Nyhed
Læsetid: 6 min.

Skarp kritik af DF’s udsagn om at forskelsbehandle børn

Det er et udtryk for diskrimination, umenneskelighed 0g dobbeltstandarder, når Martin Henriksen (DF) lægger op til, at asylbørn ikke skal behandles lige så godt som danske børn, mener Børns Vilkår, Enhedslisten og SF. Man kan godt overholde konventioner og stadig føre en stram udlændingepolitik, siger ekspert
Asylbørn skal behandles lige så godt som danske, mener Børns Vilkår, Enhedslisten og SF. Her er det syriske børn, som bor midlertidigt på det tidligere asylcenter Hvilested. Arkivfoto.

Asylbørn skal behandles lige så godt som danske, mener Børns Vilkår, Enhedslisten og SF. Her er det syriske børn, som bor midlertidigt på det tidligere asylcenter Hvilested. Arkivfoto.

Indland
21. april 2018

Der bør principielt være forskellige regler for asylbørn og for danske børn, udtalte Martin Henriksen (DF) i et interview med Information den 13. april.

Konkret mener han ikke, at asylbørn »skal behandles lige så godt som danske børn,« fordi der er forskel på deres situation.

»Danske børn har selvfølgelig nogle rettigheder, fordi vi er i Danmark,« lød det.

Men det er »en helt forkert måde at forholde sig til børn på«, som Martin Henriksen lægger op til, mener direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

»Vi er allerede langt ude på et skråplan i forhold til, hvordan vi behandler asylbørn,« siger han. 

»Børn har lige rettigheder. Der er ikke nogen af de børn, som har skyld eller andel i deres situation. De har bare været uheldige at være født ind i en familie, som har været nødt til at flygte, og hvor forældrene kan have traumer. Derfor skal vi som samfund passe endnu bedre på dem,« siger Rasmus Kjeldahl.

Den kritik er Holger K. Nielsen (SF) og Nikolaj Villumsen (EL) enige i.

»Det er et udtryk for det menneskesyn, Martin Henriksen har, og som jeg ikke deler,« siger Holger K. Nielsen.

»Jeg synes, det er fuldstændig umenneskeligt og usympastisk. Børn er børn, og de skal behandles sådan,« siger Nikolaj Villumsen.

Børn på asylcentre er omfattet af serviceloven ligesom danske børn, men de får ikke hjælp i samme omfang som danske børn, når det kommer til mistrivsel eller omsorgssvigt. Det viser en ny rapport fra Dansk Flygtningehjælp, som Information omtalte den 10. april.

»For det første handler det om menneskelighed. Men det er også et spørgsmål om lovlighed,« siger Nikolaj Villumsen. Han henviser til børnekonventionen, der forpligter Danmark til at sikre alle børn en »ordentlig behandling« – uanset opholdsgrundlag.

»Det, som er blevet afsløret, er jo, at der hersker dobbeltstandarder. Det er formentlig ulovligt, og det har vi bedt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) redegøre for,« fortsætter han.

Derfor har Nikolaj Villumsen spurgt ministeren, hvad hun mener:

»Er det efter ministerens og ministeriets vurdering lovligt, hvis indkvarteringsoperatører, kommuner og Udlændingestyrelsen anvender andre kriterier for indgreb i sager om børns mistrivsel i sager om asylsøgende børn end de kriterier, der gælder i andre børnesager,« lyder spørgsmålets formulering.

Forskellige regler

For at forbedre asylbørns trivsel vil SF fremsætte et beslutningsforslag, der blandt andet skal sikre, at der er grænser for, hvor mange gange børn kan blive flyttet, mens de er i asylsystemet, siger Holger K. Nielsen. Han mener, at Martin Henriksens udmelding er et udtryk for en »diskrimination, som er imod mange af de konventioner, som vi har underskrevet«.

– Men hersker der ikke allerede forskellige regler og rettigheder for børn?

»Jo. Men i det her tilfælde handler det om børn, som er meget sårbare. Og der er jeg bare ikke enig med Martin Henriksen. Man er nødt til at tage udgangspunkt i børnenes tarv, og det er jo det, vi lægger op til med vores beslutningsforslag. Vi synes eksempelvis, at man burde give børn ret til ikke at blive flyttet for meget rundt,« siger Holger K. Nielsen.

– Men hvorfor skriver I så ikke et konkret forslag til ligebehandling af børn ind i jeres forslag, eksempelvis at asylbørn skal behandles på lige fod med danske børn?

»Jo, det kunne man godt. I første omgang adresserer vores forslag et meget konkret problem, nemlig at der er børn i klemme på asylcentrene, og det skal vi adressere. Men jeg vil godt overveje, at der skal være en principiel ligestilling i forhold til danske børn.«

For bredt, at børn har lige rettigheder

Det er allerede i et vist omfang sådan, at asylbørn bliver behandlet anderledes end danske børn. Men man kan godt lave en stram udlændingepolitik og samtidig leve op til børns rettigheder og til Den Europæiske Menneskerettigskonvention, som vi har forpligtet os til, påpeger seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Anette Faye Jacobsen.

»Man kan godt indrette sig med ordninger, der gør, at børn lever under andre, mere restriktive forhold, også dårligere forhold, end danske børn,« påpeger hun, men understreger, at det ikke må føre til, at børn ender i mistrivsel eller udsættes for overgreb i bredeste forstand, herunder også belastende psykiske forhold, der kan traumatisere dem.

Det siger konventionerne

  • Ingen må udsættes for umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, fremgår det af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
  • Af FN’s Børnekonvention lyder det blandt andet, at deltagerstaterne skal respektere og sikre rettigheder for ethvert barn inden for deres jurisdiktion, uden forskelsbehandling af nogen art, ligesom barnet skal beskyttes mod alle former for forskelsbehandling eller straf på grund af barnets forældre, værge eller familiemedlemmers stilling, virksomhed, udtrykte anskuelser eller tro.
  • I alle foranstaltninger vedrørende børn skal barnets tarv komme i første række, og deltagerstaterne skal beskytte barnet mod vold og misrøgt, mens barnet er i forældrene, værgen eller andre personers varetægt.

Kilder: Anette Faye Jacobsen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Retsinformation

Rasmus Kjeldahl henviser til, at børn har lige rettigheder, mens Martin Henriksen omvendt siger, at det er utopisk at forestille sig. Men har Martin Henriksen så ikke en pointe?

»Jo, for det er for bredt at sige, at børn har lige rettigheder. Der kan godt til en vis grad gøres forskel på børn, afhængigt af om de er her lovligt eller ej. Men myndighederne er forpligtet til at sørge for, at de børn ikke kommer i mistrivsel. Uanset hvordan vi indretter os og hvilke forhold, vi giver dem,« siger hun.

»Det giver ikke mening først at træde til med foranstaltninger, når skaden er sket, og barnet har fået det rigtig dårligt,« siger Anette Faye Jacobsen.

Fra en menneskeretlig vinkel skal man kigge på det enkelte barn og lave en individuel vurdering af, at det eksempelvis har brug for, at familien får lov at lave mad sammen for at opbygge et familiefællesskab, forklarer hun.

»Der skal være forskel«

Martin Henriksen tager kritikken roligt. Principielt bør der være forskel på, om man har en lovlig opholdstilladelse i et land, og om man er statsborger eller ej, mener han. Det er helt grundlæggende for en nationalstat, at man har lov at behandle sine borgere bedre og give dem nogle rettigheder, som man ikke tildeler folk, der kommer udefra, siger han.

»Men derfor kan man stadig godt behandle folk ordentligt, selv om de ikke er lige så godt stillet, som danskerne er.«

Men rapporten peger på, at børnene på asylcentrene ikke får hjælp i lige så høj grad som danske børn?

»Jeg har aldrig sagt, at børn skal have det dårligt. Jeg siger bare, at det er meget naturligt, at der er nogle rettigheder, som staten tildeler sine egne borgere, og som alle andre ikke bare kan gøre krav på. Det er helt normalt, og andet ville være ude i skoven, for så ville man bevæge sig mod at ophæve nationalstaten. Men derfor kan man jo godt behandle folk ordentligt.«

Når du siger ’behandle ordentligt’, hvad mener du så i denne konkrete sammenhæng?

»Hvis der er et barn, der har det skidt, så skal man selvfølgelig reagere. Loven skal selvfølgelig overholdes. Men der gælder forskellige regler, for en asylfamilie kan eksempelvis ikke flytte hen, hvor de vil. Og det synes jeg ikke, der er noget forkert i. Det ville være forkert, hvis man sagde, at de samme regler og rettigheder altid gælder for alle.«

Også selv om vi taler om rettigheder og ikke regler? Kritikerne er jo inde på, at alle børn har lige rettigheder i henhold til Børnekonventionen. Det mener du godt, man kan bryde med?

»Alle børn har ikke de samme rettigheder. Jeg ved ikke, hvad det er for en fantasiverden, Rasmus Kjeldahl lever i. Der er immervæk forskel på børn i Afrika og Mellemøsten og så herhjemme.«

Men nu er vi jo i Danmark ...

»Jamen, alle har ikke de samme rettigheder i Danmark, og det er en illusion at påstå det. Hvis der er nogen, der mener, at alle skal have samme rettigheder, bare de sætter foden på dansk jord, ja, så går det først for alvor galt,« siger Martin Henriksen.

»Men at man ikke har de samme rettigheder, er ikke ensbetydende med, at man ikke har nogle rettigheder. Hvis et barn er udsat for noget moralsk forkasteligt eller ulovligt, skal man selvfølgelig gribe ind. Det er klart. Uanset der gælder forskellige rettigheder, mener vi i Dansk Folkeparti stadig, at det skal stoppes, hvis et barn er udsat for overgreb.«

Serie

Hvorhen, socialpolitik?

Det herskende socialpolitiske paradigme er nået til vejs ende, mener eksperter. Beskæftigelsen boomer, men mentalt har vi det dårligere. Spørgsmålet er, hvordan socialpolitikken bringer os videre. Det sætter Information fokus på.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At populistpartiet, Dansk Folkeparti egentlig ikke har anden politik end simpel og ubegavet racisme samt høj folketingsgage for dem selv, er vel ikke ligefrem noget nyt. Det nye er, at det såkaldte parti ligefrem skilter med deres racismebegejstring.

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Kim Folke Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

De må vel have en fast overbevisning i DF gående på at nedgøringen af de fremmede, muslimer forståes, nu har nået et niveau efter flere års ihærdig indsats, hvor alle grænser for bare den sidste rest af menneskelighed er fejet af banen.
Ud fra deres begrænsede menneskesyn ser de vel det som en succes. Hvad mon S siger til den fortsatte deroute?

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Det er da sympatisk, at SF vil fremsætte et beslutningsforslag for at rette op på de uanstændige forhold.

Det nytter desværre nok bare ikke, når Socialdemokratiet forventeligt og helt rutinemæssigt melder ud, at de mener det samme som DF. Underligt at det ikke er sket endnu, Tesfaye må være taget på weekend.

Bjarne Andersen, Erik Karlsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Arne Lund, Britta Hansen, Flemming Berger, Per Klüver og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

@ Bjarne Bisgaard Jensen,

Jeg tror desværre ikke, det stopper ved "nedgørelse af de fremmede og muslimer".

Dette totalt visionsløse "parti" er for de absolut svagest fungerende vælgere. Og de vil altid have behov for en gruppe, der kan være deres prygelknabe, og som de kan løfte sig på i egen anseelse. Hvis der ikke er udlændinge og muslimer, vil de bare finde på andre grupper, - måske bliver det de syge, de kriminelle eller de fattige.

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Estermarie Mandelquist og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

"Underligt at det ikke er sket endnu," - det ER allerede sket, indirekte, gennem den aktuelt og ret så bekvemt opståede ulve-metafor, For tiden er det muligt for fremmedhaderpolitikere at sige hvad som helst uden at sige det direkte.

Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Britta Hansen, Flemming Berger og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

DF er ikke blevet stuerene, det os andre, der lige så stille har vænnet os til lugten af afføringen i krogene, nogle begynder sågar selv at bruge stuen som toilet. DF er et iøjnefaldende bevis for civilisationens begrænsning.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme, Poul Anker Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Beklager, men jeg må påminde parolen: Wehret den Anfängen!

Men det er sandsynligvis alt for sent allerede.

Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Genopdragelsesrejser: Når børn af forældre med anden etnisk herkomst end dansk sendes på genopdragelsesrejse til forældrenes oprindelsesland er opskriften fra DF følgende til renselse af de arme sjæle. Forældrene idømmes fængsel ( og smides der på ud af landet ) for barnets skyld naturligvis.

I endnu bedre fald set med DF´s skinhellige øjne sendes forældrene ud efter flere års fængselsstraf og dernæst så udvises barnet, der var sendt på tvungen genopdragelsesrejse af sine forældre.

Så har DF og deres danske vælgere virkelig forvaltet deres kristne ansvar og tarv for barnet ikke også.

Der var en fiks og praktisk løsning på problemet genopdragelsesrejse, og det var at inddrage passet midlertidigt. Men sådan en løsning bruger vi ikke i DF, hvor det egentlige mål ikke blev opfyldt.

At få hele bundtet smidt ud af landet.

Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Genopdragelsesrejser: Når børn af forældre med anden etnisk herkomst end dansk sendes på genopdragelsesrejse til forældrenes oprindelsesland er opskriften fra DF følgende til renselse af de arme sjæle. Forældrene idømmes fængsel ( og smides der på ud af landet ) for barnets skyld naturligvis.

I endnu bedre fald set med DF´s skinhellige øjne sendes forældrene ud efter flere års fængselsstraf og dernæst så udvises barnet, der var sendt på tvungen genopdragelsesrejse af sine forældre.

Så har DF og deres danske vælgere virkelig forvaltet deres kristne ansvar og tarv for barnet ikke også.

Der var en fiks og praktisk løsning på problemet genopdragelsesrejse, og det var at inddrage passet midlertidigt. Men sådan en løsning bruger vi ikke i DF, hvor det egentlige mål ikke blev opfyldt.

At få hele bundtet smidt ud af landet.

Liberal Demokrterne - ex-Socialdemokratiet - bakker op om forholdene på deportationscentrene Sjælsmark og Kærshovedgård. Velvidende, at der opholder sig på børn i årevis. Robot-Mette og hendes hird ønsker ikke et før næste valg, at lægge sig ud med DF's populære linie - det ku' ko koste stemmer.
Foruden at skyde på de stedse mere højredrejede partier - de politiske midte - så er det det befolkningsflertal, der bakker op om svineriet, der skal skydes på. For hvordan er det kommet så vidt, at en socialt set progressiv og en relativ oplyst befolkning på få årtier, vender ryggen til hæderlighed og almindelig hensyntagen, og i stedet indsætter smålighed og fremmefrygt som nogle af tilværelsens og samfundets bærende elementer. Og lader selvsamme fremmedfrygt afgøre det ene folketingsvalg efter det andet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Hansen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Der florerer nu en sarkastisk, men rigtig god artikel på face book fra POV, fra en rigtig "dansker" om den buldrende ide om at frygten for islam og deres overtagelse af vores åh så gode samfund.
Men det er og bliver tragisk at så mange ikke bare kan se de fleste flygtninge og andre som ressource fremfor en form for "skadedyr"

Kim Folke Knudsen, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er fortvivlende, at DF's udgave af 'menneskesynet' er blevet alment acceptabelt i Danmark.
Hvergang de får en finger kræver de en arm. Hvilket de så også får.
Og medierne rider med på populismebølgen og deler gladeligt ekstreme synspunkter ud i grams, både fra tvivlsomme forskere og andre 'eksperter', samt fra politikere der spiller på følelser fremfor fornuft og fakta. For det giver bedre historier og sælger flere annoncer.

Kim Folke Knudsen

Kære Arne Lund med flere kl. 08.19:
Helt enig i dine betragtninger. En ikke ringe del af den danske befolkning bevæger sig ud af " en sorgløs vej ", hvor der er ingen sammenhæng mellem den behandling de selv forventer af udlandet og den behandling, som de har tænkt sig at give udlændingene.

Altså den uderfinerbare mængde af udlændinge, som de pågældende danskere af forskellige årsager ikke kan lide.

Hvordan er det kommet her til efter, at vi imodsætning til andre lande har været igennem oplysningstiden ?

Er det den borgerlige presse som bevidst spekulerer i at køre " Værdidebatten " op i en spids af kræmmerhensyn, for så kan mediehusene selv tjene penge på at skabe angst i befolkningen ?

Jeg fornemmer, at debatten i pressen og de danske medier om de her emner er endnu mere svinsk end den almindelige debat blandt danskerne på tomandshånd. Der er der nuancer og et langt mere tolerant syn på sagerne.

Hvad der for mig er helt uforståelig er den manglende erkendelse af følgende forhold.

Hvis du som folk og nation hele tiden fortæller dine omgivelser, at vi skal ikke bidrage med en skid, at vi vil ikke have noget at gøre med nogensomhelst fremmede, fordi vi tror, at de ruinerer os som folk,

Så kunne det ende med at Udlandet den dag lille Danmark har problemer ikke gider os.

Kim Folke Knudsen

Folketingets spørgetid til Ministeren Onsdag den 18 April 2018 kl 13.00

1.4) Spm. nr. S 704: Om kriminalitetsudvikling, bandeaktivitet og radikalisering i Sverige.
Peter Kofod Poulsen (DF) :

Mener ministeren, at kriminalitetsudvikling, bandeaktivitet og radikalisering i Sverige udgør et potentielt sikkerhedsproblem for Danmark?

Gå frem til det 27 minut og hør om DF´s og deres danske vælgeres venlige syn på svenskerne og Sverige ?

http://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20171/salen/84.aspx?as=1#pv