Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ingen opbakning til at imødegå mistrivsel hos asylbørn

Hverken regeringen, DF eller Socialdemokratiet vil støtte et beslutningsforslag fra SF om at lave en plan for at forbedre forholdene for asylbørn på asylcentre, selv om de ifølge en rapport fra Dansk Flygtningehjælp mistrives
SF søgte forgæves opbakning i Folketinget til at forbedre forholdene for bøn på asylcentre. Her er vi på et asylcenter i Korsør.

SF søgte forgæves opbakning i Folketinget til at forbedre forholdene for bøn på asylcentre. Her er vi på et asylcenter i Korsør.

Sille Veilmark

Indland
24. maj 2018

Ikke så meget som et hjemmelavet måltid mad i familiens skød vil flertallet i Folketinget være med til at sikre, selv om det efter meget at dømme kunne bidrage til at forbedre forholdene for børn rundt omkring på landets asylcentre.

Det var resultatet af en halvanden time lang debat i Folketinget onsdag. SF havde fremsat et beslutningsforslag, der skulle pålægge regeringen at udarbejde en plan for, hvordan trivslen for asylbørnene kan forbedres. Blandt de konkrete forslag var bl.a., at der skulle sikres muligheder for, at børnefamilier, der bor på udrejsecentre, hvor de kan opholde sig i måneds- eller årevis, skal have mulighed for selv at lave mad og ikke bare kunne afhente kantinemad.

Men det kunne Holger K. Nielsen (SF) ikke samle flertal for.

Baggrunden var en rapport fra Dansk Flygtningehjælp for halvanden måned siden, der på basis af interviews med 17 socialarbejdere påviste, at det generelle billede for børn på asylcentre i hele landet er, at de mistrives. Generelt skal der som omtalt i Information ifølge rapporten nemlig meget mere til, før der laves indberetning til kommunerne om mistrivsel for asylbørn end for danske børn.

Da rapporten udkom, udtalte Martin Henriksen (DF), at hvis man skulle opretholde nationalstaten, så burde forholdene for asylbørn »ikke køre efter de samme regler som for børn af danske statsborgere«. Pernille Bendixen (DF) fastholdt torsdag dette synspunkt, om end i en lidt mere udvandet version: »Vores statsborgere kommer i første række,« som hun sagde, men det betyder ifølge hende ikke, at asylbørn så skal behandles dårligt. Et ophold på et udrejsecenter behøver dog ikke at være »som på et femstjernet hotel«, var Pernille Bendixens ordvalg.

Heller ikke udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var trods Dansk Flygtningehjælps rapport utilfreds eller foruroliget over de forhold, som asylbørnene udsættes for:

»Jeg står fuldt på mål for den måde, vi behandler vores børn på i asylcentrene,« afsluttede ministeren sin afvisning af SF-forslaget.

Under debatten blev skillelinjen trukket hårdt op mellem tilhængere og modstandere af beslutningsforslaget: På den ene side de partier – regeringen, DF og Socialdemokratiet – der mere eller mindre er tilfredse med forholdene. De mener, at det først og fremmest er de flygtningeforældre, der nægter at udrejse, der er skyld i, at asylbørnene mistrives. Forældrene tager børnene som gidsler.

På den anden side de øvrige partier, der fastholder, at uanset hvad flygtningeforældrene end gør eller ikke gør, så er det ikke børnene, der træffer den beslutning. Og derfor har danske myndigheder såvel som den danske regering og Folketinget et ansvar for, at asylbørnene ikke mistrives.

Selv om Socialdemokratiets ordfører Peter Hummelgaard Thomsen afviste beslutningsforslaget, ville han dog gerne være med til at skrive en beretning om forholdene for asylbørnene. Der er ifølge ham mange hensyn, der skal afbalanceres, og derfor ville en udvalgsberetning være en bedre vej at gå end et pålæg til regeringen.

Holger K. Nielsen ville såmænd gerne være med til at skrive en beretning, men han kunne ikke forstå, hvorfor Socialdemokratiet ikke ville være med til at sikre »noget så simpelt« som, at muligheden for at lave sin egen mad blev sikret for børnefamilier.

»Hvor småt kan det blive,« som han spurgte.

Peter Hummelgaard Thomsen svarede, at for ham var det afgørende, at opholdet i et udrejsecenter var en midlertidig situation. Og hvis der først blev etableret køkkener til de enkelte familier, så ville udrejsecentrene blive mere end midlertidige hjem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Larsen

Svin!
Ja, jeg beklager, og moderator vil ikke kunne li' det, men jeg kan desværre ikke finde bedre ord for den slags politikere.

Kirsten Høyer, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, H M, Jesper Sano Højdal, Steffen Gliese, Marie Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Morten Hjerl-Hansen

@ Hans Larsen: Ja. Det er uanstændigt.

Kirsten Høyer, Lillian Larsen, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke flertallet i Folketinget der tager børnene som gidsler?? Mange familier kan ikke rejse tilbage, da deres modtager land ikke vil modtage dem. Hvorfor kan disse familier i det mindste ikke få lov at bo ude i det danske samfund som de tidligere har gjort ?

Tænk at flertallet i Folketinget ikke vil tillade at familierne kan lave deres mad selv. Når de ellers altid siger mest for pengene - hvorfor vil de ikke lade familierne lave maden selv - mon ikke det blev både bedre og billigere.-MEN HER ER DET ÅBENBART IKKE MEST FOR PENGENE OG UHA HVIS FAMILIERNE KUNNE SKABE SIG ET LILLE ÅNDEHUK i deres hverdag. Hvad er det dog for mennesker "vi" har valgt ind i Folketinget???

Kirsten Høyer, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, Christel Gruner-Olesen, H M, Carsten Munk, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Jeg står fuldt på mål for den måde, vi behandler vores børn på i asylcentrene,« afsluttede ministeren sin afvisning af SF-forslaget."

Sagde Støjberg virkelig VORES børn ?!?
Hun kræver jo via sin udtalelse ejerskab.. Og med ethvert ejerskab følger etisk ansvar.

Men ministeren har før udtalt, at ophold på et udrejsecenter skal være "så utåleligt som muligt",
for disse 'fremmede' er her nærmest illegalt, da deres asylanmodning er blevet afvist.
Her har hun især fremhævet udlændinge, der har været dømt for kriminalitet, men belejligt undgået at nævne noget om de mange børnefamilier, der de facto sidder i pseudofængsel.

At Socialdemokratiet er imod enhver forbedring af forholdene på udrejsecentrene siger sig selv.
De vil ikke stå tilbage for V og DF så tæt på folketingsvalget.

En opvisning i inhumanitet skal nok skaffe stemmer fra de vælgere, de selv har talt frygten for det anderledes op hos.

Hvor er det dog sørgeligt, at det som regel er laveste fællesnævner de store partier bejler til.

Kirsten Høyer, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Vibeke Hansen, H M, Dorte Sørensen, Hans Larsen, Katrine Damm og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar
David Engelby

Denne Blut und Boden politik falder tilbage på alle, der stemmer på disse partier. Sørgelige tider!

Kirsten Høyer, Lillian Larsen, Britta Hansen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Viggo Okholm, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Her er ikke så meget at diskutere, flertallet i vores folketing er fyldt med kolde og beregnende personer, som hinsides enhver fornuft og menneskelighed samt medfølelse bilder sig ind at ondskab kan gavne deres mål. Inden jeg startede debatten her havde jeg Hans Larsens ord i mine tanker. Som buddhist bør medfølelsen være i højsædet, men lige her ligger den hos de børn som lider under systemets manglende humanisme.

Kirsten Høyer, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Jeg står fuldt på mål for den måde, vi behandler vores børn på i asylcentrene,« afsluttede ministeren sin afvisning af SF-forslaget.

VORES børn? Beklager, det er en gentagelse, Eva S., men nu havde jeg allerede kopieret sætningen.

Kan kun bifalde den 1. kommentar i tråden, uden at ønske at gentage den.

Socialdemokrater: Skam jer med hver eneste celle i jeres kolde kroppe.

Kirsten Høyer, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar