Læsetid: 7 min.

»Der hersker en slags ukritisk begejstring for, at den fagre nye teknologi kan redde verden fra at gå under«

Valget af it-iværksætter Tommy Ahlers som ny uddannelses- og forskningsminister er vidnesbyrd om den stærke teknologioptimisme, som præger mange politiske beslutninger i disse år, vurderer eksperter. Men der mangler en kritisk tilgang, hvis ikke vi skal ende i blind tiltro til teknologien, påpeger de
Vores illustrator Mikkel Lock Svendborg har frit fortolket et berømt portrætfoto af den tyske filosof Martin Heidegger, der var kritiker af det højteknologiske samfund og satte spørgsmålstegn ved, hvad det er for en verden, vi har skabt med teknologien

Vores illustrator Mikkel Lock Svendborg har frit fortolket et berømt portrætfoto af den tyske filosof Martin Heidegger, der var kritiker af det højteknologiske samfund og satte spørgsmålstegn ved, hvad det er for en verden, vi har skabt med teknologien

Mikkel Lock Svendborg

14. maj 2018

Først kom der digital læring, så Disruptionråd og en national Teknologipagt. Og for et par uger siden valgte VLAK-regeringen den succesfulde it-millionær Tommy Ahlers som ny forsknings- og uddannelsesminister.

Den teknologiske udvikling sætter naturligt nok sit præg på dansk politik og især forsknings- og uddannelsespolitikken, men der mangler kritik af den teknologioptimisme, som præger både erhvervsliv og politikere i disse år, mener flere forskere.

Meget af teknologibegejstringen udspringer fra ideen om, at en eksponentiel teknologisk udvikling, som vil forstærkes de kommende år, kan redde os fra klimaforandringer, ulighed og fattigdom, så vi kan fortsætte væksten og få et endnu bedre liv.

Ideerne kommer især fra tænketanken Singularity University (SU), men også en række store tech-virksomheder fra Silicon Valley trækker på de samme ideer.

Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, har også været på singularitets-kursus og er medlem af Disruptionrådet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ejvind Larsen
 • Anne Eriksen
 • Katrine Damm
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ruth Gjesing
 • Torben K L Jensen
 • Jørn Andersen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Christian Skoubye
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
Ejvind Larsen, Anne Eriksen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ruth Gjesing, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det, der kan frisætte og uafhængiggøre, er godt, det, der vil binde og undertvinge, er skidt. Så det er de forkerte ting, man går op i, og de rigtige ting, man negligerer - fordi man i sidste ende er bange for konsekvensen af en arbejdsfri tilværelse med meget få bundne opgaver for det store befolkningsflertal.

Lillian Larsen, Anne Eriksen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Kombinationen af jubeloptimisme, store datamængder og stadig mere intelligente systemer er en farlig alliance, mener han. Cambridge Analytica-skandalen viste, at intelligente systemers indsamling af store datamængder fører til avanceret kontrol med borgerne, forklarer Thomas Ploug:

»Den nye teknologi kan potentielt være en bombe under vores demokrati, fordi den kan være kontrollerende for den menneskelige adfærd."

Masseovervågning er allerede en realitet, og har været det i flere år.
Nu indsnævrer man fokus, og går efter specifikke grupper, som fx alle forældre og deres børn.
Det begynder at minde meget om de kinesiske myndigheders kontrol og pointgivning af borgerne.

Efter især Cambridge Analytica-skandalen er der en voksende mistro overfor både statens og erhvervslivets næsten uindskrænkede tilgang til private menneskers data, og hvad denne tilgang vil give adgang til i form af magtmisbrug, propaganda, økonomiske sanktioner, indblanding i ytringsfriheden og deslige.
Vi har allerede set mange eksempler på utidig og/eller ulovlig indblanding i privatlivet ved opbevaring af data der ikke var anonymiseret, registersamkøringer, personlige oplysninger der bliver delt uden samtykke, overvågning af borgere på Facebook, etc.

Hvis tilliden til myndighederne bliver undermineret, vil det gå ud over demokratiet.

Politiken, 9. Maj 2018
"Vores tillid til det offentliges databrug falder".
Link:
https://www.politiken.dk/indland/art6503833/Vores-tillid-til-det-offentl...

Politiken 10. Maj 2018
"Folkeskolelærer: "Mit skrækscenario er, at børn får en dataportefølje, som vil følge dem til evig tid ".
Link:
https://www.politiken.dk/indland/art6504110/Folkeskolel%C3%A6rer-%C2%BBM...

bente-ingrid bruun, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Jørn Andersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Der er nok god grund til skepsis overfor slagord som "singularitet", "disruption" 'grøn vækst" og lignende. Men også overfor forestillinger om at "verden"er i fare for at "gå under". Hvis meningen er den at menneskene selv er ved at forberede deres egen snarlige uddøen så skriv det. Eller er det "kun"hvad man kalder "Civilisationen", der ødelægges.

Jesper Frimann Ljungberg

Problemet med politikerne er jo, at de ikke forstår en fløjtende fis når det kommer til teknologi. Det et som regel tåkrummende at høre dem udtale sig om teknologi. Når så seriøse fagfolk og forskere så udtaler sig eller kommer med fagligt velfunderede udtalelser eller rapporter, slå krypdyrs automatreaktionerne til hos magtens top og disse udtalelser og rapporter bekæmpes/undertrykkes/ignoreres/omskrives således at status quo bevares.

Teknologi er ikke godt eller ondt .. det er bare.. det er hvad vi gør med teknologien der er relevant.

