Læsetid: 4 min.

Flertal vil afskaffe kommuners mulighed for at tage fritidslønnen fra anbragte børn og unge

Det skal ikke som i dag være muligt for kommuner at fratage anbragte børn og unge løn, som de har tjent i deres fritidsjob. Det mener DF, der vil sikre, at anbragte børn og unge har de samme muligheder som andre. Partiet bakkes op af rød blok og Venstre
Unge, særligt anbragte unge, har godt af at have et fritidsjob, og derfor er det tosset, at systemet er indrettet, som det er,« lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil som reaktion på Dansk Folkepartis beslutningsforslag.

Unge, særligt anbragte unge, har godt af at have et fritidsjob, og derfor er det tosset, at systemet er indrettet, som det er,« lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil som reaktion på Dansk Folkepartis beslutningsforslag.

Jens Nørgaard Larsen

23. maj 2018

En kommune kan i dag bede en teenager med et fritidsjob om at betale dele af sin løn tilbage til kommunen, hvis teenageren er anbragt uden for hjemmet.

Idéen er, at lønnen skal gå til egenbetaling af den unges ophold på anbringelsesstedet.

Men det skal være slut nu, hvis det står til Dansk Folkeparti, der har fremsat et beslutningsforslag om at afskaffe reglerne.

»Et fritidsjob er en helt almindelig del af mange unges liv, så det er ikke rimeligt, at anbragte unge skal miste en del af deres indtægt herfra, bare fordi de er anbragt,« siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF støtter op om beslutningsforslaget, der skal behandles i Folketinget onsdag.

Også Venstre er positiv over for forslaget, men vil afvente en undersøgelse fra Ankestyrelsen, der vil se på sagen i efteråret.

Men med opbakningen fra rød blok tegner der sig under alle omstændigheder et flertal for at ændre lovgivningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Der er altså mange både unødvendige og meningsløse regler at administrere i dette land, men her er da vist en højdespringer

Torben Skov, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Anne Eriksen, Bjørn Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Og samtidig bekymrer man sig meget om den unges fremtid!...

Torben Skov, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
niels astrup

Jeg har oplevet de vanvittige konsekvenser af denne regel. Jeg kender en, nu voksen, anbragt, der, som 15/16-årig ville have haft SÅ megen gavn af et job i Fakta eller Brugsen. Det ville have givet hende en tro på egne kræfter, hun kunne have haft brug for.

STORT skulderklap til Helga Sofia Nielsen for at have sat debatten i gang.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg kendte ikke til denne absurde regel om at unge mennesker i anbringelse kunne tvinges til at aflevere deres løn til kommunen.

Ikke netop en topmotivator for at tage et fritidsjob..
Kan selv huske, hvor stolt jeg var da lønnen for mit første job gik ind på kontoen.
Det undrer mig virkelig at det har været en regel, godt der er flertal for at lade de unge beholde deres løn.
For fanden, hvor er det små sko man går i..

Torben Skov, Katrine Damm og Jonathan Larsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

En billig omgang for politikerne fra DF, SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten.

De glemmer bekvemt, at før indførelsen af kildeskat og moms og forlængelsen af den undevisningspligtige alder var der masser af børn af 'ufaglærte arbejdere', som bidrog til 'eget underhold' i egne hjem med betalingen for vareudbringning efter skoletid for lokale handlende, børnepasning for travle husmødre og lignende. Kontant betaling der ikke blev registreret som skattepligtig indkomst, da selvangivelsen først kom dumpende ind gennem brevsprækken året efter erhvervelsen af det første lønnede job på 'det rigtige arbejdsmarked' efter udløbet af de dengang 7 års obligatorisk skolegang.

Børnetilskud i form af en check fra kommunen var en by på månen, da manden i huset var den eneste voksne i familien, der skulle udfylde en selvangivelse Til gengæld fik han så et 'forsørgerfradrag' beregnet efter antallet af kvinder og børn under den skolepligtige alder i husstanden. Var konen også en del af arbejdsstyrken uden for hjemmet, skulle hendes lønindkomst indberettes på mandens selvangivelse, før sambeskatningen af ægtefolk blev suspenderet. Hvilket en overgang fik fattige unge kærestefolk til at vente med at gifte sig og 'leve på polsk', indtil manden tjente nok til at kunne 'forsørge en familie' med en 'hjemmegående' kone og deres fælles børn under den skolepligtige alder på en enkelt arbejdsindkomst.

Det korte af det lange er, at det i 'de gode gamle dage med fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet' var ganske almindeligt, at kvinder og børn fra 'arbejderklassen' bidrog til eget og familiernes underhold med selvtjente penge fra det, som i vore dage eufemistisk kaldes 'sort arbejde'.