Læsetid: 4 min.

Poul Nyrup: Lukning af SIND er »en forbandet dårlig måde at spare på«

Det kan få fatale konsekvenser, hvis København Kommune lukker SIND’s psykologiske rådgivning, mener den tidligere statsminister. Psykisk sårbare mennesker bliver ladt i stikken, og så kan det gå helt galt. Socialborgmester erklærer sig enig
Ifølge Poul Nyrup Rasmussen er der mange menneskelige og økonomiske gevinster at hente ved at forebygge, at psykisk sårbare får det værre

Ifølge Poul Nyrup Rasmussen er der mange menneskelige og økonomiske gevinster at hente ved at forebygge, at psykisk sårbare får det værre

Linda Johansen

17. april 2018

I København skal der spares 80 millioner på det sociale område. Som beskrevet i mandagens Information betyder det, at SIND’s gratis og anonyme psykologiske rådgivning er lukningstruet.

Det har fået tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er ambassadør for SIND og stifter af og protektor for Det Sociale Netværk, til at sende et åbent brev til Københavns overborgmester, Frank Jensen. Brevet er skrevet sammen med SIND’s landsformand, Knud Christensen.

SIND’s rådgivningstilbud henvender sig særligt til mennesker, der har brug for støtte efter at være blevet sluppet af psykiatrien, og som ikke oplever at kunne få hjælp andre steder.

Ifølge Poul Nyrup Rasmussen er der mange menneskelige og økonomiske gevinster at hente ved at forebygge, at psykisk sårbare får det værre. For når det først sker, så går det kun én vej, og det er den forkerte. Og når vi sparer på tilbud til psykisk sårbare, så lukker vi øjnene for kendt viden om, hvad der virker:

»Det er at lukke øjnene for det, vi ved. Vi ved, at den tidlige forebyggende indsats for at hjælpe psykisk sårbare mennesker tilbage på sporet er nøglen i fremtidens indsats,« siger han til Information og uddyber:

»Hvis denne her gruppe får at vide, at døren bliver lukket, så er der kun tilbage at vente på, at man får det dårligere. Og så lander man på regionernes åbne og lukkede afdelinger. Så er svingdørsmekanismen i gang og nedturen for alvor forstærket,« siger han.

I brevet til overborgmesteren udtrykker Poul Nyrup Rasmussen og Knud Christensen bekymring over spareforslagene, der blandt andet lægger op til at tage 1,2 millioner fra SIND København, hvilket vil betyde, at den gratis psykologiske rådgivning vil lukke.

»Det vil vi gerne advare mod,« skriver de.

For derved vil vi som samfund »endnu en gang« opleve, at man fratager udsatte borgere en støtte, der betyder, at de samme borgere dukker op et andet sted i det offentlige system. Og det ærgrer Poul Nyrup Rasmussen.

»Det ærgrer mig, at Socialforvaltningen ikke indser, at uanset om man ser det fra borgernes synsvinkel, eller om man ser det fra samfundets synsvinkel, så peger alle pile i den samme retning: Det er den rigtige måde at hjælpe folk på. Og det er en forbandet dårlig politik at stryge tilbud som disse. For de her mennesker forsvinder jo ikke,« siger han.

»Kommunen kan ikke regne med, at regionerne så bare klarer regningen. Nej, for de kommer jo tilbage til kommunen igen. Og i en mere udsat position end før,« siger han.

»Det er dårligt købmandsskab og en forbandet dårlig måde at spare på.«

Den tidligere statsminister peger på, at samfundsøkonomien lige nu er god. Derfor burde de marginale omkostninger til sindslidende mennesker ikke være noget problem, mener han. Og der er vel at mærke tale om omkostninger, som i »menneskelig forrentning« giver »en kæmpe genvinst«.

I 2009 stiftede Poul Nyrup Rasmussen foreningen Det Sociale Netværk, der har til formål at fjerne fordomme og nedbryde tabuer i forbindelse med psykisk sårbarhed. Siden da har han gang på gang sat psykisk sårbarhed på dagsordenen.

– Hvad kan tilbud som det, SIND har?

»Først og fremmest giver det håb. Håb om, at tingene kan blive bedre, og at man kan få et bedre liv uden så meget angst og uden så meget drift mod, at det bliver dårligere og dårligere. At der kommer lyspunkter. At der er psykologer og frivillige fra civilsamfundet, der skaber et fundament, som håbet kan gro i,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

»Men hvis døren bliver lukket nu, så fortæller vi de mest sårbare i samfundet: Ved du hvad, I kan passe jer selv. Vi har ikke mere at gøre for jer. I må få en diagnose, og i øvrigt kan vi ikke hjælpe jer. Det er det værste, et menneske kan få at vide. Og det sker jo mange steder i verden. Men det burde ikke ske i velfærdsstaten Danmark. Det burde det bare ikke.«

– Hvad er det et udtryk for politisk, at man prioriterer på denne her måde?

»Jeg vil helst tro, at alt den viden, som vi har om, hvad der virker, endnu ikke er nået ind i Københavns Rådhus’ hjertekammer. Derfor vil min appel til kommunens politikere være: Giv os lige en chance for at komme ind til jer og fortælle, at det virker. For det ved vi, at det gør,« siger han.

Samfundet må ikke tabe folk som mig på gulvet! Derfor er det en rigtig dårlig idé at tage hjælpen fra mennesker, der har det svært. Så derfor: Lad SIND leve, skriver Laura Kabongo.
Læs også

Socialforvaltningen i København har fremlagt mulige besparelser for samlet set 100 mio. kr., fordi socialudvalget skal spare 1,2 procent, hvilket svarer til omkring 80 mio. kr. Blandt de mulige besparelser er de 1,2 millioner kr., som SIND modtager årligt fra kommunen. Den endelige beslutning om, hvor pengene skal tages, bliver truffet på et møde den 25. april.

– Men når man nu skal spare, hvorfor skal pengene så ikke tages her?

»Fordi det er den mest udsatte gruppe, du kan komme i tanke om. Og fordi det er den gruppe, der falder længst ned. De ryger mest ud over kanten. Lige præcis de psykisk sårbare er dem, der ikke kan vente til en anden gang, til det bliver bedre, eller solen står op igen.«

Socialborgmester Mia Nygaard (R) skriver i en mail til Information: »Jeg er enig med Poul Nyrup. Det ærgrer også mig, hvis vi skal lukke denne type tilbud. Vi gør alt for at finde pengene. Vi skal imidlertid spare godt 80 millioner, så desværre kommer det jo til at gå ud over nogen.«

Serie

Hvorhen, socialpolitik?

Det herskende socialpolitiske paradigme er nået til vejs ende, mener eksperter. Beskæftigelsen boomer, men mentalt har vi det dårligere. Spørgsmålet er, hvordan socialpolitikken bringer os videre. Det sætter Information fokus på.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Solveig Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Viggo Okholm
  • Dorte Sørensen
  • Kim Folke Knudsen
  • Anne Eriksen
  • Katrine Damm
Solveig Jensen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Naturligvis det helt rigtige tiltag, når der klages over manglende pladser i psykiatrien og med en øgede stress byrde er der naturligvis heller ikke behov for psykologisk rådgivning, endsige psykologer på krisecentre.
Der skal spares 80 millioner kr., hvorfor det?

Troen gik jo tværtimod på, at man øgede den sociale indsats og f. eks. gav flere førtidspensioner til trængende, til at syge mennesker ikke skulle behandles i jobcentre med yderligere krav. For den, som man kan tage fejl.
I dette land med den tidligere velfærd, er det selvfølgelig nødvendigt at spare, fordi - ja, fordi?...

ulla enevoldsen, Allan Stampe Kristiansen, Else Marie Arevad, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Arne Lund, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Inger Heebøll Gemzøe og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"I dette land med den tidligere velfærd, er det selvfølgelig nødvendigt at spare, fordi - ja, fordi?..."

