Læsetid: 5 min.

Kriminalitet smitter, og drengebørn giver mindre kriminelle fædre

Et studie fra Rockwool Fonden påviser, at unge kriminelle, der bliver fædre til drengebørn, bliver mindre kriminelle end fædre til pigebørn. Og mindre kriminel adfærd ’smitter’, så deres omgangskreds bliver også mindre kriminel
Med hjælp fra de registre, der indeholder data over danskerne, var det muligt at lave omfattende undersøgelser af unge mænds kriminelle adfærd

Med hjælp fra de registre, der indeholder data over danskerne, var det muligt at lave omfattende undersøgelser af unge mænds kriminelle adfærd

Jeppe Bøje Nielsen

17. april 2018

For første gang er det nu empirisk påvist, at unges sociale omgangskreds har stor betydning for, om de fortsætter en kriminel løbebane, eller om de vælger at holde sig fra kriminalitet. At kriminalitet så at sige ’smitter’.

Det sker i et 82 sider langt forskningsprojekt, som professor Christian Dustmann fra University College London og seniorforsker Rasmus Landersø fra Rockwool Fonden står bag.

»Vi er meget interesseret i, hvad der leder til, at nogle begår kriminalitet, mens andre ikke gør. Og én af de ting, der er helt centrale, er ens omgangskreds. Men det har været svært at undersøge, hvordan én persons kriminalitet påvirker kriminalitet i denne persons omgangskreds,« fortæller Rasmus Landersø.

– Hvorfor er det interessant?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg takker de højere magter for at jeg fødte en dreng, ellers var jeg vel bare blevet skudt af den voldspsykopat, der gjorde mig gravid, tvang mig til abort og giftemål, og var mig utro mens jeg lå på fødegangen?

Det er jo altså, hvad den undersøgelse siger mellem linjerne kunne have ligget lige for. Eksen har skudt et menneske efter vi blev skilt. Det var helt præcist et oversavet jagtgevær, sammen med utroskaben, der var skyld i at jeg ville skilles. Jeg ændrede efternavn efter dén hændelse, hvor eksen var tæt på at blive drabsmand, kun fordi han var tiltrukket af skydevåben.

Grethe Preisler

Evidensbaseret viden

Der er ikke noget, der ikke kan føres evidensbaseret bevis for ved at fodre en avanceret regnemaskine med statistiske data.

Jeg har også længe haft en mistanke om, at historien om storken, der kom med de små børn, havde noget på sig. Baseret på det statistiske faktum, at der er et signifikant sammenfald mellem nedgangen i den danske storkebestand og antallet af børnefødsler i Danmark efter frigivelsen af p-pillen i 1966 og indførelsen af den fri abort i 1973 ... ;o)

Else Marie Arevad, Torben K L Jensen, Thomas Olsen, Torben Lindegaard, Rikke Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

@Grethe

Det er vist ikke helt sådan, de har undersøgt det. Skulle din sammenligning være relevant, skulle det i stedet se sådan ud:

Fra 1966 kan vi se, at en tilfældig halvdel af landets husstande pludselig ikke så storke lige så ofte, som den anden halvdel. Netop denne halvdel der ikke fik besøg af storken begyndte at få færre børn, mens resten af landet fortsat fik det samme antal børn.

Grethe Preisler

@Lea

Du antyder da vel ikke, at der skulle være noget i vejen med 'ADAM', som er den 'model' augurerne i Danmarks Statistik har til rådighed, når embedsmænd fra Finansministeries departement beder dem om en håndsrækning til brug for beregning af 'fordele og ulemper ved forskellige løsninger' på dette og hint problem med at tilvejebringe det fornødne flertal på 90 stemmer i den lovgivende forsamling for VLAK-regeringens mere langsigtede politiske mål efter vedtagelsen af regeringens finanslovsforslag for 2018?

Der er jo kun et at gøre: pigebørn, født af unge kriminelle, skal tvangsbortadopteres væk. Eller endnu "bedre" frasorteres før barnet er født. Jeez...

Grethe Preisler

Hvornår er mændene også begyndt at føde børn, Thomas?

Jeg har stadigvæk til gode at møde en gravid mand, selvom flere af de unge vordende fædre, jeg kender, glade forkynder, at de også er gravide, når konen eller kæresten går rundt med et barn i maven.

Var det så trods alt ikke alt ikke både bedre og billigere at sterilisere drenge med formodet kriminelle anlæg, før de blev gamle nok til at avle flere af samme slags, frem for at frasortere pigefostrene, før de bliver født? .... ;-)

Jeg ser sarkasmen er i højsædet her og i øvrigt synes kønsfascismen så at ligge dybt, hvis fødslen af en dreng skulle ændre adfærd. Men reelt set kunne det tyde på en vis for afstumpethed eller manglende moralkodeks, der får unge til at gå til kriminelle handlinger. hvis forskningen er rigtig kunne det tyde på at for mange har "gammeldags" syn på vigtigheden af køn, det må vi så gøre noget ved. Indtil da skal vi så sørge for at de unge som er gået overstregen får rigtig meget opmærksomhed i de videre liv så yderlige kriminalitet undgås.

Kristin Marie Lassen

Der er også den mulighed at par som får en søn har haft sex oftere (y-sædceller er hurtigere men overlever i kortere tid end x-sædceller) og at ofte sex er et udtryk for at de som par har det godt sammen. Det er nok nemmere at "komme videre" og finde job etc. hvis man har et godt parforhold... Det virker lidt mærkeligt at de to forskere ikke har set mere på mødrenes rolle.