Feature
Læsetid: 8 min.

Alternativ forbrødring, eller hvordan jeg lærte at holde op med at bekymre mig og elske jazzhænder

Man kommer bare længst ved at være positiv. Det var Alternativets medlemmer enige om, da de i weekenden var samlet til landsmøde i Odense. Informations skeptiske udsendte forsøgte ihærdigt at lade sig forføre af det gode humør
Alternativet er ikke et parti, der er bange for at bekræfte fordommene om sig selv. Her taler politisk leder Uffe Elbæk på græstæppet på scenen.

Alternativet er ikke et parti, der er bange for at bekræfte fordommene om sig selv. Her taler politisk leder Uffe Elbæk på græstæppet på scenen.

Carsten Bundgaard

Indland
7. maj 2018

En kvinde i maske og grøn kappe løber på rulleskøjter ned ad gaden. En mand på en stige hænger valgplakater op på Dronning Louises Bro i København. En anden står på fortovet og deler high fives ud.

Filmen er klippet hårdt.

Pludselig er der sort/hvid-billeder af klimaordfører Rasmus Nordqvist, som roterer i den frie luft med arme og ben strakt ud i et kors. Kulturborgmester i København Niko Grünfeld holder to hulahopringe i gang på samme tid. Uffe Elbæk ligger fladt på jorden med kameraet helt oppe i ansigtet. Han peger.

»Det her er vores historie,« siger han i baggrunden. »Og det er dig, der bestemmer, hvordan den ender.«

Videoen er det »allerskønneste« af de mange indslag til Alternativets landsmøde i Odense, fortæller Fleur Frilund fra partiets landssekretariat. Den holdning er hun ikke alene om. I hvert fald bliver videoen vist en ekstra gang, inden dagens politiske program slutter, og de somaliske kvinder fra Somalifood serverer vegetarisk mad.

Alternativet er ikke et parti, der er bange for at bekræfte fordommene om sig selv. De er glade, positive, bløde, runde, dansende, krammende og forstående. Og stolte af at være det. Men den »hypnotiske begejstringsenergi«, som et tidligere bestyrelsesmedlem i partiet har kaldt det i nærværende avis, kan også virke irriterende på nogle. I hvert fald på mig.

Jeg er ellers på sin vis placeret solidt i partiets målgruppe. Jeg bor i kollektiv og går til yoga om tirsdagen, når det lige passer. Alligevel har jeg det svært med al den positivitet i Alternativet. Jeg tror ikke på den.

Det er for rent og asketisk. Som de indiske jainister, der går i bare tæer og fejer jorden foran sig med en kost, så de ikke uforvarende kommer til at slå et insekt ihjel. Det er ikke menneskeligt at være så boblende positiv hele tiden.

Jeg tror heller ikke på, at verden bliver et bedre sted af, at alle lytter med god energi og ’taler op’. Det er kritik, konflikt og dårlig stemning, der driver verden fremad. Arbejderne, kvinderne og minoriteterne har ikke fået bedre vilkår uden at få snavs på hænderne.

Jazzhænder

Tidligere på foråret skrev jeg en spydig klumme om Alternativet, hvor jeg ironiserede over deres brug af jazzhænder og anklagede dem for at være et champagnesocialistisk klasseparti.

»Ingen idé er så sympatisk eller fornuftig, at jeg ikke får lyst til at undsige den, så snart Alternativet stiller sig bag den,« skrev jeg. Hårde ord.

Partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, svarede i et indlæg, at hun synes, at modstand mod jazzhænder var en dårligt argument for at afskrive borgerløn. »Undsiger du også økologi, Mathias? Undsiger du behovet for en seriøs grøn omstilling? Undsiger du kampen mod ulighed? Undsiger du forsvaret af retssikkerhed?« spurgte hun og anbefalede mig at »droppe fordommene og møde verden med nysgerrighed«.

Kort efter fik jeg en mail fra Fleur Frilund, der arbejder i partiets landssekretariat. Hun synes, min klumme var »skøn«, og ville gerne invitere mig som sin personlige gæst til partiets landsmøde. »Det er sundt for sjælen at udfordre sig selv,« skrev hun. Og Fleur skulle nok støtte mig, hvis det blev for meget med »alle de champagnesocialister, gruppekram, grønne tylskørter og ubarberede armhuler«.

Jeg har taget imod invitationen for at undersøge, hvorfor jeg finder Alternativet så irriterende. For grundlæggende er mit svar på Carolina Magdalene Maiers spørgsmål ’nej’. Jeg er ikke imod økologi, grøn omstilling eller fred i verden for den sags skyld.

Optimister

Dagens store tema på landsmødet er de 38 visioner for »Det næste Danmark«, som politisk leder Uffe Elbæk har fremlagt forud for mødet. De indbefatter blandt andet, at alle skal have fri til et »nysgerrighedsår« hvert tiende år, 30 timers arbejdsuge, mere vild natur og fri adgang til psykologhjælp og mindfulness.

Medlemmerne er begejstrede.

»Det er jo det, vi har tilfælles. Vi er optimister, der vil ændre verden,« siger den 42-årige Martin Dannevang, der sidder ved bordet ved siden af mig.

»Hvor er det dejligt, du er her,« siger Fleur Frilund.

Hun havde forestillet sig, at jeg var ældre.

»Og lidt tør og sur.«

Hun er 22 år gammel, iført højtaljede bukser med gule og hvide striber og arbejder som administrations- og it-koordinator i Alternativets landssekretariat.

 – Hvorfor har du inviteret mig, hvis du troede, jeg var tør og sur?

»Fordi det er mere inspirerende at tale med folk, man er uenig med. Vi skal jo ikke bare sidde og onanere i en rundkreds.«

Der er travlt, undskylder Fleur Frilund, og hun skal hjælpe med nogle praktiske ting. »Men senere,« siger hun.

Landsmødet foregår i et gammelt pakhus, der er lavet om til festsal. Alternativet har rullet grønt plastikgræs henover gulvet på scenen. I den ene ende af salen er en bod med et imponerende udvalg af T-shirts, kopper og hatte med alternative budskaber. Midt i lokalet står otte borde med forskellige skraldeposer, hvor man kan sortere sit affald.

Da jeg er ved at udfylde en seddel om, hvor langt og med hvilket transportmiddel, jeg er rejst til Odense, så Alternativet kan betale klimakompensation, ser jeg igen Fleur Frilund. Hun står med en ung mand i et grønt satinjakkesæt. De omfavner hinanden, griner og sætter i gadedrengehop gennem lokalet. Jeg kan mærke, at jeg begynder at himle med øjnene. Helt ærligt.

Så slår det mig, at jeg er ved at blive irriteret over to unge mennesker, der hopper glade rundt arm i arm. Man kan altså ikke udelukke, at det er mig, der er noget galt med.

Carsten Bundgaard

For de svageste

»Hvis den økonomiske ulighed fortsætter og skaber social armod, fattigdom og skyld og skam for vores børn, så hjælper det ikke meget, at planeten er dejlig og grøn,« siger beskæftigelsesordfører Torsten Gejl fra scenen og modtaget et af dagens største bifald. 

Han var med til at arrangere den konference om borgerløn, jeg skrev en klumme om. 

»Nå, det er dig,« siger han, da jeg henvender mig. 

I klummen anklagede jeg Alternativet for at være et elitært parti, der bekymrer sig mere om selvrealisering for de priviligerede end nødvendigheder for de svageste.

»Jeg forstår faktisk ikke, hvor den vrede kom fra,« siger Torsten Gejl.

Jeg tror særligt, det var, efter at Niko Grünfeld valgte at blive kultur- i stedet for social- og beskæftigelsesborgmester i København. 

