pårørende, der fortæller, hvor meget foreningen har betydet for dem.

Lokalpolitiker Caroline Stage (V) på besøg hos SIND. Her taler hun med en bruger og en pårørende, der fortæller, hvor meget foreningen har betydet for dem.

Peter Nygaard Christensen

16. april 2018

Der skal spares 80 millioner på socialområdet i København, lyder det fra socialborgmesteren.

Et af de forslag, som er på tegnebrættet hos Socialforvaltningen, er, at man sløjfe vil bevillingen til SIND København, der tilbyder gratis og anonyme psykologsamtaler til psykisk sårbare og pårørende.

Men mangel på forebyggende og langtidssigtet hjælp kan medføre, at psykisk sårbare mister håbet og har svært ved at fastholde job og uddannelse. Det er budskabet i en kommentar i dagens avis fra Laura Kabongo, der er tidligere bruger af SIND’s psykologiske rådgivning. 

SIND København er et eksempel på et tilbud, som eksperter mener, at der er stigende behov for. Tallene vidner om, at der er behov for indsatser, der hjælper mennesker, som har det psykisk dårligt:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Kim Folke Knudsen
 • Anne Eriksen
 • Frede Jørgensen
 • Katrine Damm
 • Pernille Elholm
 • Eva Schwanenflügel
 • Carsten Munk
 • Lise Lotte Rahbek
 • Britta Hansen
David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Katrine Damm, Pernille Elholm, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian de Coninck Lucas

Det er altså en meget bekymrende nedadgående spiral i alt hvad der hedder socialpolitik. Hvordan kan det være at så mange politikere er blinde over for ting der ikke har en post i et regneark?

Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Katrine Damm, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Anne Koed Westergaard, patrick scholer og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Flere patienter til sengeafdelinger så. De har jo et sande overflod af ledige pladser.

Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Jeg er nok blevet blind på øjnene......hvor mange penge sparer man ved at fjerne bevillingen til SINDs rådgivning og de to projekter?

Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Socialforvaltningen i København har fremlagt besparelser for samlet set 100 mio. kr., fordi socialudvalget skal spare 1,2 procent, der svarer til de omkring 80 mio. kr. Socialborgmester Mia Nygaard (R) skriver i et skriftligt svar til Information, at de endnu ikke har taget stilling til, hvor der skal spares."

Der er altså enighed om at der skal spares.
Men HVORFOR skal der spares på det sociale område ?!? Det fremgår ikke af artiklen.
Er det regeringens omprioriteringsbidrag? Er det udligningsordningen? Eller noget helt tredje?
Det er da underligt, når København er så ræverødt.. :-(

David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Vibeke Hansen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Katrine Damm, Ulrik Andersen, ingemaje lange, Pernille Elholm, Karsten Lundsby, Tue Romanow og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er som et ægteskab, hvor den ene part er nærig, rigid og påholdende og den anden mener at frihed og indhold i tilværelsen er de bedste betingelser for et godt og virksomt liv.
Nogen, der har lidt rottegift?

Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Nu er det jo vigtigt for Enhedslisten i København at de hvide bycykler - som kostede 100 mio. kroner i indkøb - fortsat vedligeholdes for 10 mio. kroner om året. Man skulle jo nødig have private bycykler som ikke ville koste kommunen en krone.

Man ja, man kunne jo også bruge pengene på dette og lignende tiltag!

Er København ikke en forholdsvis rig kommune? Jeg mener da, at der flytter en hel del økonomisk stærke mennesker til København hver uge....

Thomas Andersen

@Anne Eriksen

Det må vel være det ræverøde flertal i Københavns kommune som ikke ønsker at bruge pengene på området??? F.eks. koster Enhedslistens hvide bycykler 10 mio. kroner hvert år i vedligeholdelse, 8 gange så meget som det koster at drive SIND. Nå ja, de hvide bycykler kostede så også lige 100 mio. kroner i anskaffelse, svarende til 80 års drift af SIND!!!

Kim Folke Knudsen

Hvis Socialdemokraterne havde haft Poul Nyrup Rasmussen som formand, så var der ikke tale om den nuværende ideologiske nedsmeltning i partiet, hvor det er blevet et mål i sig selv at ligne DF mest muligt.

Jeg er 100% enig med vor forhenværende Statsminister Poul Nyrup Rasmussens betragtninger i denne sag. Lad være med at lukke SIND Rådgivning.

Jeg noterer i den anledning, at VLAK Marionetteater og især DF med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har sat sig for, at Københavns kommune skal betale ekstra til udligningsordningen.

Derudover opfører DF som sig den russiske hær i Østtyskland. Fuldstændig demontage og fjernelse af mere end 8.000 arbejdspladser i Hovedstadsområdet, som partiet vil forære deres egne valgkredse i Jylland. Vi skal jo holde på stemmekvæget ikke også DF.

Hvis Regeringen har et minimum af anstændighed tilbage, så kunne de tilbyde SIND Rådgivningen finansiering over Satspuljen, indtil Københavns Kommune kommer på bedre tanker.

VLAK Marionet Teater har sammen med DF brugt 4 mia. DKK på en Fehmern forbindelse, som vi med rette kan frygte at tyskerne annullerer, hvis vi opfører en DF grænsemur tværs over landegrænsen. 4 mia. DKK lige ud af vinduet med DF´s velsignelse visse vasse, hvor der handles der spildes.

VLAK Marionetteater og DF har ligeså råd til en Kattegatsbro uden irriterende kollektive trafikanter og fattige danskere som skal med over. Pris kun 60 mia. DKK.

Naturligvis har vi råd til at finansiere en vigtig rådgivning og indsats overfor de psykisk sårbare og deres pårørende.

@Thomas Andersen
Nu tænker jeg ikke, at de økonomisk stærke har en bestemt farve i dagens politik. Om det er hvide cykler eller Formel 1 eller noget helt 3., så er det ikke svært at finde emner for spild af penge, ødet på prestige.
Det begyndte med rådhusene og diverse vandarrangementer...

Kommuner og andre med behov for "show off" og 2% besparelser, manglende tilskud til medicin til stærkt handicappede børn/ inklusion med følger og arbejdsløsheds cirkusset/ kontrollen, kommissioner og undersøgelser uden konsekvenser - rækken af manglende social opmærksomhed/ betænksomhed er lang.
Det giver politikerlede at opleve skænderier i FT evig og altid/ at skulle se samme mennesker på slap line i TV med morsomme værter, når man hellere vil være fri for mere "reklame".

Så Thomas Andersen, problemet er mangesidigt - selvom det er korrekt, at jeg finder VLAK specielt skadelig med hensyn til natur/ miljø (langvarige skader betalt af de skadelidte - borgerne) og den søgte erhvervsstøtte/ enøjede sundhedspolitik.

Eva Schwanenflügel

@ Thomas Andersen, Mette Poulsen og andre

Kommunernes budgettering er ofte uigennemskuelig, og rævekager gør sig ofte gældende, selv når det gælder ræverøde flertal. Ofte er kommunalpolitikerne helt uforankrede i deres moder-partiers politik.

Man burde som vælger kunne forvente en mere ansvarlig politik fra kommunernes side, men sandheden er, at personlige ambitioner ofte overtrumfer hensynet til borgerne, og interne magtkampe får styret til at implodere.

Vi får som vælgere kun et højst fortyndet indhold af sandheden at vide, og det er først når politikerne er helt ude af "gamet", at de genfinder deres moralske kompas, som Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Per Stig Møller, til eksempel.

Det er dog en kende bedre, end når en Anders Fogh Rasmussen eller Bjarne Corydon slår gækken løs om egne fortræffeligheder.
DE har da ikke lært noget nyt.

Det er også derfor den gravende journalistik er så vigtig.
At stille de rigtige spørgsmål er essentielt.

HVORFOR skal Københavns kommune spare på socialpolitikken ?!?

Mette Poulsen

@ Eva, det er sikkert alt sammen rigtigt nok. Hvor tænker du, man kan finde pengene i Københavns Kommune? Er det inden for bygge og anlæg, kultur eller noget helt tredje?

Imens jeg lægger øre til radioens skænderier om forringelse af arbejdet i den offentlige sektor, kunne tanken også være - hvorfor forringe vilkårene for mennesker med psykisk sårbarhed, potentielle kunder til butikken af netop offentlige tilbud?

Det er vigtigt, at en kommune vedligeholder og evt. forbedrer bygge/ anlæg - ikke nødvendigvis etablerer noget ikke særlig nødvendigt? Kultur - uha, men det er vel også en kultur, hvordan man behandler de svage.
Her er der så ikke så meget forskel på Chr.borg og kommunepolitikerne, det ligger ikke rigtig i tiden end at pointere, at man skal leve sundt og fornuftigt og at det er vigtigt at spare og få udgifterne til ledige ned, at få så mange til at arbejde for indtjening, ofte på trods af mulighederne. Milliarder til dette cirkus kan man finde.

Hvem lærer noget, bliver etisk og moralsk bevidst? - Det gør dem, der ikke længere er afhængige af deres levevej - går på pension. Altså tidligere politikere uden vigtige poster og læger m.m., der kan fortælle om de vilkår og mangler, "Systemet" leverer...
Folk, der har behov for støtte kan derfor neddrosles og satspuljerne bliver snart brugt til alt andet end kedelige sociale formål.

Eva Schwanenflügel

@ Mette,
Det store spørgsmål er HVORFOR man skal spare i en hovedrig kommune, hvor der ligger milliarder på kistebunden? Sølle 80 millioner kroner er peanuts.
Forståelsen forsvinder især når man betænker det, der betegnes 'velfærdsflertallet'. Det der blev lovet før KV 17 holdes ikke.
Jeg ved ikke selv hvordan det foregår når kommunerne budgetterer, det er derfor jeg efterlyser en god graverjournalist, som stiller de relevante spørgsmål..
De svar tror jeg mange herinde ønsker.

Mette Poulsen

Milliarder på kistebunden? Det kommer som en overraskelse for mig.
HVIS der er en ikke-øremærket opsparing, som du skriver, ja så er det da besynderligt. Hvis pengene derimod ikke er der og de så skal findes via besparelser (effektiviseringer whatever), hvad er så folks bud på hvor de penge kan tages fra? Der må da være nogle reelle bud på områder, hvor det er bedre at fjerne fra.
Kommunerne er begrænset af, at de ikke kan hæve skatten, så det er ikke en løsning.

Ja til graverjournalistik.