Fordi markedet skal have midlerne.

Egon Stich, Karsten Lundsby og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis Socialdemokraterne havde haft Poul Nyrup Rasmussen som formand, så var der ikke tale om den nuværende ideologiske nedsmeltning i partiet, hvor det er blevet et mål i sig selv at ligne DF mest muligt.

Jeg er 100% enig med vor forhenværende Statsminister Poul Nyrup Rasmussens betragtninger i denne sag.

Jeg noterer i den anledning, at VLAK Marionetteater og især DF med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har sat sig for, at Københavns kommune skal betale ekstra til udligningsordningen.

Derudover opfører DF som sig den russiske hær i Østtyskland. Fuldstændig demontage og fjernelse af mere end 8.000 arbejdspladser i Hovedstadsområdet, som partiet vil forære deres egne valgkredse i Jylland. Vi skal jo holde på stemmekvæget ikke også DF.

Hvis Regeringen har et minimum af anstændighed tilbage, så kunne de tilbyde SIND Rådgivningen finansiering over Satspuljen, indtil Københavns Kommune kommer på bedre tanker.

VLAK Marionet Teater har sammen med DF brugt 4 mia. DKK på en Fehmern forbindelse, som vi med rette kan frygte at tyskerne annullerer, hvis vi opfører en DF grænsemur tværs over landegrænsen. 4 mia. DKK lige ud af vinduet med DF´s velsignelse visse vasse, hvor der handles der spildes.

VLAK Marionetteater og DF har ligeså råd til en Kattegatsbro uden irriterende kollektive trafikanter og fattige danskere som skal med over. Pris kun 60 mia. DKK.

Naturligvis har vi råd til at finansiere en vigtig rådgivning og indsats overfor de psykisk sårbare og deres pårørende.

ulla enevoldsen, Allan Stampe Kristiansen, Christel Gruner-Olesen, Pernille Elholm, Lillian Larsen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Viggo Okholm, Arne Lund, Werner Gass, Estermarie Mandelquist og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

What??? Nyrup startede nedturen og solgte danskerne med Mastricht- oh Lissabontraktaterne. Den eneste grund til at slynglen er ydmyg skyldes dårlig samvittighed over datterens endeligt.

Dorte Sørensen

Er det ikke mod regeringen og Folketinget der skal rettes kritik - STOP 2% nedskæringerne i den offentlige sektor NU.

Egon Stich, ulla enevoldsen, Allan Stampe Kristiansen, Christel Gruner-Olesen, Pernille Elholm, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Werner Gass og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Flemming Lundh

Information skulle slette den smertelige og modbydelige kommentar fra Torben Skov.

ulla enevoldsen, Allan Stampe Kristiansen, Birger Saugmann, Else Marie Arevad, Karsten Lundsby, Allan Bartroff, Pernille Elholm, Colin Bradley, Mads Bech Madsen, Katrine Damm, Anker Nielsen, Viggo Okholm, Arne Lund, Hans Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Københavns Kommune - én af landets rigeste - har ikke råd til at bruge 80 mio på nogle af de dårligst stillede borgere. Råd til en NOrdhavnsvej til 2 mia kr. , og som pumper endnu flere biler ind i byen, den var der penge til. Den blev i øvrigt støttet af - gæt hvem: Morten Kabell.
Spm., Hvad er i Sossernes optik den kernevelfærd, de taler så meget om, der skal bevares? Hvis ikke dette er kernevelfærd, hvad er det så?

Kim Folke Knudsen. - Mht. Femern - Beløbet er på ca. 5 mia kr. - og stadig ventes der på den tyske miljøtilladelse - hvis den kommer.
I øvrigt hat Femern A/S revet en vindmøllepark ned - uden politisk tilladelse - for på arealet at bygge en tunnelelementfabrik, som der måske bliver brug for - hvem ved.
Pris 41 mio kr. - eller det halve af hvad Københavns Kommune "sparer". Så den slags er der skam råd til, men ikke til folk, der har de ad H til.
Så uanset hvad vi mener om Nyrup, så er det nyttigt, at han går i clinch med sine egne og giver dem en skideballe.

Allan Stampe Kristiansen, Christel Gruner-Olesen, Pernille Elholm, Lillian Larsen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Marianne Stockmarr og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Socialudvalget er et udvalg hvor "venstrefløjen" har klart flertal - hvis man er så letsindig at placere Soc.dem og Radikale til Venstre. ALT kan jeg ikke finde ud hvor hører hjemme.
10-2 til "venstresiden.

Medlemmerne er:
Annika Smith Socialistisk Folkeparti
Caroline Stage Venstre
Charlotte Lund Enhedslisten
Jakob Gorm (Fravær) Alternativet
Jakob Hougaard Socialdemokratiet
Jes Tiedemann (Suppleant) Radikale Venstre
Karen Melchior (Fravær) Radikale Venstre
Karina Vestergård Madsen Enhedslisten
Laura Rosenvinge Socialdemokratiet
Line Ervolder Det Konservative Folkeparti
Marcus Vesterager Socialdemokratiet
Mia Nyegaard, Radikale Venstre.

Torben K L Jensen, Pernille Elholm, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

For en del år siden formøblede Per Bregengaard over 600 mio. kr mens han var børn og ungeborgmester. Til hvad ? ja det er der ingen der ved, han var ellers børnenes ven, der slog på tromme folkeskolen og som sendte sine egne i den private.. Det er Københavns Kommune ikke VLAK der lukker Sind. Skyd nu mod de rigtige myndigheder. København er alt for ofte dårlig for ikke sige skandaløst dårlig ledet. Uheldigvis er der ikke nogen lokalpresse der går i kødet på politikerne i hovedstaden. Informations manglende interview med Kabell om Tingbjergskandalen er et eksempel herpå.

Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Som flere er inde på her i tråden; HVORFOR skal der spares 80 millioner kroner på netop den socialpolitiske indsats i København ?!? Hvorfor skal pengene komme lige netop fra det område, der i forvejen er hårdest ramt af nedskæringer?
Er det "nødvendighedens politik", igen, igen? Er det omprioriteringsbidraget? Er det udligningsordningen - hvor S og DF her til formiddag gik fra de uløste forhandlinger?
Eller er det noget helt tredje?

Hvorfor går Information ikke politikerne på den skarpe klinge?
Siden vi alle jo ved, at Københavns kommune er en af de rigeste i landet, og at der formøbles millioner af kroner på hovsa-projekter..

Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Kjeld Jensen, jens peter hansen, Anne Eriksen, Arne Lund og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

jens peter hansen - Ét er, at Per Brgengaard satte egne børn i privatskole - det har han også fået mang etæv for. Noget andet er, at han overskred budgettet med et 3-cifret mio beløb. Så vidt jeg husker, blev pengene brugt på at indhente adskillige års forsømmelser og efterslæb på skoleområdet. Bygninger, der forfaldt, undervisningsprojekter, der ikke blev gennemført pga. "omprioritering" osv. Alternativet havde været endnu flere skimmelramte skoler, og dårligere undervisning. Det er da ikke den mulighed du foretrækker?

jens peter hansen

Vrøvl, Arne Lund overtrækket havde intet med forbedringer at gøre, den rare borgmester mumlede noget om store ekstra regninger til taxakørsel for elever der fik specialtilbud. Skandalen var netop at det aldrig blev offentliggjort hvad overtrækket, som svarede til alle læreres løn i et halvt år, var blevet brugt til. Der blev fyret nogle i forvaltningen og så var det glemt. Bregengaard blev ikke knaldet på denne skandale, men på at han havde spurgt en anden forvaltning om de ikke havde et sommerferiejob til datteren. Denne uskyldige forespørgsel blev blæst op, som havde mafian indtaget borgmesterstolen. De mange penges forsvinden er derimod stadig en uløst gåde men skolevæsnet fik ingen glæde af de mange penge tværimod, for nu skulle der støvsuges i alle hjørner for at dække tabet.

