Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny præsident i naturfredningsforening: »Der skal virkelig rykkes hegnspæle for naturen og den grønne omstilling«

Lørdag blev Maria Reumert Gjerding valgt til præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Hun tager sit stærke politiske netværk fra Enhedslisten med sig ind i kampen for at sætte dagsordenen på miljø-, natur- og klimaområdet
Enhedslisten mister sin miljø- og klimaordfører, når Marie Reumert Gjerding siger farvel til partipolitik og sin plads i Folketinget.

Enhedslisten mister sin miljø- og klimaordfører, når Marie Reumert Gjerding siger farvel til partipolitik og sin plads i Folketinget.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
9. april 2018

Danmarks Naturfredningsforening er en natur-, miljø- og klimapolitisk organisation, som har den bundne opgave at sikre fremskridt på de grønne områder. Uanset hvad.

Det mener Maria Reumert Gjerding, den 39-årige miljøforkæmper, der lørdag blev valgt til præsident for landets ældste og største grønne organisation.

Det skete på repræsentantskabsmødet i Danmarks Naturfredningsforening i Faaborg, hvor 134 ud af 186 delegerede stemte på hende. Det betyder, at Enhedslisten mister sin miljø- og klimaordfører, når Gjerding siger farvel til partipolitik og sin plads i Folketinget.

»Jeg er ekstremt optaget af, hvordan vi virkelig, virkelig kan få rykket nogle hegnspæle for den grønne omstilling og for naturen i Danmark,« siger hun.

Og de hegnspæle skal flyttes, uanset om der sidder en regering, som er meget optaget af at varetage landbrugets interesser, eller ej, siger hun:

»For vi kan stadig godt rykke noget.«

K: Stærk stemme for naturen

På tværs af Folketingets partier har der været varme lykønskninger til Maria Reumert Gjerding. På det personlige plan har hun da også et stærkt politisk netværk og gode relationer til alle politikere på Christiansborg, fortæller hun til Information – herunder et »særdeles godt« forhold til landets miljøminister, Esben Lunde Larsen (V). Så godt, at han i et læserbrev i avisen i sidste uge forsvarede Gjerdings kandidatur.

»Vi er bestemt ikke altid enige med Maria Reumert Gjerding, men vi kender hende som et sagligt, seriøst og pragmatisk menneske, der brænder for naturen, men som samtidig er i stand til at finde kompromisser,« lød det i læserbrevet, der ud over ministeren havde Carsten Bach (LA) og Mette Abildgaard (K) som medforfattere.

Til Information siger Mette Abildgaard:

»Danmarks Naturfredningsforening har fået en fantastisk stærk kvinde i front til at tale naturens sag. Maria har et stort politisk netværk, hun har en utrolig stor faglig indsigt i det område, hun nu skal beskæftige sig med, og så er hun en meget stærk kommunikatør, som kan tale en sag i medierne. Så Danmarks Naturfredningsforening har fået en rigtig stærk stemme med hende som præsident.«

Maria Reumert Gjerding er uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra RUC og blev valgt ind i Folketinget for Enhedslisten i 2015.

»Maria har gjort det klart, at hun nu lægger sit partitilhørsforhold på hylden. Jeg forventer, at hun vil være en konstruktiv medspiller i forhold til de initiativer, som regeringen har igangsat på naturområdet. Jeg tror, hun vil være en loyal kæmper for naturen, men at hun også vil have en forståelse for den politiske proces,« siger Mette Abildgaard.

Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, siger til Information, at Danmarks Naturfredningsforening i Maria Reumert Gjerding har fået en »meget kompetent præsident, som interesserer sig for sit område, og som ved utrolig meget om det. Og som jeg kender som en samarbejdspartner, man kan forhandle med og have et rigtig godt samarbejde med. Så det ser jeg rigtig meget frem til«.

Fredningsretten

Selv siger Maria Reumert Gjerding:

»Jeg har både det stærke fokus på natur og biodiversitet, fordi jeg synes, det er en ekstremt brændende platform lige nu. Vi mister jo arter. Det er fattiggørende, og det skal bare bremses. Samtidig skal der fokus på økologien, det rene drikkevand og så de klimaspørgsmål, som Danmarks Naturfredningsforening er begyndt at arbejde systematisk med.«

Foreningen, der har 130.000 medlemmer, blev oprettet i 1911. I 1937 fik den lov til at rejse fredningssager på linje med stat og kommune. En ret, som tre miljøordførere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance i slutningen af marts har foreslået at fjerne.

Men Maria Reumert Gjerding noterer sig, at der endnu ikke ligger et konkret forslag, samt at de Konservative har meldt klart ud, at de ikke vil gå med til at fratage foreningen fredningsretten.

»Vi har ikke en enig regering, men en regering, som er meget splittet på det her spørgsmål. Men der er ingen tvivl om, at vi skal kæmpe imod, allerede nu,« siger hun.

»Vi skal huske at fortælle historien om al den natur, som bliver bevaret på grund af en fredning. Og vi skal fortælle befolkningen, at langt hovedparten af de fredninger sker takket være Danmarks Naturfredningsforening. Der er ikke andre, der går ind og tager naturens parti på den måde. Det her er ikke kun et angreb på Danmarks Naturfredningsforening. Det er et angreb på alle danskeres natur.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dejligt, at der kommer en så engageret forkvinde i stolen.
Det er der virkelig brug for gode visioner. Bayer og Monsanto er ved at fusionere.
Godt, at foreningen har så stor folkelig opbakning.

Torben K L Jensen, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Anders Graae, Ole Frank, Ole Falstoft og Torkil Forman anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak til Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten for det gode arbejde Du og Dit parti har udrettet på det grønne område. Altid energisk og saglig med at tage fat, der hvor den borgerlige regering svigter.

Du er en grøn ildsjæl, som med vedvarende energi og stædighed formår at sætte miljø økologi og bæredygtigt landbrug på dagsordenen, samtidig med at din saglighed er med til at give dine argumenter den rette tyngde.

Tillykke til Maria med Dit job som Præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Torben Bruhn Andersen, Allan Filtenborg, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Anders Graae, Ole Frank og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Kan Esben Lunde Larsens anbefaling til forkvinde for DN ikke skyldes, at han så slipper for fagligt stærke argumenter i Folketingssalen og ved samrådene.

Jørgen Tryggestad, lars søgaard-jensen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Ole Bach og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Der er mange god grunde til at ønske Maria, DN og alle os andre tillykke. Her i opstarten vil jeg holde særlig øje med hvordan den nye præsident mestre samarbejdet med os, de meget mindre natur/miljøforeninger.

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Torkil Forman anbefalede denne kommentar

TILLYKKE til Maria og DN. Der er nok at tage fat på. God arbejdslyst.
https://www.information.dk/debat/2018/04/danmarks-naturfredningsforening...

Lørdag eftermiddag sendte Lobby Larsen et telegram til Maria RG: "Tak er kun et fattigt ord. Nu kan jeg så omsider få arbejdsro".
(Underforstået: Der er ingen af de tilbageblevne miljøordførere, der er i stand til at modgå mig så effektivt som Maria RG har gjort det),

Jørgen Tryggestad, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Kompetent kvinde. Hun har gjort et godt indtryk i sin tid som MF.

/O

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ærgerligt, at Folketinget mister sin stærkeste stemme på miljøområdet - hvilket Esben Lunde Larsen også har udtrykt, bare med et lettelsens suk..
Men til gengæld får Danmarks Naturfredningsforening en fantastisk ildsjæl som forkæmper.
Jeg glæder mig over din udnævnelse til Præsident, Maria.
Et stort tillykke herfra :-)

Jørgen Wind-Willassen

Så vandt københavneriet - desværre.
Det er så nemt at sidde på Vesterbro og sniksnakke om herlighederne i naturen og have alle de rigtige meninger.
Så flere ulve og flere fredninger, så Hipsterne kan dyrke deres forkvaklede forhold til naturen.
En bygmark og en svinestald -uha uha.
Eller lidt round up.
Så falder der brænde ned.

Birger Bartholomæussen

Jørgen Wind-Willasen, har Naturfredningsforeningen noget imod bygmarker? Danske bygmarker til malt til rigtig godt øl. Ja tak. Men svinestalde til 5.000 svin. Nej tak. Jeg har haft mine kontroverser med Naturfredningsforeningen i forbindelse med opstilling af vindmøller. Når de fik at vide, at vindmøllerne kun ville stå i 20 - 25 år, og at naturen varer evigt - hvis vi ellers passer på den - var der ingen problemer. Og jeg sidder ikke på Vesterbro og sniksnakker om herlighederne i naturen. Faktisk benytter jeg ikke naturen ret meget. Men derfor kan man vel godt unde andre mennesker at nyde den? Og hvem har sagt flere ulve? Men det er jo en gammel danske værdi, at der var både vildsvin og ulve i naturen, indtil de blev udryddet.

lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Lækker feel good artikel om en af de allergoeste. Det er ellers almindeligt, at politikere der skifter fra politik til interesseorganisationer, får fråden om munden frem på debatørkorpset, men her er der mere tale om strålende øjne og champagneglas der klirrer!

Kurt Svennevig Christensen

Henrik Brøndum: jeg har ikke så meget lyst til at give dig ret, som jeg har brug for at give udtryk for at have tænkt det samme. Men vi har det jo med at blive forførte, uanset om vi ligger til højre eller venstre i det politiske landskab. Jeg mener ikke man kan/bør sammenligne med Karen Hækkerups skifte til chef for landbruget, hun var fhv. minister også for landbruget. Jeg er ret overbevist om at hun ikke ville have fået det job uden sit politiske CV.

Men vi kan sammenligne med nu ex. borgmester Morten Kabells vellønnede nye job med cykler. Spørgsmålet bør være, har hun Maria Gjerding dét DN har brug for? Hvis ja, ville hun have dét uden sine politiske valg og poster? Jeg er usikker for Maria Gjerding har et åbenlyst talent for den politiske argumentation. Derimod tror jeg ikke Morten Kabell ville have fået sit nye job, uden hjælp fra sin borgmesterpost.

Jeg kommenterer her fordi politik i dag mere fremstår som en godt lønnet karriere platform, end det (også til tider) smertefulde offentlige ombud, det burde være.

Henrik Bjerre

@Kurt Svennevig Christensen

Som nævnt før synes jeg det ville være befriende, at se en tidligere politiker åbne egen virksomhed på et område hvor der virkelig skal konkurreres for pengene, og ikke bare i elitejobs hvor der skrives breve til hinanden. En Fintech, en restaurantkæde, et taskemærke, en tøjbutik .....