»Det fik vi fandme også en shitstorm over. Også fra egne medlemmer. Og den kritik, vi fik fra den sociale bevægelse var helt berettiget. Men det er da passiv-aggressivt, at du retter vreden mod borgerløn,« siger han. »Borgerløn skal først og fremmest hjælpe de svageste. Din og min selvrealisering er sekundær. Og jeg bruger altså ikke min tid med den kreative klasse. Mine allierede er de udsatte.«

Til landsmødet har Alternativet netop vedtaget, at der fremover skal være både en mand og en kvinde på toppen af hver kandidatliste.

– Tidligere har det været fremme, at mænd og kvinder skal skiftes til at tale, når I holder møder. Tror du, det er et spørgsmål, der optager de svageste i samfundet?

»Det tror jeg, du har fuldstændig ret i, at det ikke gør. Men kønsuligheden er stadig helt vild. Kvinder bliver ikke hørt, og mænd ansætter mænd. Vi kan ikke være bange for vores egen skygge, fordi nogle lønarbejdere og kontanthjælpsmodtagere ikke bryder sig om at høre det.«

Ikke i Varde

Dennis Hansen sidder på en træbænk foran det gamle pakhus og ryger en cigaret. Han er 32 år gammel, fra Varde og har skovmandsskjorte på.

»I Varde har vi ikke tylskørter på,« fortæller han.

Lokalafdelingen har 38 medlemmer. Alternativet fik 171 stemmer til kommunalvalget i Varde Kommune, hvor der bor 50.000 mennesker. De har ikke noget imod tylskørter, forklarer Dennis Hansen.

»Det fungerer bare ikke i Varde.«

Tidligere stemte Dennis Hansen på Enhedslisten.

»Men de har altid nej-hatten på og kritiserer, kritiserer, kritiserer,« siger han.

Alternativet fortæller positivt om partiets drømme og visioner for at overbevise folk i stedet for at hakke på andres ideer, uddyber han.

Dennis Hansen mener, partiet sagtens kan opnå resultater ved at være positivt og ’tale op’.

»Vi kommer længere ved at tale positivt om tingene og forsøge at forstå hinanden. Det kan da godt være, at det virker langt ude med et nysgerrighedsår, og det kan da også være, at det ikke bliver til mere end en enkelt nysgerrighedsuge om året,« siger han. »Men kødfri dage i det offentlige og borgerforslag virkede måske også latterligt.«

 – Det gør næsten altid ondt på nogen, når man udøver magt. Det kommer vel også til at gøre ondt på en masse landmænd i Varde, der er tredjegenerationsbønder på familiegården, hvis Alternativet kommer og vil gøre det til vild natur. Bør I ikke anerkende det?

»Jo, det gør det. Det synes jeg heller ikke, Alternativet fornægter. Og så er vi heller ikke imod landbrug. Der er for eksempel en landmand i Ølgod, der er CO2-neutral, selv om han har kvæg,« siger Dennis Hansen.

Vi følges ind i salen igen. »Synes du helt ærligt, at det er en stor affaldssortering?« spørger han.

Glade udadtil

Over en østafrikansk vegetarret fortæller jeg Fleur Frilund, at jeg har lidt svært ved at relatere til al den renhed. At jeg for eksempel synes, det virker en lille smule påtaget, når hun indleder sine mails til mig med »kæreste Mathias« og insisterer på, at min klumme var skøn.

»Det er jo ikke, fordi vi bare er helt vildt lykkelige hele tiden,« siger hun. »De mennesker, jeg kender, der er gladest udadtil, er også dem, der har det hårdest indeni. Det kender jeg også fra mig selv. Det sker da, at jeg er glad og begejstret, selv om jeg egentlig ikke har det godt. Men det tror jeg måske ikke, der er noget galt i.«

– Måske ikke ...

»Positivitet er bare et bedre udgangspunkt end negativitet.«

– Også politisk?

Fleur Frilund placerer sin hånd på min skulder.

»Man skal selvfølgelig også kritisere og sige fra. Nogle ting, klimakrisen for eksempel, er for alvorlige til, at vi bare kan tage ja-hatten på og sige: ’Kæreste Mathias, kunne det ikke være fedt, hvis du droppede oksekød og spiste gulerødder til aftensmad hver aften. Og ville det ikke også være megafedt for dine medmennesker?’«

 – Det der er præcis sådan der, jeg opfatter Alternativet.

»Seriøst? Så tror jeg altså, du har et forkert billede af partiet. Vi er da mega kritiske. Vi prøver bare at være det på en konstruktiv måde. Der er ikke noget værre end at sende negativitet ud, som ikke har noget sted at lande.«

Karikatur

Landsmødet slutter med »vedtægtsfitness« og gruppekram. Det er svært ikke at være en smule imponeret over partiets kompromisløshed.

Uanset hvor meget omverdenen himler med øjnene, insisterer Alternativet på deres renhed. På optimismen, begejstringen og ideen om, at hvis vi allesammen bare talte pænt til hinanden og tog et nysgerrighedsår engang imellem, ville verden også blive et bedre sted. Og deri ligger en relevant samfundskritik.

Det udfordrer vores rationelle og pragmatiske kultur, der forhindrer sådan en som mig i at tro på, at et radikalt anderledes samfund er muligt. Det er godt, at Alternativet findes. Også selv om de må tvinge smilene frem engang imellem.

Men da Fleur Frilund og de øvrige drivkræfter bag landsmødet går på scenen for at modtage salens hyldest, kan jeg alligevel ikke få mig selv til det. Jeg vil ikke. Mine jazzhænder bliver i skødet.

Måske næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det parti er fandme een stor helium-ballon der bliver taget en indånding af når der skal udtales om noget vigtigt - en pibende stemme der får opmærksomhed i de sekunder det tager for at indånde ren luft - nej - jeg mener selvfølgelig varm luft - et parti der er unødvendigt når der skal tales om den nødvendige politik med hensyn til klimaløsninger og paradigmeskifte i måden at leve med vores fælles skæbne her på kloden. Man kan for fanden ikke grine sig til løsninger - men man kan dø af grin.
Det synes jeg Alternativet skulle tage at gøre.

Niels-Simon Larsen

Mathias Sindberg har en usædvanlig evne til at gøre Å til noget overfladisk pis.
Det er nu den fjerde artikel imod Å, siden den nye debatredaktør gav den fri gas mod os. To artikler af M.S., og to med forhv. medlemmer.

M.S.: Jeg var med til Landsmødet. Det var seriøst i bund og grund, men lidt sjov skal der være plads til. Jeg må være en af de ældste medlemmer og kan godt lide kombinationen af alvor og munterhed. Du har ikke forstået Å endnu. Læs Uffes, Det næste Danmark, og kom igen.

Man må konstatere, at medierne har formået at fremstille os på den måde, de har brug for. Vi ligger ikke godt i meningsmålingerne. Det skyldes dog ikke mangel på meningsmæssigt indhold, men mediernes hunger efter at se noget smattet ud. Jeg begriber ikke, at min avis er med på den galej. Hvad vil I der? Netop Å følger i sporet af de bedste journalister på Inf.. Mange af os læser inf. og taler om det, der står i avisen.

Jeg er med i den borgerlønsgruppe, som Mathias gør sit bedste for at latterliggøre, og som nu er ved at færdiggøre sit arbejde. Hvis Inf. en dag ville sende en anden end Mathias for at interviewe os, kunne vi tale om det, men Mathias kan og vil ikke andet end at lave smat ud af det, smat, smat, smat.

Hallo, Inf. I taler om den grønne omstilling, men gør sjældent noget for os i bunden. I årevis har jeg anmodet jer om at lave en ugentlig, grøn kalender. I pisser på os, der arbejder for at virkeliggøre det grønne samfund fra neden. Der findes en kalender på nettet, der hedder Grønt overblik. Den kunne I læse, hvis I manglede inspiration.

Hans Christian Molbech, Stine Frie, Tommy Andreasen, Randi Christiansen, Viggo Okholm, Emilie Knudsen, Mads Bech Madsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Maria Jensen

"smat, smat, smat" :-D

Problemet med denne positivitetskult er, at det hurtigt bliver totalitært, da enhver kritisk tanke bliver set som udtryk for negativitet, og dermed er en thoughtcrime.

Niels-Simon Larsen, mener du seriøst at du har krav på, at Information ikke lader Alternativets kritikere komme til orde?

Morten Larsen, Sabine Behrmann, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

HEJA, HEJA Alternativet! Håber Å får mere vind i sejlen. Hele den borgelige side plus de s.kl. røde er da de mest kedlige snik, snak. Lite mere pot og mindre moraliseringer og køb af våben før miliarder, tak.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan godt lide den debatskabende effekt af Alternativets forslag.

men ellers forbeholder jeg mig retten til sarkasme og surknottenhed.

Stine Frie, Ejvind Larsen, Randi Christiansen, Niels-Simon Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Maria Jensen: Kritik skal frem, selvfølgelig skal det det, men storm så ‘Hovedkvarteret’ og gør ikke en lille blomst (Fleur) til hovedperson i en stor artikel om Alternativets Landsmøde. Og hvorfor bliver der hele tiden revet i Uffes grønne tylskørt (som var en vidunderlig opførelse og hyldest af en betydningsfuld ven). Tænk at have en partileder, der kan slå gækken løs. Hvor mange har det? Gå ind på nettet og skriv, Det næste Danmark, i søgefeltet, så er der noget at diskutere. Det er der ikke efter ovenstående artikel.

Man kan også hele tiden læse om den forfærdelige bar for homoseksuelle, en ren sexhule, hvor Å holdt valgfest. Jeg var der selv. Rare mennesker, alt normalt for mig som hetero. Jeg begriber ikke den lyst der er for at hænge Å ud. Jeg møder så mange seriøse mennesker i Å, så kom bare med kritik. Jyllandspesten gik foran, inf. bagefter. Hvem fa’en er det, I flager for?
Kritiser vores tre bundlinjer, den økonomiske, den sociale og den bæredygtige.

Stine Frie, Randi Christiansen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Tja: Jeg kan også krumme tæer af for megen fri dressur, og har en tendens til at slå hælene i, når det hele bliver for flyvsk. Bliver i øvrigt selv kaldt for jubeloptimist ind imellem og må indrømme at min buddhistiske tilgang så ikke har dæmpet troen på at det positive og ægte medfølelse er bedre end hævn, retfærdighed og had Borgerløn er jo ikke nyt og er en gammel ide fra Oprøret i midten. Men under alle omstændigheder er dette parti tættest mit hjerte og holdning .

Randi Christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Leo: Nej, ‘Det næste Danmark’ er ikke det nye partiprogram, men Uffes tanker. Det skal man lige huske, når man læser det. Her ser man forskellen på os og de andre partier: Man har lov at udtrykke sig personligt, i dette tilfælde være foran flokken. Det er uhyre dristigt, en virkelig knald eller fald-situation.
Når du læser det, så se under pkt. 6, for der siger han noget om borgerløn. Det er også ‘kun’ hans mening, dog også min. Borgerlønsgruppen følger procedure-vejen gennem partiet, og der er lang vej endnu (for den utålmodigt ventende).

Eva Schwanenflügel

@ Niels-Simon Larsen
7:29

Du får da grundigt fjernet alle fordomme om at Alternativister bare er nogle jubeloptimistiske ja-hatte i dit indlæg..

Især din udtalelse om at blive 'pisset på' minder mig om en meget ilter Johanne Schmidt Nielsen (Ø).
Til gengæld får jeg også associationer til Monty Pythons famøse scetch med vikingerne der sang om "spam, spam, spam", når du raser over "smat, smat, smat" ;-)

Det forekommer mig trods alt, at Mattias Sindberg prøvede at skue indad, og reviderede sine noget bombastiske anskuelser. Fx siger han:
"Så slår det mig, at jeg er ved at blive irriteret over to unge mennesker, der hopper glade rundt arm i arm. Man kan altså ikke udelukke, at det er mig, der er noget galt med."

Og så var han jo heller ikke 'udsendt af Information', men inviteret af et fremtrædende medlem af Alternativet..

Ejvind Larsen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Randi Christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Desværre har de gamle socialister forladt skuden her i stedet for at ro den i land. Ejvind søsatte ellers den ædle kappestrid mellem Ø og Å engang. Hvor er vi nu? Ø er lige blevet et klimaparti ligesom Å. Kunne vi smelte partierne sammen? Nok ikke. Ø er stadig den alvorlige storebror og Å den sprælske lillesøster, og storebror ville blive irriteret på lillesøster, hvis de skulle være sammen.

Og dog... Borgerlønsgrupperne i Ø og Å har det fint sammen. Vi kommer til møde i Studiestrædet, og de var med til vores Borgerlønskonference. Hvor er problemet så?
Jo, Ø har har en stærk, faglig fløj, der vil have vækst og arbejdspladser, og det har Å ikke, men vi taler for et nyt syn på løn og arbejde, hvor bl.a. det nye proletariat, prekariatet, ikke står uden for døren.

Nike Forsander Lorentsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Eva: Du har meget ret langt hen ad vejen, og en af mine venner ser på M.S. på samme måde som dig. M.S. minder mig lidt om Manu, der var irriteret på Å, men opdagede, at han var misundelig på os, og meldte sig ind. Nu har han meldt sig ud igen. Ved ikke helt hvorfor, udover ‘træt af politik’.

Der skal være fri debat, og fyrtårnene skal lyse klart. Her har vi overlevende Henry George folk, udholdende socialister, samfunds-buddhister (modsat hulebuddhister), agterudsejlede socialdemokrater, forgæves målsøgende radikale og nogle løsslupne Å-folk der er i gang med at bygge den flyver de flyver med. Kan vi dog ikke finde ud af at finde et fælles grundlag og vippe den lille svindler af pinden til næste valg???

Stine Frie, Ejvind Larsen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Leo: Tak til dem der bar og dem der fulgte, hedder det. Uffe bar, og de andre fulgte (som jeg ser det), og alle var nødvendige.

Daniel Mouritzen

Niels-Simon Larsen: Jeg kan ikke se hvordan denne artikel kan tolkes som at være "imod Å"? Han viser da med al tydelighed at han er blevet mere positivt stemt over for partiet, og erkender at det måske snarere var hans egen attitude der var noget galt med.

Randi Christiansen

Uffe elbæk fremlagde forbilledligt sin nye tekst i dag hos lars trier/det røde felt.

Ejendomsret blev diskuteret, og jeg vil gerne understrege, at samtalen om fællesejet er afgørende. Er det hensigtsmæssigt som nu at kunne privatkapitalisere på det fælles ejede? Hvilket naturen og de fælles institutioner jo er. Dette bør ses nøgternt, og samtalen om de tre bundlinjer må derfor tage udgangspunkt heri.

Det er ikke hensigtsmæssig hverken global eller lokal forvaltning af vores biotop, vort eksistensgrundlag, at få enkeltpersoner har magt over det meste. Dette ses tydeligt i verdens tilstand, hvorfor det giver fuld mening, at vi gør os bevidste om, hvilken verden vi ønsker. Og da kvantefysikken viser os, at bevidsthed definerer materie, er det derfor klart, at vi er medskabere og således alle har et ansvar for, hvad der skabes.

Når de, som repræsenterer det modsatte synspunkt angående ejendomsretten forstår, at såfremt administrationen af fællesejet foregår med respekt for de tre bundlinjer, vil det være til alles fordel også deres egen - så rykker vi.

Eva Schwanenflügel

@ Niels-Simon Larsen
07. maj, 2018 - 13:37

Såvidt jeg ved har Mattias Sindberg da hverken meldt sig ind eller ud af Alternativet ligesom Manu Sareen?

