Læsetid: 7 min.

Pia Olsen Dyhr: »Jeg vil tage et nyt patent på ordet ’socialisme’«

For SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er vejen til socialisme: »Samfundsforandringer på langt sigt. På kort sigt pragmatisme. Og det skal hænge sammen,« siger hun
Socialisme handler også om frihed for den enkelte, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Socialisme handler også om frihed for den enkelte, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Peter Nygaard Christensen

11. april 2018

Kan man nu om stunder meningsfyldt tale om ’socialisme’? Det falder samtalen omgående på, da Information denne råkolde eftermiddag besøger SF’s partiformand, Pia Olsen Dyhr, i hendes brønshøjske villa i Københavns nordvestlige udkant. Hun siger:

»Jeg tror, vi er nødt til at putte nye ord på det. De billeder, folk får, når man siger socialisme, er jo det tidligere Østeuropa eller Sovjetunionen – totalitære regimer. Og det vil jeg jo ikke. Jeg vil et projekt, der er demokratisk, decentralt, som bekæmper uligheden, og som er grønt. Det har nærmest aldrig været mere nødvendigt.«

– Hvilke ord vil du så sætte i stedet for ’socialisme’?

»Jeg vil stadig bruge ordet socialisme.«

– Jamen, når du nu ved, at …

»Jeg vil tage et nyt patent på ordet. For mig handler socialisme om frihed og ikke det, der er ufrit. Det handler om det enkelte individ og ikke kun om kollektivet. Der skal være plads til det unikke enkelte menneske.«

– Jamen, når nu ’socialisme’ er så belastet?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Torben K L Jensen
  • Jørgen Vogelius
  • Eva Schwanenflügel
Tommy Clausen, Torben K L Jensen, Jørgen Vogelius og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Pia Olsen Dyhr :
"Jeg tror, vi er nødt til at putte nye ord på det. De billeder, folk får, når man siger socialisme, er jo det tidligere Østeuropa eller Sovjetunionen – totalitære regimer. Og det vil jeg jo ikke. Jeg vil et projekt, der er demokratisk, decentralt, som bekæmper uligheden, og som er grønt. Det har nærmest aldrig været mere nødvendigt."

Det er lidt farligt at blive for apologetisk. Socialismen har aldrig været betonkommunistisk, så selvom SF har rødder i DKP, er den navlestreng forlængst klippet.
Det er også risikabelt for SF, hvis de lægger sig altfor tæt op ad Socialdemokratiet mht udlændingepolitik. Når man taler frygten op, splittes befolkningen i dem-og-os. Og det bliver meget nemmere at indskrænke frihedsrettighederne for os allesammen, når illusionisterne skaber skræmmebilleder.
SF skal passe på med at blive reduceret til skødehund i det Socialdemokratiske projekt, og hellere påtage sig ansvaret som vagthund for demokratiet.

Jeg kan godt lide Pia Olsen Dyhr, og mener hun har gjort meget godt for SF. Hun er noget så sjældent som en ærlig politiker, der brænder for at skabe retfærdighed.

Mærkeligt nok ser jeg hende dog ikke så socialistisk, som hun selv mener hun er.
Kan se, at flertallet deler mit 3-tal.
Spøjst at det var omvendt med Pelle Dragsted, der gav sig selv 4, mens de fleste læsere mente det skulle være et 5-tal :-)

Katrine Damm, lars søgaard-jensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Socialisme er ifølge "Marxismen" ikke målet - det er blot en overgang før endemålet: Det kommunistiske samfund.

Polemik: Hvis man hverken helhjertet går ind for reformer eller revolution, hvordan vil man så opnå at nogen - tager en alvorligt?

Flemming Berger, Tove Lodal, Niels-Simon Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hmm ... Nåh
Hvorfor uddyber og konkretiserer Inf. David Rehling ikke socialisme-temaet? F.ex. Hvad vil Pia Olsen Dyhr socialisere? Og hvordan? Med Hvem og hvordan vil SF skabe socialisme? Vil Pia O D afskaffe kapitalismen? For det afviste Villy Søvndal i intw. for ti år siden!
Pia OD definerer løst socialisme som - mere demokrati, mindre ulighed, bedre miljø og klima, individuel frihed, og internationalisme gennem EU. Rene parlamentariske små skridts- reformer- med Socialdemokratiet!
Altså ikke noget med at ændre den økonomiske magt over arbejdspladser, boliger Ingen folkemagt mod pengemagt og finansspekulanter.
SF er helt urealistisk - når Socialdemokratiet har afvist og slettet socialisme for 25-30 år siden. - Og når EU er defineret liberalistisk i traktaten og politisk slagter græske ØK. Reformer.
Jeg har arbejdet godt sammen med SFere tidligere fx fagligt og mod EU-Union. Det virker som fortid - Når SF-formanden ikke med et ord inddrager de solidariske og folkekære OK-18 kampe for løn, arbejdstid og velfærdssamfundet !!

