Læsetid: 10 min.

De allerrigeste gemmer en markant større andel af deres formuer i skattely end gennemsnittet

Ifølge nyligt revideret forskningsrapport unddrager den rigeste 0,01 procent af befolkningen i Danmark, Norge og Sverige ti gange så meget af deres skatteregning, som gennemsnittet, fordi de gemmer store dele af deres formuer på hemmelige konti i skattely. Danske politikere forarges af grådigheden
Den skandinavisk forskningsundersøgelse Tax Evasion and Inequality har kortlagt, hvilke personer i Danmark, Norge og Sverige der har anvendt skattely via den schweiziske bank HSBC. Jo rigere folk er, desto større andel af deres formue har de tilsyneladende valgt at gemme i skattely i udlandet. 

Den skandinavisk forskningsundersøgelse Tax Evasion and Inequality har kortlagt, hvilke personer i Danmark, Norge og Sverige der har anvendt skattely via den schweiziske bank HSBC. Jo rigere folk er, desto større andel af deres formue har de tilsyneladende valgt at gemme i skattely i udlandet. 

Russell Boyce

29. maj 2018

Jo rigere folk er, desto større andel af deres formue har de tilsyneladende valgt at gemme i skattely i udlandet. Det viser en skandinavisk forskningsundersøgelse Tax Evasion and Inequality, der kortlægger, hvilke personer i Danmark, Norge og Sverige som har anvendt skattely via den schweiziske bank HSBC.

»Omkring halvdelen af de her gemte penge tilhører de 0,01 procent rigeste – denne gruppe består af de 1.000 rigeste familier i Skandinavien, som alle har en formue på 40 millioner dollar (254 millioner kroner, red.) eller mere,« siger Niels Johannesen, professor i økonomi på Københavns Universitet og en af forskerne bag projektet.

I undersøgelsen vurderes det, at den rigeste 0,1 procent af befolkningen i Danmark, Norge og Sverige ejer hele 80 procent af de gemte formuer på hemmelige konti i skattely. Den rigeste 0,01 procent står for 50 procent af disse gemte formuer og unddrager ifølge undersøgelsen en fjerdedel af deres samlede skatteregning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Erik Nissen
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
Kurt Nielsen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Hvor meget skal vi vædde om, at forargelsen og indignationen blandt politikerne lige så stille henlægges over et par måneder.

Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Christian Skoubye, Diego Krogstrup, P.G. Olsen, Thomas Jørgensen, Egon Stich, Michael Waterstradt, Søren Bro, Roselille Pedersen, Anne Lintrup, Brian Jensen, Søren Andersen, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Steffensen, Tue Romanow, Ebbe Wagner Smitt, Trond Meiring, Khuram Bashir, Anne Eriksen, Heidi Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Danske politikere understøtter grådigheden. Fremmer den. Deres hykleri kan de såmænd passende stikke skråt op. Med venlig hilsen, naturligvis :)

Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Diego Krogstrup, P.G. Olsen, Thomas Jørgensen, Egon Stich, Michael Waterstradt, Søren Bro, Roselille Pedersen, Brian Jensen, Søren Andersen, Steen K Petersen, Janus Agerbo, Tue Romanow, Trond Meiring, Khuram Bashir, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Heidi Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Nu får vi sikkert snart en analyse af CEPOS, som forklarer hvor fantastisk godt og vigtigt det er, at de aller rigeste undgår at betale skat.

Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Erik Nissen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Christian Skoubye, Diego Krogstrup, Thomas Jørgensen, Michael Waterstradt, Peter Andersen, Søren Bro, Marianne Stockmarr, Roselille Pedersen, Kim Houmøller, Janus Agerbo, Lars Steffensen, Ib Christensen, Randi Christiansen, Tue Romanow, David Zennaro, Trond Meiring, Khuram Bashir, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Skattely eller værn mod plyndring.

Man kan med en vis ret tvivle på, om myndighederne overhovedet har legalitet i ærindet, altså danskeres indtægter og formuer i udlandet. Grundloven giver, af indlysende grunde, ikke danske myndigheder mandat til at gå på togt udenfor rigets grænser. Forudsætter vi , at vi med skattely forstår et sted i udlandet, hvor danskere placerer udførte midler som er korrekt beskattede i Danmark, så er der ikke længere grundlag for beskatning til Danmark. Beskatning er nu et anliggende mellem den enkelte dansker og det land hvor midlerne giver afkast.

Michael Friis

Der er flere ting galt her. Hsbc er f eks en Britisk bank ikke fra Svejts. Og hvordan tælles beløbene sammen?
Naturligvis skal der beskattes efter reglerne. Jeg nægter at tror på at den rigeste del af den danske befolkning tør tage chancer som antyder.

Henrik holm hansen

ok Michael har du selv en konto i Hsbc???????? ordrene mange men handling svag og usynlig Og desværre kunne det ligeså godt have været den danske bank eller nordea som bidrog til undragelserne

Tåbeligt at forarges over forventelig adfærd. Hele det internationale pengesystem har disse muligheder indbygget og i magtfulde kredse er de ønskelige.
Lige nu buldre økonomien der ud ad, som det så smukt hedder. Det gør vi hver især har travlt med samle op stort men for det meste småt, der flyder forbi vores dør, frem for at sikre et stabilt samfund for alle.
Det er ofte kaldt casino økonomi, men mon ikke pyramidespils økonomi er mere beskrivende? Gør jeres indsatser, belån hvad der belånes kan og invister i en fremtid fyldt med rigdom.
Når krisen kommer, mister I alt for kun pyramidespillet top får økonomisk gevinst. Samtidig har I øget klimaproblemerne blot for en kortvarig drøm om rigdom.
Bekæmp dette forbandede system i stedet for at nyde den kortvarige, ødelæggende luksus, det frister med.

Kurt Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Lintrup, Steen K Petersen og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er brug for strukturelle ændringer, der forhindrer skatteunddragelse, og denne må være en afskaffelse af indkomstskatten, men en progressiv beskatning af omsætning, inkl. en indkomst-overgrænse. Målet er ikke en voldsom skatteforøgelse, men en retfærdigere fordeling - og en reel beskatning af dér, hvor penge skifter hænder.
Indkomstskattens afvikling vil neutralisere folks personlige valg af arbejdstid, mens de øvrige tiltag vil svække inflationen, sådan som det ønskes.
Vigtigst er dog det velfærdsideologiske grundlag: at det fremme lighed, og at det i høj grad fjerner politikernes mulighed for som i dag at drive del-og-hersk-politik. Det vil gøre det endnu mere attraktivt at ansætte eller øge produktiviteten ved automatisering, fordi det i praksis vil være den eneste måde, et overskud kan øges.
Skatten skal være to-delt - et forholdsvis lavt bidrag fra små virksomheder i en opstartsfase eller under omstændigheder, der reelt ligner lønmodtageres, og en progressiv erhvervsskat på kapitalindkomst og omsætning med max. på ca. 65 procent for de højeste indtægter, formodentlig dér, hvor vi rammer trekvart mia.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg og Kaj Fog anbefalede denne kommentar

først når en tilstrækkeligt procentdel af verdens midler er samlet på alt for få hænder, vil de korrupte politikere fatte, at når pengene ikke er i omløb, er der ikke noget forbrug, og derfor utilstrækkelig vækst til at holde møllen kørende. Hvis man vil have vækst, må man se på en bedre fordeling af midlerne, da der jo er et svimlende antal mennesker på kloden, der ikke er i nærheden af at have forbrugt optimalt, da de simpelthen ikke har penge til andet en dagen og vejen.

Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Søren Bro
Så sørger bankerne bare for, at der laves flere penge via udlån og renter.
Keine Hexerei nur Behändigkeit

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Ivan Hansen

Der er særlige kontor i mange danske ambassader for at kontrollere pensionister i udlandet. Hvorfor er der ikke lignende tiltag over for skatte snyder i udlandet????

Kurt Nielsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Nidkærheden kender ingen grænser når det gælder mindre bemidledes økonomiske gøren og laden. Her kan der gennem dygtigt og vedholdende spin skabes den store forargelse. De snylter på velfærden, lever højt på mine skattekroner, ja vi kender alle den bevidstløse sang.
Er det ikke nøjagtig det samme der foregår her?
Hvor er det politiske hylekor, det dygtige og vedholdende spin overfor disse nassere?

Kurt Nielsen, Mogens Holme, Egon Stich, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Diego Krogstrup, Søren Bro, Lise Lotte Rahbek og Kaj Fog anbefalede denne kommentar
Jørgen Berthelsen

Der er ingen formueskat i DK, modsat i Norge og Sverige.
DR har tidligere været fremme med samme sag og endda var det 250 af de rigeste familier.
Nu har vi ikke så mange sten rige, de er flyttet ud af landet forlængst, men hvorfor skulle Dyne-Larsen, Lego, Mærsk og Novo familierne, der vel næppe er i stand til at bruge hvad de tjener, risikere ydmygelse og fængselsstraf for at spare skatten af renterne, som jo er det skattepligtige.
Nu hører danske håndværkere vel næppe til i den lave ende af indkomstskalaen, men i følge Rockwool Fonden er det omkring 40 mia. der bliver udført i sort arbejde. Nu kender jeg en del og jeg tør godt postulere at en håndværker der ikke tjener sort er det fordi vedkommende ikke gider/vil. Politikerne kunne nemt gøre det surt for dem at bruge kontanterne. De gør bare ikke noget.

Eva Schwanenflügel

"Ifølge Anette Alstadsæter, professor på fakultetet Handelshøyskolen på Norges Miljø- og biovidenskabelige universitet og medforsker i projektet, peger undersøgelsen på, at vi muligvis skal til at revidere vores målinger af ulighed i samfundet, da disse ikke medregner den omfattende skattely blandt samfundets rigeste formuegruppe."

Det har længe været kendt, at uligheden i forhold til formue var på linje med visse afrikanske lande. Nu får vi at vide, at det er endnu værre end vi troede..

Hvis SKAT ikke var blevet smadret så eftertrykkeligt af især Kristian Jensen, kronprinsen i Venstre,
kunne denne udvikling muligvis været bremset.. Som det er nu, er det bare det rene slaraffenland for topkriminelle skattespekulanter - ivrigt bistået af de autonome banker, der uden konsekvenser selv begår den ene lovovertrædelse efter den anden uden konsekvenser.

Som Pelle Dragsted skriver, ville et par ufrivillige ophold i hotel gitterly gøre underværker.
Men alle de store partier har jo meget travlt med at stirre sig skeløjede på muslimer og al deres gøren og laden, så deet..

De virkelige ghettoer ligger på Strandvejen nord for København !!

PS. Hvorfor har Information ikke indhentet kommentarer fra Venstre, LA og DF?!?
Det bliver ej forklaret.

Kurt Nielsen, morten rosendahl larsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Bro, Torben K L Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Lad os prøve at regne på Glieses forslag.

Et alt andet lige eksempel. Cowi Consulting er en rådgivningsvirksomhed med næsten hvor næsten 2/3 af omsætningen går til lønninger og knap en 1/3 til faste omkostninger.

Lad nu Gliese for ret som han har agt. Vi sætter omsætningsskatten til 25% svarende til knap 0.8 mia kr. For at Cowi kan betale alle sine sit, må fjernelse af indkomstskatten, og dermed lønudgifterne, falde med mindst 40 %.

Så er skatteprovenuet det samme.

Så, jo løntungere en virksomhed er, des lavere bliver lønmodtagernes nettoløn.

Hvor vil du arbejde henne?

Steffen Gliese

Men alt andet er ikke lige, når man ændrer så radikalt ved skattesystemet og gør skattebetaling obligatorisk for at kunne drive virksomhed.

Steffen Gliese

- og det handler jo faktisk ikke om, at skatteprovenuet skal være det samme, men at de almindelige ansatte holdes skadesløse, mens der over tid gerne skulle ske en udjævning imellem top og bund ved at fratage virksomhederne incitamentet til at overbelønne deres ledelse for samfundets penge.

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Så grundlæggende vil du bare sætte selskabsskatten op. Det kan jo nemt lade sige gøre inden for den skattemodel, vi har pt, da man blot skal ændre satsen fra 28 til xx %.

Ogå når du så hæve selskabsskatten skal du heller ikke forholde dig til stigende kapitalskatter, da den dette beskatningsgrundlag falder med stigende selskabsskatter.

Det er kun Æ' ØF, der tror at man dreje på en knap også holdes alt andet uforandret - er du en af dem?

Michael Pedersen

Og så er det jo ikke samfundets penge, det er aktionærernes, som er repræsenteret af en demokratisk valgt bestyrelse, der beslutter hvilken aflønninger, der tjener deres interesser bedst.