Nyhed
Læsetid: 1 min.

S kalder socialministeren i samråd om underretninger af børn

Børn med gentagne og grove underretninger får ikke nødvendigvis den hjælp, de har brug for, viser ny undersøgelse. Det er bekymrende, at ministeren ikke har overblik, og derfor kalder vi hende i samråd, siger Pernille Rosenkrantz-Theil
»Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke får flere alarmklokker til at bimle hos ministeren. Underretninger er fundamentet for, at vi som samfund kan hjælpe børn, der mistrives. Hvis ikke de underretninger bliver taget alvorligt, så begår vi fra systemets side et kæmpe omsorgssvigt,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke får flere alarmklokker til at bimle hos ministeren. Underretninger er fundamentet for, at vi som samfund kan hjælpe børn, der mistrives. Hvis ikke de underretninger bliver taget alvorligt, så begår vi fra systemets side et kæmpe omsorgssvigt,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Sarah Christine Nørgaard

Indland
16. april 2018

Næsten hvert andet barn, som kommunerne fik gentagne og grove underretninger om i 2015, fik ingen social børneforanstaltning hverken i 2015 eller 2016, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

På den baggrund har socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nu kaldt socialminister Mai Mercado (K) i samråd om sagen.

»Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke får flere alarmklokker til at bimle hos ministeren. Underretninger er fundamentet for, at vi som samfund kan hjælpe børn, der mistrives. Hvis ikke de underretninger bliver taget alvorligt, så begår vi fra systemets side et kæmpe omsorgssvigt,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

– Ministeren mener ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem underretninger og behovet for sociale foranstaltninger, som Danmarks Statistik gør. Der kan være børn, som får en hjælp, der ikke fremgår af tallene?

»Ja. Men hun har ikke belæg for, at det sker. Hun skal have et meget præcist billede af, hvem det er, der ikke leverer det, vi forventer, for i de kommuner vil der være børn, der kommer alvorligt i klemme. Det bekymrer mig, når ministeren ikke har det overblik, for det er hendes opgave,« siger hun.

Ifølge socialministeren giver tallene ikke det fulde overblik.

»Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg tager underretninger om børn meget alvorligt. Og der er et helt klart lovkrav om, at kommunerne senest 24 timer efter modtagelsen af en underretning skal vurdere, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger,« skriver ministeren i en mail til Information.

»Kommunerne skal reagere på underretninger og hjælpe de børn, der har behov for det. Det er åbenlyst vigtigt. Men det er også vigtigt at understrege, at statistikken ikke kan anvendes til at foretage en faglig vurdering af konkrete sager. Jeg har en række spørgsmål til tallene fra Danmarks Statistik, som vi er i gang med at få undersøgt, og ordførerne kan regne med en orientering om dette.«

Serie

Hvorhen, socialpolitik?

Det herskende socialpolitiske paradigme er nået til vejs ende, mener eksperter. Beskæftigelsen boomer, men mentalt har vi det dårligere. Spørgsmålet er, hvordan socialpolitikken bringer os videre. Det sætter Information fokus på.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En alvorlig sag og vel ok der kommer samråd, men nu viser statistikken, hvis den står til troende at problemerne under vores tidligere regering jo nok var på samme niveau.
Så Pernille bør måske tage det i betragtning uanset om vi skal have det gjort bedre for børnenes skyld.