Kommentar
Læsetid: 4 min.

DF’s modstand mod dobbelt statsborgerskab gælder vist mere tyrkere end tyskere

Efter første forhandlingsmøde står det klart, at Dansk Folkeparti ikke kan samle flertal for sit krav om at give dansk statsborgerskab til højst tusind udlændinge om året. Men Støjberg har præsenteret endnu en godbid for at få opbakning fra støttepartiet
Flensborg Avis har bemærket, at regeringens udlændingeudspil faktisk indeholder en mindre lempelse: Det skal blive lettere for dansksindede sydslesvigere at få dansk statsborgerskab.

Flensborg Avis har bemærket, at regeringens udlændingeudspil faktisk indeholder en mindre lempelse: Det skal blive lettere for dansksindede sydslesvigere at få dansk statsborgerskab.

Lars Engberg-Pedersen

Indland
18. maj 2018

Mens det har vakt bred opmærksomhed, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har foreslået at stramme kravene til at få dansk statsborgerskab endnu et par omgange – bl.a. ved for evigt at udelukke personer, der er dømt for bandekriminalitet – er det stort set kun Flensborg Avis, der har bemærket, at regeringens udspil også indeholder en mindre lempelse: Nu skal det blive lettere for dansksindede sydslesvigere at få dansk statsborgerskab.

Hidtil har de dansksindede sydslesvigere haft en nemmere vej til dansk statsborgerskab end de fleste andre, bl.a. har de ikke skullet have tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark eller skullet bestå Danskprøve 3 eller Indfødsretsprøven. Betingelsen var dog, at de boede i Danmark og havde haft ophold her i to år. Det normale opholdskrav er ni år.

Nu åbner regeringen for, at dansksindede, der stadig bor i Sydslesvig, også kan få dansk statsborgerskab, hvis de har gået helt eller delvist i dansk skole og f.eks. har haft mindst én dansk forfader/moder fire generationer tilbage.

Men, men … eftersom de dansksindede sydslesvigere jo allerede har et tysk statsborgerskab, må tanken altså være, at de skal have dobbelt statsborgerskab.

Sydslesvigerne vil dog ikke kunne bruge deres danske pas til ret meget – f.eks. vil de ikke kunne stemme til folketingsvalg, da det ifølge valgloven kræver fast bopæl i Danmark – og det er nærliggende at antage, at det kun vil være en overskuelig mængde dansksindede, der vil supplere deres tyske Staatsbürgerschaft med et dansk.

Danmark til Ejderen

Derfor er det vanskeligt at se denne del af regeringens udspil til en ny indfødsretsaftale som andet end en godbid, som Inger Støjberg vil kaste til Dansk Folkeparti for at få partiet til at bakke op om regeringen.

Og hvorfor nu det?

Jo, støttepartiet har nemlig en lidt særpræget linje, når det gælder de danske syd for grænsen. Selv om DF angiveligt ikke går ind for et ’Danmark til Ejderen’, så vakte det opsigt (endda tåkrummende opsigt ifølge lederskribenten i Flensborg Avis!), da formanden for Folketingets Udenrigsudvalg, Søren Espersen, i februar 2017 udtalte, at for ham var det »et håb og en drøm«, at Danmark skulle udstrækkes til den gamle grænseflod.

»Det må da være ideen for det danske mindretal i Sydslesvig,« tilføjede han.

I en fællesudtalelse fra Sydslesvigsk Forening og Sydslesvigs Vælgerforening blev det slået fast, at ingen i det danske mindretal arbejder på en genforening, og at den slags udtalelser absolut ikke gavnede det danske mindretal.

Og så tilbage til Inger Støjbergs udspil. Oprindelig kom forslaget fra det særlige Sydslesvig-udvalg, som hører under Folketinget, og hvor Martin Henriksen var medlem.

Og selv om kravene til, at sydslesvigerne nemt kan opnå dansk statsborgerskab, siden er blevet formuleret af Det Sydslesvigske Samråd, så er det bemærkelsesværdige ved forslaget, at det så at sige udvider opholdsgrundlaget bag et dansk statsborgerskab.

For alle andre er det længden af et ophold i Danmark, der er afgørende – men for de dansksindede sydslesvigere er det tilstrækkeligt med ophold i den sydlige del af Slesvig, selv om det aldrig har været en del af Danmark, men derimod et dansk len, der sammen med det tyske len Holsten var knyttet til den danske konge indtil 1864.

Racelovene i Nürnberg

Kritikken af udspillet går ifølge nogle sydslesvigere endnu længere, om end det kræver lidt baggrundsforklaring. Forholdene for mindretallene syd (de dansksindede) og nord (de tysksindede) for landegrænsen har siden 1955 været reguleret af de internationalt priste såkaldte Bonn-København-erklæringer.

Ifølge erklæringerne er man dansk, hvis man anser sig for dansk (og tilsvarende tysk, hvis man anser sig for tysk). Kort sagt en liberal nationalitetsopfattelse, hvor man ikke begynder at sortere i forfædrene.

Af den grund er forslaget om, at sydslesvigere – hvis bare de har én dansk forfader/moder fire generationer tilbage i slægten – blevet set som et brud med Bonn-København-erklæringernes liberale nationalitetsopfattelse og er endda blevet sammenlignet med nazisternes forhadte racelove fra Nürnberg, hvorefter myndighederne kunne afgøre, om en borger nu også var rigtig tysk ved at se på vedkommendes forfædre: Var de tyske fire generationer tilbage – eller havde der indsneget sig en lille smule jøde?

Og til sidst: DF var indædt modstander, da Folketinget i 2014 indførte dobbelt statsborgerskab. Ifølge Pia Kjærsgaard fordi »dobbelt statsborgerskab er en udvanding af den mest afgørende værdi, som dansk indfødsret er«, som hun formulerede det.

Men lige præcis når det gælder de dansksindede syd for grænsen, har partiet dog erklæret sig villig til at slække på sin principielle modstand, som mere synes at rette sig mod tyrkere end mod tyskere.

Tilbage står nu i de nærmeste par uger at følge, om Inger Støjbergs godbid om sydslesvigerne er tilstrækkelig stor til, at DF vil kravle ned fra træet og indgå en ny indfødsretsaftale med regeringen. Ellers står Socialdemokratiet naturligvis klar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Gårde Henriksen

Tåkrummende og særdeles morsomt med fokus på lidt mere rum at leve i, check.
Søren Krarup var også en værdsat klovn i Sverige da han ville have Skåne, Halland og Blekinge tilbage. Fantastisk underholdning som vi heldigvis for det meste griner af.

Verner Nielsen, Karsten Aaen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar