Læsetid: 8 min.

Klimarådet: Biomassens rolle i energiforsyningen skal nedtrappes

Forbruget af træpiller, træflis og anden fast biomasse vokser hastigt i el- og varmeproduktionen. Men det danske forbrug, der i høj grad er baseret på import af biomasse, er ikke bæredygtigt på lang sigt, mener rådet
Størstedelen af træpiller brugt i danske kraftværker er importeret fra f.eks. Rusland, og de belaster Ruslands klimaregnskab, ikke Danmarks, selv om den CO2-holdige røg kommer ud af danske skorstene.

Størstedelen af træpiller brugt i danske kraftværker er importeret fra f.eks. Rusland, og de belaster Ruslands klimaregnskab, ikke Danmarks, selv om den CO2-holdige røg kommer ud af danske skorstene.

Karsten Schnack

8. maj 2018

Når talen falder på grøn energi i Danmark, er det typisk de mange vindmøller til lands og til vands, der nævnes. Eller der tales om ’sol og vind’.

Det er misvisende. Den absolut mest anvendte grønne energikilde i det danske energisystem er biomassen. Enorme mængder af træpiller, flis, brænde og halm. Hvor vindkraften bidrager med syv pct. til det samlede energiforbrug og solenergien med under én pct., så leverer den faste biomasse i dag 16 pct. Og det tal vokser hastigt. Fra 2000 til 2016 blev det danske forbrug af fast biomasse omtrent tredoblet. I 2016 steg forbruget med seks pct., alt mens forbruget af vindenergi samme år faldt med 10 pct.

Danmark er dermed et af de lande i EU, der anvender allermest biomasse, målt som andel af energiforbruget. Og det er ikke bæredygtigt.

»Danmark bruger allerede langt mere biomasse pr. indbygger, end hvad der formodentlig kan udnyttes bæredygtigt på globalt plan,« hedder det som en af konklusionerne i den store rapport om biomassens betydning for grøn omstilling, som Klimarådet offentliggjorde ved et pressemøde mandag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Leffers
  • Palle Yndal-Olsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
  • Lise Lotte Rahbek
Henrik Leffers, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Jeg hørte også Peter Birch Sørensen & Jette Bredahl Jacobsen i DR Radio i går.

Vi skal også have med, at det blev fremført, at både Rusland og USA muntert forfalsker CO2 regnskaberne for at undgå at skulle indkøbe CO2-kvoter; CO2-belastningen ved afbrænding af fast biomasse registreres altså hverken ved træfældningen eller ved afbrændingen - og den danske stat begunstiger afgiftsmæssigt denne opvarmningsform og forbyder i visse tilfælde brug af konkurrerende varmepumper !!

Jamen altså - fast biomasse er og bliver urørlig; illusionen er så smuk.

Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Hillgaard

Hertil kommer, udover frigørelse af ellers bunden CO2, at når alt det naturlige selvdøde eller efterladte materiale i skov eller på mark (halm) fjernes og afbrændes, så fjernes, evt. forstærkes via gødning, efterhånden muldlag og dermed formindskes dyrkningsgrundlaget og livsgrundlaget, både for livet for dem som omsætter restmaterialer og for os mennesker.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Mon ikke vi snart også for stoppet frasorteringen af papir i affaldet.
Papir brænder fint.
Kommer fra nordiske skove i vækst.
Erstatter fossilt brændsel under forbrændingsprocessen.
Noget helt andet er glas og metal.
Det skal selvfølgelig frasorteres og genanvendes.

Morten Balling

@Morten

Idéen med biomasse er jo netop at kulstoffet recirkuleres når planterne optager det igen. De skal bruge CO2 til at lave ny biomasse.

Resten giver jeg dig ret i. Problemet med biomasse er primært at vi skal bruge landbrugsjord til at producere biomassen, og at jorden skal gødes. Begge dele vil betyde at vi kommer til at producere mindre mad.

Det er såre simpelt. Planeten vi bor på modtager kun én ting, og det er energi fra Solen. Resten er at betragte som et lukket system. Hvad enten vi synes det er en god idé eller ej, kommer vi på et tidspunkt til at indse, at solenergi er den eneste bæredygtige energikilde, og at vi ikke skal bruge fotosyntese til at opfange den. Vi kan indse det nu, eller vi kan vente til naboen glor sultent på vores børn.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar