Læsetid: 4 min.

Lav SU om til et lån – og syv andre pointer fra vismændene

En høj økonomisk vækst, stigende beskæftigelse, sunde offentlige budgetter. Vismændene bragte tirsdag gode nyheder til bordet, da de i Det Økonomiske Råd holdt møde om den danske økonomi. Men de opfordrer samtidig til mådeholdenhed i finanspolitikken og lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft
Det Økonomiske Råd anbefaler at lave SU'en om til et lån frem for et stipendium – i hvert fald for kandidatstuderende. Her er det åbent hus på Det Natur- og biovidenskabligefakultet på KU i 2014.

Det Økonomiske Råd anbefaler at lave SU'en om til et lån frem for et stipendium – i hvert fald for kandidatstuderende. Her er det åbent hus på Det Natur- og biovidenskabligefakultet på KU i 2014.

Thomas Lekfeldt

30. maj 2018

Så er det officielt:

»Otte års lavkonjunktur er slut.«

Sådan lød de glade ord fra Det Økonomiske Råds formandsskab i et diskussionsoplæg, der blev offentliggjort tirsdag. Økonomien er god, og Danmark er i en højkonjunktur.

Men når toget buldrer fremad i høj fart, risikerer det at køre af skinnerne, og derfor anbefaler vismændene også, at togføreren trækker en smule i bremsen.

Her er otte nedslag i vismændenes rapportudkast:

1. Vækst, vækst, vækst

Økonomiprofessorerne har kigget i statistikbankernes inderste kamre og skønner, at væksten i BNP vil ligge på 1,8 procent i 2018 og 2,3 procent i 2019. Herefter vil væksten samle sig omkring de 2 procent i årene frem mod 2025. Med andre ord: Det går strålende i dansk økonomi.

2. Men pas på – det er nødvendigt med en disciplineret finanspolitik

Det er en velkendt tommelfingerregel, at når det går godt med økonomien, skal staten holde igen med udgifterne og øge indtægterne.

Vismændene anbefaler derfor, at »finanspolitikken i den nuværende konjunktursituation bør bidrage til at dæmpe væksten«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Det Økonomiske Råd består af:
Formandskabet:
Professor Michael Svarer, professor Carl-Johan Dalgaard, professor Lars Gårn Hansen og forskningsdirektør Torben Tranæs

Økonomi- og Indenrigsministeriet: Departementchef Sophus Garfiel
Finansministeriet: Departementschef Martin Præstegaard
Kommunale organisationer: Adm. direktør Kristian Wendelboe
Danmarks Nationalbank: Nationalbankdirektør Per Callesen
Dansk Arbejdsgiverforening: Adm. direktør Jacob Holbraad
Dansk Byggeri: Adm. direktør Lars Storr-Hansen
Landsorganisationen i Danmark: Formand Lizette Risgaard, formand Claus Jensen og formand Per Christensen
Akademikerne: Formand Lars Qvistgaard
DI: Adm. direktør Karsten Dybvad
SMVdanmark: Formand Niels Techen
Landbrug & Fødevarer: Formand Martin Merrild
Dansk Erhverv: Adm. direktør Jens Klarskov
Forbrugerrådet Tænk: Formand Anja Philip
CEPOS: Cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen
FinansDanmark: Adm. Direktør Ulrik Nødgaard
FTF: Formand Bente Sorgenfrey
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: Formand, professor Per Kongshøj Madsen
Særligt sagkyndige: Professor Torben M. Andersen, professor Mette Ejrnæs og professor Helena Skyt Nielsen

Inden mødet har rådets medlemmer fået en foreløbig udgave af rapporten (diskussionsoplægget), hvor formandskabet præsenterer analyser og deres vurderinger. De kommentarer, som medlemmerne har til rapporten, bliver samlet og tages med i den endelige rapport. Rapportens indhold ændres dog normalt ikke, selv om rådets øvrige medlemmer måtte være uenige i det, der står.
Det er således alene formandskabet, der står bag analyser og konklusioner i rapporten.

Kilde: https://www.dors.dk/raad-vismaend/oekonomiske-raad

Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Torsten Jacobsen, Brian W. Andersen, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Lars-bo Jensen

Presset på arbejdsmarkedet risikerer dog at blive for stort, og vismændene foreslår derfor at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft. Det kan ske ved at fjerne topskatten de første fem år, en udlænding arbejder i Danmark og ved at reducere den minimumløn, som udlændinge skal have for at få opholds- og arbejdstilladelse.

Skal det så også gælde hjemvendte danskere, når det drejer sig om tiltag for at jage udlændinge væk fra at vælge danmark, integrations ydelse, forslaget om ingen dagpenge med mindre 7 af de sidste 8 års arbejde er foregået i DK, så kan man jo ikke differencere, så kan man vel heller ikke når det går den anden vej?

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Overskriften : " Lav SU om til et lån – og syv andre pointer fra vismændene" , bør ændres til :
Lav SU om til Basisindkomst - og 9 andre pointer, som burde komme fra vismændene.

De dynamiske effekter vil være større personlig frihed, færre regler, mindre offentlig sektor, mere arbejdskraft til fornuftigt, værdiskabende arbejde og til varme hænder, mindre stress og større generel sundhed for både børn og voksne.
Og i denne forbindelse - ikke behov for erhvervsarbejde ved siden af studierne for pengenes skyld.

Men så vise er vismændene ikke !

Lars Jørgensen, Lillian Larsen, Henrik Leffers, Tor Brandt og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Når man ser på hvem der sidder i det Økonomiske Råd, er det indlysende hvilken samfundsgruppe som får gavn af deres rapporter. De kommer alle fra overklassen, og alle forslag de kommer med, er til gavn for overklassen.

Hvorfor er der nogen, som ikke er en del af overklassen, som stadigvæk synes at rådets ideer er seriøse, neutrale eller blot det mindste demokratiske?

Naturligvis vil direktørerne, departementscheferne, professorerne, cheføkonomerne og vicedirektørerne gerne have skattelettelser. Selvfølgelig vil Dansk Arbejdsgiverforening samt Landbrug & Fødevarer have flere penge til erhvervslivet.

Formandskabet sørger indlysende for at pengene ryger ned i deres egne lommer. Det er jo derfor de skriver oplægget på forhånd. FinansDanmark vil da ikke drømme om at deltage, hvis ikke rapporterne medfører rekord stort overskud til banker og kreditselskaber.

De har jo vænnet sig til at det er rene selvbetjeningsbord. Hvorfor i alverden er der nogen som seriøst tænker på, at rådet handler om andet end om at øge uligheden? Pengene fjernes fra de fattige samtidigt med at virksomhederne og de rigeste får milliarder i skattelettelser, det er de samme penge vi taler om.

Det er en latterlig ide, at der i rådet kunne sidde medlemmer af det øvrige samfund, ja, jeg griner mine bukser i laser; en arbejdsløs, eller hvad med en hjemløs? Førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og personer på dagpenge bliver ikke inviterede med i råd og udvalg.

Politikernes og embedsmændenes troværdighed er på nulpunktet, fattigdom skal der skabes, uanset hvem det går udover. Det er hvad det såkaldte uafhængige Økonomiske Råd handler om. De socialt bundrådne korrupte, sociopatiske embedsmænd i finansministeriet styrer den maniske ulighedsskabelse, som har store konsekvenser for de socialt udsatte. Lovene skal ikke bruges til at disciplinere de svage, mens de stærke gør som de vil. Da fattiges børn skal have samme rettigheder som de riges, ingen skal dømmes til en fremtid i fattigdom, udelukket på grund af hvor de bor.

20 års fattigdomsskabelse har medført et historisk antal fattige, samtidigt med at overklassen har fået en uhørt luxustilværelse. Danmark befinder sig i en mørk tid; vi har det største antal fattige bestemt ved lov, og demokratiet er nu erstattet af princippet: En million, en stemme.

Foran os ligger det største sociale genoprydningsarbejde i nyere tid. Hvem er det som skal deltage i styringen af dette arbejde? Der er vel ingen som seriøst tror på, at det - af de rige afhængige økonomiske råd - vil medvirke til at bringe landet på rette kurs?

Hverken fabrikanterne, bankdirektørerne, finansanalytikerne eller kommunaldirektørerne kommer til at medvirke til genopretningen af samfundet. Ej hellere skolelederne, ingeniørerne eller lægerne deltager frivilligt.

Hvad med murermestrene, brugsuddelerne, folkeskolelærerne eller sygeplejerskerne? Industriteknikerne, tømrerne, lastbilchaufførerne eller sosu-assistenterne? Hjemmehjælperne, rengøringspersonalet, medarbejderne fra supermarkeder, byggebranchen, mekanikere, smede, slagteri, chauffører?

Men det er på høje tide til at vælge, vi kan ikke længere ignorere de sociale problemer som politikerne har skabt. Bliv en del af den vigtige platform til marginaliserede stemmer for social retfærdighed. Det er på tide at udfordre beslutningstagerne og arbejde for en social retfærdig forandring.

David Adam, Eva Schwanenflügel, Torsten Jacobsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Typisk at dem, der selv har deres på det tørre mener, at andre skal betale mere til samfundskassen. Jeg har modtaget en god uddannelse med ordentlig støtte fra samfundet. Jeg har intet problem med at betale min skat, så andre kan få samme mulighed.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Helt grundlæggende er det ufatteligt, at der er nogen der ønsker, at deres børn skal have vanskeligere vilkår end de selv har haft. Hvad fanden foregår der?

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar