Læsetid: 6 min.

Forening: Miljøstyrelsen bryder EU-direktiv, når den giver dispensation til at bruge ulovligt middel, der truer bier

Det er i strid med et EU-direktiv, at Miljøstyrelsen i flere år har givet dispensation til, at danske landmænd kan bruge et bejdsemiddel, der er skadeligt for bier, og som EU gjorde ulovligt i 2013. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, mens Miljøstyrelsen fastholder, at den nuværende praksis er lovlig. I dag behandles et forslag om totalforbud i Folketinget
Når landmænd har fået lov til at bejdse danske vinterrapsmarker med neonikotinoider på trods af et EU-forbud, er det ifølge Miljøstyrelsen helt inden for rammerne af lovgivningen.

Når landmænd har fået lov til at bejdse danske vinterrapsmarker med neonikotinoider på trods af et EU-forbud, er det ifølge Miljøstyrelsen helt inden for rammerne af lovgivningen.

Niels Ahlmann Olesen

22. maj 2018

Når Miljøstyrelsen siden 2015 har givet dispensation til, at danske landmænd kan bruge de ulovlige såkaldte neonikotinoidmidler til at bejdse afgrøden vinterraps, er det et brud med et EU-direktiv.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Naturfredningsforening, efter at den har undersøgt reglerne for at give dispensation.

»Der står meget klart, at man kun må give dispensation i nødstilfælde. Miljøstyrelsen har givet dispensationer i tre år i træk nu, og man kan ikke sige, at der har været en nødsituation år ud og år ind. Miljøstyrelsens praksis ser ud til at have været direktivstridig på adskillige punkter,« siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Som Information før har beskrevet, gjorde EU-Kommissionen det i 2013 ulovligt for alle medlemslande at bruge den stofgruppe, de såkaldte neonikotinoider, som bejdsemiddel i blomstrende afgrøder. I år har EU udvidet forbuddet, så det gælder alle afgrøder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Henrik Leffers
  • C Munk
Anders Graae, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Henrik Leffers og C Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Lov for Loke, som for Thor, - eller er Miljøstyrelsen og landbruget bare en "stat" i staten, hvor EU-lovene ikke gælder?
Mageløse ignoranter, - føj, såmænd.

Mogens Holme, Anders Graae, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Klaus Flemløse, Gert Romme, C Munk, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

Nysprog i forbindelse med pesticider og dispensationer

Resumé.
Miljøstyrelsen og SEGES bruger i vid udstrækning et nysprog i forbindelse med pesticider. Man omdefinerer ords betydning. Miljøstyrelsen har i flere tilfælde anvendt ordet ”godkendt” i betydningen ”dispensation”. Dette skaber forvirring i forbindelse med diskussioner og forespørgsler om godkendelse/dispensationer/forbud af pesticider.

Der i 2017 næsten 1400 gældende dispensation.

Miljøstyrelsen overholder ikke i alle tilfælde en tidsgrænse fastlagt af EU for en dispensations varighed på 120 dage.

Ordet "dispensation" benyttes ikke i EU-forordningen. I stedet for anvendes ordet "undtagelser" til gældende regler. Du kan læse mere her:

https://www.dropbox.com/s/kkz3dki2qxpdm8i/Nysprog%20i%20forbindelse%20me...

Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Erik Feenstra, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Michael W Pedersen anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

Inden for rammerne af et positivt syn på pesticider, har Miljøstyrelsen systematisk begået en fejl i valg af pesticider og vejledning i brugen af pesticider. Det drejer sig om nedsivning til grundvandet og til, hvor hurtigt et pesticid nedbrydes i naturen.

GUS-indekset
Potentialet for nedsivning til grundvandet angives ved et GUS-indeks. For Clothianidin er indekset 4.91. Hvis GUS-indekser er større en 2.8 anses et pesticid for at have et potentiale for nedsivning til grundvandet.

Dette betyder, at man om føje år vil se clothianidin i grundet!

Halveringstiden
Ned brydningshastigheden af et pesticid udtrykkes ved halveringstiden. Som en international standard angives denne ved en temperatur på 20 °C. Det bemærkes, at en biologisk nedbrydning/kemisk nedbrydning er størst ved troperne og mindst i nærheden af polarcirklen. Dette er almindelig kendt i hvert fald blandt biologer og kemikere.

Clothianidin har en halveringstid ved 20°C på 545 dage. Følgende graf vise hvorledes, der sker en ophobning af clothianidin i miljøet ved 20 °C:

https://www.dropbox.com/s/bqhp5mm1vjlj7sp/Clothianidin20%20C%20Henfald%2...

Den ultimative koncentration er på 2.7 gange den årlige tilførsel.

Middeltemperaturen i 10 cm jorddybde er ikke på 20 °C, men på ca. 10 °C. Clothianidin har en halveringstid ved 10°C på 1406 dage.

Følgende graf viser hvorledes der sker en ophobning af clothianidin i miljøet ved 10 °C.

https://www.dropbox.com/s/svmmtbi3lghfb14/Clothianidin10%20C%20Henfald%2...

Den ultimative koncentration er på 6.1 gange den årlige tilførsel.

Det er helt misvisende for danske forhold at anvende en jordtemperatur på 20 °C.

Ved en ophobning af clothianidin i de øverste jordlag, er det muligt, at clothianidin kan spredes i luften i forbindelse med en støvstorm. Jeg har ikke nogen beviser for at dette kan ske, men kun en formodning, som i princippet burde undersøges af kompetente forskere.

Jeg har konstateret, at man i EU i 1997 og 2017 undersøgte spørgsmålet om temperatur justerede halveringstider. Se følgende link:

”Soil persistence models and EU registration side 7”:
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/pesticides_ppp_app...

”Considerations of temperature in the context of the persistence classification in the EU”:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380697/#!po=50.4717

Jeg må blot konstatere, at siden 1889 har man haft viden om reaktionshastighedens temperatur afhængig jf. Arrhenius Equation

https://en.wikipedia.org/wiki/Arrhenius_equation

I EU-kommissioner har denne viden været tilstede siden 1997 med en ajourføring i 2017.

Danske Myndigheder har hidtil været fod slæbende og kun anvendt denne viden i forbindelse med nedsivningsmodeller.

Det er pinligt for Miljøstyrelsen og DCE, Århus Universitet.

Hvorvidt det er pinligt for Danmarks Naturfredning forening kan selvfølgelig diskuteres, men foreningen kan formodentlig henvise manglende viden på området, men dette gæler ikke længere efter denne post...

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Verner Nielsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers og John Andersen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Blot en sproglig kommentar:
Et EU-direktiv er ikke EU-lov. Et direktiv er en retningslinje, hvilket man også ser af det tyske udtryk "EU-Richtlinie". De enkelte lande skal selv udarbejde deres egne regler for at opnå formålet med direktivet: "I skal ende derhenne, men I må selv om, hvilken vej I kommer derhen."
For at det skal være EU-lov, skal der værre tale om en forordning.

Havde der her været tale om en forordning, kunne man fra dansk side ikke komme med en masse udenomssnak og undskyldninger for ikke at overholde den.

Per Torbensen, Werner Gass, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Klaus Flemløse, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Fordi anvendelsen af et pesticid i landbruget med lidt new speak og andre fiksfakserier kan siges at ligge indenfor direktivets rammer, behøver man vel ikke at anvende det, eller har jeg bare misforstået det hele?

Jens Falkenberg, Karsten Lundsby, Erik Feenstra, Eva Schwanenflügel og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvordan kan det lade sig gøre at dyrke økologisk raps, hvis det er så nødvendigt for rapsens overlevelse at man forpester den med neonikotinoider ? Det giver simpelthen ikke mening.

Det er en dårlig undskyldning for at være dovne og bagudskuende, og tilsidesætte selv de mest basale forsigtighedsprincipper med kortsigtet profit som formål.

Klaus Flemløse, Claus Bødtcher-Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Werner Gass, Jan Weber Fritsbøger, Jens Falkenberg, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

22/maj/2018

Der findes, som jeg ser det, to slags landbrug:

Det økologiske landbrug og det giftige landbrug.

Det giftige, danske gift(land)brug fylder vores luft,
vort drikkevand, vore planter og os alle med giftig
forurening, tilladt og støttet af landbrugs-kapitalen.

Gift(land)bruget er i gang med at udrydde os alle
med det éne formål at tjene penge til Das Kapital !

Med bekymret hilsen
Claus

Klaus Flemløse, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Per Torbensen, Anders Graae, Jan Weber Fritsbøger, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Arne Albatros Olsen, Marianne Stockmarr og Flemming Berger anbefalede denne kommentar