Tommy Clausen, Jens Thaarup Nyberg, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Regnbuepartierne Alternativet, Enhedslisten, SF, og måske Det Radikale Venstre, hvis sidstnævnte ikke havner permanent i den borgerlige-liberale blok skal se dansk politik i et nyt lys:.

De forældede socialisme og liberalisme diskussioner dur ikke længere. UD MED DEM.
Højre - Venstre aksen svarer til at køre på Motorvejen med en hestevogn, hvor andre er skiftet til en BMW.

Der er en højre- venstre akse, men den er meget sløret af det ikke borgerlige nationalistiske parti DF, som for tiden støtter en borgerlig regering men samtidig gør alt for at gøre sig selv indbydende overfor Socialdemokraterne. DF er opportunistisk. De vil gerne anbringe sig selv i " Det Radikale Venstres " tidligere rolle ved at kunne dominere både borgerlige regeringer og socialdemokratiske mindretalsregeringer.

Resultat Socialdemokraterne visner, Venstre fortaber sit liberale grundlag og DF sidder med den afgørende magt til at udøve deres nationalistiske og isolationistiske program.

Derfor har DF sørget omhyggeligt for ikke at havne på ministerposter. Indflydelsen skal udøves ved at sidde på nøglepositionen. Derfra arbejder DF for Danmarks udmeldelse og isolation fra EU og ved at forefægte et samfund omgivet af en grænsemur hermetisk lukket for indvandring fra lande med befolkninger, som DF ikke kan acceptere. DF nærmeste politiske allieret er de nye styrer i Polen og Ungarn og Donald Trumps udgave af " Det liberale USA ". Selv i forholdet til Supermagten og diktaturet Rusland er DF tvetydig ja faktisk løgnagtig. Den ene ordfører taler for at sende fregatter ud i Østersøen for at holde øje med russerne, den anden DF ordfører lufter sin sympati for Vladimir Putins regime. Danmark bliver i sandhed med DF på magten anbragt i en helt ny sikkerhedspolitiske situation, som vil adskille sig markant fra perioden 1945-1989.

DF er nået ganske langt med denne strategi, der som en magnet ser ud til at kunne dreje adskillige partier helt i deres retning uden stopklods. Mette Frederiksen Socialdemokraternes formand må vågne op fra Tornerosesøvnen og illusionen om, at hendes eget partis overlevelse hænger sammen med at kopiere DF´s politik. Socialdemokraterne ville vinde meget mere over tid på at gentænke og genformulere deres eget socialdemokratiske grundlag. Gør som Labour i England Michael Corbyn søg tilbage til egne rødder fremfor at drive viljeløs rundt i favnen på Kristian Thulesen Danefæ Dahl (DF).

Vi har derfor en " Bermuda Trekant ", hvor 3 store partier kæmper om at trække det længste strå Magten i Danmark. Det er DF, Venstre og Socialdemokraterne. Det er dem som tegner butikken nu.

Giver det mening at omtale Socialdemokraterne som et socialistisk parti ?

Giver det mening for den arbejdsløse, den syge, førtidspensionisten, beboerne i det almennyttige byggeri at omtale Venstre som Danmarks Liberale Parti ?

Giver det mening at omtale DF som enten et socialistisk parti eller et liberalt parti ?

Jeg har med vilje ikke nævnt de to borgerlige partier: Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, da jeg for tiden betragter dem som er supplement til Partiet Venstre hverken mere eller mindre.

Resten af partierne udenfor denne magttrekant kalder jeg Regnbuepartierne: Alternativet, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre. Det vil være rigtig visionært og for alvor interessant, hvis disse partier begynder at arbejde sammen om at udvikle en grøn alternativ vision for Danmarks fremtid, som bekæmper den økonomiske ulighed, afskaffer fattigdommen, fornyer den offentlige sektor og fremmer et liberalt og frisindede syn på menneskene.

Hvis Regnbuepartierne skal gøre sig håb om at blive lukket ind i magtens rum, så må de sammen bryde " Bermuda Trekanten " i dansk politik mellem DF, Venstre, og Socialdemokraterne ellers så havner Regnbuepartierne i rollen som statister eller nyttig gulvmåtte for de store partier. De store partier kan efter behag tørre fødderne af på de mindre partier og lade dem tage skraldet for upopulære reformer og forslag.

Vi kan allerede se de store partiers enerådighed nu med retorikken fra de store partier om, at der er ikke noget at forhandle om, I har bare at pege på os som Statsminister og indflydelse på et regeringsgrundlag: Glem alt om det. Det er skrevet ned på forhånd.

Jeg synes at SF er et yderst sympatisk parti blandt Regnbuepartierne med både grønne og sociale synspunkter. De er til og med et parti, som tør røre ved magten og tage ansvar, selvom det giver skrammer og tro mig. Det gør det altid for mindre partier, sådan er vilkårene for demokratiet.

Alle partierne bør konfronteres med Neoliberalismen, så vi kan få et opgør med denne dogmatiske økonomiske systemtænkning, der reproducerer et samfund med ulighed, fattigdom, magt hos de få, og afmagt hos de mange.

Erik Christensen, Tommy Clausen, Marie Jensen, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar

Eva Schanbergflugel - jeg har heller aldrig opfattet Pia OD som socialistisk, hverken dengang jeg stadig var medlem af SF eller nu - slet ikke nu.
Hendes projekt er småborgerligt snik-snak. Det hele flyder. Hun siger helst ikke noget konkret. SF er rykket til højre og EL har på mange måder udfyldt det tomrum.
Jeg tror ikke på hendes projekt, ved ikke præcist hvad det er, det er for ukonkret.
Selvom hun måtte ønske det, hvad hun sikkert ikke gør, så får det nok ikke nogle af os der meldte os ud an blok i 2012 til at vende tilbage. SF er ikke længere socialistisk selvom hun påstår det.

Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Katrine Damm, Ole Bach, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

"Jeg vil tage et nyt patent på ordet. For mig handler socialisme om frihed og ikke det, der er ufrit. Det handler om det enkelte individ og ikke kun om kollektivet. Der skal være plads til det unikke enkelte menneske"

Det er godt nok ikke langt man skal ind i vrøvleriet før man får en redefinition af socialisme som værende det samme som liberalisme. Det er jo opskriften, der har spillet så grumt fallit de sidste 50 år. Hvordan i al verden skal vi rede socialismen ved at gøre den til liberalismen? Socialisme handler IKKE om individet; det handler om klassesolidaritet.

Og hvorfor var DKP et "gammelkommunistisk" mandeparti? Det giver jo ingen mening som kritikpunkt. Er det sådan en underlig kønnet ting at ønske et radikalt brud med det eksisterende samfund? Hvordan kan nu selv dét reduceres til en kønsdebat?

Vi kan jo forvente et århundrede mere med reaktionær, menneskefjendsk nedskæringspolitik, hvis det her skal gøre det for "oppositionen".

Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg stemmer i i koret om, at der mangler konkret fokus på, hvad det er for en socialisme P.O.D går ind for. Hvad er det for menneskeliv, folk skal have bredt vejen for at leve i P.O.D's stat?
De behøver ikke være P.O.D., som er uklar. Det kan også være interviewets præmis, der er årsagen til at der ikke rigtig kommer substans på bordet.

Bortset fra det, så har hun ret i, at SF svigtede sine vælgere i regeringssamarbejdet.
Og at det nok ville være bedre med en ordentlig opposition her i landet, end endnu et parti som de andre.

Kim Folke Knudsen, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Tove Lodal, Katrine Damm, Ole Bach, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Socialisme handler også om frihed for den enkelte'
Det forekommer at være et oxymoron (en indbygget selvmodsigelse).
Socialisme har ingen steder - nogensinde - været et virkeliggjort, individuelt frisættelses-projekt. Snarere tværtimod.
PODs politiske visioner er sympatiske og underkastet ikke-testen, vil hun formentlig kunne få 80 procent af vælgerne i dette land til at nikke. For hvem vil ikke have et grønnere miljø, sundere fødevarer, mindre ulighed, bedre uddannelse og et offentligt sundhedssystem i verdensklasse?
Men jeg kan så godt som garantere, at vejen dertil er brolagt med ubehagelige erkendelser og bitre kompromisser. Også i forhold til individuel frihed.

Kim Folke Knudsen, Tove Lodal, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg kan desværre ikke læse artiklen; men en ting er sikkert.

Vil SF have politisk indflydelse, så sker det under en A-ledet regering.
Det samme gælder for Ø ; Spørgsmålet er blot om partiet er modent nok til at erkende dette.

