Feature
Læsetid: 8 min.

Peter Madsen søgte vores blik og fik det

Om lidt er ubådssagen forbi. I det mindste indtil en eventuel ankesag. I den kommende uge skal anklageren og forsvareren procedere. Derefter afsiges der dom. Hvad har vi egentlig lært?
Nautilus – Peter Madsens ubåd – står overdækket tilbage i Nordhavnen, skærmet af og dækket til med preseninger, men ellers åbenbar for en meget nysgerrig offentlighed, mens retssagen mod dens ejer går ind i sin sidste fase.

Nautilus – Peter Madsens ubåd – står overdækket tilbage i Nordhavnen, skærmet af og dækket til med preseninger, men ellers åbenbar for en meget nysgerrig offentlighed, mens retssagen mod dens ejer går ind i sin sidste fase.

Jakob Dall

Indland
23. april 2018

Vidnet prøvede at holde tårerne tilbage. Anklageren tilbød hende et glas vand.

Kvinden, en dokumentarist fra Australien, havde fulgt opfinder Peter Madsen i omkring et år. Dokumentarfilmen bar arbejdstitlen The Rocket Man. Den er nu droppet.

Ifølge vidnet rodede Peter Madsen sig ud i en besynderlig analogi under et interview, få timer før han sejlede ud med Nautilus og den svenske journalist Kim Wall.

»I interviewet startede han med at tale om, at han skulle lære at holde mund, fordi han havde svært ved at holde ting for sig selv,« fortalte vidnet i retten:

»Så brugte han analogien om, at han var den hovedmistænkte for drabet på sin hustrus nabo. Han begyndte at tale om, at han havde retten til ikke at udtale sig, og at alt, hvad han sagde, vil kunne blive brugt mod ham.«

Han sagde ifølge vidnet, at han »muligvis var psykopat«.

Selvfølgelig kunne vidnet ikke forudse, hvad der skete samme aften. Men interviewet har »hjemsøgt« hende.

Hjemsøgt betyder oprindeligt ’besøge, opsøge, angribe’ i ens eget hjem. Ubådssagen har hjemsøgt mange danskere – ja, store dele af verden.

Information har også været der. Med tv-transmissioner foran retten, reportager i de store dagblade og liveblogs er medieforbrugerne placeret midt i dramaet.

Den, der måtte vælge at holde sig fri for de retsmedicinske detaljer i ubådssagen, har været på hårdt arbejde. Nu er det snart forbi.

I den kommende uge er der planlagt procedure og domsafsigelse i ubådssagen.

Hvad vi har lært af sagen?

Filmene

 • Et af de vigtigste indicier er den række af videoer, som tiltalte Peter Madsen har søgt efter på internettet og downloadet på sin computer. Videoer og animerede videoer af spidninger og halsoverskæringer på kvinder. Videoerne indikerer et seksuelt motiv til det drab, som tiltalen går på.
 • 19 timer før, Peter Madsen sejlede ud med Kim Wall, søgte han på sin telefon på en af videoerne.
 • Allerede under forelæggelsen af sagen så retten de dybt ubehagelige videoer, men siden har anklageren dokumenteret så mange flere af dem, at dommeren har måttet bede anklageren ’dosere’ fremvisningen af hensyn til retten.
 • Peter Madsen erkender at have set nogle af videoerne, men har forklaret, at der var tale om nysgerrighed, og at han ikke tænder seksuelt på lemlæstelse af kvinder.

SMS’erne

 • Ugen op til sejlturen med Kim Wall var tiltalte i færd med at arrangere en trekant med to elskerinder. En af kvinderne bad ham chokere hende. Han skrev til tilbage, at han ville spidde hende. Den ene kvinde skrev til den anden, at hun og Peter Madsen havde joket med, at de skulle optage en såkaldt snuff-film med hende i hovedrollen.
 • Peter Madsen har lagt vægt på, at der var tale om seksuelle fantasier og lege baseret på samtykke.

