Nyhed
Læsetid: 6 min.

Rundspørge: Selvfølgelig oplyser boligselskaber om asbest før renovering

I modsætning til boligselskabet FSB, der i Tingbjerg undlod at oplyse beboerne om en asbestsanering, oplyser en række større almene boligselskaber i en rundspørge, Information har lavet, at de altid orienterer om farlige stoffer som asbest
 

 

Beboerne i Tingbjerg fik ikke at vide, at der skulle asbestsaneres i forbindelse med en renovering. Boligsselskabet FSB begrunder den manglende oplysning med, at beboerne ikke skulle »tæppebombes« med information.

 

 

Beboerne i Tingbjerg fik ikke at vide, at der skulle asbestsaneres i forbindelse med en renovering. Boligsselskabet FSB begrunder den manglende oplysning med, at beboerne ikke skulle »tæppebombes« med information.

Peter Nygaard Christensen

Indland
30. april 2018

»Vi plejer at sige, at dét, som boligselskabet ved, det ved beboerne også.«

Sådan siger inspektør Christian P. Rasmussen fra Sundby-Hvorup Boligselskab nær Aalborg, der administrerer boligerne for knap 3.500 lejere. Han fortsætter:

»Vi synes selv, at vi har en meget åben beboerkommunikation. En typisk renoveringssag hos os starter gerne med beboermøder kombineret med en opfølgning via nyhedsbreve før, under og efter renoveringen.«

Christian P. Rasmussen står langtfra alene med sit synspunkt: Et rundspørge til 37 større almene boligselskaber i landets fem største byer, som Information har foretaget, viser, at boligselskaberne »selvfølgelig« – som en direktør udtrykker sig – informerer beboerne, hvis asbestsanering skulle indgå i et renoveringsprojekt.

Faktisk er der ikke et eneste af de boligselskaber, der har svaret, der ville undlade at informere deres beboere på forhånd om en asbestsanering.

At undlade at oplyse om asbest var netop det, boligselskabet FSB gjorde, da beboerne fra selskabets afdeling 1-43 i Tingbjerg i 2015 skulle stemme om en et større renoveringsprojekt, hvor bl.a. de gamle ventilationskanaler i køkkenerne skulle udskiftes.

Det var kun på grund af en tilfældighed, at beboerne i Tingbjerg opdagede, at der var asbestsanering i gang i deres køkkener.

På forhånd vidste boligselskabet, at ventilationskanalerne indeholdt asbest, men beboerne fik ikke den oplysning, selv om de skulle blive boende i lejlighederne, mens renoveringen stod på:

»Vi har mange typer af beboere, så vi gør meget ud af at skære beslutningsgrundlaget til, så det faktisk er forståeligt. Vi forsøger netop ikke at tæppebombe beboere med informationer, så de bliver forvirrede. Dét, beboerne skal tage stilling til, er: Hvad skal der laves, og hvad koster det. Ikke hvordan vi konkret laver det,« som direktør for drift, byggeri og jura i FSB Pia Nielsen bagefter har forklaret til Information om årsagen til, at beboerne ikke fik den fulde besked.

Altid informere om asbest

»Selvfølgelig informerer vi om asbest,« siger direktør Svend Erik Møller fra Alboa i Aarhus med flere end 7.000 lejligheder.

Det samme gør man på Frederiksberg: »Vi undersøger altid bygningerne grundigt for miljøfarlige stoffer inden projektstart, og der hvor vi er bekendt med eller formoder, at der er en problematik, søger vi forudgående at orientere beboerne,« skriver Kim Geertsen, kundechef i Frederiksberg Forenede Boligselskaber med knap 3.000 lejligheder i en mail.

Kim Geertsen tilføjer, at FFB aktuelt har indledt en renovering af bebyggelsen Solbjerg Have, hvori der netop indgår asbestsanering.

»Her har vi i en information til beboerne netop skrevet, at de gamle tagplader indeholder asbest. Og for at beskytte både håndværkere og beboere mod asbeststøv udføres nedrivningsarbejdet derfor under meget strenge krav,« fortsætter han.

Også direktør Ulrich Thagaard fra Hasseris Boligselskab med 1.500 lejligheder vil informere sine beboere:

»I Hasseris Boligselskab vil vi informere beboerne i tilfælde af et behov for en asbestsanering i en bolig, hvor lejeren ikke er genhuset. Afhængig af omfang, gener og risiko vil vi også vurdere behovet for en genhusning, mens der asbestsaneres,« skriver Ulrich Thagaard i en mail.

En lignende udmelding kommer fra projektchef Henrik Max Rasmussen, Fyns Almennyttige Boligselskab med over 8.400 lejligheder:

»Såfremt der i en renoveringssag skal håndteres miljøskadelige stoffer, herunder asbest, orienteres beboerne om det.«

Boligorganisationerne i KAB-Fællesskabet med flere end 9.000 lejere forestår løbende mange gennemgribende renoveringer, fortæller byggedirektør Rolf Andersson.

»Udførelsesprocessen er et centralt emne i planlægningen. Vi prøver nøje at beskrive, hvad der skal udføres, så alle er klar over de gener, der måtte være i forbindelse med udførelsen af det konkrete projekt. Her vil håndtering af miljøfarlige stoffer spille en helt særlig rolle. Håndteringen vil blive beskrevet nøje, så beboerne forstår, hvorfor skærpede udførelsesprocesser er nødvendige. Dette sker både for at give en almindelig orientering, men også for at argumentere for eventuelt øget tidsforbrug og øgede udgifter,« skriver han i en mail.

Hos Boligkontoret Aarhus med flere end 5.000 lejligheder siger bygge- og innovationschef Erik Frehr:

»Vi oplyser herom, såfremt vi finder asbestkanaler i vores ombygningsprojekter. For os er det ikke noget større issue at oplyse beboerne om asbest, da vi tager hånd herom, og beboerne jo i sidste ende skal sige okay til, hvordan vi håndterer det, samt at det koster så og så meget at få dem sikret eller udskiftet. Det har vi gjort flere steder i ældre bebyggelser.«

Det samme forklarer direktør Klaus Ringgaard fra Alabu Bolig i Aalborg med 5.300 lejemål i en mail:

»Umiddelbart ville al renovering med miljø- og sundhedsmæssigt skadelige bygningsdele medføre fuld åbenhed omkring det.«

Klaus Ringgaard har dog ingen konkrete eksempler at henvise til.

Også Jeanette Press, kommunikationschef hos Dansk Almennyttigt Boligselskab på Frederiksberg, ville informere beboerne:

»Rettidig og fyldestgørende information til beboerne er et af grundprincipperne i DAB’s administrationsopgave, og det ligger i forlængelse af vores mål om at være et redeligt administrationsselskab og om at drage omsorg for beboerne,« skriver hun.

– I ville altså orientere om asbest, hvis det indgik i en renovering?

»Det er korrekt. I projekter, hvor der kan være en risiko for beboerne, vil en saglig belysning af risici indgå i et skriftligt oplæg, som beboerne får tilsendt forud for det afdelingsmøde, hvor beslutningen skal tages,« svarer hun i en mail.

Ville også genhuse beboerne

Direktør Erik Thomsen fra Boligforeningen Kristiansdal i Odense med godt 6.500 lejligheder vil også som princip informere så meget som muligt:

»Vi skal ikke have en sag på halsen, så det går ikke at undlade at informere. Hos os er det kun personfølsomme oplysninger, der er fortrolige.«

Flere af boligselskaberne siger også, at hvis der indgår asbest i et renoveringsprojekt, kan det i sig selv være med til, at beboerne skal genhuses, selv om det er bekosteligt:

»Jeg kan ikke erindre, at vi har foretaget en renovering, hvori der indgår asbestsanering uden at genhuse beboerne. Har vi konstateret miljøfarlige stoffer som asbest, har dette gerne været medvirkende årsag til en genhusningssag,« siger Christian P. Rasmussen fra Sundby-Hvorup Boligselskab.

»Vi har ikke gennemført renoveringer, hvor asbest har været til stede i bygningen, hvor beboerne er blevet boende,« fortæller Erik Thomsen fra Boligforeningen Kristiansdal i Odense og fortsætter: »Vi har det princip, at vi genhuser, når vi gennemfører meget gennemgribende renoveringer, altså hvor boligen er helt eller delvis ubeboelig.«

Bjarne Wissing fra Boligforeningen 10. marts 1943 skriver i en mail, at hans boligforening i Risskov med over 1.200 lejemål aldrig ville fortie asbestproblemer:

»Vi ville helt sikkert informere, hvis vi konstaterede det, og normalt genhuser man beboerne, hvis man konstaterer sådan noget,« fortæller han.

Projektchef Morten Strunge, AAB Århus, med flere end 8.000 lejemål:

 »Vi vil selvfølgelig informere beboerne på forhånd om det, hvis der er farligt arbejde, herunder asbest. Vi har haft et enkelt byggeri, hvor der var asbest i ventilationskanalerne. Men der blev beboerne i forvejen genhuset, så det var ikke noget problem. Nu står vi over for en ny renovering, hvor der muligvis er asbest i nogle mure, der skal fjernes. Hvis det viser sig at være tilfældet, må vi forinden finde ud af, hvordan vi i praksis gør det, uden at beboerne er til stede der, hvor der renoveres.«

Fra Himmerland Boligforening med 7.000 lejere meddeler byggeteknisk chef Michael Knudsen, at »vores beboere har ikke været i lejemålet, når der er gennemført asbestrenovering på baggrund af forskellige indbyggede materialer. Det er vores erfaring, at det ikke er muligt at foretage asbestsanering i et lejemål, som er beboet«.

Hos AAB i København, der har over 10.000 boliger, vil administrerende direktør Christian Høgsbro ikke udtale sig. Heller ikke Lejerbo, Boligforeningen 3B og Almenbo Aarhus vil udtale sig. Derudover er der 12 boligselskaber, der ikke har svaret på rundspørgen samt et enkelt, der ikke vil deltage, fordi de ikke har erfaringer med asbest.

FSB ønsker ikke at kommentere resultatet af rundspørgen.

Serie

Asbest og skimmelsvamp i Tingbjerg

I foråret 2016 begyndte en renovering af fire boligblokke i Tingbjerg i det nordvestlige København. Københavns største almene boligselskab, FSB, ville fjerne skimmel og forsyne boligerne med nye køkkener. Men meget gik galt. Beboere blev udsat for farlig asbest og skimmel i deres lejligheder, og da FSB efterfølgende fik udført kontrolmålinger af asbest, opstod nye problemer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her