Baggrund
Læsetid: 2 min.

David Jens Adlers tid som chefredaktør på Information var kortvarig, men vigtig

Allerede som 30-årig blev David Jens Adler administrerende chefredaktør på Information, og selv om hans karriere i Store Kongensgade var kort, var den af stor betydning. Sin karriere sluttede han som udenrigspolitisk skribent og korrespondent af et format, få andre kunne matche
Indland
5. maj 2018

David Jens Adler, der døde i sidste uge, 81 år, blev en relativt kortvarig, men helt central chefredaktør på Dagbladet Information. Han var nemlig både direkte og indirekte hovedårsag til, at Information i 20 år – fra 1970 til 1990 – var ejet og kontrolleret af medarbejderne fra chefredaktør til budstue.

Adler, politilog af uddannelse og fredsaktivist af temperament, blev som kun 30-årig administrerende chefredaktør i 1966 efter at have skrevet i bladet siden begyndelsen af årtiet.

Som veloplagt lederskribent blev han pennefører for et mere nuanceret syn på Vietnamkrigen, end læsere rundet af den borgelige del af modstandskampen brød sig om – og for den sags skyld end bladets yngre journalister brød sig om af stik modsatte grunde.

Således var Adler synkron med Informations og grundlægger Børge Outzes ånd om aldrig at gøre nogen helt tilpas.

En nødvendig udvej

Han skrev ledere, men hans hovedindsats i de år var på den administrative side i bladets overlevelseskamp. I efteråret 1968, da Adler i øvrigt ansatte denne signatur som ung reporter, var Information tættere på økonomisk kollaps end nogensinde.

En læserindsamling tidligere på året havde givet avisen kunstigt åndedræt, men kassekreditten var brugt og en udvej nødvendig.

Den viste sig i skikkelse af magasinforlæggeren Palle Fogtdal, der indtil da mest var kendt for Bo Bedre og den slags magasiner. Fogtdal lagde 800.000 kroner på bordet med en plan om at gøre Information til ugemagasin.

Det blev ikke til noget, bl.a. fordi David Jens Adler satte hælene i. Fogtdal, som var den faktiske ejer af bladet, fyrede ham resolut. Det fik medarbejderne op i det røde felt – de var mindst lige så hidsige som Fogtdal – og fyringen blev trukket tilbage. Men Adler, der var slidt af konflikten og et års fravær af nattesøvn, havde fået nok.

Det samme havde Fogtdal – han solgte sin aktiepost til medarbejderforeningen for 80.000 kroner med en klausul om, at alle ansatte, ikke kun redaktionen, skulle være medejere. Det gav en række skvulp de næste 20 år, indtil avisen blev aktieselskab i 1990.

Fogtdal etablerede et ugemagasin, NB, der fik kort levetid.

Senior i Bruxelles

David Jens Adler gik videre til B.T. som udenrigspolitisk skribent af et format, få andre kunne matche.

Han var vidende, velskrivende og udogmatisk, og med sin blanding af ledelseserfaring, naturlige dannelse fra det københavnske borgerskab og en – altid elskværdig – stædighed, når han kæmpede for en sag, blev han en både respekteret og vellidt tillidsmand.

Årene som journalistisk senior i 1990’erne og 00’erne blev tilbragt som B.T.’s Bruxelles-korrespondent, hvor han var kendt for sin altid korrekte fremtoning i jakkesæt og butterfly, sin pibe og – ikke mindst, som det hedder, når man vil understrege en pointe – en bred viden, der beroede på akademisk slid, men blev formidlet på smidigt dansk, og som han ikke ruttede med, når yngre nytilkomne kolleger spurgte ham til råds.

Han skrev en række bøger, hvoraf  Det europæiske teater om sikkerhedspolitikkens problemstillinger i forbindelse med den kolde krigs atomraketkapløb vakte berettiget opsigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her