Torben K L Jensen

YouTube : Richard Wolff "Socialismn for dummies" fortæller alt hvad der er værd at vide om socialisme,historien og udviklingen siden Pariser-kommunen i 1871. Tørt og faktuelt.

POD indrømmer nu, at SF svigtede efter 2011. Men hvad fik SF ud af S-R-SF-regeringssamarbejdet? Skat sejlede under SFs minister. Finanssektoren blev pålagt større selvfinansiering, efter EUs fælles regler, men ikke kontrol med at kanalisere skatteunddragelse og sorte penge. Rationaliseringspresset blev øget under Corydons Moderniseringsstyrelse. Lærerne blev banket på plads. DONG blev sat på udsalg på et grundlag, som var hemmeligt og nu er makuleret. Hvordan vil POD undgå et nyt svigt?

Ulla Sauer, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Benny Larsen, Flemming Berger, Tove Lodal og Ole Bach anbefalede denne kommentar

Pia OD ... svarer du mon på de mange spørgsmål og kommentarer??
Kim Folke Knudsen - du og mange har misforstået DFs EU-politik - Dansk Folkeparti slet ikke ud af EU - ingen Daxit med DF! - Tværtimod er de kritiske EU-TILHÆNGERE !! DF er kun Unions-modstander!! Men de prøver lusket at rage EU-modstanderes stemmer til sig
- Socialisme / liberalisme & kapitalisme modsætningerne er afgørende skillelinjer for at forstå og ændrevore samfund og verden.
Og til at sætte grønne reformer ind i rette sammenhæng.
Jeg vil anbefale Pia, Kim og andre at læse og forholde sig til Enhedslistens ny udspil til klima og miljø delprogram. Det er smækfyldt med velargumenterede analyser og konkrete forsla og visioner!!+++
Hilsener

olivier goulin

@René

For hvem vil ikke have et grønnere miljø, sundere fødevarer, mindre ulighed, bedre uddannelse og et offentligt sundhedssystem i verdensklasse?

Vores nuværende regering, eksempelvis.
De partier, der udgør den har i årevis arbejdet på at undergrave præcis alt det.

/O

Erik Christensen, Ole Bach, Benny Larsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Fra ordnet : " 'social' - oprindelse via fransk social fra latin socialis, afledt af socius 'forbundsfælle, kammerat'"

Sagen i en nøddeskal : er vi forbundsfæller og kammerater, eller er vi konkurrenter? Det må man lige afklare, og når man så har fundet ud af, hvilken model man abbonnerer på, så ved man, om man er socialist.

Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar

"Samfundsforandringer på langt sigt. På kort sigt pragmatisme. Og det skal hænge sammen"

Du skal ikke vær ked at du har erkendt at det skal hænge sammen. Din partistifter sagde det samme med andre ord :"Man skal ikke holde fanen så højt at man ikke kan nå jorden".

Jens Thaarup Nyberg

René Arestrup; - 12:30
"Socialisme har ingen steder - nogensinde - været et virkeliggjort, individuelt frisættelses-projekt. Snarere tværtimod."
Rigtigt; historien om Robison Crusoe vidner derom, symbolsk.

René Arestrup

@Olivier
Ord er som bekendt taknemmelige - og direkte adspurgt, tror jeg såmænd, at de fleste politikere i regeringspartierne ville sige det samme. Måske med undtagelse af 'mindre ulighed'.
Selv LA taler, lejlighedsvis, om vigtigheden af en velfungerende velfærdsstat. LA kommer bare et helt andet sted fra end de fleste andre og som sådan betyder 'velfærdsstat' noget andet, når det kommer ud af munden på fx Joacim B. Olsen.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Eksempler på POD's "socialisme". Medløb i lærerkonflikten, betalingsringens fallit pga. POD's stiknakkede design, ja til Femernbælt-projektet, stigende medløb til Sossernes og DF's udlændingepolitik, accept af den borgerlige præmis om at der skal skæres i DR.
SF bekræfter fortsat, at partiet er Socialdemokratiet plus/minus 10 pct.

Ole Bach, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@René

... Måske med undtagelse af ’mindre ulighed’.

og grønnere miljø. Det burde vist stå rimelig tydeligt for alle efterhånden.

/O

René Arestrup

@Olivier
Ingen politikere ved deres fulde fem, ville stille sig op og sige: 'Jeg ønsker IKKE et grønnere miljø'.
Selv Esben Lunde Larsen forfægter en position som miljøets forkæmper....
Men det ændrer naturligvis ikke ved, at ELLs ambitionsniveau er lavt og at han i vid udstrækning er styret af nogle interesser, som direkte modarbejder et grønnere og mere mangfoldigt miljø.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Ole Bach kl 17:41

God Kommentar fra Dig. Men jeg tager lige fat på " Bermuda Trekantens " Ledestjerne DF en gang til her.

Spørg DF, om de ønsker at bevare EU ? DF spiller med fordækte kort. De melder ikke ud men har travlt med at ryge i flæsket på de andre partier, som melder ud.

Derfor må DF bedømmes på deres handlinger.

I næsten alle debatter om EU er partiet i spidsen for at bremse og forhindre samarbejdet. Jeg erindrer ikke en eneste gang DF har sagt, vi har det her standpunkt og vi vil gerne at vores sag fremmes ved, at sagen tages op i EU med lovgivning og lignende.

DF vil nu opføre et Svinehegn på grænsen mellem Tyskland og Danmark. Indtil videre bliver det vel 2 meter højt. DF ordfører Kenneth Bernt Kristensen (DF) har ikke lagt skjul på hans begejstring over opførelsen af dette grænsehegn, og at det ikke kun er svin som skal lukkes ude. Han ser gerne hegnet udbygget og afspærringen lavet endnu højere og endnu mere avanceret.

Så har du som DF i praksis sagt, at vi skal have en landegrænse, som minder om grænsen mellem Serbien og Ungarn.

DF har gentagende gange ytret sympati for Donald Trumps nye styre i USA, hvor protektionisme og handelskrig er de nye nøgleord i mellemfolkelige handelsrelationer. Igen spiller DF med fordækte kort og lyver, når de taler om at støtte og hjælpe dansk eksportører. Det kan ikke lade sig gøre med de legekammerater punktum.

Igår blev der behandlet et lovforslag ( Lov nr. 197 ) som nu gør det muligt at fængsle asylansøgere uden at de kan komme for en dommer i op til 4 uger. Hvis vi andre bliver taget af Politiet, så skal vi fremstilles for en dommer indenfor 24 timer. DF´s kommentarer fra Christian Langballe til VLAK Marionet Teaterets forslag var følgende. Hvorfor skal der være en grænse for hvor længe asylansøgere kan sidde i et fængsel ? Hvorfor skal de ikke kunne fængsles i 8 uger, 12 uger eller 1 år uden at komme for en dommer ?

Med Rusland har DF også spillet med fordækte kort måske endnu mere fordækte kort end vi ved på nuværende tidspunkt. Partiets forsvarsordfører udtaler, at Vesten ikke forstår Rusland, medens Søren Espersen bakker op om NATO´s indsats i de baltiske lande. Igen Ingen ved hvor DF og deres vælgere reelt står i denne sag. Er de på Ruslands side ? eller står de bagved NATO og Danmarks allierede ?

Viktor Orban og Ungarn. Forleden da der var spørgetid til Statsministeren. Der havde Kristian Thulesen Dahl (DF) travlt med at fejre det gode valgresultat i Ungarn, hvor FIDESZ partiet med Viktor Orban i spidsen vandt +48,9 % af stemmerne svarende til to tredjedels flertal i parlamentet. Det 2. største parti i Ungarn blev det fascistiske JOBBIK parti med +19,3%, som ikke kun går efter muslimer og sigøjnere men har taget jøderne med i deres hadekampagne. Det var magtpåliggende for Kristian Thulesen Dahl (DF) at underholde om, at Danmark ikke kunne lære af udviklingen i Ungarn især i vores relationer til EU. Det var kernen i spørgsmålene fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Statsministeren reagerede med fornuftige forbehold og udtalte sig meget begrænset kløgtigt og afmålt. Statsministeren skal jo imodsætning til DF tage hensyn til, at vi ikke får en diplomatisk krise med enten Ungarn eller vores nabolande, som er knap så begejstrede over det ungarske valg som DF og deres danske vælgere.

Det her er udpluk af DF´s seneste udmeldinger. Der kunne tilføjes meget mere fra den nationalistiske kant.

Så er det jo nemt at komme til sidst og melde, at DF ikke vil melde Danmark ud af EU efter, at partiet med iver har stukket ild på det bål, som får EU til at brænde ned til grunden.

Konsekvensen af DF´s politik er: Enten forlader Danmark EU eller også opløses EU gradvist og så er Danmark udenfor EU før eller siden.

Hvad der derefter skal ske med Danmark vil jeg foreslå Dig at spørge DF om ??

Link til Wiikipedia GB/ Hungarian Parliamentary Election 8 April 2018:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_parliamentary_election,_2018

Randi Christiansen, René Arestrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar