Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen til sine kolleger: Bland jer uden om OK18

Det skader den danske model, når politiske partier blander sig i de verserende overenskomstforhandlinger, mener S-formanden. Hun opfordrer til i stedet at bruge kræfterne i Folketinget på at løfte den offentlige sektor. EL og SF fastholder, at man kan være på lønmodtagernes side inden for rammerne af modellen
For Mette Frederiksen (S) er den reelle politiske kamp at sikre, at der er midler nok til den offentlige sektor.

For Mette Frederiksen (S) er den reelle politiske kamp at sikre, at der er midler nok til den offentlige sektor.

Anders Rye Skjoldjensen

14. april 2018

Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget. Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i et interview i lørdagens Moderne Tider.

»Den arbejdsmarkedsmodel, som har virket i så mange år i Danmark og skabt så gode resultater, den skal have lov til at arbejde. Og det kræver, at politikere holder sig væk fra sociale medier og lader være med at ødelægge noget, der er så godt – det, kan jeg se, er svært i denne tid,« lyder det fra Mette Frederiksen.

Efter flere ugers tovtrækkeri mellem arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationerne har forligsmanden udskudt den varslede konflikt 14 dage. Tirsdag er den foreløbige deadline for en aftale om en overenskomst for de offentligt ansatte, og hvis ikke der indgås en aftale forinden, kan der udbryde strejke den 22. april og lockout den 28. april.

I løbet af forhandlingsugerne har både SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti udtrykt deres støtte til lønmodtagerne. Socialdemokratiske medlemmer af KL har lagt stemmer til en lockout, men toppen af partiet har forholdt sig tavs. Det har fået flere til at tvivle på, om Socialdemokratiet overhovedet støtter lønmodtagerne.

Nu forsvarer formand Mette Frederiksen tavsheden – der ikke mindst står i skyggen af lærerkonflikten i 2013, hvor overenskomstforhandlingerne brød sammen og endte med et indgreb fra den socialdemokratiske regering.

»Naturligvis er jeg som socialdemokrat dybt optaget af, at der er ordentlige vilkår for vores offentligt ansatte. Sagen er bare den, at når der forhandles, så skal parterne have ro til at finde en løsning,« siger Mette Frederiksen.

En god arbejdsdeling

Men hvordan kæmper man som lønmodtagerparti så bedst lønmodtagernes sag i øjeblikket? Mette Frederiksen opfordrer til at bruge kræfterne der, hvor hun mener, at Folketinget faktisk kan gøre en forskel:

»De offentligt ansatte løber stærkt, og mange steder mangler de friheden til at kunne bruge deres kompetencer. Det mener jeg, vi i Folketinget skal gøre noget ved,« siger hun.

For Mette Frederiksen er den reelle politiske kamp at sikre, at der er midler nok til den offentlige sektor, så velfærden kan følge med den stigende efterspørgsel i de kommende år. Socialdemokratiet har blandt andet foreslået en velfærdsalliance med DF om 0,7 procents vækst i den offentlige sektor, der skal sikre 25 milliarder kroner til velfærd frem mod 2025.

»Opgøret med regeringens omprioriteringsbidrag er også et godt eksempel,« siger Mette Frederiksen med henvisning til princippet om, at kommunerne årligt skal skære én procent af deres budgetter.

»I Folketinget kan vi politikere kæmpe for gode rammer for den offentlige sektor. Og så kæmper fagbevægelsen for gode løn- og arbejdsvilkår. Det er faktisk en meget god arbejdsdeling,« siger Mette Frederiksen.

Politisk valg at støtte lønmodtagerne

Men den giver Enhedslisten ikke meget for. Pernille Skipper, partiets politiske ordfører, fastholder, at det er et legitimt politisk valg at støtte lønmodtagerne i de igangværende forhandlinger.

»Vi kæmper for ordentlige forhold for private og offentligt ansatte lige nu. En af de måder, vi gør det på, er at slås for, at de offentligt ansatte, der knokler hver dag, har nogle ordentlige arbejdsforhold. Derfor siger vi, at vi ikke vil stemme for et så voldsomt indgreb som en lockout,« siger Pernille Skipper.

