Læsetid: 3 min.

Organisationer: Indsatsen overfor flygtningebørn skal styrkes

Tre markante fagforbund og to organisationer går nu sammen om at arbejde for bedre forhold for børn og unge med flygtningebaggrund
11. april 2018

Selv om børn og unge med flygtningebaggrund mistrives i langt større udstrækning end danske børn, gør kommunerne generelt for lidt for at opspore dem, og det skal der gøres noget ved.

Det er kort fortalt budskabet i en kronik, som Dansk Psykolog Forening, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen sammen med Red Barnet og DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur har skrevet til Information.

Budskabet kommer, dagen efter at Information tirsdag kunne omtale en rapport fra Dansk Flygtningehjælp, hvor konklusionen var, at børn i asylcentre havde længere vej til hjælp og støtte end danske børn. Der skulle kort sagt mere til, viste rapporten.

Samme udfordring gælder de flygtningebørn, der opholder sig udenfor centrene. Her er der også store problemer med at opspore og hjælpe børn med behov, blandt andet fordi man i kommunerne, ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på problemet, lyder det i dagens kronik, der blandt andet tager udgangspunkt i en rundspørge til kommunerne foretaget af Dansk Psykologforening.

Ifølge undersøgelsen var det blot 13 ud af 88 adspurgte kommuner, der svarede ja til at have en systematisk opsporingsindsats rettet mod børn og unge med flygtningebaggrund og psykiske vanskeligheder.

»Det er problematisk, når vi samtidig ved fra forskningen, at disse børn mistrives i langt højere grad end danske børn, og op imod 40 procent formentlig har en psykisk lidelse som PTSD, angst eller depression. Det er samtidig en gruppe, der er stærkt underrepræsenteret i psykiatrien,« siger en af forfatterne til kronikken, Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Et dobbelt problem

Problemet er dobbelt, mener Eva Secher Mathiasen. Dels mangler der en systematisk opsporing af børn og unge med flygtningebaggrund, der har psykiske problemer, dels mangler der reelle og rettidige tilbud til de børn og unge, som man måtte finde frem til.

»Området kræver et fagligt løft af alle involverede faggrupper, hvis opsporing og indsatser skal stå mål med det reelle behov,« lyder opfordringen i kronikken, der peger på kommunerne som den myndighed, der skal forpligtes til at gøre en bedre indsats for at opspore børn og unge med psykiske problemer og etablere en vifte af støttende indsatser og behandlingstilbud.

Desuden skal de faggrupper, der har kontakt med børnene og de unge, det vil sige sundhedsplejersker, pædagoger og lærere, opkvalificeres, så de bedre bliver i stand til at spotte unge med psykiske problemer.

Behov for ny model?

Det har ikke været muligt for Kommunernes Landsforening (KL) at give et svar til Information inden deadline, men i et tidligere svar til Psykologernes fagblad, Magasinet P, forklarer formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), kommunernes syn på sagen.

»Det er forkert at konkludere, at kommuner, der ikke systematisk opsporer nyankomne flygtningebørn for krigstraumer, ikke sikrer børnene den støtte, de har brug for. I dag arbejder kommunerne med forskellige opsporingsmodeller netop for at støtte fagpersoner i så tidligt som muligt at opspore børn i udsatte positioner – herunder også børn med flygtningebaggrund.«

Alligevel vil Thomas Adelskov overfor psykologernes fagblad ikke afvise, at der kan være behov for at styrke indsatsen overfor særligt flygtningebørn:

»Jeg vil ikke udelukke, at der kan være brug for at udvikle en helt særlig opsporingsmodel for børn og unge med flygtningebaggrund. Det vil i så fald kunne være en opgave for f.eks. VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) og Socialstyrelsen at udvikle en sådan model, hvis det viser sig, at de risiko- og beskyttelsesfaktorer, vi har kendskab til i dag, ikke er tilstrækkelige til at kunne opspore børn og unge med flygtningebaggrund, der er traumatiserede.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Estermarie Mandelquist
  • Eva Schwanenflügel
Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu