Kommentar
Læsetid: 5 min.

Venstre, LA og DF går i ildevarslende hævnaktion mod naturvenner

Det ligner et forsøg på at tækkes landbrugslobbyen, når Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil fratage Danmarks Naturfredningsforening retten til at rejse fredningssager – en ret, som foreningen har haft siden 1937. Informations David Rehling, der er tidligere direktør for foreningen, advarer mod forslaget
Danmarks Naturfredningsforening har været en drivende kraft bag en række fredninger af dansk natur, blandt andet Skagen Gren her, som senest blev fredet i 2007.

Danmarks Naturfredningsforening har været en drivende kraft bag en række fredninger af dansk natur, blandt andet Skagen Gren her, som senest blev fredet i 2007.

Peter Marling

Indland
4. april 2018

I Danmark vil vi gerne være stolte af at være et foregangsland. Vi roser os af, at vi allerede for 101 år siden – i 1917 – fik en lov om naturfredning. Loven har betydet, at vi her i landet har bevaret dejlig natur – både som åndehuller nær byerne og som storslåede og særprægede landskaber. Når loven har haft så stor betydning, skyldes det, at den blev væsentligt styrket under Thorvald Staunings SR-regering i 1937. En af styrkelserne gik ud på, at Danmarks Naturfredningsforening fik ret til at rejse fredningssag for de dommerledede fredningsnævn.

Det fremkalder en hidtil uset ufred om fredninger, at partierne Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti nu kræver, at Danmarks Naturfredningsforening skal fratages denne lovfæstede ret til at rejse fredningssager.

Forud for 1937 havde loven kun udstyret staten og de kommunale myndigheder med retten til at rejse sager. Og det var der ikke kommet mange fredningssager ud af, for staten og kommunerne tøvede med at tage de konflikter med ejere, som fredningssager kan indebære. Men efter 1937 satte Naturfredningsforeningen gang i fredningerne. Det er hovedårsag til, at der i dagens Danmark er omkring 2.000 fredninger fordelt på fem procent af landets areal.

Kun foreslå

Det er værd at bemærke, at Danmarks Naturfredningsforening ikke kan beslutte, om fredningerne skal blive til noget. Den kan kun foreslå. Afgørelsen om fredning eller ej træffes af de lokale fredningsnævn, der har en dommer som formand og to medlemmer: et medlem udpeget af den stedlige kommunalbestyrelse og et medlem udpeget af den ansvarlige minister. Nævnets afgørelser kan indbringes for Miljø- og Fødevareklagenævnet, der har tre juridiske medlemmer og fire medlemmer udpeget af Folketinget.

Netop dette, at fredningssager typisk bliver rejst ved et folkeligt initiativ taget af Naturfredningsforeningen og afgjort af juridisk-politisk sammensatte nævn, har i de 81 år, der er forløbet siden 1937, givet fredningssagerne bred politisk tilslutning.

Men med de tre partiers angreb på Naturfredningsforeningen er det åbenbart slut nu. Med den erfaring, jeg har høstet fra 12 år som direktør i Naturfredningsforeningen – i årene 1984-96 – kan jeg konstatere, at en fjernelse af foreningens ret til at rejse fredningssager reelt er det samme som at standse fredningsindsatsen her i landet.

Det er nogle bemærkelsesværdige begrundelser, de tre partier giver for deres forslag. Over for dagbladet Politiken erkender Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, at det ikke er foreningen, der beslutter, om sagerne skal gennemføres. Han siger imidlertid:

»Men det, at en sag bliver rejst, giver en masse bøvl og rejser en masse diskussioner for dem, der bliver berørt.«

Samme avis har spurgt Liberal Alliances ordfører, Carsten Bach, om Naturfredningsforeningen misbruger sin ret til at rejse fredningssager. Carsten Bach svarer:

»Det synes jeg, de gør, hver gang de fremsætter forslag til fredning af privatejede arealer.«

Til Fyens Stiftstidende siger Dansk Folkepartis Pia Adelsteen: »Det skriger til himlen, at Danmarks Naturfredningsforening ud af det blå kan hive fredningskortet.«

Gennemførte fredninger

Her er nogle af de fredninger, som Danmarks Naturfredningsforening har været drivende kraft bag:

  • Skagen Gren, senest fredet i 2007.
  • Råbjerg Mile, fredet i 1962 og 2008.
  • Rebild Bakker, fredet ad flere omgange mellem 1940 og 1986.
  • Brændegård Sø på Fyn, fredet i 1986.
  • Vestamager, fredet i 1990.

Uansvarlighed

Pia Adelsteen henviser, som eksempel på foreningens uansvarlige adfærd, blandt andet til to sager om fredninger af skove. Disse to sager udmærker sig imidlertid ved, at foreningen har formået at få de stedlige kommunalbestyrelser med på at stå som medrejser af fredningen, i den ene sag endda med tilslutning fra DF i kommunalbestyrelsen.

Andre af de eksempler, som de vrede ordførere fremdrager, har slet ikke noget at gøre med foreningens ret til at rejse fredningssager, men drejer sig om dens indsigelser mod miljøproblematiske offentlige anlægsprojekter, blandt andet ved Esbjerg i Vadehavet og Nyborg i Storebælt.

Dermed danner der sig det mønster, at det er Naturfredningsforeningens virksomhed i det hele taget, der udløser den politiske vrede, og at foreningens ret til at rejse fredningssager er et punkt, hvor man kan straffe den.

Det skal ses i sammenhæng med, at der efter Venstres tilbagegang ved folketingsvalget i 2015 er opstået en kappestrid mellem Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om at tækkes landbrugslobbyen, også dens mere ekstreme forgrening i organisationen med det misvisende navn ’Bæredygtigt Landbrug’.

Netop Bæredygtigt Landbrug har i en pressemeddelelse jublet over udsigten til, at Naturfredningsforeningen mister sin ret til at rejse sager. Om 1937-loven udtaler Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen:

»Dette levn fra gammel tid betyder i dag, at ikke bare landmanden, men også den almindelige dansker føler sig terroriseret af Danmarks Naturfredningsforening.«

Udtalelsens ordlyd er et eksempel på, hvorledes retorikken i disse år skrider i højrepopulistiske kredse.

Socialdemokratiet har erklæret sig som modstander af at fratage foreningens dens ret. Miljøordfører Christian Rabjerg Madsen siger til Ritzau: »Det er et vanvittigt forslag, som vil gå hårdt ud over dansk natur i en situation, hvor vi faktisk har mange naturtyper og dyr, som er truet.«

Forslaget om at fratage foreningen retten kan kun vinde flertal, hvis De Konservative går med. Og det afviser deres ordfører Mette Abildgaard. Hun siger: »Det er mit indtryk, at Danmarks Naturfredningsforening er sig sit ansvar bevidst i forhold til ikke at rejse unødvendige fredningssager.«

Men så tilføjer Mette Abildgaard, ildevarslende for fredningssagen i Danmark:

»Det er klart, at hvis det her er et stort ønske fra de øvrige borgerlige partier, så kan der opstå et pres. Men vi har endnu ikke haft anledning til at drøfte det her i folketingsgruppen.«

Vigtigt personvalg

Mens borgerlige politikere truer Naturfredningsforeningen, står den over for at foretage et betydningsfuldt formandsvalg. På lørdag skal foreningens repræsentantskab på omkring 200, fortrinsvis repræsentanter for foreningens lokalafdelinger, vælge ny præsident efter den nuværende, Ella Maria Bisschop-Larsen, der afgår efter 12 år på posten.

De to kandidater til at afløse hende er Enhedslistens nuværende miljø- og klimaordfører, 39-årige, Maria Reumert Gjerding, og den 37-årige naturvejleder Rune Kjærgaard Lange.

Maria Reumert Gjerding har en skarp politisk profil, men hun har bebudet, at hun – hvis hun bliver naturpræsident – vil træde ud af partipolitik. Til mediet Altinget har hun sagt: »Jeg vil række bredt ud til alle, der vil være med til at kæmpe for naturen.«

Fra min direktørtid i Naturfredningsforeningen er det min erfaring, at foreningens medlemmer – og dens aktive i lokalkomiteerne – fordeler sig jævnt blandt de politiske partier. Er der tale om en overvægt af nogen, er det fra partiet Venstre.

Ikke desto mindre vil et valg af Maria Reumert Gjerding som foreningens præsident givetvis af nogle borgerlige politikere blive påberåbt som endnu et bevis på, at foreningen er uansvarlig og skal fratages mest mulig indflydelse.

David Rehling var i årene 1984-96 direktør i Danmarks Naturfredningsforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

David Rehling :
"Ikke desto mindre vil et valg af Maria Reumert Gjerding som foreningens præsident givetvis af nogle borgerlige politikere blive påberåbt som endnu et bevis på, at foreningen er uansvarlig og skal fratages mest mulig indflydelse."

David Rehling, jeg er lidt i tvivl om du selv bedriver lobbyvirksomhed mod Maria Reumert Gjerding her,
eller om du forsøger at sætte fokus på partipolitiske interesser?

Forslaget om at fratage Naturfredningsforeningen sin ret til at rejse fredningssager er en skændsel, men præcis hvad man kunne forvente af de maniske partier V, LA og DF, som i deres kappestrid om stemmekvæget fremsætter det ene mere vanvittige forslag efter det andet for at fremme industrilandbrugets interesser.

Forrige skud på stammen var 'vildsvinehegnet', der angiveligt skulle forhindre afrikansk svinepest i at myldre over den danske grænse - fra Tjekkiet. At svinetransporterne udgør en væsentlig større risiko bliver helt og holdent underspillet. Og DF får i samme hug et grænsehegn, heureka..

Kan sort blive sortere? Jeg tvivler ikke :-(

Ole Frank, Jørgen Wassmann, Mogens Holme, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Jens Christensen, Erik Nissen, Annemette Due, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Peter Hansen, Verner Nielsen, David Zennaro, Jacob Schmidt, Thomas Tanghus, Anne Eriksen, Holger Madsen, Tue Romanow, Torben Kjeldsen, Henrik Leffers, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Anders Graae, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen, Tommy Clausen, Børge Neiiendam og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Skal Tjekkiet betale for svinehegnet ?!?

Karsten Lundsby, Ole Frank, Torben K L Jensen, Jacob Schmidt og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

V, LA, DF og landbrugslobbyen i en klam omfavnelse
Fanden hytter sine

kjeld jensen, Klaus Flemløse, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Jacob Schmidt, Thomas Tanghus, Anne Eriksen, Anders Graae, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

'Men det, at en sag bliver rejst, giver en masse bøvl og rejser en masse diskussioner for dem, der bliver berørt.'
Ja demokrati og borgerinddragelse er noget besværligt noget så lad os afvikle det, mener regeringen og DF

Lillian Larsen, Gerly Andersen, Thomas B, Martin Madsen, Erik Nissen, Anders Reinholdt, Klaus Flemløse, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Jacob Schmidt, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Anne Eriksen, Tue Romanow, Anna Dorthe Bertelsen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Dansk naturfredningsforening skal såmænd nok afvikle sig selv, hvis de vælger Maria Reumert Gjerding til formand.

Dette er blot symptomet.

Det virkelig alvorlige er, at de politikere, der repræsentere et ganske lille flertal af vælgerne - eller gjorde ved seneste valg, nu er ved at "møblere" helt om på strukturen i det danske samfund. Og her er miljøet faktisk kun et lille hjørne.

Denne nye politiske opfattelse gælder landets forhold til EU, til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, FN-systemet, stort set alle konventioner og så videre. Alt hvad der går regeringens politik imod, skal ændres. Og samtidig forsøger man at ændre totalt på social politikken og hele den sociale opfattelse.

Lillian Larsen, Ole Frank, Mogens Holme, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Michael Finn Jørgensen, Torben K L Jensen, Christian Mondrup, Lise Lotte Rahbek, Niels-Simon Larsen, Anders Reinholdt, Klaus Flemløse, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Jacob Schmidt, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Finn Egelund, Anne Eriksen, Tue Romanow, Henrik Leffers, Marie Jensen, Kim Houmøller og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Kort formuleret, så går denne pseudopolitik med forflytninger, omredigeringer (SKAT), omgåelse af sprøjteforbud m.m.(EU) og i høj grad sundhedspolitikken, ud på at spare penge og give dem til erhvervsinteresser - skjule manipulering, ødelægge lighedstanken og "velfærdssamfundet", som man dog stadig italesætter til befolkningen (hvor dumme, tror de lige, vi er?)

Lillian Larsen, Gerly Andersen, Ole Frank, Mogens Holme, Klaus Flemløse, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Carsten Munk, Jacob Schmidt, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Thomas Tanghus og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne Eriksen

Apropos pseudopolitik;
Det er lidt bemærkelsesværdigt, at der er sammenfald mellem udflytninger af statslige arbejdspladser og donationer til Løkke - fonden. Desuden sælger Løkke - fonden også sine konsulentydelser i de kommuner, der fremover skal beværte statens institutioner.
For fonden er ikke blot velgørende, men også business, har det vist sig.

Gerly Andersen, Ole Frank, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Klaus Flemløse, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, Jacob Schmidt og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Der er ganske gode argumenter for at revidere ordningen med DN;
enten skal flere foreninger som Greenpeace m. fl. kunne indbringe sager til fredning eller også skal det alene være myndighederne.
At DN i dag i manges øjne fremstår som en stadig mere yderligtgående organisation fremmer ikke forståelsen af, at DN fortsat skal have særstatus.

Mette Poulsen

De Konservative har historisk set været meget for naturfredning, så jeg sætter min lid til at også i dette spørgsmål er på miljøets side.
DN er ikke en yderligtgående organisation - det er en interesse organisation, som bevæger sig inden for lovens rammer og på demokratisk vis forsøger at præge den politiske dagsorden.

Karsten Lundsby, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Anne Eriksen og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar

Niels K Nielsen Det er den siddende regering, der er yderliggående. Det er klart, at når regeringen er optaget af at pleje sine venners interesser i 'bæredygtig landbrug', er det meget irriterende for dem, at der findes en organisation som Danmarks Naturfredningsforening, der tillader sig at tale dem imod, og som er med til at påpeger når der manipuleres og snydes med fakta i debatten fra politikernes side, hvad vi jo har set snart mange gange.
Så med et svækket miljøministerium og en stækket Naturfredningsforening, håber de sikkert, at det bliver meget lettere at komme igennem med deres politik. Det må ikke lykkes dem!

Lillian Larsen, Gerly Andersen, Karsten Lundsby, Christian Mondrup, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Nissen, Anne Eriksen, Annemette Due, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Anders Reinholdt, Klaus Flemløse, Carsten Munk og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Dansk naturfredningsforening bør gribe ind over for det biodiversitetsfjendske og såkaldte vildsvinehegn, i mens de endnu kan!

Gerly Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Klaus Flemløse og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Problemet er hele tiden, at folk stemmer på de forkerte partier. Man skulle tro, at der var grunde nok til, at de ikke gjorde det, men det er der ikke.

Gerly Andersen, Karsten Lundsby, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Niels K Nielsen - Hvor har du det fra, at DN er en yderliggående organisation, og kan du begrunde det? . Tværtimod, synes jeg nu nok, de godt kunne skrue bissen langt oftere.
Jeg var medlem af DN for en del år siden, men meldte mig ud, da DN støttede konkrete motorvejsprojekter, bl.a. Svendborgmotorveje. Det var mens Harrits var præsident, og han kom jo fra - Svendborg. Men i flere år var foreningen alt for tandløs. Det hjalp gevaldigt, da Bischoff Larsen kom til, men at kalde DN for yderliggående!! - my foot! Svarer vel til at kalde DF for tolerant.

Karsten Lundsby, Ole Frank, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Et svært præsidentvalg i DN

Afslutningen i artiklen:

"Ikke desto mindre vil et valg af Maria Reumert Gjerding som foreningens præsident givetvis af nogle borgerlige politikere blive påberåbt som endnu et bevis på, at foreningen er uansvarlig og skal fratages mest mulig indflydelse."

er desværre lige præcis det, som vil ligge eller bør ligge i baghovedet hos de delegerede ved valget af ny præsident i DN på lørdag.

Kan alle DN's medlemmer absorbere en formentlig ualmindelig dygtig folketingspolitiker på foreningens øverste politiske post? Uanset hvilket parti hun/han kommer fra?

Vil der ske en ommøblering eller udtynding i medlemsskaren efterfølgende? Vil pressen og andre politikere fokusere på personen fremfor sagen?

Det er nogle af de store spørgsmål. som man som del af DN's repræsentantskab som minimum er nød til at forholde sig til på lørdag, uanset om man synes, at Maria Gjerding gør det godt.

Tankevækkende er det, at det er den afgående præsident Ella Maria Bischoff-Larsen har kørt Maria Gjerding i stilling efter hendes ét år som personligt valgt medlem i repræsentantskabet. Maria Gjerding er efter min opfattelse ukendt med foreningens DNA. Derimod er den anden kandidat Rune Kjærgaard en del af DN's DNA.

Jeg skal selv stemme på lørdag og er fortsat meget usikker. Jeg er gået i tænkeboks og spekulere bl.a. om der er er eksempler på partipolitikere, der har gjort DN noget godt på vores øverste politiske eller administrative poster.

DN Gladsaxe/ v. Kurt Loftkjær

Thomas B, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker tudetosset at en faglig dygtig politiker skal fratages muligheden for at blive valgt bare fordi hun kommer fra EL. Andre politikere er blevet valgt til andre poster uden problemer - fx Gitte Seberg (eller hvordan det staves) Mini Jacobsen osv. men de kom jo også fra borgerlige partier.

Hvorfor har de borgerlige så stærk magt, at de inddirekte kan bestemme over hvem demokratiske bevægelser vælger til deres formand/kvinde.

Niels-Simon Larsen, Arne Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

@Dorte Sørensen

Jeg prøver at se bort fra partitilhørsforhold. I øvrigt bifalder jeg ikke, at politikere som f.eks. Helle Thorning Schmidt, Mimi Jacobsen og Gitte Seeberg indtræder i foreningsarbejder på de højeste poster.

Foreninger fokuserer ofte på personer fremfor viden. Alt er blevet forenklet til ulidelighed og alle søger efter en stærk og kendt leder. Det med det kendte kender vi især fra kendte journalister, som bliver tilbudt topplaceringer på partiernes valglister ved diverse valg.

Der findes ikke lette løsninger. Til gængæld findes der mange konsekvenser, som man i almindelighed først ser bagefter.

DN er og bliver en tværpolitisk forening - eller står vi over for en helt ny retning?

Kurt Loftkjær
I modsætning til Helle Thorning, så er Maria Reumert særdeles godt inde i sit emne. Og jeg ved da ikke hvor kendt hun er udenfor de politiske cirkler.
Mht. Mimi Jacobsen og Gitte Seeberg var der vist ingen af dem, der på forhånd havde beskæftiget sig synderligt med Red barnet og Verdensnaturfonden, men de lærte det efterhånden. Også det gør en forskel i forhold til Maria Reumert.
Personligt synes jeg hun skulle blive på Christiansborg. der er ikke ret mange der kan hamle op med mørkemænd som Lobby Larsen, hvad Maria Reumert kan. Ida Auken kan slet ikke.

Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

@Arne Lund

Lad mig citere mig selv i mit første indlæg. "Kan alle DN’s medlemmer absorbere en formentlig ualmindelig dygtig folketingspolitiker på foreningens øverste politiske post? Uanset hvilket parti hun/han kommer fra?"

Jeg betvivler ikke Maria Gjerdings evner.

Jeg tænker på de videre konsekvenser.

Dorte Sørensen

Kurt Loftkjær
Jeg håber, at der bliver valgt en god og stærk formand/kvinde.
Min bemærkning gik mere på, at de borgerlige mener, at de kan/skal kunne påvirke Danmarks Naturfredningsforenings valg af formand/kvinde ved at true med fratagelse af gamle rettigheder osv.

Jeg har det ligesom Arne Lund, at jeg håber at hun bliver i Folketinget - men hvis hun bliver valgt så får DN en faglig vidende forkvinde og mon hun ikke hurtigt kan få skabt et godt netværk i DN. Håber det bedste for DN.