Læsetid: 5 min.

Social slagside: Kortuddannede kvinder testes sjældnere for livmoderhalskræft

Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at særligt kvinder med en kort uddannelse, immigranter fra ikkevestlige lande og kvinder med visse svære psykiske sygdomme ikke bliver screenet for livmoderhalskræft. Der er behov for handling, siger sundhedsministeren
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at særligt kvinder med en kort uddannelse, immigranter fra ikkevestlige lande og kvinder med visse svære psykiske sygdomme ikke bliver screenet for livmoderhalskræft. Der er behov for handling, siger sundhedsministeren

Jakob Dall

30. april 2018

Screeningprogrammet for livmoderhalskræft rammer socialt skævt, viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse.

Organisationen har set nærmere på kvinder i aldersgruppen 23-49 år, der har modtaget en invitation til screening, men ikke reageret på den. Og her viser det sig, at mens færre end hver tiende kvinde med længere uddannelse inden for gruppen ikke er blevet screenet, så er det næsten hver fjerde kvinde med en kort uddannelse, der ikke er blevet screenet.

Disse kvinder risikerer derfor i højere grad at blive syge af den dødelige kræftform.

Det samme billede tegner sig for både kvindelige immigranter fra ikkevestlige lande og kvinder med visse svære psykiske sygdomme, ligesom kvinder med lav indkomst i højere grad udebliver fra screeningerne, end kvinder med høj indkomst.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener i kølvandet på undersøgelsen, at en styrket indsats er »afgørende«:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kirstine Rosenberg

Igen og igen fokuseres der på KRIGEN mod kræft og ikke på ÅRSAGERNE.
Vores samfund er fuldstændigt kørt af sporet, vi har bl.a. sprøjtemidler i grundvandet, zink i vandløbene, hormoner i naturen efter bl.a. kvinders brug af hormon-præventionsmidler og alle de plastdimser vi producerer og smider væk, vi har et overbestrålet samfund fra 2G, 3G, 4G og, hvis ikke vi får stoppet det, 5G der ødelægger dyr, vores DNA og meget mere, vi har højspændingsledninger som motorveje tværs gennem Danmark, vi har masser af folk med ADHD og alle mulige andre forkortelser jeg aldrig havde hørt om for 20 år siden, - OG så er politikernes bud at flere skal screenes!!!
Hvorfor ikke bare amputere kvinders underliv og lave en gang petriskål-unger som jo alligevel er så populært i dette ufrugtbare land. Nej tak, siger jeg!
Kom dog i gang med at stoppe den vanvittige udvikling vi er kørt ind på, - læs fx her om vores afsporing: https://feltmester.wordpress.com/vores-naturlige-felt/

Lillian Larsen, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Et alternativ kunne være også at screene drenge og mænd for HPV. Som bærere og viderebringere af virus indgår de også i ligningen.

Overskriften - og artiklen - er totalt tendentiøs! Med den vinkel, historien og overskriften har fået, ville problemet være løst, hvis man afskaffede screeningstilbuddet - og det er vel næppe det nogen foreslår?

Lise Lotte Rahbek

Er det mon faldet sundhedsmyndighederne ind, at kortuddannede, fattige, overadministrerede kvinder og andre mennesker ikke orker at skulle bruge bekymringsenergi på at få bestilt tid, få taget en test, vente på at få svar med alle de overvejelser og energi, det trækker på en i forvejen trængt person?

Jeg har selv frameldt alle screeninger. Jeg magter det simpelthen ikke. Der er så meget andet at bekymre sig om.

Anne Schøtt, Lillian Larsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte Rahbek, Danmark er jo heldigvis et liberalt land, hvor det står folk frit for at ryge og drikke - og at afstå fra at benytte sig af tilbudte screeninger og undersøgelsestilbud. På samme måde er det ikke noget krav, at man spiser økologisk og møder op i et fitnesscenter 3 gange om ugen.

Af den grund skal borgernes frihed ikke beskyldes for at have social slagside! Det er et frit og oplyst valg.

Lise Lotte Rahbek

Winther
Det står også enhver frit for uanset klassetilhørsforhold at benytte sig af muligheden for bo på gaden. Det er et frit og oplyst valg. Hvorfor det hovedsageligt er er fattige mennesker med seriøse problemer som benytter sig af muligheden er jo nærmest bizar.
Hvis nogen mangler brød, kan de jo spise kage.

Ebbe Overbye, Flemming Berger, Brian W. Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alle disse kræftpakker, screeninger og what not stjæler i virkeligheden opmærksomheden på hvad der faktisk foregår i sundhedssystemet.

Alt for megen tid går med uendelige tidsbestillinger i forskellige afdelinger, for der "tjenes" på de kvantitative mål fremfor de kvalitative.

Ofte aflyses tider, selvom patienter er mødt op til undersøgelse, for det "tæller" som en behandling at folk er set, istedet for en aflysning.

Journaler forsvinder og/eller forbyttes i de overbebyrdede elektroniske systemer, der ofte er ganske dysfunktionelt opbygget.

Dokumentationskrav vejer tungere end helbredelse fra sygdom.
På ganske almindelige specialistundersøgelser kan der være over et års ventetid, så patienter henvises til privathospitaler for at overholde behandlingsgarantien.

Det glemmes også, at for lavtlønnede og ledige på dagpenge og kontanthjælp, er den offentlige transport også blevet meget dyr og forringet, med mange nedlagte busruter. Guderne forbyde, at man skulle have behov for en taxa, det er helt udenfor rækkevidde. Glem Movia og andre med deres flex-trafik ordninger, noget mere bøvlet findes ikke at snøvle sig rundt i.

For folk med begrænset økonomi og uden egen bil er det simpelthen la-la-land at begive sig ind i det danske sundhedssystem.
Mon ikke det hellere var her man burde satse på forbedringer?

Det ville ej undre om man iværksatte bødestraffe for kvinder der ikke mødte op til screeninger, det er jo ligesom tidens trend.. Eller hvad med fængsel? Så sku' de faneme nok blive undervognsbehandlet, sku' de !!

Jette Randrup, Lillian Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Lise Lotte Rahbek

Rig/fattig... ?

Hm.... et menneske, der havner i den sørgelige situation, at vedkommende kun kan overskue at leve på gaden, har nok under alle omstændigheder oplevet en social deroute f.eks. på grund af misbrug. Så kan det jo godt være at udgangspunktet var som rig. Det skurrer skævt på mig, at opfatte dette som klassekamp; i min optik handler det om nogle mennesker, der kræver en speciel indsats, fordi de har nogle specielle problemer, der ikke kan løses ved f.eks. at fordoble deres sociale ydelser.

Lise Lotte Rahbek

Rikke Nielsen
fedt. Du har ressorcerne til at tale klasse-forskelle ned.
Det er meget overskudsagtigt.
Klap dig selv på ryggen, når du deltager i dine næste screeninger.

Kirstine Rosenberg

Endnu et (gammelt) eksempel på hvor "godt" det er med alle de såkaldt "forebyggende" undersøgelser for kræft:
»Om man undersöker 2 000 kvinnor med mammografi regelbundet i 10 år, kommer 1 av dem att ha nytta av mammografin, eftersom hon kommer att undgå att dö av bröstcancer. Samtidigt kommer 10 friska kvinnor av de
2 000 deltagarna på grund av mammografin att få diagnosen bröstcancer och bli behandlade i onödan«
“En europeisk studie som publicerades 2012 fann att när de som hade genetiska anlag för bröstcancer (mutation BRCA1 eller BRCA2) utsattes för diagnostisk strålning före de fyllt trettio år så ökade deras risk för bröstcancer med 90 procent. Studien fann också att upprepad mammografi innan trettio års ålder ökade risken med 43 procent. I själva verket var en enda mammografi innan trettio år fyllda, för de med BRCA1 mutation, associerad med en ökad risk."
Kilde: http://www.thenhf.se/gotzsche-basta-metoden-att-minska-antalet-kvinnor-s...