Læsetid: 4 min.

Hvorfor hørte vi ikke om mødet på Politigården straks efter de 113 skud på Nørrebro?

Noget kunne tyde på, at den øverste ledelse i Købehavns Politi har det svært med sandheden, hvis den risikerer at stille korpset i ufordelagtigt lys. Seneste eksempel er den tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersens vidneudsagn om et hidtil hemmeligholdt møde på Politigården få timer efter Nørrebro-urolighederne for 25 år siden
Der var demonstrationer og uroligheder på Nørrebro efter afstemningen den 18. maj 1993. 

Der var demonstrationer og uroligheder på Nørrebro efter afstemningen den 18. maj 1993. 

Søren Lorenzen

19. maj 2018

Årsdage har det med at rive op i gamle stridigheder. 25-året for folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen og de efterfølgende uroligheder kulminerende med politiets skud direkte mod demonstranter på Nørrebro den 18. maj 1993 er naturligvis ingen undtagelse.

Groft sagt finder vi på den ene side dem, der fastholder, at alt om de tragiske begivenheder for længst er afdækket, på den anden side dem, der lige så stædigt mener, at politiledelsen og måske også de ansvarlige toppolitikere har omgivet sig med et væv af løgne, som aldrig officielt er blevet fejet til side.

Det er især den tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersens vidneudsagn i den aktuelle DR2-dokumentar Skydeordren, der blev væk, der i år har sat gang i debatten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Andersen
 • Niels P Sønderskov
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Steen Sohn
 • Christian Mondrup
 • Palle Yndal-Olsen
 • Oluf Husted
 • Dorte Sørensen
Bjarne Andersen, Niels P Sønderskov, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen Sohn, Christian Mondrup, Palle Yndal-Olsen, Oluf Husted og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Asbjørn Jensen var med i det tavshedens komplot.

Først fortiede han råbet "Skyd efter benene"

I anden omgang tilskrev han en demonstrant råbet, hvilket ikke består testen for almindelig sund fornuft; men som alligevel gik igennem.

I tredie runde rejste han tiltale mod 3 politifolk fra 1. geled.

"1. august 1994:
Rigsadvokat Asbjørn Jensen beder statsadvokaten for København, Hanne Bech Hansen, om at sigte tre betjente fra politiaktionen på Nørrebro 18. maj efter paragraffer, der kan give op til fire års fængsel. Det fremgår, at Asbjørn Jensen ønsker de tre betjente sigtet, fordi de har forklaret, at deres i alt seks skud, der ramte personer, alle var varselsskud. Dette er ifølge rigsadvokaten en overtrædelse af politiets skydereglement, som siger, at politifolk kun må trække skydevåben, hvis de befinder sig i en livstruende situation."
citat fra https://www.dr.dk/nyheder/htm/baggrund/tema2000/Sagen%20om%20de%20113%20...

For lige at understrege, at Parnasset stod bag ham, blev Asbjørn Jensen i 1995 udnævnt til Højesteretsdommer !! .... Jamen altså.

Werner Gass, Torben Vous, Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Karin Mette Petersen, Christian Mondrup, Palle Yndal-Olsen, Henrik Leffers, Oluf Husted, Henrik L Nielsen, Tue Romanow, Dorte Sørensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Ikke alene blev "Rigsbjørnen" Asbjørn Jensen, udnævnt til Højesteretsdommer, i 1995, han blev også, i 1993, udnævnt til: "Formand for Forligsmændene" en stilling han beholdte indtil 2015.

Næste Rigsadvokat, Henning Fode, sad til 2007, blev derefter: Dronningens Kabinetssekretær.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, var Rigsadvokat fra 2007-2012.

Og blev afløst af Ole Hasselgaard (der var eneste ansøger, til det, indtil 2018, hidtil karriere- fremmende job) hvor Ole Hasselgaard blev "fyret", med et par dages varsel, fra den 1. marts 2018.
(var det grundet "ædel" stædighed, eller noget helt andet? Vi ved det ikke!)

Alle fire Rigsadvokater blev politianmeldt, den 24. april 2013, for embedssvigt (forsætlig uretfærdig handling) og (i bevidst ond tro) for deres manglende efterforskning af Scandinavian Star Forbrydelsen.

Det var talsmand, Mike Axdal & formand, Oluf Husted i "Scandinavian Stars Danske Støtteforening"
der anmeldte de fire efterforsknings-resistente topembedsmænd.
Næsten ingen medier omtalte den "u-sædvanlige" anmeldelse (dog af Ritzau og 24syv, samt en af formiddagsaviserne) og INGEN har siden nævnt denne anmeldelse (der har en straframme på op til 15 års fængsel.)

Måske er Danmark nu parat til at retsforfølge disse: Magtens Lakajer?

Torben Vous, Karsten Aaen, olivier goulin, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Rækken af sager hvor den danske Etat har demonstreret sin magtfuldkommenhed, og dermed understreget at vi har demokratur og politistatstilstande, er efterhånden lang - med Tibetsagen som seneste perverse skud på den rådne stamme. Vi behøver ikke yderligere dokumentation.

Torben Vous, Tue Romanow, Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel og Erik Friedrichsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"De nye oplysninger viser også, at de mekanismer, som samfundet umiddelbart har til at få undersøgt begivenheder, hvor væsentlige samfundsinteresser har været på spil, ikke er ret meget værd – hvis vel at mærke centrale aktører enten bestemmer sig for enten at overholde en tavshedens omerta, gemme sig bag en belejligt svigtende hukommelse eller fremsætte oplagt forkerte udtalelser."

Hvorfor har vi ikke en forfatningsdomstol?
Der er alt for mange eksempler på, at magten gemmer sig bag løgnen.

Werner Gass, Torben Vous, Tue Romanow, Karsten Aaen, olivier goulin, Bjarne Andersen, Lars Jørgensen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Oluf Husted og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

I en kapitalistisk økonomi vil politisager altid bliver opklaret hurtigere, hvis rige mennesker indgår som part...

Mikkel Madsen

Meget har været sagt om politiet, men det kunne da også være interessant at høre hvad der går igennem hovederne på folk, der mener, at man skal udtrykke sine politiske holdninger gennem at kaste (potentielt dræbende) brosten efter sine medborgere og smadre hele gader og bydele.

Jeg ved godt, at Information går for at være let venstreorienteret, magtkritisk osv. Men for mig (og sikkert også mange andre) står d. 18/5-1993 som dagen, hvor meget af den goodwill, Bz-bevægelsen og de autonome havde oparbejdet igennem firserne, blev kastet helt væk.
Konfrontationen blev forberedt og søgt. Jeg siger ikke, at politiet gjorde alt efter bogen, men modparten er absolut ikke skyldfrie. Det kunne der godt graves lidt mere i.

Til syvende og sidst var det begyndelsen til enden som en bevægelse med bred folkelig medvind, og styrken fra dengang er aldrig kommet tilbage.

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det er utåleligt med alle disse benspænd og forhindringer imod undersøgelser og kommissioner.

Senest har Udenrigsministeriet undladt at informere Tibetkommissionen om muligheden for at genskabe de slettede emails fra ministrer og afgåede embedsmænd - emails, der rutinemæssigt var slettet; men som fandtes på back-up serveren.

Udenrigsministeriet melder hus forbi - Tibetkommissionen har i henhold til indgået aftale fået alt begæret materiale.
Ingen fra Udenrigsministeriet havde fortalt medarbejdere fra Tibetkommissionen om back-up faciliteterne - og ingen fra Tibetkommissionen tænkte på at spørge.

Landsdommer Tuk Bagger, formand for Tibetkommissionen beklagede ved afgivelsen af beretningen, at man ikke havde adgang til til de slettede emails; men ikke engang denne offentlige beklagelse fik Udenrigsministeriet til at nævne ministeriets back-up faciliteter.

Jeg hørte om denne skandale i P1 Orientering:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/ministerium-havde-backup-af-slettede-m...

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

I dag skriver Berlingske Tidende leder om Tibetskandalen under overskriften:

"Demokratisk skandale med udsigt til vækst"