Videoer med lemlæstelser

Der har selvfølgelig været en række vigtige vidneforklaringer til belysning af de konkrete beviser, når vidnerne har sat sig i stolen i retten med store og små oplysninger i sagen mod tiltalte, som nægter sig skyldig i drab og seksuel mishandling, men erkender parteringen af et lig.

Der har været retsmedicinske detaljer ad nauseam. Som ventet.

Videoerne med lemlæstelse og drab af kvinder – de fleste, men ikke alle animerede – har kunnet downloades og tilgås med få googlesøgninger og uden adgang til ’the dark web’. De er kvalmende og viser den totale umenneskeliggørelse og ultimative tingsliggørelse af kvindekroppen.

Videoerne rejser atter spørgsmålet, hvem der egentlig står til ansvar for dette indhold og disse platforme. Der er ikke noget nemt svar på, hvordan man i praksis holder brugere og udbydere ansvarlige på internettet. Men det er et seriøst problem i vores tid og fortjener vores opmærksomhed.

Sagen sætter fokus på det, psykologer og kønsforskere har kaldt ’toxic masculinity’. Altså om der er ting i vores kultur, opdragelse og idealer, som risikerer at gøre mænd fremmede for deres følelser og, i nogle tilfælde, fremkalde eller forstærke et had til kvinder.

Vi aner ikke, om Peter Madsen er en mand, der hader kvinder. Han har selv forklaret, at han tværtimod så videoerne, fordi han led med kvinderne, og de fremkaldte stærke følelser hos ham. Han nægter sig skyldig i drab og seksuel mishandling.

Skiftende forklaringer

 • Tiltaltes forklaringer er skiftet over tid – og i takt med at politiet har fremlagt nye oplysninger i sagen.
 • Han har forklaret, at han var sejlet ud alene. Han har forklaret, at han tidligere på aftenen satte Kim Wall af på Refshaleøen. Han har forklaret, at den svenske journalist fik en luge i hovedet. Han har forklaret – da liget blev fundet – at hun sandsynligvis døde af kulilteforgiftning, mens han befandt sig på ubådens dæk. Bagefter gik han i panik og parterede liget.
 • Et sagkyndigt vidne har afvist Peter Madsens forklaringer om kulilteforgiftning. En anden har givet oplysninger om, at der må være sket en voldsom varmeudvikling i ubåden, hvis der skulle være sket et uheld som forklaret af tiltalte. Liget viser ingen tegn på at have været udsat for voldsom varme.
 • Peter Madsen siger, at hans skiftende forklaringer skyldes panikken over det, han kalder et uheld som følge af hans fejlagtige betjening af teknikken og manglende sikkerhed på ubåden. Han siger, at han ønskede at skjule sandheden af hensyn til forurettedes pårørende.
 • Forsvaret mener ikke, at varmen nødvendigvis har udviklet sig så voldsomt eller fordelt sig så jævnt i ubåden, at der burde kunne findes tegn på voldsom varmepåvirkning på liget.

Farens skøre tanker

I biografien om Raket-Madsen skrevet af journalist Thomas Djursing præsenterer Peter Madsen os for nogle af farens skøre tanker om kvinder.

Peter Madsen voksede op alene med denne far, der gav ham interessen for raketter, Anden Verdenskrig og mekanik. Han var igennem fire skoleskift og måtte kun se sin mor én gang om året.

Faren var voldelig over for Peter Madsens brødre, men rørte angiveligt ikke Peter selv. Faren var sygeligt jaloux. Peter Madsen har selv udtalt, at både moren og faren fortjente nogle tæsk. I en facebookopdatering har han skrevet om farens syn på kvinder. Her er et par eksempler:

»Alle kørelærere er notorisk liderlige og vil forsøge at løbe med ens hustru.«

»I Amerika må man skyde sin hustru, hvis hun er utro. Derfor ville det være godt at bo i Amerika.«

Peter Madsen kan ikke holdes ansvarlig for farens tanker. Et vidne har været inde på, at Peter Madsen under en rejse til Tyskland skulle have fortalt om sexklubber og sagt noget om, at den tyske kvinde var kysk som en sekretær om dagen, men luder om natten.

Peter Madsen vil blive stillet til ansvar for den partering af et kvindelig, han har erkendt. Retten kommer desuden til at bedømme den tiltalte for drab i en sag, hvor Peter Madsens søgehistorik og download af chokerende misogyne videoer indgår.

Medierne var med til kajkanten. Helt op til afsejlingen til det, anklagemyndigheden mener, var et overlagt drab.

Effekterne

 • Der er fundet stropper, som efter politiets opfattelse har været brugt til at spænde forurettede fast, der har været anvendt tilspidsede skruetrækkere, og der har været medbragt en sav med orange håndtag på turen. Der er medbragt rørstumper, som har været anvendt til at tynge ligdelene ned. Der har også været medbragt en haveslange, som Peter Madsen ifølge anklagemyndighedens opfattelse ville bruge til at rengøre ubåden med efter drabet.
 • Forurettedes trusser er fundet i ubåden.
 • Ingen af effekterne havde noget at gøre med forberedelsen af en forbrydelse ifølge Peter Madsen. Stropperne har tværtimod været benyttet til at spænde en stige fast, skruetrækkernen skulle benyttes som jordspyd under dykning, og rørstumperne til at holde en line til dykningen på plads. Saven skulle bruges til at lave hylder i ubåden.

Læsionerne

 • Forurettede er påført en række snit og stiklæsioner. Men ligdelene har været udsat for saltvand og har været i forrådnelse, hvilket har vanskeliggjort de retsmedicinske undersøgelser.
 • En retsmediciner vidnede om, at der er fundet blodudtrækninger ved ét af de dybe stik. Det kan tyde på, at læsionen er påført før eller lige omkring dødstidspunktet. Der er også fundet et mærke på armen, der matcher stropperne fundet på ubåden og i vandet.
 • Forsvaret har boret i, at der kun i én læsion er fundet mikroskopiske blodudtrækninger. Det kan understøtte Peter Madsen forklaring om, at læsionerne tværtimod er påført efter dødens indtræden og alene for at undgå, at ligdelene ville flyde mod overfladen.

Narcissist Madsen

Den australske dokumentarist interviewede tiltalte Peter Madsen, kort før ubåden Nautilus 10. august i fjor sejlede ud med forurettede, journalist Kim Wall.

Vi så, at TV 2 filmede tiltalte Peter Madsen, da den selvlærte opfinder med blod på kedeldragten lod sig redde i land med et ’thumbs up’ 11. august i Dragør.

Det er unikt for en drabssag: Der er gennemført interview umiddelbart før, efter og omkring gerningstidspunktet.

Medierne har været dybt optaget og fascineret af Raket Madsen, allerede før han stod tiltalt for drab. Og vice versa: Madsen har været som besat af medierne, forklarede et andet vidne i sagen.

’The Rocket Man’ havde brug for medierne. Han ønskede at tiltrække frivillige og finansiering til sine projekter. Men det er mere end det: Mentalerklæringen i sagen slår fast, at han er narcissist.

Narcissisten havde brug for, at vi så og forstørrede storheden i ham. Han havde brug for at fylde et gab indeni. Et gab, der ikke kan fyldes.

Det kom der ikke noget godt ud af.

Hvis man tænker, at man har tænkt enhver ubehagelig tanke, der kan tænkes i ubådssagen, så hold lige denne tanke fast i dit hoved:

For hver spiseseddel fra aviserne, du har set, for hver breaking bjælke på tv, for hvert ord, der skrives om denne sag, denne artikel inklusive, for hver tanke, du har tænkt, og følelse, du har haft om ubådssagen, opfyldes måske tiltalte Peter Madsens største ønske, hvis man skal tro mentalerklæringen om, at han er narcissist:

Verdens opmærksomhed. Dit blik.

Tiltaltes mentale tilstand

 • Ifølge mentalerklæringen har Peter Madsen en stærkt afvigende personlighed med stærke narcissistiske træk. »Udtalt glat«. »Med overfladisk charme«. »Med manglende anger og skyldfølelse.«

Hvad stiller man op med den tanke?

Som Peter Madsen ikke kan holdes ansvarlig for sin fars tanker, kan medierne selvfølgelig ikke holdes ansvarlig for ubådssagen.

Som medierne ikke kan holdes ansvarlige for selve ubådsagen, kan du ikke holdes ansvarlig for, at du kom til at kigge. 

Ubådssagen er en vigtig historie fra vores tid. Raket Madsen skal dækkes. Men medierne havde og har et ansvar for hvordan.

Det drejer sig om konkrete valg: Hvilke retsmedicinske detaljer er nødvendige, og hvilke er ikke. Men det drejer sig også om en samlet prioritering: Hvor meget lader vi tiltaltes gerning fylde i offentligheden? Hvor vigtigt er det?

Vi traf et valg. Peter Madsen søgte vores blik og fik det.

Serie

Ubådssagen

Peter Madsen står ved Københavns Byret tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Information følger sagen i en række artikler frem til dommen, der ventes afsagt 25. april.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Brøndum

Det eneste vi kan lære af disse personer, der begår spektakulære mord, terrorhandlinger etc. er at vi ikke kan lære noget. Anders B., Peter M., Peter L., Omar A. typerne vil altid findes og vi er som offentlighed bedst tjent med at se dem som ulykker som når en meteor falder ned fra himlen.

Forhåbentlig fanges de af myndighederne og straffes så de ikke får nye muligheder for at begå deres forbrydelser.

Pressen tjener offentligheden bedst ved at berette så lidt som muligt, og som det mindste skære billeddækningen fra.

Helt anderledes forholder det sig med terrorister med en politisk platform, som f.eks. IRA, hvor der var en bred folkelig sympati bag volden. Så bør pressen selvfølgelig analysere.

Jens Thaarup Nyberg, Henrik L Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Næ - Peter Madsen har formentlig en afvigende personlighed - og han lider jo muligvis af en personforstyrrelse. Som sådan er det svært, at drage en almen lære af dette.

Hvis man endelig skulle drage en lære af sagen er det af det forløb sagen efterfølgende fik i medierne. Dels var Peter Madsen ikke helt ukendt for medierne - og dels blev sagen dækket tæt som en føljeton, således at stort set alle danskere - ja måske mere end det har en mening om sagen.

Fra start til slut rejste sagen en stærk mistanke om en begået forbrydelse, hvilket PM har nægtet og talt sig fra gennem skiftende forklaringer

Og nu skal sagen altså afgøres i retten om føje tid når der falder dom. Ind til da kan vi kun konkludere på et foreløbigt forløb, og vi må naturligvis tage det forbehold, at vi har fået kendskab til sagen gennem dækning på diverse medier

Bettina Jensen

Naturligvis kan vi lære en hel masse af denne sag, men ikke noget vi ikke har adgang til viden om i forvejen. Så pressedækningens volumen og intensitet var (som vanligt, vi har jo en systemstrukturel anomali i vores presse) malplaceret og udstillingen af de implicerede mennesker ganske unødvendig.

Hvilket heller ikke kan være ny lærdom.

Børge Neiiendam

Og så kan vi også lære, at politiets formodentlige dygtighed (med hjælpere, bl.a. sporhunde, forståes) har været knyttet til ufatteligt heldige faktorer i denne sag.

Folkets Domstol har dømt, alt andet vil fremover blot være teknikaliteter.

Offerets Svenske forældre står tilbage, med et udtryk af stor værdighed midt i deres sorg.