Læsetid: 7 min.

Ny dansk undersøgelse skuffer: Ingen påviselig effekt af konfliktmægling mellem offer og gerningsmand

Trods positive udenlandske erfaringer med konfliktmægling har forskerne bag en ny dansk undersøgelse ikke kunnet påvise nogen effekt for ofrene ved mødet mellem offer og gerningsmand. Alligevel er danske politikere positive over for konfliktmægling, men åbne over for at justere på modellen
Det gør ikke nogen forskel for offeret at møde sin gerningsmand, viser en undersøgelse fra Justitsministeriet

Det gør ikke nogen forskel for offeret at møde sin gerningsmand, viser en undersøgelse fra Justitsministeriet

Kenneth Lysbjerg Koustrup

11. maj 2018

I en ny undersøgelse har Justitsministeriets Forskningskontor undersøgt effekten af konfliktmægling for ofre, der har været udsat for en forbrydelse. Og den skuffende konklusion er, at forskningskontoret ikke har kunnet påvise nogen effekt af tiltaget, der siden 2010 har fungeret som et frivilligt supplement til straf.

»Undersøgelsen viser, at vi ikke med de muligheder, som vi har haft for at lave undersøgelsen, kan finde belæg for at ofrene, der har deltaget i konfliktråd, er anderledes stillet end ofre, som ikke har deltaget i konfliktråd,« siger forskningschef Britta Kyvsgaard. Hun er medforfatter til evalueringsrapporten, der er baseret på danske registerdata.

Helt konkret undersøgte forskningskontoret, hvorvidt ofre, der har deltaget i konfliktråd, i mindre grad end ofre, der ikke har deltaget i konfliktråd, har modtaget en række sundhedsydelser og sociale ydelser, herunder samtaler med psykolog, kontakt med egen læge, kontakt med enten somatisk eller psykiatrisk hospital, medicin til behandling af psykiske lidelser, sygedagpenge eller overførselsindkomster som følge af arbejdsløshed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Thomsen

"En stor britisk undersøgelse har påvist, at en stor del af ofre for indbrud og røverier mener, at deltagelsen i konfliktråd har givet dem dels en følelse af at kunne lægge sagen bag sig og dels en øget forståelse for årsagerne til den kriminelle handling."
Vi har i historisk tid haft mange former for straf - tidligere betydeligt mere barbariske end i dag.
Alene det at tæve børn for at opdrage dem "til deres eget bedste" - som vi jo nu har forladt - viser vel, hvad vej det går - og også bør gå, synes jeg.
Jeg har ikke forstand på kriminologi: http://samfundsfagsportalen.gyldendal.dk/a_niveau/tema/f_kriminalitet/ka... - men jeg tror på, at vi alle fødes uskyldige og at eftertiden vil dømme os som stupide og barbariske.
Netop derfor tror jeg, vi bør tage de britiske undersøgelser til os og arbejde videre med dem ; - )

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Arne Thomsen
Enig, Men, ang. revselsesretten så mener jeg politikerne skyndte sig til håndvasken med: vi forbyder problemet, mere end at de arbejdede på at løse det. Nu er den skubbet over på et andet bord de selv spare lystigt væk.
Nu er ansvaret for børnene placeret, hvor problemerne skyldes problemer med ukvalificerede danskere, nu ledelsen er de rette ledelses kvalifikationer.

---
Til alle andre.
"til deres eget bedste" Var det ikke det CEPOS var ude og fortælle os var motivet for at de træffer vores rationelle valg for os?
Husk det næste gang i høre at danskerne har de politiker de fortjener!!

Mette Poulsen

En mulig forklaring på hvorfor man ikke ser en forskel hos ofrene, skal måske findes i at dette tilbud er et supplement til eksisterende psykologhjælp eller andet, hvor det i andre lande ofte står alene. Ligeledes at de nuværende tilbud om uddannelse, terapi osv. til afsonere også er det, som gør forskellen hos dem, og ikke dette tilbud om at tale med offeret.