// Jesper

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Den teknologiske udvikling er netop ikke eksponentiel, hvis man ser bort fra IT (AI), nanoteknologi og bioteknologi. Den har i mange år været lineær, mens de udfordringer den skal løse vokser eksponentielt, i takt med den økonomiske vækst og befolkningstilvæksten. De to kurver følges ikke, og teknologien sakker bagud. Når man så oven i købet sparer på uddannelse og forskning, går det helt galt.

@Jan Henrik Wegener

Verden som sådan går ikke under, og der skal sikkert også være små enklaver af mennesker som overlever, men et sammenbrud af civilisationen er uundgåelig, hvis ikke vi vågner op. Det bedste bud jeg har set på, hvad det vil indebære er filmen The Road. Se den gerne, men den er ikke for sarte sjæle. Det tog mig flere uger at komme mig nogenlunde over den, og den dukker ofte op i mine tanker.

https://www.youtube.com/watch?v=ikeUBSrwZQA

Man kan også læse bogen, men den er endnu mere barsk end filmen.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Pórto Qisuk

Undertegnede havde flere ombæringer skrevet om diverse politienheders udvikling af teknologien. Den teknologiske udvikling åbner mange døre for misbrug af teknologien. DNA baserede tortur udstyr er allerede veludviklet. Der udvikles værktøjer som indeholder din DNA-profil og de små dimser som indeholder din DNA-profil bruges til at forgifte din vand mad fra en behørig afstand. Jeg kan på behørig afstand sende voldsomme signaler som giver voldsomme smerter bare jeg kender din DNA-profil. Jeg er målløs over at pressen ja endda Justitsministre ignorerer henvendelserne. Der er allerede teknologiske torturudstyr i omløb som kan skade dig voldsomt og i længden gøre dig syg og dermed døden til følge. Det er åbenbart legalt at anvende disse værktøjer siden der er larmende tavshed om emnet.

Eva Schwanenflügel

@ Jesper Frimann Ljungberg

Det kan godt være, at de fleste politikere er fuldstændig ignorante når det kommer til teknologien og dens positive/negative anvendelser.
Men så meget forstår de dog ; at den giver dem en hidtil uset mulighed for at kontrollere borgerne.

Og det er fordi vi i Danmark har digitaliseret alting så hurtigt, at de færreste almindelige mennesker har haft mulighed for at følge med. Undervisningen handler ikke om alle faldgruberne, og mange har slet ingen indsigt i bare de simpleste forsigtighedsprincipper.
De unge mennesker er blevet dumsmarte, og det overvejende flertal af os er bare dumme..

Hvis man advarer folk om at de tager unødvendige risici, trækker de blot på skuldrene og siger :
"Jamen, jeg har da ikke noget at skjule.."

Heldigvis er det ved at gå op for mange, at deres data bliver misbrugt.
Men lad os se om det rykker noget, før vi har fået love der er alt for vidtgående..

Lillian Larsen, Martin Rønnow Klarlund, bente-ingrid bruun, Carsten Svendsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Morten Balling

Jo tak, jeg har set "The Road", og vil aldrig gentage oplevelsen.
Filmen er ganske rigtigt slet ikke for sarte sjæle.. Hvis den er et indblik i menneskehedens fremtid, så håber jeg inderligt at jeg er væk til den tid.

Du er da virkelig pessimistisk idag, Morten :-/

Eva Schwanenflügel

@ Pórto Qisuk

Har du mulighed for at skrive et link eller flere så vi kan få mere at vide om DNA-baseret torturudstyr? Det lyder ret vildt. Men man skal altid være åben for alle nyheder :-)

bente-ingrid bruun

Troen på myter er en del af tidens teknologioptimisme.
Fakta ignoreres eller mørkelægges. Teknologiudviklingen har mange konsekvenser ud over den omtalte overvågning. De helbredsmæssige konsekvenser forties, selv om vi eksponeres døgnet rundt af mange forskellige modulerede og pulserende signaler i det trådløse samfund. Der er WiFi routere i Danmark allerede i vuggestuer og nu skal der installeres smartmålere til el i alle husstande.
Chefredaktør Rune Lykkeberg har på opfordring af ordstyrer Knud Vilby ved Generalforsamlingen hos Informations Venner lånt mit eksemplar af Eva Theilgaard Jacobsens bog med titlen " Mørkelægning af mobilstrålingens konsekvenser".
Hvornår bliver bogen omtalt som videnskabsbaseret faglitteratur, så læserne kan blive alsidigt informeret og få mulighed for at vælge til og fra blandt tidens teknologi ud fra fakta i stedet for myter.

Pórto Qisuk

Eva Schwanenflügel
Der forskes intens i mennesket DNA. Mennesket dyrene planterne DNA-profil/celler er en kæmpe kommunikationsnetværk. Når du lugter en bestemt parfume, reagerer celler. Når du lugter dårlig lugt, reagerer dine celler. Men i dag har du teknologien til at producere skadelige teknologier som dine celler reagerer på. Du kan sidde i en stue sammen med mange mennesker, og jeg kan tænde skadelige frekvenser som bliver skadelige netop på dig. Dit kommunikationssystem reagerer på kemikalierne og andre i lokalet reagerer ikke på angrebet fordi giften er kodet til din DNA-profil. Der er ikke henvisninger endnu så vidt jeg ved, men metoden bliver snart afsløret, og det er også på tide.

Eva Schwanenflügel

Pórto, tak for svar :-)
Det lyder unægtelig noget sci-fi agtigt, men slet ikke som en umulighed, at målrette fx lugte eller lyde for at genere en bestemt person. Men ligefrem tortur?