Interview
Læsetid: 3 min.

Alternativet og De Radikale finder smilehullerne i statsministerens afslutningstale

Onsdag blev den traditionsrige afslutningsdebat i Folketinget afholdt. Information bad Alternativet og De Radikale om at finde lyspunkterne i statsministerens tale. Han høster ros for sine ord om klimaet og Europa, men der er stadig plads til forbedring, mener oppositionspartierne
Onsdag blev den traditionsrige afslutningsdebat i Folketinget afholdt. Information bad Alternativet og De Radikale om at finde lyspunkterne i statsministerens tale. Han høster ros for sine ord om klimaet og Europa, men der er stadig plads til forbedring, mener oppositionspartierne

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
31. maj 2018

»Statsministeren har skruet gevaldigt op for den grønne retorik. Det er helt tydeligt, at Venstre har opdaget, at det er noget, der optager danskerne – og at der er stemmer i det!«

Sådan lød den radikale Martin Lidegaards umiddelbare reaktion på Lars Løkke Rasmussens (V) tale onsdag forud for Folketingets afslutningsdebat. Statsministeren kom vidt omkring i sin tale. Fra psykiatri og skolepuljer til asyltal og færgetakster. Det handlede om mål, strategier og løsninger. Og her kom statsministeren også ind på den grønne dagsorden:

»Det er blevet sagt, at den næste generation er den første, som for alvor vil opleve klimaforandringerne, og den sidste generation, som kan stoppe dem. Men det kan vi hverken vente eller satse på. Vores generation er selv nødt til at handle. Jeg ønsker, at Danmark fortsat skal være et grønt foregangsland,« sagde statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen gjorde det endog til en selvstændig pointe at forpligte sig til at levere på både FN’s verdensmål og klimaaftalen fra Paris. Og Martin Lidegaard fra De Radikale er klar til at kvittere for fokus på klimaet.

»Jeg er jo et menneske, der har arbejdet hele mit liv med klima, så det glædede mig da, at Venstre nu er slået ind på den kurs,« siger Martin Lidegaard.

Information har spurgt både De Radikale og Alternativet om deres favoritøjeblikke i statsministermonologen. Hos Alternativets Rasmus Nordqvist er det ikke statsministerens grønne ord, der bliver fremhævet. Her er modtagelsen snarere en anelse lunken. 

»Når vi snakker den grønne dagsorden også i statsministerens tale, er det bare ikke nok med ord – der skal handling til. Det er bare svagt at stå og sige nogle pæne ord og snakke om  danmarkshistoriens største vindmøllepark: Kigger man på, hvad det er, man planlægger rundt omkring i verden, så er den jo ikke just imponerende med den her lille park på 800-noget megawatt, som man planlægger fra dansk side,« siger Rasmus Nordqvist.

Det europæiske samarbejde

Statsministeren lagde også vægt på europæisk samarbejde i sin tale:

»Det er nye tider. Mildest talt. Og spørgsmålet er, hvor varetager vi bedst vores interesser? For mig peger pilen ét sted hen: Europa!« sagde statsministeren blandt andet.

Både Martin Lidegaard og Rasmus Nordqvist roser statsministerens ord om Europa som svar på de internationale udfordringer, vi står over for. 

»Der har jo været sådan en Europa-bashing – en kedelig tendens til, at man følger en meget euroskeptisk kurs. Jeg er meget enig med statsministeren i, at hvis vi kigger ud i den store verden – på præsidenterne i USA og Rusland; på kaos i Mellemøsten og Nordafrika – kan jeg ikke se andre muligheder, end at Europa går ind og tager globalt lederskab,« siger Martin Lidegaard.

Rasmus Nordqvist fremhæver ligeledes, at statsministerens tale var et forfriskende eksempel på en ny måde at snakke om EU på.

»Det stilskifte, vi har set hos statsministeren i forhold til Europa, er værd at fremhæve som positivt. Normalt ser vi en tendens til, at vi snakker om alle de gode EU-beslutninger, som om, det er noget, vi selv har gjort. Og når der er noget skidt, så er det de andre i EU, der har bestemt det for os. Statsministeren kommer med en ny måde at italesætte det på – og han turde tale om EU også selvom, der ikke hverken er valg eller folkeafstemning,« siger Rasmus Nordqvist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bilagssvindleren til dobbeltvokalen: "Ih, hvor vi hyggefiser sammen".
Dobbeltvokalen. "Klar tjald, Lassemand".

Anne Eriksen

I bedste Hjallerupstil med strittende lillefinger og stor fantasi, "det er gu da morsomt"!

Ole Falstoft

Lakmusprøven på Venstres grønne profil bliver hvad de vil stille op med dansk landbrug. Lige meget om man kigger på ressourceforbrug, forurening, biodiversitet,CO2 bidrag er dansk landbrug den store synder. Det går bare ikke længere. Man kan ikke på samme tid være venner med svinebaronerne og grøn.

Karen Grue, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Arne Lund og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Er den nye tid indledt i Danmark ?

Der vendes rundt på det politiske landskab.

En alliance mellem S og DF, hvor SF er udset til at være den vikar, der lige får alliancen til at opnå det næste flertal efter det nuværende VLAK Marionet Teater under Kristian Thulesen Dahls kyndige ledelse.

Hvis Nye borgerlige kommer ind i Folketinget vil det få det rodløse Socialdemokrati til at drive endnu mere over i EU-skepsis og dernæst endnu flere stramninger på Udlændingepolitikken end set hidtil ?.

DF´s succes med at være politisk magnet på Socialdemokraterne må føre til spørgsmålet, hvornår er målet fyldt for socialdemokratiske udlændingestramninger ?

I den anden ende har vi så vores Statsminister ( Minister med DF portefølje for Græsted og Omegn ) Lars Ulykke Rasmussen. Han må nu indse, at turen fra Græsted indtil Christiansborg tager sig mere og mere farefuld ud. Hele vejen igennem Gribskov ligger DF´erne på lur med smarte snubletråde, som Venstre og deres regering kan snuble over. Der er nærmest allerede tale om skyggeregering af DF og S, som har opfundet et negativt valgprogram. Alle de forslag som vi vil forhindre og stoppe.

Mit spørgsmål til de to partier der konkurrerer lystigt om vælgernes gunst. Hvilket program går S og DF til valg på, må vi vælgere få det at vide på forhånd ?

Det er ikke sjovt at være VLAK Marionet Teater, når instruktøren siger SLUT DUT PUNKTUM med at spille på BLÅ SCENE.

Vi der nu er landsforvist fra det socialdemokratiske projekt skulle vi ikke tage hinanden i hånden og sige. Hvad kan vi udrette er der så langt mellem Alternativet og Det Radikale Venstre, at vi ikke kan spille ud sammen på en lang række områder. Udnyt tiden udenfor blokkene til at udvikle egen politik og egne svar på tiden store udfordringer.

Klimakrise og bæredygtig udvikling.
Den moderne Velfærdsstat, som tager DK med ind i den digitale verden.
Styrke vores uddannelser, skoler, universiteter, faglige uddannelser og en ny arbejdsmarkedspolitik med fokus på at skabe nye job uddannelse af de ledige.
Styrke det europæiske samarbejde i en verden af enegang og dyrkelse af nationalisme.
En politik med indvandring og modtagelse af flygtninge som er balanceret og saglig.
Bekæmpe fattigdommen i Danmark blandt landets fattigste.

Den nye tid er på vej, intet er som førhen indstil Jer på det.

Herdis Weins

Stort set alle meningsmålinger viser, at S ikke har fremgang med sin nye strammer kurs og flirten med DF !

Ole Falstoft

Elleman-Jensens grønne profil holdt kun et par uger. Med indskrækningen af Eu's natura 2000 arealet på yderligere 2200 ha. er den grønne makeover skaldet af og manden fremtræder lige så sort som sin forgænger