Han har bare prøvet at forstå sin indre irritation over bevægelsens fluktuationer i positivismens evindelige regnbuer.. En selvransagelse Alternativet netop burde tage seriøst.

Hvis Alternativet vil tages alvorligt.
INGEN kan tage 'evig lykke' eller 'grænseløs glæde' alvorligt i et Danmark, der er mere og mere præget af ulighed og marginalisering.

For at tage et af dine præmisser alvorligt, så er det somom Alternativet 'pisser på de udsatte'.
Især efter Niko Grünfeldts valg af borgmesterpost til Kulturminister i København.

Her havde Alternativet i månedsvis bakket op om de ressourceforløbsramte, syge borgere der demonstrerede foran især Lærkevej, som også Information kørte en lang artikelserie over.
Det oplevedes af mange som et totalt svigt.

Alternativet har meget at bevise i handling, ikke kun med ord og 'feel good'.
Men jeg anerkender Alternativet som en inspirerende faktor i dansk politik, og ser samarbejde som vejen frem :-)

Niels-Simon Larsen

Daniel: Skal det nu gøres til, at jeg har gjort skarn uret? Hans ‘attitude’, hvad er det for noget? Næ, du, M.S. har bare givet udtryk for sin holdning over for nogle, der tør gå længere end han selv gør. Han kommer stadig ikke med til min fødselsdag.

I øvrigt var der stort bifald til Lofoten-deklarationen om stop af udvinding af olie i Nordsøen, som Christian Poll fremlagde, og alle var oppe af stolene, da to piger kom ind i klatreudstyr og kravlede op i to store jernpiller og rullede et stort banner ned med teksten: Stop for udvinding af olie i Nordsøen.
Det kunne M.S. have fortalt om i stedet for at gengive en pjattet samtale med en af de unge piger, der mente, at det var nødvendigt at fortælle den opskræmte offentlighed om, vi vi i Å ikke sad og onanerede i rundkreds.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Lytter netop til p1 debatten om uffes/alternativets nye udspil. Det, jbo ikke forstår, er, at privat ejendomsret til det, som ER fælleseje, ikke - som verdens uorden så tydeligt illustrerer - er en god ide.

Derfor kan man alligevel sikre den enkeltes tryghed, i virkeligheden mere, fordi respekten for de tre bundlinjer i den globale/globale kollektive forvaltning netop sikrer, at alle tilgodeses i overensstemmelse med deres menneskerettigheder - OG er en ressourceforvaltning der ikke - som nu - overbelaster vort økologiske grundlag. En win win, hvis man ikke er faståst i fortidig tænkning, men tør tænke nøgternt og fordomsfrit om, hvorledes vi etablerer en bedre forvaltning end den nuværende. Det er klart, at de praktiske løsninger må findes ad hoc, som er tjent på at privatkapitalisere på fællesejet, er ikke 'andres penge' men tilhører fællesskabet.

Frihed opnås først, når vi respekterer de økologiske lovmæssigheder, og at når vi gør det, følger løsningerne på de praktiske udfordringer - det forstår jbo og co endnu ikke. Opgaven er, at opnå denne forståelse.

Jbo mener, at mennesker tager større ansvar, når de ejer deres egen jord. Problemet er bare, at denne ejendom IKKE KAN tilhøre den enkelte, men uimodsigeligt tilhører ALLE.

Randi Christiansen

Hovsa, en korrektion : 'Det er klart, at de praktiske løsninger må findes ad hoc, og værdier, som er tjent på at privatkapitalisere på fællesejet, er ikke ’andres/egne penge’ men tilhører fællesskabet.'

Randi Christiansen

Leo, mht at tage konsekvensen af fællesejets egentlige ejerforhold, må det forstås, at dette kun har til hensigt at genoprette den økologiske balance på alle tre bundlinjer.

Den investerede kapital, som du henviser til, er erhvervet på et grundlag, som ikke er i overensstemmelse med de økologiske pricipper, der er nødt til at gælde, hvis vi for alvor skal ændre nuværende forkerte kurs.

Med andre ord er der ud fra den forståelse tale om, at 'den investerede kapital' er illegitimt erhvervede midler. Det betyder ikke, at nogen skal kastes ud i samme fattigdom, som de på grund af deres samarbejde med systemet har været skyld i, at andre er i, men ressourceadministrationen må og skal omstilles efter en bæredygtig model. Det er vigtigere, end at 'erhvervet kapital' bliver erstattet een til een. Men i det omfang det er muligt, har jeg ikke noget problem med det. Den økologiske balance er afgørende, uden den mister vi alligevel alt.

Når den fiser ind under lyngtotten hos den ene procent og co, kan vi virkelig komme videre. De praktiske løsninger vil i god ro og orden kunne blive afledte af, at udgangspunktet - nemlig de tre bæredygtige bundlinjer - er korrekt. Husk på, at hvis omstillingen tager for lang tid, må vi imødese endnu større problemer, end de nu eksisterende.

Randi Christiansen

Sry, korrektion 7/5 - 18.45 : 'i den lokale/globale kollektive forvaltning'

Jens Thaarup Nyberg

Der ligger en opgave i at få styr på finanskapitalen.

Trond Meiring, Morten Larsen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Thaarup Nyberg

Det er helt sikkert årets underdrivelse ;-)

Trond Meiring, Morten Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Leo, sålænge nogens rigdom ikke har uhensigtsmæssige konsekvenser, som f.eks at ødelægge den økologiske balance på de tre bundlinjer, må de for min skyld have lige så meget, de ønsker.

Nuværende problem er, at med rigdom følger en magt, som de rige tydeligvis ikke kan administrere.

Og når det er sagt, så må de rige vel på et tidspunkt forstå, at den tryghed, de søger i deres rigdom, qua den indbyggede systemfejl i ressourceadministrationen i virkeligheden skaber utryghed. Og at hvis vi som samfund formår at få en fælles forståelse af, hvorledes vi i overensstemmelse med biotopens lovmæssigheder etablerer tryghed for alle, vil der ikke længere være noget reelt incitament til at samle formue. Tværtimod vil man forstå, hvor kontraproduktiv, hvor utryghedsskabende den adfærd er.

Det er ekstremt uintelligent at ignorere det faktum, at vi alle er del af en interagerende helhed hvis lovmæssigheder, vi som kollektiv kun er i begyndt at forstå. Det er derfor intelligent at træde varsomt. Kvantefysikken viser, at bevidsthed definerer materie, og at mennesket derfor er medskabere. Et ansvar, kollektivet langsomt - jeg håber her på en sneboldseffekt - er begyndt at vågne til.

Randi Christiansen

Ja leo, men hvis du begynder det forkerte sted, kommer du på vildspor. Derfor er studiekredsens teoretiske arbejde med problem-og visionsformulering vigtig. Man må jo have nogen velgennemtænkte pejlemærker for at undgå at havne i ilden fra asken.

Den omstilling, som er påkrævet, er så omfattende, at det udfordrer meget fastlåste forestillinger - især om ejendomsret - hos mange mennesker. Men da alt er forbundet og interagerer, kan vi jo satse på, at forklarelsens lys også i disse mennesker vil tændes - snarest. I mens kan vi i ord og handling åbne os selv for visdom og således sprede ordet.

Randi Christiansen

"Naturen er den eneste sande Guddom" - interessant udsagn. Så skulle vi måske definere 'Guddom'. Kvantefysikken siger, at bevidsthed definerer materie. Altså er vi medskabere. En lovmæssighed vi bør iagttage, når vi administrerer naturen. Hvilken verden ønsker vi?

Randi Christiansen

Iboende skabelsen er skaberkraft. Hvordan adskille skabelsen og det skabende? Det kan man ikke. Man kan sige, at vi er på opdagelsesrejse i altet.