jens peter hansen - Tror du selv på det, du skriver? At 600 mio kr. eller hvor meget det nu var, blev brugt til "store ekstra regninger til taxakørsel for elever der fik specialtilbud". Kom nu. Du må have noget bedre, at byde på.

jens peter hansen

Hvis du læste hvad jeg skrev så understregede jeg netop mysteriet bestod i at vi ikke ved hvad der blev af pengene. Bregengaard omtalte
selv taxaregninger. Der var ikke renoveret for pengene. Det er noget du selv har gættet på. Altså er det stadig uopklaret hvad københavnerne betalte for.

Jens Peter Hansen - Fandt dette citat i JP 8.4.06 - et interview med Per Bregengaard -:
"De seneste tal viser, at der i alt mangler 1,3 mia. kr., for at de københavnske skolebygninger kan nå op på et velvedligeholdt niveau. Politikerne har allerede afsat ca. 600 mio. kr. over en tiårig periode, inklusive ekstraordinære bevillinger, men mangler således 700 mio. kr. for at få de 65 københavnske folkeskoler i ordentlig stand. Og den stort lancerede børneplan hjælper ikke på slitagen, for de afsatte to mia. kr. skal gå til udbygning, ikke til vedligeholdelse.

»Mit forslag er, at vi holder igen med at afdrage på kommunens økonomiske gæld, eller at vi låner penge til at afdrage vedligeholdelsesgælden,« siger Per Bregengaard.
I dag skylder Københavns Kommune ca. 7 mia. kr. Da det så værst ud - i 1994 - var gælden på 15,2 mia. kr. Derfor afviser Per Bregengaard, at det er en uansvarlig politik at stoppe med at afdrage gælden:
»Jeg anser de nedslidte skoler som et større problem end kommunens gæld, dels på grund af den lave rente, dels fordi vi allerede har halveret gælden. De ekstraudgifter, man påfører sig hvert år gennem forsømmelser, altså misvedligeholdelsesrenten, er målt med en årlig procentsats meget større end pengerenten.«
Er der noget i det her, der ikke er korrekt?

John S. Hansen

@ F. Lundh 0712

Jeg må med give dig, at kommentaren ikke fremstår direkte smagfuld. Imidlertid er det ikke forkert det som står i kommentaren. Nyrup var endvidere en stor drivkraft i udbredelsen af NPM i dk.!!

jens peter hansen

Og dette citat fra Modkraft siger måske mere og hermed slutter min deltagelse.:
31. JANUAR 2007 - 0:30
Per Bregengaard forlader Borgerrepræsentationen

AF MARTIN LINDBLOM
På et møde i Enhedslistens Københavnsbestyrelse meddelte partiets kommunalpolitiker gennem mange år, at han ønsker at trække sig fra Københavns Borgerrepræsentation.

Meddelelsen er ikke yderligere begrundet, men netop Per Bregengaard har i den seneste tid været under voldsom beskydning på grund af sin rolle i det økonomiske kaos i den tidligere skoleforvaltning.

Det økonomiske rod har resulteret i massive besparelser i den nuværende Børne- og Ungdomsforvaltning, som igen har fået lærerne i København til at true med strejker og blokader.

Enhedslistens Københavnsbestyrelse har taget Per Bregengaards beslutning til efterretning.

jens peter hansen

Jeg påstår ingenting, mens du Arne Lund frit opfinder forklaringer på rodet. Forklaringer der intet har med skolevæsenets kaotiske situation at gøre. At PB ønskede en udbedring af skoler var både ønskværdig og vigtig, men det er jo netop ønsker om fremtiden ikke om det samtidige rod. Forstå det nu!! Partiet havde tilsyneladende forstået det.