Læsetid: 4 min.

Dansk Industri: Økonomisk vækst bør ikke underordnes klimahensyn

Dansk industri mener ikke, at hensynet til bæredygtighed, sundhed, forurening og klima bør gå forud for ambitionen om BNP-vækst. Dermed modsiger organisationen opråbet fra 301 danske forskere om, at politiske tiltag, der øger den økonomiske vækst, er direkte skadelige for klodens økosystemer
»Der er ikke brug for at opstille falske modsætninger mellem klimaudfordringer og økonomisk vækst. Den grønne omstilling går fint i hånd med BNP-væksten, hvilket vi kan se er lykkedes i Danmark. Vi er jo internationalt set et eksempel på, at grøn omstilling kan lade sig gøre, samtidig med at vi udvikler velstanden i Danmark og skaber nye arbejdspladser,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør hos Dansk Industri.

»Der er ikke brug for at opstille falske modsætninger mellem klimaudfordringer og økonomisk vækst. Den grønne omstilling går fint i hånd med BNP-væksten, hvilket vi kan se er lykkedes i Danmark. Vi er jo internationalt set et eksempel på, at grøn omstilling kan lade sig gøre, samtidig med at vi udvikler velstanden i Danmark og skaber nye arbejdspladser,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør hos Dansk Industri.

Torben Åndahl

15. maj 2018

Danmark tager ikke klimaudfordringerne alvorligt, og den samfundsøkonomiske tankegang, der fokuserer på BNP-vækst er ødelæggende for klodens økosystemer. Det er budskabet fra 301 danske forskere, der i lørdags bragte et opsigtsvækkende klimaopråb på forsiden af Politiken, i hvilket de argumenterer for, at politiske tiltag, der øger den økonomiske vækst, er direkte skadelige for klodens økosystemer.

»Derfor bør hensynet til økonomisk vækst nu klart underordnes hensyn til bæredygtighed, sundhed, forurening og klima,« skriver de.

Men allerede samme dag afviste energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) forskernes opfordring.

»Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling,« sagde han til Jyllands-Posten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Møller Jensen
  • Ejvind Larsen
Niels Møller Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

De(I) fatter det virkelig ikke.
Hvis den økonomiske vækst fortsætter, bliver der ingen BNP, ingen forretning og ingen profit for nogen som helst.

Torben Skov, John Thobo-Carlsen, Marianne Stockmarr, Nille Torsen, Niels Møller Jensen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Steffen Gliese, Hanne Ribens, morten rosendahl larsen, Niels Nielsen, Dennis Tomsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Britta Hansen, Erik Nissen, Peter Knap, Christian Skoubye, Ejvind Larsen, Morten Balling og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Det er da mærkeligt at DI ikke bøjer nakken for den etablerede "videnskabelige konsensus" omkring de snart kommende katastrofer.

Men bare vent! De får sikkert selv en dag våde tæer!

Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

De taler om "falske modsætninger". Hvis deres intelligens var lige så høj som deres løn, så ville de nok kunne skelne mellem sande og falske modsætninger.

Steen K Petersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Niels Nielsen, Kim Houmøller og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Egentlig også en interessant blanding af områder og opgaver i ét ministerie:

energi-, forsynings- og klimaminister

Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Vækst baseret på fossile brændstoffer bør absolut komme EFTER klimavidenskaben. Hvis Dansk Industri får sig en fusionsreaktor kan de bare køre løs. Indtil da må de indordne sig virkeligheden...

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skrækkelige er, at den matematiske tankegang fra økonomistudiet forhindrer folk, der sikkert i udgangspunktet er intelligente, at tænke virkelighedsnært og absolut: at man skal gøre alt, hvad man kan, for at imødegå klimaforandringerne, at der ikke er grænser.

Torben K L Jensen, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

At diskutere, om DI her indtager et mere eller mindre intelligent standpunkt, skyder ved siden af. DI udtrykker, hvad det er deres job at udtrykke, og andet kan ikke forventes. Forskerne efterspørger en ny prioritering og det betyder altså en nedprioritering af virksomhedernes mulighed for at konkurrere. Det betyder dermed også en anbefaling om at landet accepterer at blive relativt fattigere. Prioritering handler om at sige: hvad er vigtigst?

David Joelsen

DI viser at de ikke er deres opgave voksen. Lidt af en infantil holdeplads for status quo.

Der findes mange firmaer og dygtige ledere i industrien, som ser miljø som en positiv udfordring og et fremtidigt marked.

Men hvis bl. a. dansk svineavl skal lægge tonen for alle andre, Er der ikke plads til nødvendige visioner.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Søren

"DI udtrykker, hvad det er deres job at udtrykke".

Korrekt, men det fritager dem ikke for et ansvar. Vi løser kun problemerne ift. bæredygtighed og klima, hvis alle indser deres ansvar. Det gælder også DI.

På de økonomi uddannelser Steffen skriver om, går der folk, som godt kan forstå at uendelig vækst, rent fysisk ikke kan fortsætte i et lukket system såsom planeten Jorden.

Løsningen, rent økonomisk, kan være at se på kvalitet frem for kvantitet, men det er meget lettere at skabe økonomisk vækst baseret på kvantitet, end baseret på kvalitet.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar