Læsetid: 6 min.

Er lærerne ved at tabe kampen om sympatien i OK18’s spinkrig?

Helt forventeligt er medierne blevet instrumenter i kampen om sympatien i de dramatiske overenskomstforhandlinger, og beskyldninger om læk flyver fra både lønmodtagere og arbejdsgivere. Lærerne og deres arbejdstid står på dagen, hvor forhandlinger genoptages, centralt i spinkrigen
Ifølge kilder på både lønmodtager og arbejdsgiverside skulle lærernes arbejdstid være den »isolerede sidste knast«. Det er det, lærerne frygter: At stå isoleret alene tilbage – og blive hængt ud som ledelsesresistente medarbejdere, der ikke vil acceptere en skolelederenes ret til at lede og fordele arbejdet.

Ifølge kilder på både lønmodtager og arbejdsgiverside skulle lærernes arbejdstid være den »isolerede sidste knast«. Det er det, lærerne frygter: At stå isoleret alene tilbage – og blive hængt ud som ledelsesresistente medarbejdere, der ikke vil acceptere en skolelederenes ret til at lede og fordele arbejdet.

Bax Lindhardt

20. april 2018

Onsdag udspillede der sig et meget illustrativt eksempel på krigen om at vinde sympatien og den offentlige mening i den verserende overenskomstkonflikt, der kan kulminere i dag, fredag, hvor parterne igen mødes i Forligsinstitutionen for at prøve at nå et resultat, inden deadline udløber.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, havde harceleret over, at det forhandlingstilbud, arbejdsgiverne havde givet de offentlige forhandlere de sidste intense timer i Forligsinstitutionen natten til onsdag, kort tid efter var tophistorie på TV 2 News.

Vinther rettede skytset mod arbejdsgiverne, som han mente stod bag lækket. Det kunne jo være i arbejdsgivernes interesse at få tilbuddet ud, hvis de ville miskreditere fagforeningerne og fremstille dem som nogle, der spillede hassard med både børnefamiliernes pasningsmuligheder, det private erhvervslivs bundlinje og hele familien Danmarks forårsferier sydpå.

Det fik Danmarks Lærerforening til at gå på Twitter med beskeden:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Viggo Okholm
  • Dorte Sørensen
Kurt Nielsen, Viggo Okholm og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

hmmmmmmmm.........spin, spin, spin.

I dag bakker vi alle om, at de offentligt ansattes rimelige krav - forliges, således at der både er lønstigning der flugter det private arbejdsmarkeds stigninger, en betalt frokostpause som er indskrevet i overenskomsterne (hvilket flugter den faglige voldgiftskendelse af 15. februar 207, der slog fast at DR ikke kunne sløjfe den ved at opsige kutyme - idet betalt frokost ER en del af overenskomstgrundlaget), og en arbejdstidsaftale for lærere og undervisere (der ophæver Lov 409, og gør at der betales i de tilfælde at den daglige arbejdstid - overstiger den dags norm der er, når man dividerer den ugentlige arbejdstid med 5).

Hvad skal det koste?, så lidt som overhovedet muligt. Lønmodtagerne har strakt sig alt for langt, alt for længe.
Nok er nOK18!

I kampens hede bør moderniseringstyrelsen i tilgift nedlægges eller som minimum have et nyt formål, der ikke blot handler om at forringe lønmodtagernes vilkår, basta.

Det er ikke urimelige krav, tværtimod. Tiden er moden.
Der foreligger en revolutionær situation, når magthaverne ikke længere kan regere - og de regerede ikke længere finder sig i situationen. Klokken er allerede over tolv.

David Breuer, Erik Jakobsen, Torben Bruhn Andersen, Curt Sørensen, Flemming Berger, Stephanie Willemoës, Karsten Lundsby, Poul Genefke-Thye, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Estermarie Mandelquist, ulla enevoldsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ønsker KL og regeringen og nok også et flertal i Folketinget, at lærerne skal arbejde efter en lov og ikke en overenskomstaftale?
Hvorfor ønsker KL og regeringen ikke, at lærerne får en overenskomst som kan se sig selv i øjnene og arbejde efter til glæde for eleverne, forældrene, kommunen og hele samfundet?
Ønsker "vi" alle ikke den bedste undervisning for "vore" børn - hvis ja så se dog at give lærerne en ordenlig arbejdstidsaftale igen.

Ulla Sauer, Erik Jakobsen, Torben Bruhn Andersen, Curt Sørensen, Tom Andreæ, Stephanie Willemoës, Dan Jensen, Karsten Lundsby, Poul Genefke-Thye, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Ole Frank, Helene Kristensen, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, ulla enevoldsen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar

"Hvorfor ønsker KL og regeringen ikke, at lærerne får en overenskomst"

Det gør de også. Men det er ikke det samme som at lærerne får lov til at skrive hvad der skal stå i overenskomsten.

Lasse Nielsen, Malan Helge og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

"I kampens hede bør moderniseringstyrelsen i tilgift nedlægges eller som minimum have et nyt formål, der ikke blot handler om at forringe lønmodtagernes vilkår, basta."

Det er allere sket. Moderniseringsstyrelsens formål er at effektivisere den offentlige sektor. Og det er der i den grad behov for.

Steffen Gliese

Ja, Nils Bøjden, der er behov for at fyre fedtlaget af mellemledere og igen lade faglig kompetence diktere, hvordan en institution skal ledes, ikke luftige teorier om 'ledelse'. Ledelse er en funktion, og én, der helst ikke skal fylde for meget.

Jesper Sano Højdal, John Christensen, Torben Bruhn Andersen, Bernd Åke Henriksen, Curt Sørensen, Flemming Berger, Tom Andreæ, Stephanie Willemoës, Dan Jensen, Karsten Lundsby, Poul Genefke-Thye, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, C Munk, Anders Reinholdt, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Helene Kristensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese: Her slår du hovedet på sømmet fornetop det at ledelsen skal styrkes i mange led,næsten som et mantra, er i den grad med til at undergrave lysten,modet og engagementet hos den enkelte person på "gulvet" stort set i alle led, til at være engageret og arbejde for mennesket og kollegaernes skyld. Nu kommer jeg fra pædagogverdenen i sin tid og nåede at få lærerplaner og områdeledelse med. Jeg skal hilse og sige det hjalp hverken børn eller personalet på gulvet. Der var pludselig meget langt fra konflikten mellem to børn og hvordan den skulle tackles ( bare et
eksempel) op til den øverste ledelse for ca 6 institutioner og denne skulle lette arbejdet for den
daglige leder, som så igen skulle referere opad i systemet og derfor stadig ikke havde tid til at være pædagog. I øvrigt er hele hemmelighedskrammeriet her måske mere skadelig end gavnligt for er det ikke os alle som kommer til at lide eller får gavn af resultatet?

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, C Munk og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Nils Bøjden - man må gå ud fra, at du ønsker den offentlige sektor så effektiviseret (dvs. sparet ned) så der stort set ikke vil være tid og råd til at behandle dig for dit mavesår eller din cancer. Der vil ikke være tid eller råd til at dine børn eller børnebørn får en ordentlig undervisning. Der vil ikke være tid eller råd til, at dine gamle forældre kan få en anstændig og værdig alderdom på plejehjemmet.

Nok er nok - borgerne ønsker en offentlig sektor, der fungerer og som kan være den bagvagt som gør, at det private arbejdsmarked kan fungere, selv om folk bliver syge, får børn eller har gamle familiemedlemmer. Samfundet var jo ikke fattigt, da vi havde en fungerende offentlig sektor - men der var selvfølgelig ikke så meget ekstra-fedt til det øverste lag.

John Christensen, Egon Stich, Torben Bruhn Andersen, Erik Jakobsen, Jan Weber Fritsbøger, Viggo Okholm, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, C Munk, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Der bør oprettes en styrelse med formålet at afskaffe af styrelser.
Ansvaret skal være de ansatte og deres ledere ude i landskabet.
Passer arbejdsmængden ikke med de ansatte, er det ikke de ansattes skyld, men den overordnede bevilgende myndighed. De ansatte skal derimod lære at være "ligeglade" og ikke være belastede af ikke at kunne overkomme arbejdet. Det vil forbedre sundhedstilstanden og forhindre stress.

Dette gælder også lærerstanden. Følg Bondes råd fra sidste gang : Civil ulydighed.

Flemming Berger, Viggo Okholm, Karsten Lundsby og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Der har altid været varierende belastning i lærerjobbet - uden betaling for dette.
Kompensationen har været en stor grad af selvtilrettelæggelse af arbejdstiden.
Det var stort set alle lærere tilfredse med.
Og sådan skal det fortsætte.
Halvårsnorm -ja- plus minus 10% uden kompensation, og så en frihed til selv at planlægge retning af opgaver og forberedelse.
Noget for noget.
Den aftale kan arbejdsgiver formentlig godt tiltræde - men Bondo ?
Han er et løstgående missil der kan sætte alt over styr.

Kim Houmøller

Konflikten kommer og spørgsmålet bliver? Hvem står med aben efter en måneds tid? Regeringen og Venstre i særdeleshed har spillet højt spil, og vil tabe med et brag, når valget kommer. Når tusindvis af borgere bliver ramt så massivt, bliver det ingen ferie!

Erik Jacobsen

Jeg har respekt for samtlige lærere jeg har kendt. Jeg har kendt mange. Dem skal man altså lytte til. Hvis man ikke gør det, så vil skolesystemet blive forringet. Lærere er fagpersoner, der også er den største ledergruppe vi har og de er praktikere. Lyt til dem! Vis respekt.

Egon Stich, Dorte Haun Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Leo Nygaard, Karsten Lundsby og Lars Madsen anbefalede denne kommentar

"Nils Bøjden - man må gå ud fra, at du ønsker den offentlige sektor så effektiviseret (dvs. sparet ned) så der stort set ikke vil være tid og råd til at behandle dig for dit mavesår eller din cance"

Så har du intet fattet at det jeg skriver. Men bliv du bare oppe i træet i stedet for at klatre ned og debatter. Og du lider af samme fejlerkendelse som mange andre at effektiviseringer er det samme som nedskæringer.

"borgerne ønsker en offentlig sektor, der fungerer og som kan være den bagvagt som gør, at det private arbejdsmarked kan fungere, selv om folk bliver syge,"

Og det gør den offentlige sektor også.

Jan Weber Fritsbøger

når regeringen ønsker at skære ned på alt der er offentligt, eller direkte sælge det til den private sektor, skal man være enten naiv eller nyliberal for at tro på snakken om effektiviseringer, og især når man bruger formuer på at ansætte flere og flere unyttige "høvdinge" (ledere) i stedet for de "indianere" (varme hænder) som mangler.

Niels Bøjden:
Ja den offentlige sektor fungerer men hvor længe? Selvfølgelig skal de offentligt ansatte gøre hvad de kan, men hvordan skal de leve op til skrivebordskrav, når mange af dem ikke selv kan styre deres arbejdstider m.v. alt afhængig af hvad de beskæftiger sig med? Lærere skal styrke børnenes lærdom, hvilket de blev givet dårligere muligheder for ved sidste indgreb. Tror du eller mener du at fagligheden styrkes ved flere ledelsesdiktater og kontrol? Jeg var leder i 10 år og jeg kan forsikre dig for at indsatsen fra personalet var størst når jeg selv gik med i det praktiske og overlod det jeg ikke var så god til, til medarbejdere, vel at mærke uden at kontrollere i H...og R...

"a den offentlige sektor fungerer men hvor længe?"

Lige så længe vi vil have det. Så længe den fornyer og effektiviserer sig.

"Når tusindvis af borgere bliver ramt så massivt, bliver det ingen ferie!"

Det kommer ikke til at ske. Vi har alt for mange samfundsstrukturer der er bundet op på at de skriftlige eksaminer i 9 klasse kan forløbe. Hvordan skal ungerne komme på gymnasiet, erhvervsskoler eller andre steder hvis ikke eksaminerne er gennemført? Skal vi så fyre 5.000 gymnasielærere fordi der ikke er elever? Skal vi ansætte 5.000 flere folkeskole lærere i 1 år for at håndtere den generation som ikke er kommet til eksamen? Skal vi ansætte de 5.000 gymnasielærere til folkeskolelærerløn (hold kæft hvor vil de blive sure)? Osv. osv.

Så parterne har max. indtil en uge før de skriftlige eksaminer i 9.klasse starter