Læsetid: 3 min.

SIND overlever besparelser på socialområdet i København

På et møde onsdag traf Socialudvalget i København beslutning om at holde SIND’s psykologiske rådgivning fri af de bebudede besparelser på socialområdet på omkring 80 millioner kr. I stedet må blandt andet handicapområdet holde for. Borgmesteren vil kæmpe for flere penge til socialområdet
Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (R) er glad for, at SIND’s psykologiske rådgivning overlever: »Der er ingen tvivl om, at det er et vigtigt arbejde, som er til gavn for vores psykisk sårbare borgere,« skriver hun i en mail til Information.

Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (R) er glad for, at SIND’s psykologiske rådgivning overlever: »Der er ingen tvivl om, at det er et vigtigt arbejde, som er til gavn for vores psykisk sårbare borgere,« skriver hun i en mail til Information.

Anne Bæk

30. april 2018

SIND’s psykologiske rådgivning overlever.

På et møde i Socialudvalget onsdag blev det besluttet, hvor bebudede besparelser på omkring 80 millioner på socialområdet skal findes. Og det bliver altså ikke SIND, der må lukke.

Som tidligere beskrevet i Information har Socialforvaltningen i København fremlagt mulige besparelser for samlet set 100 mio. kr., fordi socialudvalget skal spare 1,2 procent, hvilket svarer til omkring 80 mio. kr. Blandt de mulige besparelser var 1,2 millioner kr., som SIND modtager årligt fra kommunen til sin rådgivning af psykisk sårbare.

Både eksperter og forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen har skarpt kritiseret den mulige lukning.

»Det er helt fantastisk, og det giver arbejdsro,« siger Kaja Dreiøe, der er leder af FRIT SIND, som er et tilbud under SIND København til mennesker med social angst. »Vi skal søge penge til, at FRIT SIND kan gå fra at være et projekt til at blive et permanent tilbud, og rådgivningen kan få flere frivillige og udvikle det metodiske grundlag.«

Også socialborgmester Mia Nyegaard (R) er glad for, at SIND kan fortsætte.

»Der er ingen tvivl om, at det er et vigtigt arbejde, som er til gavn for vores psykisk sårbare borgere,« skriver hun i en mail til Information.

»Omvendt skal vi jo stadig spare 80 millioner kroner, fordi vi i socialudvalget har den bundne opgave, at vi skal effektivisere. Det betyder, at vi skal foretage besparelser, der gør ondt. Det sociale område i København har et økonomisk efterslæb. Derfor er et vigtigt politisk mål for mig, at området får tilført flere ressourcer,« skriver hun.

»Svær og trist oplevelse«

Generelt mangler der penge til socialområdet, som i forvejen er økonomisk udsultet, mener Annika Smith, medlem af Socialudvalget for SF. Derfor var beslutningen om, hvor pengene skal findes, »en svær og trist øvelse«, siger hun:

»Det eneste positive, der vel er at sige om processen, er, at alle partier var enige om, at det er frygteligt, at der skal spares på hjælpen til dem, der har mest brug for den – nemlig de handicappede, sindslidende og socialt udsatte borgere, som København har en markant overrepræsentation af. Det er ikke færre, men flere penge, der skal til for at sikre dem et værdigt liv.«

»Jeg er personligt rigtig glad for, at SIND’s psykologiske rådgivning gik fri. Som nogle af de få hjælper de både mentalt sårbare og deres pårørende, og det er der i den grad behov for,« siger Annika Smith.

Medlem af socialudvalget Caroline Stage (V) glæder sig også over, at tilbud som SIND’s psykologiske rådgivning og projektet Bogstøtten, der er et tilbud til psykisk sårbare studerende, som hører under Fountain House, ikke længere er lukningstruede.

Ubegribeligt

Det er tilbud, som er med til at forebygge, at mennesker får det rigtig skidt ved at give støtte i en tidlig fase, mener hun. Og så er de gode til at inkludere frivillighed i deres arbejde:

»Frivillige kan bidrage med mange ting, som kommunalt ansatte ikke nødvendigvis altid kan. Jeg synes, det er enormt vigtigt, at når der er selvejende institutioner, som kan og gør noget ekstra, så skal vi gøre, hvad vi kan, for at støtte op om dem fra kommunens side,« siger Caroline Stage.

På mødet blev det besluttet, at der skal spares på handicapområdet. Selv om de foreslåede besparelser på 13,5 millioner kroner blev sat ned, skal der samlet set spares omkring 7,8 millioner kroner.

»Det var noget af det, vi havde svært ved at se hinanden i øjnene og gøre. Vi har nedskaleret besparelsen, så den bliver så let som muligt at spise. Men det er jo ikke noget, man er stolt af som politiker,« siger Laura Rosenvinge (S).

Der er opgaven at sørge for, at der kommer »så mange penge til området som muligt«, så besparelsen gør mindst muligt ondt,« siger hun.

Det er Caroline Stage enig i.

»Jeg er personligt meget glad for, at vi ikke skal spare lige så mange penge på handicapområdet. Men dermed ikke sagt, at den besparelse, vi er endt på, ikke gør ondt. Så det kommer vi i hvert fald til at have fokus på ved budgetforhandlingerne ved det store bord,« siger Caroline Stage.

– Vil du gøre mere for at skaffe flere penge til socialområdet?

»Er du sindssyg, ja. Jeg mener, det er ubegribeligt, at vi i en kommune, som har relativt mange midler og et relativt stort budget, ikke prioriterer midler til dem, der har mest brug for det. Det synes jeg er grelt,« siger hun.

Samfundet må ikke tabe folk som mig på gulvet! Derfor er det en rigtig dårlig idé at tage hjælpen fra mennesker, der har det svært. Så derfor: Lad SIND leve, skriver Laura Kabongo.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Det er grotesk at de svageste grupper og deres fortalere skal skændes indbyrdes om, hvem der skal holde for i den "røde" hovedstad. Denne besparelse er jo peanuts i det samlede budget og må kunne håndteres på anden vis. Det er vist viljen der mangler og ikke pengene.

Eva Schwanenflügel

Caroline Stage (V) :
"Er du sindssyg, ja. Jeg mener, det er ubegribeligt, at vi i en kommune, som har relativt mange midler og et relativt stort budget, ikke prioriterer midler til dem, der har mest brug for det. Det synes jeg er grelt,« siger hun."

Når selv en venstrepolitiker udtaler at det er 'sindssygt', 'ubegribeligt' og 'grelt', når Københavns kommune vælger at spare på sine allermest udsatte borgere, så står verden da ikke længere..
Hvad med at kæfte lidt op overfor Venstres omprioriteringsbidrag?

Men mit spørgsmål har hele tiden også været :
HVORFOR er de her besparelser 'nødvendige'?
Og især HVORFOR er det kontinuerligt de aller-allersvageste, der skal betale regningen, hvis der er minus på budgettet?

Det er ufatteligt med en så overvældende majoritet på det velfærdspolitiske område.

Bjarne Bisgaard Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar