Læsetid: 4 min.

Dansk Industri: Økonomisk vækst bør ikke underordnes klimahensyn

Dansk industri mener ikke, at hensynet til bæredygtighed, sundhed, forurening og klima bør gå forud for ambitionen om BNP-vækst. Dermed modsiger organisationen opråbet fra 301 danske forskere om, at politiske tiltag, der øger den økonomiske vækst, er direkte skadelige for klodens økosystemer
»Der er ikke brug for at opstille falske modsætninger mellem klimaudfordringer og økonomisk vækst. Den grønne omstilling går fint i hånd med BNP-væksten, hvilket vi kan se er lykkedes i Danmark. Vi er jo internationalt set et eksempel på, at grøn omstilling kan lade sig gøre, samtidig med at vi udvikler velstanden i Danmark og skaber nye arbejdspladser,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør hos Dansk Industri.

»Der er ikke brug for at opstille falske modsætninger mellem klimaudfordringer og økonomisk vækst. Den grønne omstilling går fint i hånd med BNP-væksten, hvilket vi kan se er lykkedes i Danmark. Vi er jo internationalt set et eksempel på, at grøn omstilling kan lade sig gøre, samtidig med at vi udvikler velstanden i Danmark og skaber nye arbejdspladser,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør hos Dansk Industri.

Torben Åndahl

15. maj 2018

Danmark tager ikke klimaudfordringerne alvorligt, og den samfundsøkonomiske tankegang, der fokuserer på BNP-vækst er ødelæggende for klodens økosystemer. Det er budskabet fra 301 danske forskere, der i lørdags bragte et opsigtsvækkende klimaopråb på forsiden af Politiken, i hvilket de argumenterer for, at politiske tiltag, der øger den økonomiske vækst, er direkte skadelige for klodens økosystemer.

»Derfor bør hensynet til økonomisk vækst nu klart underordnes hensyn til bæredygtighed, sundhed, forurening og klima,« skriver de.

Men allerede samme dag afviste energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) forskernes opfordring.

»Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling,« sagde han til Jyllands-Posten.

Denne overbevisning deles nu af den private arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri, der anser Danmark for at være et foregangsland, hvad angår bæredygtighed og grøn omstilling.

»Der er ikke brug for at opstille falske modsætninger mellem klimaudfordringer og økonomisk vækst. Den grønne omstilling går fint i hånd med BNP-væksten, hvilket vi kan se er lykkedes i Danmark. Vi er jo internationalt set et eksempel på, at grøn omstilling kan lade sig gøre, samtidig med at vi udvikler velstanden i Danmark og skaber nye arbejdspladser,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør hos Dansk Industri.

Han peger på, at Danmark ifølge de seneste opgørelser eksporterer energiteknologier og -services for 85 milliarder kroner, og at der i den grønne omstilling er masser af fremtidige job, langt mere vækst og velstand at hente: »Derfor bliver det ad den vej, at vi kommer til at sikre os, at vi kommer til at imødegå klimaudfordringerne,« siger han.

Troels Ranis påpeger, at Danmark har allerede nu har leveret på alle sine indsatsområder i forhold til at leve op til de 2020-klimamålsætninger, der er vedtaget i EU.

Vigtigt med global klimaindsats

Han understreger vigtigheden af en global klimaindsats, hvor kravene i Parisaftalen, som er det fælles internationale grundlag for at skabe en fælles ramme for og tilgang til at imødegå klimaudfordringerne, indfries: »Uden Parisaftalen har vi ingenting.«

»Danmark er en del af EU’s bidrag i Parisaftalen, som på den mellemlange bane består i, at EU i 2030 skal have reduceret sit CO2-udslip med mindst 40 procent. Man kan sige, at EU går forrest i modsætning til USA, som har meldt sig ud af aftalen. I den her tid er der i den grad brug for at fastholde sin opbakning til klimaomstillingen, og det gør EU, Danmark og Dansk Industri,« siger han.

I klimaopråbet anfægter forskerne den udbredte forestilling om, at Danmark er et ’grønt’ land, som også Dansk Industri synes at mene. De påpeger de »regnskabstekniske finesser«, der bevirker, at de varer, som danskerne importerer og forbruger, ikke indgår i det danske CO2-regnskab, der opgøres til FN. Hertil kritiseres de eksisterende politiske klimaplaner for at bygge på »overordentligt optimistiske antagelser om teknologiske løsninger og en global grøn økonomi, hvor økonomisk vækst ikke længere medfører øget pres på det globale miljø.«

Selv om vi ikke kan løbe fra, at vi har en » højt industrialiseret økonomi« i Danmark, som er kendetegnet ved et højt CO2 fodaftryk, så mener Troels Ranis, at sådanne økonomier godt kan gå forrest i gennemførelsen af en grøn omstilling, samtidig med at man bevarer og udvikler velstanden.

Den grønne omstilling er en indsats, der går på tre ben, hvilket betyder, at man vil styrke energieffektiviteten i forhold landets generelle energiforbrug, udbygge den vedvarende energi, der gør samfundet uafhængig af fossile brændstoffer samt holde et løbende fokus på landets konkurrenceevne.

»Det er konkurrenceevnen, som holder hånden under vores arbejdspladser, beskæftigelse og økonomi. Det er opgaven. Længere er den sådan set ikke,« siger han.

Hovedkritikken fra de danske forskere handler om, at på trods af at teknologien har leveret mange ændringer i økonomien, så finder de intet historisk belæg for at antage, at den hidtige globale økonomiske vækst, målt i BNP, kan fortsætte, »samtidig med at vi opnår et tilstrækkeligt aftagende miljøaftryk målt som udvinding af biomasse, mineraler, metaller og fossile brændsler«. Derfor opfordrer de til, at vi i Danmark indtager en ny klimapolitisk position, hvor hensynet til klimaet prioriteres på bekostning af ambitionen om økonomisk vækst. Hos Dansk Industri køber man ikke påstanden, om at BNP-væksten må vige for den bæredygtige omstilling.

»Det er god idé på en og samme tid at tænke over, hvordan vi kan udvikle vores velstand på en bæredygtig måde, men jeg vil ikke være med til at sige, at de er hinandens modsætninger. Det kommer til at gå hånd i hånd, og vi kommer til at tænke over, hvordan vi tilrettelægger en bæredygtig udvikling i årene fremover i Danmark. Men vi skal fortsat også udvikle velstanden. Det har vi vist, at vi kunne i Danmark igennem mange år, hvor vi har skabt en afkobling mellem vores BNP-vækst og vores energiforbrug ved en målrettet og ambitiøs indsats.«

Derfor understreger Troels Ranis vigtigheden af, at Danmark fortsat fører en ambitiøs energipolitik frem mod 2030, en politik, der kan holde os i førersædet med hensyn til den grønne omstilling.

»Vi brug for en ambitiøs og bred energiaftale, som bliver forhandlet i den her tid. Vi har brug for at få lagt den fast, gerne inden sommerferien,« siger han.

Det er foruroligende, at der snart er gået et halvt århundrede siden Menton-erklæringen, og at vi i mellemtiden er blevet dobbelt så mange mennesker med et gennemsnitligt, individuelt pres på kloden, der er flerdoblet.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Møller Jensen
  • Ejvind Larsen
Niels Møller Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

De(I) fatter det virkelig ikke.
Hvis den økonomiske vækst fortsætter, bliver der ingen BNP, ingen forretning og ingen profit for nogen som helst.

Torben Skov, John Thobo-Carlsen, Marianne Stockmarr, Nille Torsen, Niels Møller Jensen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Steffen Gliese, Hanne Ribens, morten rosendahl larsen, Niels Nielsen, Dennis Tomsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Erik Nissen, Peter Knap, Christian Skoubye, Ejvind Larsen, Morten Balling og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Det er da mærkeligt at DI ikke bøjer nakken for den etablerede "videnskabelige konsensus" omkring de snart kommende katastrofer.

Men bare vent! De får sikkert selv en dag våde tæer!

Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

De taler om "falske modsætninger". Hvis deres intelligens var lige så høj som deres løn, så ville de nok kunne skelne mellem sande og falske modsætninger.

Steen K Petersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Niels Nielsen, Kim Houmøller og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Egentlig også en interessant blanding af områder og opgaver i ét ministerie:

energi-, forsynings- og klimaminister

Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Vækst baseret på fossile brændstoffer bør absolut komme EFTER klimavidenskaben. Hvis Dansk Industri får sig en fusionsreaktor kan de bare køre løs. Indtil da må de indordne sig virkeligheden...

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skrækkelige er, at den matematiske tankegang fra økonomistudiet forhindrer folk, der sikkert i udgangspunktet er intelligente, at tænke virkelighedsnært og absolut: at man skal gøre alt, hvad man kan, for at imødegå klimaforandringerne, at der ikke er grænser.

Torben K L Jensen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

At diskutere, om DI her indtager et mere eller mindre intelligent standpunkt, skyder ved siden af. DI udtrykker, hvad det er deres job at udtrykke, og andet kan ikke forventes. Forskerne efterspørger en ny prioritering og det betyder altså en nedprioritering af virksomhedernes mulighed for at konkurrere. Det betyder dermed også en anbefaling om at landet accepterer at blive relativt fattigere. Prioritering handler om at sige: hvad er vigtigst?

DI viser at de ikke er deres opgave voksen. Lidt af en infantil holdeplads for status quo.

Der findes mange firmaer og dygtige ledere i industrien, som ser miljø som en positiv udfordring og et fremtidigt marked.

Men hvis bl. a. dansk svineavl skal lægge tonen for alle andre, Er der ikke plads til nødvendige visioner.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Søren

"DI udtrykker, hvad det er deres job at udtrykke".

Korrekt, men det fritager dem ikke for et ansvar. Vi løser kun problemerne ift. bæredygtighed og klima, hvis alle indser deres ansvar. Det gælder også DI.

På de økonomi uddannelser Steffen skriver om, går der folk, som godt kan forstå at uendelig vækst, rent fysisk ikke kan fortsætte i et lukket system såsom planeten Jorden.

Løsningen, rent økonomisk, kan være at se på kvalitet frem for kvantitet, men det er meget lettere at skabe økonomisk vækst baseret på kvantitet, end baseret på kvalitet.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar