Nyhed
Læsetid: 1 min.

LO-forbund bryder med FTF og Akademikere på regionernes område

LO-forbund har sagt ja til et forlig på regionernes område, bekræfter FOA. FTF og Akademikerne har sagt nej
LO-forbund har sagt ja til et forlig på regionernes område, bekræfter FOA. FTF og Akademikerne har sagt nej

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
25. april 2018

Lønmodtager-siden på regionernes område er flækket i to. De forbund, der hører under LO, har ifølge FOA-formand Dennis Kristensen takket ja til en aftale på regionernes område. Samme aftale har FTF og Akademikerne sagt nej til.

Dermed er der opstået to forskellige positioner blandt lønmodtagerne på regionernes område.

Omkring klokken et natten til onsdag kom FTF-formand Bente Sorgenfrey ud og forklarede, at det er forbundene under FTF og Akademikerne, der siger nej.

Det samme forklarede chefforhandler for lønmodtagerne på regionernes side, Grete Christensen.

I en anden position står LO-fagforbundene, der, mens chefforhandler Grete Christensen og Bente Sorgenfrey forlod Forligsinstitutionen, blev og accepterede den aftale, der var fremlagt.

Socialrådgiverne er som det eneste FTF-forbund med i forliget.

Splittelsen blev mødt af skuffelse fra de forbund, der ikke takkede ja til tilbuddet. Ifølge Akademikerne er det spisepausen, der har splittet parterne.

»Jeg synes, det er drøn-ærgerligt. Jeg så gerne, at vi var enige om, hvad vi gik efter,« siger Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.

»Vi har hele tiden gået efter en overenskomstsikret ret til spisepause. Der kan jeg konstatere, at det er andre villige til at slå sig til tåls med.«

Han kaldte situationen »irriterende«. Forhandlingsfællesskabet fortsætter forhandlingerne for en anden aftale, oplyser han.

Chefforhandleren for lønmodtagerne på regionernes område, Grete Christensen, erklærede natten til onsdag sin skuffelse over LO-grupperne.

»Jeg er overrasket. Vi har set mange udtalelser de seneste dage. Fællesskabet har betydet rigtig meget,« siger Grete Christensen.

»Jeg synes, at Dennis (Kristensen, formand for FOA, red.) tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget.«

/ritzau/

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var lige det, der ikke måtte ske. Trist, at det så er Dennis K., der ikke kan stå distancen, hvis det da er sådan, det forholder sig. Troede, at han havde flere og større nosser.

Mogens Holme, Flemming Berger, Curt Sørensen, Erik Jakobsen, Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dan Jensen, Torben Skov, Gert Romme, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, ingemaje lange, Ole Frank, Torben K L Jensen, Jesper Frimann Ljungberg, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Del og hersk !

Anders Reinholdt, Torben Skov, Morten Balling og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Eneste fornuftige udgang!

Morten Balling

United we stand, divided we fall

Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Erik Jakobsen, Anders Reinholdt, Günther Paulsen, Vibeke Hansen, Dan Jensen, Ole Frank og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det er sgu et sørgeligt eftermæle, Dennis Kristensen nu efterlader sig.

Mogens Holme, Erik Jakobsen, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Bjarne Tingkær, Gert Romme, Bjarne Andersen, Hanna Grarversen, ingemaje lange, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Godt at se, at der er nogle på arbejdstagersiden, der tænker klart og er indstillet på at indgå kompromisser.

olivier goulin

Så meget for LO-FTF fusionen

/O

Per Torbensen, Arne Lund, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Ruth Gjesing, Torben Skov, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Det er lige præcis del og hersk metoden...arbejdsgiverne vinder ved dette fordi egoismen efterhånden er så rodfæstet i samfundet at solidaritet og sammenhold får fingeren....jeg er pinligt berørt over at være 3F-er!

Curt Sørensen, Erik Jakobsen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen, Dan Jensen, twan manders, Torben Skov, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det skal til urafstemning og interessant er hvad baglandet mener om den sag.

Mogens Holme, Henrik Rasmussen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Erik Jakobsen, Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen, twan manders, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er kun en lillebitte ting - og Dennis Kristensen ville vel godt kunne være færdig, inden han fratrådte.
Der er stadig kommuner og staten, hvor alle står sammen, og hvor de store slag skal slås.
Men det er ærgerligt, for forslagene er jo ultimative i den forstand, at de udtrykker beskedne ønsker om at sikre status quo imod forringelser. Og det er vitterligt tåbeligt, at vi i vores rige, men stadigt mere ulige land, skal tåle forringelser på arbejdsmarkedet. Det udtrykker kun den svaghed, som fagbevægelsen desværre selv har accepteret at blive sat i over tid.

Mogens Holme, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Hanna Grarversen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Trist at det netop skulle være Dennis Kristensen der nu står som den store solidaritetsforræder. Men det viser med al tydelighed svagheden i solidariteten, at den kun gælder så længe man selv har gavn af det. Socialismens akilleshæl.

Det er LO-sygen

Så meget for solidaritet - Del og hersk - øv

Jeg lurer på hvor det kommer fra. Måske har et signal udgået fra Mette Frederiksen nået Lizette Risgaard, som jo mener at det er LO's rolle at sikre samfundsøkonomien og konkurrenceevnen.
Mette Frederiksen vil gerne undgå at skulle stemme for et evt. regeringsindgreb, da det kan koste hende valgsejren. Så det problem fikser Lizette og Dennis lige....

Og således blev alle lige snydt endnu engang.

Henrik Rasmussen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Jakobsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Torben Skov

Der er dem der vil affærdige dit synspunkt som hørende ind under en konspirationsteori. Men da jeg læste den, tænkte jeg, ja for pokker din teori er så absolut gangbar, desværre.

Det var bare en tanke der slog mig. Konspirationsteori eller ej, alt er muligt her i teatret!

Troels Larsen

Spørgsmål: Opgiver organisationerne deres strejkeret ved at indgå denne overenskomst, eller kan de godt sige "Det er en god nok aftale for os" - og så stadig fastholde at man vil strejke så frem de andre forbund ikke bliver stillet tilfredse?

Jeg tror ikke, at det er den tilgang man har taget, så betragt det mere som et teoretisk spørgsmål.

Eva Schwanenflügel

Selvom jeg mener, at solidariteten er det vigtigste i fagbevægelsen, og at det er mere presserende end nogensinde at alle står sammen, vil jeg lige indføre et argument fra Djævelens Advokat her :
De LO-faggrupper repræsenteret af Dennis Kristensen er de lavest lønnede af alle.
For rigtig mange af dem vil det være endog meget vigtigt med lønfremgang, ligeløn og de andre goder opnået i denne delaftale.
Nu skal det til afstemning blandt de forskellige medlemmer, så må vi se om de bakker den forhenværende formand op.
Iøvrigt tillykke med nyvalget til FOA for Mona Strib :-)

Henrik Rasmussen, Torben K L Jensen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jeg vil gerne understrege, at FOA har indgået aftale på det regionale område, som har meget lidt at gøre med lærernes arbejdstid. Slaget skal stadig slås på det kommunale område og her består musketereden fortsat, ifølge Dennis.
Som hispitalsansat sosu-assistent i region hovedstaden har jeg svært ved at se, hvordan Dennis skulle være sluppet afsted med at forklare os medlemmer, som har noget hårdere fysisk arbejde end lærerne, at han havde sagt nej til lønstigninger, seniorordning og lønpulje til at løfte især kvindefagene, alene for at redde lærernes frokostpause.
Man kan sagtens tulle rundt på en folkeskole som 70- årig, men at klare en nattevagt på en stor medicinsk afdeling er næsten umenneskeligt hårdt for den samme 69- årige sosu. Tænk lige over den.

Viggo Okholm, Torben K L Jensen, Frederikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Troels Larsen, man kan ikke indgå en overenskomst og efterfølgende strejke for at "støtte" andre, som arbejder under en anden overenskomst (og ikke vil indgå forlig). En sådan strejke vil være overenskomststridig.

Eva Schwanenflügel

@ Jens Winther
Troels Larsen sagde faktisk :
"Jeg tror ikke, at det er den tilgang man har taget, så betragt det mere som et teoretisk spørgsmål."

Det beskriver vel meget godt dilemmaet i det ægteskab der er på vej mellem LO og FTF, nemlig at de i bund og grund ikke har specielt meget til fælles.

@Eva Schwanenflügel, ja, men jeg forstod det sådan, at Troels Larsen var interesseret i at høre svaret på sit udtrykte spørgsmål - uanset at han betragter det som et teoretisk spørgsmål.

Nu har processen kørt i flere udmarvende uger og gad vide om fagorganisationerne trods rimelige krav, ville kunne sikre alt uden kompromisser i en sådan situation. En skal kaste den første sten, det blev så Dennis, som så får mere utak end tak indtil videre. Hysteriet om spisepausen har flere sider, det letteste ville være om de privatansatte fik samme ret, så var det løst. men i mine fordomme har jeg en ide om at visse ret så højtlønnede i systemet kæmper for den gode her, selv om de egentlig godt kunne klare at betale selv. (Undskyld)