Læsetid: 8 min.

Kvinder til tops i fagbevægelsen: Det gælder om at fastholde respekten

Når LO og FTF fusionerer, kommer to kvinder til at stå i spidsen for fagbevægelsen, der historisk har været domineret af mænd i toppen. Også i FOA er en kvinde nu i front. Det har taget lang tid at nå de magtfulde poster, og det er ikke sket uden kamp
Fagforeningsmedlemmer foran Foligsinstitutionen i forbindelse med forhandlingerne om ny overenskomst. Når LO og FTF fusionerer, kommer to kvinder til at stå i spidsen for fagbevægelsen, der historisk set har været domineret af mænd. Det har taget kvinderne tid at nå frem til de magtfulde poster, og det er ikke sket uden kamp.

Fagforeningsmedlemmer foran Foligsinstitutionen i forbindelse med forhandlingerne om ny overenskomst. Når LO og FTF fusionerer, kommer to kvinder til at stå i spidsen for fagbevægelsen, der historisk set har været domineret af mænd. Det har taget kvinderne tid at nå frem til de magtfulde poster, og det er ikke sket uden kamp.

Sigrid Nygaard

1. maj 2018

To kvinder kommer til at lede den største og mest magtfulde hovedorganisation for lønmodtagere i Danmark, når LO og FTF fusionerer. Sådan tegner billedet sig for den danske fagbevægelse her på 1. maj, hvor overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte netop er afsluttet.

For 15 år siden lød konklusionen på en undersøgelse lavet for LO, at kvinder sjældent kommer til tops i fagbevægelsen. Dengang var 17 ud af 19 forbundsformænd i LO mænd. I dag er det nye tider.

Formanden for den nye store magtfaktor i fagbevægelsen bliver Lizette Risgaard, der også er den første kvindelige formand for LO, mens formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, bliver stedfortrædende formand. Ud af de øvrige fem næstformænd i hovedorganisationen er to kvinder. Samtidig bliver Dennis Kristensen erstattet af en kvinde som formand for Danmarks tredje største fagorganisation, FOA, når Mona Striib overtager posten.

»Det kan man godt sige er historisk,« lyder det fra en af hovedpersonerne – den 62-årige Bente Sorgenfrey.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Viggo Okholm

Det vil jeg sørme også gerne, og jeg håber virkelig de gør en forskel til det lidt bedre især set bredt menneskelig set.