Læsetid: 9 min.

Var Forsvaret i ond tro, da man lod irakiske fanger falde i hænderne på irakisk politi?

Hvor meget skal man vide om risikoen for tortur, før man bliver medansvarlig? Det tager Østre Landsret i øjeblikket stilling til i sagen om Operation Green Desert. De 23 irakiske sagsøgeres advokater hævder, at den udbredte og generelle viden om tortur i Irak var tilstrækkelig til, at Danmark ikke burde have medvirket til tilfangetagelsen, mens Forsvarsministeriet har forsøgt at overbevise retten om, at den viden bør være »konkret«
Advokat Christian F. Jensen under et pressemøde i 2012 om videoen fra operationen Green Desert. Nu skal Østre Landsret tage stilling til, om Danmark kan drages til ansvar for tortur mod en række irakiske fanger, som Forsvaret lod falde i hænderne på det irakiske politi.

Advokat Christian F. Jensen under et pressemøde i 2012 om videoen fra operationen Green Desert. Nu skal Østre Landsret tage stilling til, om Danmark kan drages til ansvar for tortur mod en række irakiske fanger, som Forsvaret lod falde i hænderne på det irakiske politi.

Peter Hove Olesen

17. maj 2018

Brændemærker, beskadigelser på kroppen og ar. Forsvaret havde fået forelagt dokumentation for tortur mod flere fanger hos det irakiske politi, før man lod  andre irakiske fanger falde i hænderne på irakisk politi.

Men hvor omfattende viden om tortur skal man have, før Danmark kan blive draget til ansvar for at bidrage til, at andre lande får fanger i deres varetægt?

Det spørgsmål overvejer dommerne i Østre Landsret i øjeblikket i retssagen om den såkaldte Operation Green Desert i Irak i november 2004. Sagens omkring 50 retsmøder er overstået, og dommen falder den 15. juni.

De to advokater for de 23 sagsøgere Christian Harlang og Christian F. Jensen har forsøgt at overbevise retten om, at Danmark handlede i ond tro, da den danske bataljon i Irak lod 36 fanger falde i irakiske styrkers varetægt.

De 23 irakere har i nogle såkaldte medical reports forklaret om, hvordan de i alt fra dage til uger blev mishandlet på bl.a. den berygtede irakiske Al Jamiat-politistation i Basra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
  • David Zennaro
Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Der er ikke et spørgsmål om tro eller ond tro?

Vi har med en uddannet og trænet hær at gøre. Spørgsmålet er derfor, om man vidste at overleverede fanger kunne tortureres? Havde man allerede på det tidspunk informationer om tortur hos de andre allierede styrker?