Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen til sine kolleger: Bland jer uden om OK18

Det skader den danske model, når politiske partier blander sig i de verserende overenskomstforhandlinger, mener S-formanden. Hun opfordrer til i stedet at bruge kræfterne i Folketinget på at løfte den offentlige sektor. EL og SF fastholder, at man kan være på lønmodtagernes side inden for rammerne af modellen
For Mette Frederiksen (S) er den reelle politiske kamp at sikre, at der er midler nok til den offentlige sektor.

For Mette Frederiksen (S) er den reelle politiske kamp at sikre, at der er midler nok til den offentlige sektor.

Anders Rye Skjoldjensen

14. april 2018

Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget. Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i et interview i lørdagens Moderne Tider.

»Den arbejdsmarkedsmodel, som har virket i så mange år i Danmark og skabt så gode resultater, den skal have lov til at arbejde. Og det kræver, at politikere holder sig væk fra sociale medier og lader være med at ødelægge noget, der er så godt – det, kan jeg se, er svært i denne tid,« lyder det fra Mette Frederiksen.

Efter flere ugers tovtrækkeri mellem arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationerne har forligsmanden udskudt den varslede konflikt 14 dage. Tirsdag er den foreløbige deadline for en aftale om en overenskomst for de offentligt ansatte, og hvis ikke der indgås en aftale forinden, kan der udbryde strejke den 22. april og lockout den 28. april.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Borregaard

Er det kun mig som sidder og tænker at Mette F fisker efter stemmer? Personligt står Mette F for mig at se for en forunderlig bekræftelse af socialdemokraternes politiks centripetale tendenser. De taler lystigt om kerne-velfærd, men kommer aldrig ind til kernen af hvad velfærd er, så giver ikke meget for hendes udtalelse, men ser det mest af alt som stemmefiskeri ud fra devisen om, at demokrati, er samtale!

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Tove Lodal, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Tue Romanow, Josephine Kaldan, Arne Lund, Helle Christiansen, Torben Skov og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis Socialdemokraterne skal vise, at de virkelig står vagt om den danske velfærdsmodel, så må der mere konkrete forslag på bordet.

Der er for meget floromvunden tale og for mange spindoktor forslag, som er uden reel substans.

Eksempler.

1. I år 2009 var det 12 minutters ekstra arbejdstid, som skulle redde os igennem alle udfordringerne med at finansiere velfærdsstaten.

2. Socialdemokraterne mener nu, at Udlandet skal drive vores asylcentre og at vi skal stoppe for spontane asylanmodninger ved den danske grænse. Hvad er det for lande, som lægger navn og gavn til de socialdemokratiske asylcentrer, som fremover skal ligge i nærområdet. Hvad skal vi betale de lande for de pågældende nu fiktive asylcentrer ?

3. 2 Års dagpengeret, Kontanthjælpsloftet, nedsat kontanthjælp til særlige grupper. Efterlønsalder på nu 65 år. Hvor står Socialdemokraterne i disse sager ?

4. Førtidspensionsreformen, skal syge mennesker stadigvæk sidde fast i udsigtsløse ressourceforløb og forhindres i at opnå en berettiget førtidspension ?

5. Nulvæksten i de kommunale budgetter, hvad er Socialdemokraternes vækstmål ?

6. Skal vi stadigvæk havde en -2% budgetreduktion pr. år indenfor uddannelser og staten ?

7. Tilslutter S sig en besparelse i DR på -20% ?

8. Tilslutter S for fortsat et uddannelsesloft, som forhindrer unge mennesker i at tage eksempelvis en læreuddannelse, fordi de allerede har en halv eller hel uddannelse ?

9. Hvorfor har S tilsluttet sig storlockouten af 440.000 offentligt ansatte ?

Det er ikke nok at tale om " Vi Socialdemokrater står vagt om ? " " Vi forsvarer den danske model " ? " Vi står vagt om velfærdssamfundet " ?

Der må sættes handling bag ordene Mette Frederiksen:

Når lockouten bliver til virkelighed og VLAK Marionet Teater med DF griber ind i konflikten med et regeringsindgreb, så står Du foran sandhedens time Mette Frederiksen (S), hvad lægger dit parti Socialdemokraterne stemmer til ?

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Tove Lodal, Mogens Holme, Anders Graae, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, ulla enevoldsen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget. " - betyder det at Mette Frederiksen vil stemme for at lærerne får deres arbejdstidsaftale skrevet ind i overenskomsten også - hvis/når konflikten skal løses ved et lovforslag og spisepausen også???
Det var ellers hendes egen regering der fratog lærerne deres aftale - dog fik M.Frederiksen sin kattelem med i lovforslaget om at de enkelte kommuner godt måtte lave lokalaftaler med den lokale lærerforening. Så måske "brænder" hun for at genindføre en overenskomstaftalt OGSÅ med lærerne???? - Det kan tiden kun vise.

Colin Bradley, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Josephine Kaldan, Arne Lund og Helle Christiansen anbefalede denne kommentar
Helle Christiansen

Den danske model: Stop det ligegyldige ordgejl, og fordel samfundets goder, så få har for meget og færre for lidt.

Lillian Larsen, ulla enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tove Lodal, Mogens Holme, Anders Graae, Helene Kristensen, John Poulsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Bland jer udenom", siger Mette Frederiksen - og det vil hun og hendes parti gøre indtil den dag, hvor der skal stemmes om et lovindgreb. Så stemmer hun for, og så er det slut med at blande sig udenom.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Per Fabricius anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Jamen, det er jo Socialdemokraterne, der skabte miseren. Den Danske Model? De ikke bestilt andet end at underløbe denne model, det er rent hykleri. Det værste er, at jeg tror, de selv tror på det.

Lillian Larsen, Colin Bradley, ulla enevoldsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Bianca Johannson, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Politikerne vælges på deres ideologiske støtte til interesser i samfundet, så selvfølgelig skal de ikke blande sig udenom overenskomstforhandlinger, de skal heppe på dem, hvis interesser de er valgt til at varetage.

Per Fabricius, ulla enevoldsen, Tove Lodal, Bianca Johannson, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De to partier - V og S - der tilsyneladende har valgt at "blande sig udenom", blander sig alligevel hele tiden.

Lars Løkke har lige været ude at love, at de sparede lønkroner fra en eventuel konflikt skal samles i en 'velfærdspulje, hvad det så er for en størrelse? Et billigt forsøg på stemmefiskeri.
Begge partiers medlemmer i diverse organisationer har også stemt for en massiv lockout.
Mette F. adresserer aldrig de konkrete problemer med uligheden, men forsøger at svæve over vandene med luftige betragtninger om at kapitalismen skal tøjles og 'kerne-velfærden' styrkes.
Alligevel vil hun hverken afskaffe integrationsydelsen, kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen eller de absurde ressourceforløb, hvor syge mennesker tortureres til kanten af selvmord.

Det virker som om det er hip som hap, hvem end der beklæder statsministertaburetten.

Lillian Larsen, ulla enevoldsen, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Tove Lodal, Mogens Holme, Christian Mondrup, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Herdis Weins, Tue Romanow, Torben Skov, Kim Folke Knudsen, John Poulsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Politikerne bør blande sig uden om de verserende overenskomstforhandlinger og i stedet kæmpe de offentligt ansattes sag i Folketinget."

I dette til tider temmeligt tåbelige lands selvforelskede og forførte demokratidiskurs, bør det noteres at Sophie Løhde er politiker og part i konflikten - og alligevel kan politikere, som af brede dele af den danske befolkning anses for at være nogenlunde hæderlige og forstandige, opfordre til at 'politikerne' blander sig udenom OK-forhandlingerne. Stærkt illustrativt.

Vores lovgivende magt, altså politikerne, sidder på den udøvende magt og den dømmende magt; vi har et komplet korrumperet demokrati, hvor magtfuldkommenheden råder - og hvordan oplyste mennesker på dét grundlag kan tro blot det mindste på at vores overenskomstsystem kan fungere habilt, er næsten en gåde. Men også kun næsten. Og ikke desto mindre stærkt beklageligt.

Colin Bradley, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Steen Jensen

Mette Frederiksen beder politikere om at blande sig uden om overenskomstforhandlingerne, men tager ikke afstand fra, at KL's ledelse - socialdemokratiske ledelse - stemmer for en total lockout. Det er om noget at blande sig i forhandlingerne og at misbruge de våben, det hører til i arbejdskampen. Det betyder, at mange offentlige ansatte må føle sig politisk hjemløse.

Bjarne Andersen, Mogens Holme, Bianca Johannson, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er ikke muligt at askille politikere fra deres holdninger. Det er derfor heller ikke muligt at adskille politikere fra deres syn på, hvorledes de vil lede den offentlige sektor.

Husk det vil næste Folketingsvalg senest i Juni måned 2019.

Selvfølgelig skal forhandlerne have fred til at forhandle en Overenskomst. Men det er ikke ufred, at en politiker eller en borger kommer med meninger om overenskomstens indhold. Jeg forstår ikke forargelsen over Enhedslistens forespørgsel i Folketinget. Det er en markering af, at Enhedslisten ønsker, at hvis der kommer et Regeringsindgreb, så bør det ikke være en afskrift af de offentlige arbejdsgiveres ønskeseddel. Enhedslisten presser ingen forhandler med dette forslag. Enhedslisten ytrer sig på deres og deres vælgeres vegne. Helt OK for mig.

Det er nu mere end sandsynligt, at vi står overfor offentlige arbejdsgivere, som vil bruge deres lockout til at tvinge deres egen løsning igennem og demonstrere at de alene bestemmer indholdet af Overenskomsten 2018.

Derfor er det ekstra vigtigt at ingen af Regnbuepartierne: Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre lægger stemmer til et regeringsindgreb, som alene er en afskrift af Arbejdsgivernes ønsker til Overenskomsten.

Det er ligeså vigtigt for Socialdemokraterne, at de her demonstrerer selvstændig handling, og at de viser de offentligt ansatte, at de er på deres side.

VLAK Marionet Teater og DF må stilles til ansvar for et forhandlingssammebrud, da de leder landet og leder de offentlige arbejdsgivere.

Jeg håber personligt, at Forligsmanden når frem til en forligsskitse, som vi alle kan se os selv i.

En omfattende lockout er en falliterklæring for den danske forhandlingsmodel og til stor skade for mange borgere.

Nis Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Bianca Johannson, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Morten Jensen

Ja ja Mette. Socialliberatiet har valgt side i den her sag, det har vi forstået så blan dig uden om hvad venstrefløjen gør...

Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Det eneste der tæller er hvilken vej Frederiksen stemmer hvis det kommer til et lov indgreb, afhængigt selvfølgeligt af hvad indgrebet indebærer. Gør hun 2013 fupnummeret efter er hun yt. Omvendt hvis hun overrasker os alle sammen og bryder med S tidligere kedelige form og på ærlig og tydelig vis tager kampen for de offentlige ansattes løn og vilkår inde i Folketinget, skal vi være glade. Men indtil da skal man tage hendes udtalelser med et gran salt.