Læsetid: 8 min.

Holbæks borgmester: Ny lov om svinefabrikker kører kommuner ud på sidespor

Esben Lunde Larsen nåede at ændre husdyrloven, så landbrugets interesser tilgodeses, og kommunernes mulighed for at værne lokale naturinteresser svækkes. Det er ’enormt problematisk’, siger borgmester, der har kontroversielle ansøgninger om større svineproduktion på Tuse Næs liggende
Sammen med sin far driver Kenneth Øster Tollermosegård på Tuse Næd ved Holbæk. De ønsker at udvide produktionen, og i Holbæk Kommune ligger der en ansøgning om at få miljøgodkendt en ny og mere end dobbelt så stor stald til flere svin. Derudover ønsker de fem siloer, hvoraf tre af dem kan blive op til 13 meter høje høje. 

Sammen med sin far driver Kenneth Øster Tollermosegård på Tuse Næd ved Holbæk. De ønsker at udvide produktionen, og i Holbæk Kommune ligger der en ansøgning om at få miljøgodkendt en ny og mere end dobbelt så stor stald til flere svin. Derudover ønsker de fem siloer, hvoraf tre af dem kan blive op til 13 meter høje høje. 

Peter Nygaard Christensen

14. maj 2018

Når en stor gruppe borgere på Tuse Næs i Holbæk Kommune søger indflydelse på planerne om udvidelse af en industriel svineproduktion i lokalområdet, så oplever de, at kommunen lader dem i stikken.

På borgmesterkontoret i Holbæk er oplevelsen den samme. Lovgivningen har frataget borgmesteren og kommunalbestyrelsen muligheden for at handle i sager som denne.

Det mener borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

»Lovgivningen er udtryk for endnu en centralisering, der rykker beslutningerne helt tæt på Christiansborg og væk fra os, der ved, hvad der foregår i lokalområdet,« siger hun.

Borgmesteren kalder det »enormt problematisk«, at hun og kommunalbestyrelsen skal stå på mål for beslutnnger, de ikke længere selv kan øve indflydelse på, som følge af en ændret lovgivning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Dorte Sørensen
 • Bettina Jensen
 • Hanne Pedersen
 • Ruth Gjesing
 • Erik Nissen
 • Anne Eriksen
 • Hanne Ribens
 • Britta Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
Katrine Damm, Dorte Sørensen, Bettina Jensen, Hanne Pedersen, Ruth Gjesing, Erik Nissen, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Flemløse

Til beboerne på Tue Næs:

af gylle er du kommet
til gylle skal du blive
af gylle skal du igen opstå

Hvil i fred.
Amen

Britta Hansen

En ting, der undrer mig meget er, at de dyr, det handler om, stadig betegnes for 'husdyr' (både i denne artikel og i andre sammenhænge).

Korrekt: Dyrene holdes i en huslignende konstruktion med vægge og et tag. Dyrene er domesticeret.

Den anden betegnelse, der ses oftere og oftere er 'produktionsdyr'. Denne betegnelse synes ærligere, for det er jo hele formålet med deres eksistens: At producere animalske bi-produkter og ikke mindst for at fortære deres kød efter menneskets regler.

Måske ville '(animalske) produktionsenheder' være endnu mere ærligt, da det er præcist det, dyrene degraderes til i det industrielle landbrug.

Connie Brask, Tor Brandt, Karsten Lundsby, Ruth Gjesing, Per Klüver, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

Man må godt eksplicitere, hvad det her drejer sig om - også i det lidt større perspektiv. Og det er ikke den enkelte svinebondes økonomiske overlevelse. Det er arten Homo Sapiens, og så mangler vi blot at de tænker.

Klaus Flemløse

Først en stor tak til Jørgen Steen Nielsen for en relevant og oplysende artikel om, hvorledes centraladministrationen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer tvinger en stor svineproduktion ned over et lokalsamfund og over de kommunale myndigheder. Der er et stort demokratisk underskud i denne sag.

De kommunale myndigheder og befolkning på Tuse Næs kan intet gøre. De må finde sig i en stank og at deres huse falder i værdi.

Dog er der nogle muligheder, der kan afprøves:

For at vise befolkningens syn på svineproduktionen, kan man afholde en folkeafstemning, der dog ikke har en juridisk gyldighed, for og imod en svineproduktion, men som kan vise befolkningens syn på svineproduktionen.

De kommunale myndigheder, kan helt lovligt indføre restriktioner på, hvor store og tunge lastbiler, der må færdes på landevejene og hæve priserne for vand og måske også på el.

For ikke at sprede CC398 til folk uden for svineindustrien, kan man stille skrappe krav til hygiejnen på svine farmene.

Som borger, kan man udvise civil ulydighed ved at lave blokader mod svinebaronerne og hindre, at der leveres foder og afhentes levende griser.

Som borger kan man også udvise kulde mod svinebaronerne. De færrest kan stå for, at blive frosset ud af et lokalsamfund.

Postkort med svinepest
Udfordringen ligger i, at der kan opstå ekstreme grupper, der med ulovlige midler vi bekæmpe svineindustrien. I det mest ekstreme tilfælde kan det tænkes, at man vil forsøge hente svinepest til landet via importer kød/pålæg/gødning eller blot ved, at besøge steder med svinepest og sende postkort til svinebaronerne. Det er ulovligt, men hvis man undgår, at afsætte sit fingeraftryk, DNA og håndskrift på postkortene, kan det aldrig opklares. Jeg har ikke nogen ide om, hvor mange postkort med svinepest, der skal afsendes, før man har fået indført svinepest i Danmark.

Alt dette postyr kan gøre svineproduktionen urentabel og bankerne være forsigtige med at låne til de planlagte udvidelser af svineproduktionen.

Jeg argumenter ikke for, at nogen skal begå disse ulovligheder – tværtimod - , men de kan blive konsekvenser af, at man fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance og Socialdemokratiet tvinger svineproduktionen ned over et lokalsamfund. I sidste ende kan det betyde, at svineproduktionen må ske under politibeskyttelse.

For at undgå en situation, som beskrevet ovenfor, skal de kommunale myndigheder og lokalbefolkningen inddrages i beslutningsprocessen. Uden dette ingen legitimitet.

Klaus Flemløse

Lovændringen mht. godkendelse af husdyrregulering er et eksempel på, hvor Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti overtrumfer det kommunale selvstyre, den lokale befolkning og miljøhensyn til fordel svinebaronerne.

Fy for fanden hvor det stinker
I nogle egne af landet er det en plage med stank fra udbringning af gylle og stank fra staldene.

Det er mulig rent teknisk at begrænse denne stank ved hjælp af gylleseparering. Gylleseparering er defineret som en teknisk forarbejdning af gyllen, der skaber produkter - også kaldet fraktioner - der er forskellige fra gyllen med hensyn til tørstofindhold, sammensætning og koncentration af næringsstoffer.
Se https://www.landbrugsinfo.dk/tvaerfaglige-emner/gylleseparering/sider/st...

Stank fra svinestalde kan løses ved hjælp af en luftrensningsteknik, som er velkendt se http://svineproduktion.dk/Viden/I-stalden/Staldsystem/Miljoeteknologi/Lu...

Hvis svineproduktionen dels benyttede en gyllesepareringsteknik og dels en luft renseteknik, ville modstanden mod svineproduktionen være mindre end den er i dag. Det burde være muligt, at kommunalbestyrelsen kunne kræve anvendelse af disse teknikker specielt i områder med tæt befolkning og tæt på naturen.

Britta Hansen

Uanset, hvordan generne ville kunne forringes ad teknisk vej, er det mit håb, at disse industrielle kæmpeanlæg vil bekæmpes og stoppes.

Ja, jeg forstår det godt: Jeg ville heller ikke ønske at konfronteres med stank fra den ene eller den anden kilde konstant. Til gengæld har jeg så også FRAvalgt at konsumere nogen som helst fødevarer, der er forbundet med denne form for 'landbrug'.

Jeg håber, borgerprotesten ikke kun lige omfatter de synlige og olfaktoriske gener, men at den også omfatter de mere principielle spørgsmål, som fx dyrerettigheder!

Boykot da l****t!

Klaus Flemløse

Forekomst af MRSA og CC398 i Holbæk Kommune
Holbæk kommune ligger i midterfeltet både mht. MRSA og CC398 blandt landets 98 kommuner.

Holbæk kommune ligger som nr. 51 blandt landets 98 kommuner mht. antal MRSA-tilfælde pr 1000 indbyggere og en plads som nr. 56 blandt landets 98 kommuner mht. CC398-tilfælde pr 1000 indbyggere.

I 2017 var der i alt 47 tilfælde af MRSA og 7 tilfælde med CC398. Antal CC398-tilfælde i 2017 udgør ca. 50% af det forventede antal.

Grafik med antal MRSA-tilfælde pr 1000 indbyggere for 2007-2017:

https://www.dropbox.com/s/h2vd4vegn9tgd3o/Holb%C3%A6k%20%20-%20Antal%20M...

Grafik med antal CC398-tilfælde pr 1000 indbyggere for 2007-2017:

https://www.dropbox.com/s/enfgrtjx8leohyx/Holb%C3%A6k%20-%20Antal%20CC39...

Der har hidtil ikke været noget at komme efter i Holbæk Kommune mht. antal CC398 infektioner.

Analysen burde foretages i forhold til antal producerede svin/ antal beskæftigede i svineindustrien , men disse data har jeg ikke adgang til.

Erik Tvendager

Som en svinebonde sagde i radioen forleden, der er for mange dårlige historier, vi har brug for positivt feedback.
Statsstyring og centralisering af den upopulære og svinefabrikation hører bestemt heller ikke til blandt de positive historier!
Dansk folkepartis krav om en påtvunget ugentlig ret svinekød i daginstitutionerne ligner mere et skud i foden end et skulderklap.
Det er ikke svært at forstå hvorfor stadig færre gider spise ulovligt halekuperede, indespærrede, GMO fodrede og antibiotika fyldte svin.