Ifølge den politiske ordfører »lugter det af et S, der er presset«, når Mette Frederiksen siger, at politikerne skal holde sig fra de sociale medier, mens overenskomstforhandlingerne står på.

»Socialdemokratiet har truffet nogle valg, som de har svært ved at forklare. Det er socialdemokraterne, der kørte lærerne over med et politisk indgreb i 2013, som var planlagt på forhånd, og som entydigt tog arbejdsgivernes krav,« siger hun.

Hos SF mener formand Pia Olsen Dyhr, at politikerne skal passe på med at blande sig i den danske model. Men hun understreger, at der er forskel på at være en rød eller blå arbejdsgiver.

I 2013 var SF med til at gribe ind over for lærerne, da partiet endnu sad i regering med Socialdemokratiet og De Radikale. Senere har partiets politiske ordfører, Karsten Hønge, beskrevet det som en fejl, og da KL i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger skulle tage stilling til en lockout, stemte SF imod.

»Det er ikke det samme, som at vi ikke anerkender instrumentet, men vi mente ikke, at det var det rigtige på det tidspunkt,« siger Pia Olsen Dyhr.

– I har nævnt både lønstigninger og arbejdstidsaftale som værende rimelige. Er det så ikke at gå for langt?

»Vi har sagt klart, at de offentligt ansatte har krav på respekt, og at det offentlige arbejdsmarked skal følge det private. Men vi går ikke ind og siger konkret, hvad det skal ende med. Vi skal ikke blande os, men vi har en holdning til, om vi skal have et stærkt velfærdssamfund fremadrettet, så når regionerne varsler lockout, så siger vi fra,« siger Pia Olsen Dyhr.

Ligeglad med meningsmålinger

En meningsmåling foretaget af Altinget tyder på, at vælgerne søger mod de partier, der mest utvetydigt støtter de offentlige lønmodtageres krav i de igangværende forhandlinger. Enhedslisten går f.eks. frem til 9,4 procent og 17 mandater, mens Socialdemokratiet går tilbage.

Men for Mette Frederiksen er det ikke et dilemma, om man skal blande sig, selv om det kan se ud til, at hendes parti taber vælgere på grund af den beslutning.

»Jeg vil ikke som formand for Socialdemokratiet gå den vej, hvor jeg sætter meningsmålinger og umiddelbar opbakning til partiet over, hvad der er bedst for danske lønmodtagere.«

Vi kunne vinde nemme stemmer ved at sige det, der virker helt umiddelbart. Men det er ikke vores opgave. Det er at tage ansvar for hele samfundet, siger Mette Frederiksen om det igangværende overenskomstdrama på det offentlige område.
Læs også
Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Borregaard

Er det kun mig som sidder og tænker at Mette F fisker efter stemmer? Personligt står Mette F for mig at se for en forunderlig bekræftelse af socialdemokraternes politiks centripetale tendenser. De taler lystigt om kerne-velfærd, men kommer aldrig ind til kernen af hvad velfærd er, så giver ikke meget for hendes udtalelse, men ser det mest af alt som stemmefiskeri ud fra devisen om, at demokrati, er samtale!

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Tove Lodal, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Tue Romanow, Josephine Kaldan, Arne Lund, Helle Christiansen, Torben Skov og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis Socialdemokraterne skal vise, at de virkelig står vagt om den danske velfærdsmodel, så må der mere konkrete forslag på bordet.

Der er for meget floromvunden tale og for mange spindoktor forslag, som er uden reel substans.

Eksempler.

1. I år 2009 var det 12 minutters ekstra arbejdstid, som skulle redde os igennem alle udfordringerne med at finansiere velfærdsstaten.

2. Socialdemokraterne mener nu, at Udlandet skal drive vores asylcentre og at vi skal stoppe for spontane asylanmodninger ved den danske grænse. Hvad er det for lande, som lægger navn og gavn til de socialdemokratiske asylcentrer, som fremover skal ligge i nærområdet. Hvad skal vi betale de lande for de pågældende nu fiktive asylcentrer ?

3. 2 Års dagpengeret, Kontanthjælpsloftet, nedsat kontanthjælp til særlige grupper. Efterlønsalder på nu 65 år. Hvor står Socialdemokraterne i disse sager ?

4. Førtidspensionsreformen, skal syge mennesker stadigvæk sidde fast i udsigtsløse ressourceforløb og forhindres i at opnå en berettiget førtidspension ?

5. Nulvæksten i de kommunale budgetter, hvad er Socialdemokraternes vækstmål ?

6. Skal vi stadigvæk havde en -2% budgetreduktion pr. år indenfor uddannelser og staten ?

7. Tilslutter S sig en besparelse i DR på -20% ?

8. Tilslutter S for fortsat et uddannelsesloft, som forhindrer unge mennesker i at tage eksempelvis en læreuddannelse, fordi de allerede har en halv eller hel uddannelse ?

9. Hvorfor har S tilsluttet sig storlockouten af 440.000 offentligt ansatte ?

Det er ikke nok at tale om " Vi Socialdemokrater står vagt om ? " " Vi forsvarer den danske model " ? " Vi står vagt om velfærdssamfundet " ?

Der må sættes handling bag ordene Mette Frederiksen:

Når lockouten bliver til virkelighed og VLAK Marionet Teater med DF griber ind i konflikten med et regeringsindgreb, så står Du foran sandhedens time Mette Frederiksen (S), hvad lægger dit parti Socialdemokraterne stemmer til ?

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Tove Lodal, Mogens Holme, Anders Graae, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, ulla enevoldsen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget. " - betyder det at Mette Frederiksen vil stemme for at lærerne får deres arbejdstidsaftale skrevet ind i overenskomsten også - hvis/når konflikten skal løses ved et lovforslag og spisepausen også???
Det var ellers hendes egen regering der fratog lærerne deres aftale - dog fik M.Frederiksen sin kattelem med i lovforslaget om at de enkelte kommuner godt måtte lave lokalaftaler med den lokale lærerforening. Så måske "brænder" hun for at genindføre en overenskomstaftalt OGSÅ med lærerne???? - Det kan tiden kun vise.

Colin Bradley, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Josephine Kaldan, Arne Lund og Helle Christiansen anbefalede denne kommentar
Helle Christiansen

Den danske model: Stop det ligegyldige ordgejl, og fordel samfundets goder, så få har for meget og færre for lidt.

Lillian Larsen, ulla enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tove Lodal, Mogens Holme, Anders Graae, Helene Kristensen, John Poulsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Bland jer udenom", siger Mette Frederiksen - og det vil hun og hendes parti gøre indtil den dag, hvor der skal stemmes om et lovindgreb. Så stemmer hun for, og så er det slut med at blande sig udenom.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Per Fabricius anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Jamen, det er jo Socialdemokraterne, der skabte miseren. Den Danske Model? De ikke bestilt andet end at underløbe denne model, det er rent hykleri. Det værste er, at jeg tror, de selv tror på det.

Lillian Larsen, Colin Bradley, ulla enevoldsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Bianca Johannson, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Politikerne vælges på deres ideologiske støtte til interesser i samfundet, så selvfølgelig skal de ikke blande sig udenom overenskomstforhandlinger, de skal heppe på dem, hvis interesser de er valgt til at varetage.

Per Fabricius, ulla enevoldsen, Tove Lodal, Bianca Johannson, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De to partier - V og S - der tilsyneladende har valgt at "blande sig udenom", blander sig alligevel hele tiden.

Lars Løkke har lige været ude at love, at de sparede lønkroner fra en eventuel konflikt skal samles i en 'velfærdspulje, hvad det så er for en størrelse? Et billigt forsøg på stemmefiskeri.
Begge partiers medlemmer i diverse organisationer har også stemt for en massiv lockout.
Mette F. adresserer aldrig de konkrete problemer med uligheden, men forsøger at svæve over vandene med luftige betragtninger om at kapitalismen skal tøjles og 'kerne-velfærden' styrkes.
Alligevel vil hun hverken afskaffe integrationsydelsen, kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen eller de absurde ressourceforløb, hvor syge mennesker tortureres til kanten af selvmord.

Det virker som om det er hip som hap, hvem end der beklæder statsministertaburetten.

Lillian Larsen, ulla enevoldsen, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Tove Lodal, Mogens Holme, Christian Mondrup, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Herdis Weins, Tue Romanow, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, John Poulsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget."

I dette til tider temmeligt tåbelige lands selvforelskede og forførte demokratidiskurs, bør det noteres at Sophie Løhde er politiker og part i konflikten - og alligevel kan politikere, som af brede dele af den danske befolkning anses for at være nogenlunde hæderlige og forstandige, opfordre til at 'politikerne' blander sig udenom OK-forhandlingerne. Stærkt illustrativt.

Vores lovgivende magt, altså politikerne, sidder på den udøvende magt og den dømmende magt; vi har et komplet korrumperet demokrati, hvor magtfuldkommenheden råder - og hvordan oplyste mennesker på dét grundlag kan tro blot det mindste på at vores overenskomstsystem kan fungere habilt, er næsten en gåde. Men også kun næsten. Og ikke desto mindre stærkt beklageligt.

Colin Bradley, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Steen Jensen

Mette Frederiksen beder politikere om at blande sig uden om overenskomstforhandlingerne, men tager ikke afstand fra, at KL's ledelse - socialdemokratiske ledelse - stemmer for en total lockout. Det er om noget at blande sig i forhandlingerne og at misbruge de våben, det hører til i arbejdskampen. Det betyder, at mange offentlige ansatte må føle sig politisk hjemløse.

Bjarne Andersen, Mogens Holme, Bianca Johannson, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er ikke muligt at askille politikere fra deres holdninger. Det er derfor heller ikke muligt at adskille politikere fra deres syn på, hvorledes de vil lede den offentlige sektor.

Husk det vil næste Folketingsvalg senest i Juni måned 2019.

Selvfølgelig skal forhandlerne have fred til at forhandle en Overenskomst. Men det er ikke ufred, at en politiker eller en borger kommer med meninger om overenskomstens indhold. Jeg forstår ikke forargelsen over Enhedslistens forespørgsel i Folketinget. Det er en markering af, at Enhedslisten ønsker, at hvis der kommer et Regeringsindgreb, så bør det ikke være en afskrift af de offentlige arbejdsgiveres ønskeseddel. Enhedslisten presser ingen forhandler med dette forslag. Enhedslisten ytrer sig på deres og deres vælgeres vegne. Helt OK for mig.

Det er nu mere end sandsynligt, at vi står overfor offentlige arbejdsgivere, som vil bruge deres lockout til at tvinge deres egen løsning igennem og demonstrere at de alene bestemmer indholdet af Overenskomsten 2018.

Derfor er det ekstra vigtigt at ingen af Regnbuepartierne: Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre lægger stemmer til et regeringsindgreb, som alene er en afskrift af Arbejdsgivernes ønsker til Overenskomsten.

Det er ligeså vigtigt for Socialdemokraterne, at de her demonstrerer selvstændig handling, og at de viser de offentligt ansatte, at de er på deres side.

VLAK Marionet Teater og DF må stilles til ansvar for et forhandlingssammebrud, da de leder landet og leder de offentlige arbejdsgivere.

Jeg håber personligt, at Forligsmanden når frem til en forligsskitse, som vi alle kan se os selv i.

En omfattende lockout er en falliterklæring for den danske forhandlingsmodel og til stor skade for mange borgere.

Nis Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Morten Jensen

Ja ja Mette. Socialliberatiet har valgt side i den her sag, det har vi forstået så blan dig uden om hvad venstrefløjen gør...

Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Det eneste der tæller er hvilken vej Frederiksen stemmer hvis det kommer til et lov indgreb, afhængigt selvfølgeligt af hvad indgrebet indebærer. Gør hun 2013 fupnummeret efter er hun yt. Omvendt hvis hun overrasker os alle sammen og bryder med S tidligere kedelige form og på ærlig og tydelig vis tager kampen for de offentlige ansattes løn og vilkår inde i Folketinget, skal vi være glade. Men indtil da skal man tage hendes udtalelser med et gran salt.