Nyhed
Læsetid: 4 min.

Miljø- og klimapolitik er blevet magtpartiernes nye kampplads

Der blæser grønne vinde i dansk politik. Pludselig vil Venstre sætte miljø før fødevarer, og nu vil Socialdemokratiet gøre Danmark til ’en grøn stormagt’. Måske kan man ikke længere være et moderne magtparti uden at have en progressiv klimadagsorden
Klimapolitik: Venstre vil sætte miljø før fødevarer, og Socialdemokratiet vil gøre Danmark til ’en grøn stormagt’.

Socialdemokratiets Jens Joel (th), Mette Frederiksen, Dan Jørgensen, og Christian Rabjerg Madsen under præsentationen af ’Danmark skal igen være en grøn stormagt - en klima- og miljøpolitik der samler Danmark’ på Naturskolen Marielund i Kolding.

Michael Drost-Hansen

Indland
4. maj 2018

»Vi er klart det parti i Danmark, som traditionelt har båret den grønne omstilling,« sagde Dan Jørgensen (S) onsdag eftermiddag, mens han klemte øjnene sammen i den stille sol under bøgetræerne uden for Kolding, hvor en lille flok journalister var samlet i skoven for at høre om Socialdemokratiets nye klima- og miljøudspil med titlen: ’Danmark skal igen være en grøn stormagt’.

Partiet vil bygge tre nye vindmølleparker i Nordsøen, gøre det dyrere at købe plastikposer, etablere  en masse ny urørt skov og oprette en statslig fond på 20 milliarder kroner, der kan investere i »banebrydende grønne projekter«.

Det er blevet Socialdemokratiets tur til at vise deres grønne side frem, og Mette Frederiksen talte i et væk om »den grønne førertrøje« og om at kæmpe for »den prægtige danske natur«.

»Vi har en mellemfolkelig forpligtigelse til at finde fremtidens svar,« som hun sagde til journalisterne i skoven.

Der blæser grønne vinde gennem dansk politik. De Radikale sagde onsdag, at de vil have én million elbiler i 2030. Alternativet vil gøre alle nye biler fossilfri i 2025. SF vil rede Vadehavet. Og Venstre har de seneste uger ført en benhård klima- og miljøkampagne med annoncer og et nyt grønt logo. Tirsdag stod statsministeren på Amalienborg Slotsplads med sin nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, der stolt sagde:

»Du kommer nok til at se en ny minister, der sætter miljø først og fødevarer efter«.

Men hvorfor kæmper danske politikere pludselig om at være mest grønne? 

»Man vinder ikke valg på klima og miljø, men man kan tabe på ikke at blive set som nogle, der tager det alvorligt,« siger Connie Hedegaard, der er bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito.

Den grønne dagsorden betyder mere og mere for danskerne, tror hun. Så måske kan man bare ikke være et moderne magtparti uden at have en progressiv klimadagsorden.

»Moderne vælgere forventer, at man tager sig af den dagsorden politisk,« siger Connie Hedegaard. 

»Hvis du spørger en typisk borgerlig vælger: ’Hvad er du mest optaget af?’, siger få af dem ’klima og miljø’ som nummer ét. Men hvis du dykker dybere ned i det, forventer også borgerlige vælgere, at en regering anno 2018 gør noget ved den grønne dagsorden.«

Grønne stemmer

Danske politologer har længe målt på, hvor meget danske vælgere går op i miljøet. De senere år har cirka syv procent nævnt ’miljø’ som et vigtigt emne i forbindelse med folketingsvalg.

»Det placerer klima og miljø som det femte til syvende vigtigste emne blandt vælgerne,« siger Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Men måske er det grønne begyndt at fylde mere. I forbindelse med kommunalvalget i efteråret lavede Altinget en meningsmåling, der spurgte danskerne, hvilke tre emner de gik mest op i – her kom miljø, natur og klima ind på en tredjeplads.

»Det står i modsætning til tidligere kommunalvalg, hvor målinger har vist, at den grønne politik ikke har fyldt særlig meget i vælgernes bevidsthed«, skrev Altinget.

De vigtigste forslag fra Socialdemokratiets nye klima- og miljøudspil

  • Oprettelse af en grøn statslig investeringsfond med 20 mia. kr.
  • Mål om en halv million grønne biler i 2030.
  • Tre nye havvindmølleparker i Nordsøen.
  • Genindførelse af et grønt nationalregnskab.
  • En grøn forskningsmilliard.
  • Indsats mod plastikforurening.
  • Stop for al salg af nye diselbiler i 2030.
  • Etablering af 15 vilde naturparker.
  • Mere og bedre overvågning af drikkevandet.

Det var især røde vælgere i byen, der gik op i naturen.

Valgforskning af Frederik Hjorth fra statskundskab på Københavns Universitet har vist, at ’miljø’ er dét emne, hvor rød blok er længst foran blå blok – langt de fleste vælgere mener, at en socialdemokratisk regering er bedre til at håndtere miljøproblematikker end en borgerlig.

»Så hvis man er en borgerlig regering, som gerne vil genvælges, kunne det jo være en god idé at gøre noget ved det,« siger Rune Stubager.

»Regeringen har lige brugt en masse tid på at fortælle traditionelle vælgere udenfor byen, at de er der for dem, blandt andet med en landbrugspakke, som ikke ligefrem blev mødt med applaus fra de grønne organisationer. Og Venstre skal helst generobre vælgere over midten – og nogle af dem går meget op i miljøet,« siger Rune Stubager.

En meningsmåling i marts viste, at Venstre står til et katastrofevalg i København, hvor kun 11 procent af vælgerne agter at stemme på Løkke og co.

Race to the top

Det er ikke hver dag, man hører politiske modstandere rose hinanden, men det skete faktisk torsdag eftermiddag.

»Sådan, S!« skrev Venstre på Twitter om socialdemokraternes nye udspil. »Danmarks grønne førerposition er skabt ved et bredt politisk samarbejde. Dejligt, at @Spolitik er kommet i arbejdstøjet, og der er gode takter i deres nye udspil. Lad os sammen udvikle og udbygge Danmarks grønne førerposition!«

Og så var der et grønt hjerte.

For et halvt år siden var klima og miljø ikke for alvor en politisk slagmark i Danmark, og derfor behøvede statsministerkandidaterne heller ikke præsentere en masse grøn politik.

»Så længe modstanderen ikke har et klart synspunkt, behøver de andre heller ikke være klare i spyttet,« som Rune Stubager siger.

Men nu står Danmark i en ny situation: De to statsministerpartier konkurrerer næsten om at være mest grøn.

»Den grønne dagsorden har været lidt af en zigzagkurs for Venstre,« siger Esben Alslund-Lanthén, der er partner i klimakonsulentfirmaet Nordic Sustainability.

»De kommer i regering med en dagsorden om ’grøn realisme’ med streg under realisme. De skar ned på energiinvesteringer og ambitionsniveauet, og nu virker det som om, de køber ind på den grønne dagsorden,« siger han.

»Det er et race to the top. Og det er jo super positivt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der blæser de samme ildelugtende vinde som altid: Hvilke holdninger skal vi have for tiden, for at få stemmer?
Vi har brug for troværdige ledere og ikke hofsnoge, der til hver en tid vil sælge deres bedstemor hvis det kunne gavne dem.

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Helene Kristensen, Anders Reinholdt, Christina Balslev, jørgen djørup, Anders Graae, Flemming Berger, Holger Madsen, Verner Nielsen, Jørgen Kærbro Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er godt at partierne sættes miljø og klima igen på dagsordnen. EL vil fx. gøre dette til de væsentligste i valgkampen og ikke indvandre nedgørelserne.

Håber at Venstre virkeligt mener noget med deres kovending i mht grønudvikling osv. er alvorligt ment og ikke bare "vælger spin" - MEN det er desværre svært at tro med de forklaringer om at venstreledede regeringer har været de mest grønne - ja historiske skridt har de taget osv. - når de i deres perioder har nedprivoteret det grønne. Fx. afskaffet tilskud, der skulle hjælpe udvikling i gang, nedlagt allerede vedtagne vindmølleparker, ødelægger styrelser der skal hjælpe miljø og grønudvikling osv......

Anders Reinholdt, Christina Balslev, Anders Graae, Holger Madsen, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Signe Hansen

Man kan jo altid snakke om det, især op til et valg....

Allan Stampe Kristiansen, Anders Reinholdt, Christina Balslev, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

I slutningen af halvfjerdserne, hvor den antropogene klimaændring blev påvist af klodens cirka to tusinde klima eksperter. startede blå blå blok, globalt, omgående løgnekampagnen om at dette ikke var tilfældet. Omtrent på samme facon som tilfældet var med den nukleare energiproduktion, Nu efter fyrre-halvtreds års løgneindsats er de politiske muligheder bestemt af at man ikke fortsat kan fortsætte noget som nu bare skal glemmes. Det er forlængets glemt, men afsløringen af blå bloks indsats for at bevarer deres stemmeafgiveres økonomiske privilegier er ikke glemt,
Nu kalder miljøet, fødeproduktionen og de gamle travere: monarkiet, det nationale gebet og yndighederne om tro som erstatning for falsificerbar viden og kalder myndigt på retsindige unge, som ikke er forstokkede røde.

Lise Lotte Rahbek

SF vil rede Vadehavet.
*fnis*
Set fra ofte lidt for hastigt tasters sæde, er dén fjel ret morsom.

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas
Bjarne Bisgaard Jensen

V har fået øjnene op for 2 problemer, sådan rent vælgertilslutningsmæssigt. De mangler stemmer i de større byer og blandt kvinderne.
Altså op med den grønne progressive dagsorden, ud med ELL og ind med J. Ellemann som angiveligt vil sætte miljø foran fødevarer. Kan han ikke se sammenhængen?
Ind med 2 kvinder, endnu en Ellemann som gruppeforkvinde og Bager som politisk ordfører. Hvaba - det rykker.
I regeringens mest magtfulde udvalg er ikke en eneste kvinde repræsenteret - så meget skal der heller ikke rykkes, trods alt.

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Mogens Holme, Helene Kristensen, Christina Balslev, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den grønne dagsorden har været lidt af en zigzagkurs for Venstre,« siger Esben Alslund-Lanthén, der er partner i klimakonsulentfirmaet Nordic Sustainability."

Det er vidst meget mildt sagt..!!
I tre år har Venstre ikke bestilt andet end at underminere miljøet. Man har stemt 'nej' til forbud mod nikotinoider og glyphosat, man har ophævet kravet om at måle pesticidrester i private drikkevandsboringer, man har vedtaget en virkelig elendig landbrugspakke baseret på løgnagtige tal, man vil oprette forurenende havbrug i følsomme farvande, man har holdt hånden over kvotekongerne der fisker med ødelæggende bundgarnstrawl, man har villet udvide kystbebyggelse, etc, etc.

Det pludselige kursskifte for at gafle vælgere tilbage narrer ingen.

Men det er da godt for klimaet og miljøet, at man nu vil konkurrere på grønhed.

Det kan jo også være, at folk med en anden etnisk herkomst end dansk kan få sig et tiltrængt pusterum fra de kontinuerlige kvababbelser de har været udsat for i de seneste år?

Lillian Larsen, Michael Ryberg, Allan Stampe Kristiansen, Mogens Holme, Helene Kristensen, Thomas Andersen, Anders Reinholdt, Christina Balslev, Anne Eriksen, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Kærbro Jensen, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, lars søgaard-jensen, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ups, glemte at nævne smadringen af Miljøstyrelsen ved udflytningen til Odense.. :-(

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Anders Reinholdt, Christina Balslev, Torben Skov, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Venstre mener også at månen er en grøn ost - produceret af ægte venstre-bønder tilsluttet Arla.

Allan Stampe Kristiansen, Peter Knap, Verner Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Eva Schwanenflügel. Spot on!

Allan Stampe Kristiansen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Eva Schwanenflügel. Spot on!

Mogens Brolin

Enhver god kapitalist ved at fremtidens marked ligger i produkter og service der er bæredygtigt. Hvad med at oprette en gigantisk pulje til udvikling af ny grøn teknologi og erstatning af gamle forurenende metoder?

Vi tabte momentum på vindemølleområdet fordi Fogh ikke gad flere vindemølleparker men der er rigeligt med muligheder derude stadig. Lad nu være med også at tabe den næste runde på gulvet.

Eva Schwanenflügel

@ lars søgaard-jensen
Mange tak :-)

Helle Walther

Papir er jo taknemligt, og at V tror at de ved at få grøn farve på papiret stedet for blåt, så hopper folk på det med grøn profil. Nej vi husker Fogh, Løkke og Eva K. Hansen, så det med grønt, er ikke en borgerlig dyd, Konservative er det der er mest grønt, men ellers må man ty til de røde partier.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christina Balslev og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard. Det er vist ingen hemmelighed, stedet er myten om Sisyfos. Det var ikke et mål, men en straf og det var gudernes afgørelse, hvorfor han kunne tænke alt det han lystede. Guderne havde talt. Stenen skulle op.
Jeg forstår ikke, hvad du vil med den betragtning, så jeg spørger.

Christina Balslev og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo, lad stenen ligge.
Den løfter du altså ikke filosofisk :-)

Helene Kristensen

Helle Walther, Konservative er ikke grønne, de solgte den sidste rest af grøn farve for at få ministerpensioner og ministerbiler. De stemmer for alt det miljøskadelige som Venstre kan komme på - for at beholde taburetterne længe nok. De har indset, at de nok ikke får chancen igen i mange mange år.

Allan Stampe Kristiansen, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Konservative er kun grønne af dyd, ikke de facto.

Det er da meget sigende at de accepterer en minister, Eva Kjær Hansen, som de tidligere har ytret mistillid overfor?