Kommentar
Læsetid: 3 min.

Endnu et Støjberg-udspil er symbolpolitik

Inger Støjbergs nye udspil om at fratage dømte bandekriminelle muligheden for at få dansk statsborgerskab er mere designet til at vække opsigt end til at være et effektivt redskab mod kriminalitet. Reelt vil udspillet kun ramme ganske få og tilmed kun bandekriminelle med små lovovertrædelser, så udspillet er igen-igen symbolpolitik
Inger Støjbergs nye udspil om at fratage dømte bandekriminelle muligheden for at få dansk statsborgerskab er mere designet til at vække opsigt end til at være et effektivt redskab mod kriminalitet. Reelt vil udspillet kun ramme ganske få og tilmed kun bandekriminelle med små lovovertrædelser, så udspillet er igen-igen symbolpolitik

Tariq Mikkel Khan

Indland
9. maj 2018

Hen over et opslag i Berlingske fik udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag plads til at løfte sløret for en vigtig del af regeringens udspil til de forhandlinger om en ny indfødsretsaftale, som skal i gang i den kommende uge.

I kort form går udspillet ud på, at bandekriminalitet skal udelukke dansk statsborgerskab for evigt. Og som ministeren sagde til Berlingske:

»Lige præcis tildelingen af dansk statsborgerskab er et område, hvor vi kan gøre stort set, som vi vil.«

Forklaringen er, at her i landet tildeles statsborgerskab ved lov, dvs. af et flertal i Folketinget.

Det, som regeringen vil – med støtte foreløbig fra DF – er altså at aftale, at hvis en person bliver dømt efter straffelovens særlige bandeparagraf (§ 81 a), som giver domstolene mulighed for at forhøje en straf indtil det dobbelte, så skal den dømte være permanent udelukket fra at få dansk statsborgerskab.

Inger Støjbergs udspil viser to ting: For det første, at tildelingen af statsborgerskab inden for nogle år er blevet en fremtrædende del af den værdipolitiske kamp. Groft sagt kan man sige, at to opfattelser står over for hinanden: på den ene side den nationalkonservative opfattelse, hvor det at få tildelt dansk statsborgerskab ses som en belønning, hvor man først skal gøre sig fortjent til at komme med i danskernes fine selskab. Modsat en opfattelse, hvor det at få et statsborgerskab i det land, man bor i, opfattes som en rettighed.

For det andet, at regeringen har brug for noget, som kan formilde støttepartiet DF. Som Information tidligere har berettet, opsagde partiets indfødsretsordfører, Christian Langballe, i foråret 2017 noget usædvanligt fra Folketingets talerstol en hidtil gældende aftale med regeringen om at stemme for de halvårlige lovforslag om tildeling af indfødsret.

Fremover vil DF højst stemme for tusind ansøgere om året, og det standpunkt gentog Langballe så sent som for to uger siden, da endnu et lovforslag om indfødsret var til behandling. »Det skylder vi Danmark og danskerne,« som Langballe udtrykte sig.

De kommende forhandlinger må vise, om Støjbergs udspil er en tilstrækkelig stor godbid til at tilfredsstille Langballe.

Vil kun ramme meget få

Udspillet vil næppe ramme særlig mange ansøgere, der som bandekriminelle har været i konflikt med loven. I forvejen er det nemlig sådan, at hvis en ansøger er dømt ubetinget frihedsstraf i mindst halvandet år, udvisning for bestandig eller 60 dages ubetinget frihedsstraf for terrorisme eller landsforræderi, så er døren til det danske statsborgerskab låst til evig tid.

Desuden er der langvarige karensperioder både for bøder og for frihedsstraffe. Bøder for overtrædelse af straffeloven på 3.000 kroner og bøder for enhver promillekørsel giver således en karens på 4,5 år. Enhver bøde for overtrædelse af narkotikalovgivningen giver karens på seks år, mens enhver bøde for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser giver karens i ni år. Ubetinget frihedsstraf på op til 60 dage giver udelukkelse i 12 år stigende til udelukkelse i 27 år, hvis frihedsstraffen når op på over et år.

Med andre ord er det sikkert kun de bandekriminelle, der er førstegangslovovertrædere, der kan blive ramt af Støjbergs udspil.

Når dertil så lægges, at der ifølge et svar i Folketinget fra december 2017 kun var 13 personer, som var dømt efter § 81 a i straffeloven i perioden 2014-17, mens 35 afventede domstolsbehandling, så tyder det på en begrænset personkreds. I de tal vil der formentlig endda også være personer, som i forvejen er danske statsborgere, samt flergangsstraffede udlændinge, som efter alt at dømme på forhånd ville få pålagt en karensperiode, hvis de ansøgte om dansk statsborgerskab.

Desuden viser en opgørelse fra Rigspolitiet, som blev omtalt i Berlingske i august 2017, at kun 30 procent af dem, der er registreret i Rigspolitiets banderegister, har udenlandsk pas.

Alt i alt fremgår det, at Støjbergs udspil mere virker til at være designet til at vække opsigt end til at være en effektiv indsats mod de bandekriminelle. Med støtten fra DF på plads er der på forhånd sikret flertal. På den baggrund bliver det ikke mindst spændende at se, hvad Socialdemokratiet vil sige til ministerens udspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Skal minister ikke fratages deres valgbarhed, når de ikke giver Folketinget de korrekte oplysninger, eller fordrejer rapporter og giver forskerne mundkurv på, osv......
I mine øjne er det endnu værre at en minister ikke overholder landets love.
PS: Hvad vil Inger Støjberg så gøre ved de danske rockermedlemmer, der udøver vold, osv. skal de ha' frataget deres statsborgerskab - hvornår holder dette GALSKAB op??????

Ole Frank, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Christel Gruner-Olesen, Katrine Damm, Verner Nielsen, Hans Larsen, Anders Sørensen, Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hæ, Socialkammeraterne stemmer da også for det åndede forslag..
Det er der ikke megen spænding ved at spekulere over.

Ole Frank, Jens Erik Starup, Torben Skov og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Underligt at mange mennesker bruger deres tid og energi for at være den første der rammer bunden, som hele tiden synes at flytte sig nedad.